6%-BTW-TARIEF - VARIA - 14.11.2014

Schrijnwerk en het 6%-btw-tarief

Een van de voorwaarden om tegen het 6%-btw-tarief te factureren, is dat uw werk ‘onroerend’ is. Waar ligt voor u als schrijnwerker de grens? Een rechter lichtte op 11 juni 2014 een tip van de sluier…

Factureren tegen 6% btw

Werk in onroerende staat. Metst u een muur, dan gaat dat duidelijk om een zgn. werk in onroerende staat. Daarvoor geldt het 6%-btw-tarief voor zover uiteraard ook aan de andere voorwaarden voor de toepassing van dat gunsttarief voldaan is .

Of daarmee gelijkgesteld. Een cv-installatie is eigenlijk iets roerends. Na levering en plaatsing zit die installatie echter vast aan het huis en wordt dat onroerend. Ook de herstelling en het onderhoud van zo’n installatie is een ‘met een werk in onroerende staat gelijkgestelde handeling’.

Hoe zit dat voor u als schrijnwerker?

Buitenschrijnwerk: 6% btw. Het plaatsen van nieuwe ramen en deuren in een woning, is onmiskenbaar een werk in onroerende staat. Voor zover dat kadert in de renovatie van een ‘oude’ privéwoning, geldt daarvoor dus het 6%-btw-tarief.

Ook voor rolluiken. Plaatst u rolluiken of zonnewering aan de buitenkant van een woning, dan is dat een zgn. gelijkgestelde handeling.

Zonnewering aan de binnenkant? Het plaatsen van zonnewering, rolgordijnen e.d. aan de binnenkant van een woning staat niet in het lijstje met gelijkgestelde handelingen. In principe geldt daarvoor dus het 21%-btw-tarief. Pas dat dus toe als u bij een klant een relatief goedkoop standaardproduct plaatst.

Wat vond de rechter ervan? Gaat het om een levering met plaatsing van niet al te goedkope kwaliteitsjaloezieën, afgewerkt op maat, dan wijst dat erop dat het voor uw klant niet om een aankoop gaat, maar om een investering in de inrichting van zijn woning. Die jaloezieën worden onroerend in de mate waarin die op duurzame wijze met de woning verbonden zijn. Uw collega rekende dus terecht tegen het 6%-btw-tarief af (rb. Aarlen, 11 juni 2014) . Die uitspraak ligt in lijn met eerdere rechtspraak (Brussel, 9 juni 2010) .

Let op! Met het argument ‘het is een feitenkwestie’ houdt de Btw een slag om de arm (parl. vr. nr. 17408, 15 mei 2013) .

Hoe zit dat met kasten? De redenering loopt voor een stuk gelijk. Zo’n kast is meubilair in de mate waarin die vlot verplaatsbaar is en dus ‘roerend’ blijft. Een kast met een lichte verankering aan een muur bevestigen, verandert niets aan de zaak.

Tip 1. Voor keuken- en badkamerkasten is de Btw tolerant. Die staan expliciet vermeld in het lijstje ‘gelijkgestelde handelingen’ en dus mag u de plaatsing in principe tegen 6% factureren.

Tip 2. Als de kast een scheiding vormt tussen twee vertrekken, dan mag u de plaatsing ervan in principe ook tegen 6% btw afrekenen.

Wat met inbouwkasten? Volgens de rechter in Aarlen is een duurzame verankering vereist. Ook voor de Btw is ‘definitief behoren tot het interieur’ een voorwaarde. De Btw gaat echter nog een stap verder (beslissing E.T. 110.383, 27 maart 2006) .

Let op 1! Als u de vrije ruimtes, bv. boven de kast tot aan het plafond, wegwerkt met een sierplint, dan volstaat dat op zich niet om tegen het 6%-btw-tarief te mogen factureren.

Let op 2! Zo’n maatkast moet ‘geprangd’ zitten tussen muren en plafond of bv. onder een trap of een schuin aflopende zolderwand ingewerkt zijn.

Zonneweringen op maat bedoeld om blijvend deel uit te maken van het interieur, zijn volgens de rechter als onroerend te beschouwen, zodat u het 6%-btw-tarief kunt toepassen. Voor inbouwkasten is dat ‘blijvende’ ook een vereiste, al hanteert de Btw daar, behalve voor keuken- en badkamerkasten, striktere voorwaarden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878