WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 13.11.2014

OneDrive wordt steeds sterker

Bij OneDrive van Microsoft kunt u sinds kort grotere bestanden kwijt. Daarnaast biedt deze clouddienst nog een aantal handige functies die u het leven gemakkelijker maken. Wij testten ze voor u uit.

Meer opslagcapaciteit

Microsoft OneDrive ( http://www.onedrive.com – het vroegere SkyDrive) zit standaard ingebed in Windows 8(.1). Ook als u een oudere Windows-versie, een Mac, iOS, Android of een Windows Phone gebruikt, kunt u daarop de OneDrive-app installeren of naar de site surfen. De gratis opslagcapaciteit werd onlangs uitgebreid naar 15 GB. Door een back-up te maken van het fotoalbum op uw smartphone, kunt u 3 GB (en binnenkort naar verluidt zelfs 15 GB) extra verdienen. Daarnaast krijgt u per aangebrachte vriend die ook OneDrive gebruikt, 500 MB extra (tot max. 5 GB). Er zijn ook te betalen formules, zoals 100 GB voor € 1,99/maand of 200 GB voor € 3,99/maand.

Tip. Alle (ook gratis) varianten zijn sowieso uitgerust met Office Online ( http://office.microsoft.com/nl-be/online/ ), met de cloudversies van o.a. Word, Excel en PowerPoint. Die laten u bv. toe om samen met anderen aan hetzelfde bestand te werken. Ter info: wie een abonnement neemt op Office 365 , ( http://office.microsoft.com/products/ ) mag sinds kort zelfs onbeperkt bestanden opslaan in het hieraan gekoppelde OneDrive.

Extra vernieuwingen

Goed om te weten is dat Microsoft onlangs ook de limiet voor de individuele bestandsgrootte opgetrokken heeft. Tot voor kort kon u in OneDrive bestanden van maximaal 2 GB parkeren, maar nu mogen ze tot 10 GB groot zijn. De nieuwe maatregel geldt zowel voor uploads via een pc of Mac, als via mobiele apps. Daarnaast heeft Microsoft voor een verdriedubbeling van de synchronisatiesnelheid gezorgd. Als laatste vernieuwing zullen OneDrive-gebruikers ook gemakkelijker links kunnen maken naar hun bestanden. Door rechts te klikken op een bestand kan nu namelijk een link aangemaakt worden, zonder omweg via de website.

Let op! Deze nieuwe functies worden stap voor stap uitgerold, dus mogelijk zijn ze momenteel nog niet beschikbaar voor u. In de komende weken moet daar dan verandering in komen.

Andere locatie kiezen

OneDrive is niet alleen geschikt voor Office-bestanden, maar kan gebruikt worden voor de online opslag van alle bestanden. Op uw Windows-pc vindt u de gesynchroniseerde bestanden in een submap in uw gebruikersprofiel-folder. Maar wist u dat u die gemakkelijk naar een andere map of zelfs een aparte schijf kunt verplaatsen? Dat doet u door met de rechtermuisknop op de folder te klikken en via Properties , Location , Move de locatie te wijzigen.

Let op! Werkt u nog met een oudere versie dan Windows 8.1, dan moet het op een iets andere manier (zie http://tinyurl.com/onedrive-unlink ).

Nieuwe ‘default’ bestemming

Als u OneDrive vaak gebruikt als opslagruimte, dan kunt u die instellen als ‘default’ bestemming bij het bewaren van uw bestanden. Dat doet u zo: klik met de rechtermuisknop op uw Documents -map, kies Properties , selecteer Include a Folder , kies de OneDrive-map en klik op Set Save Location . Als u nu een bestand wilt bewaren in bv. Word of Excel, wordt automatisch OneDrive voorgesteld. Nog meer nuttige OneDrive-tips vindt u bij Perficient ( http://tinyurl.com/onedrive-tips1 ) en CloudDock ( http://tinyurl.com/onedrive-tips2 ).

Krik uw gratis opslagcapaciteit van OneDrive nog wat op door het fotoalbum van uw smartphone hieraan te koppelen. Weet ook dat u OneDrive gemakkelijk als ‘default’ bestemming kunt instellen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878