Alle domeinen

2014 - April

WEBDIENSTEN - ONLINEAGENDA - 30.04.2014

Nuttige tips voor Google Agenda

Google Agenda is in de loop der jaren uitgegroeid tot een agendatool die helemaal thuishoort in een professionele omgeving. Hieronder enkele tips voor een optimaal gebruik als zelfstandige of ondernemer.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 30.04.2014

Uw harde schijf onder de loep


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 30.04.2014

Foto’s op Facebook aanpassen


COMPUTER - BEELDSCHERM - 30.04.2014

Meerdere beeldschermen in Windows 7 en 8

Heel wat mensen werken met meerdere beeldschermen tegelijkertijd: het enige wat u nodig heeft, is een (goedkoop) extra scherm en een computer met meerdere video-uitgangen. Hoe werkt u daar vlot mee in Windows 7 en 8?

E-MAIL - WEBMAIL - 30.04.2014

Zoho Mail voor gevorderden

Zoho Mail staat in de schaduw van Gmail en Outlook.com, maar gaat toch al jaren mee als een prima alternatief voor die grote namen. Natuurlijk biedt het alle basisfuncties voor mail, maar hoe staat het met de geavanceerde features?

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 30.04.2014

Draagbare camera met ‘reflex’-eigenschappen

Wilt u betere foto’s maken dan met een smartphonecamera of ‘point and shoot’-camera, maar toch weinig inboeten aan draagbaarheid? Een van de opties zijn dan de ‘micro four thirds’-camera’s. Wat moet u daarover weten?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 30.04.2014

Een actieknop die écht werkt?

Een actieknop of ‘call to action’-button is een opvallende knop op een webpagina die aanzet tot een bepaalde actie (bv. een product kopen). Wij geven u enkele tips voor een maximaal resultaat van zo’n knop.

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 30.04.2014

XP en Heartbleed: twee grote veiligheidsrisico’s

Twee grote beveiligingsproblemen haalden de voorbije weken het nieuws: het einde van Windows XP en de Heartbleed-bug. Waarover gaat het en welke maatregelen moet u nemen?

SOFTWARE - WINDOWS - 30.04.2014

Windows 8.1 Update: eindelijk goed?

Onlangs verscheen er een nieuwe gratis update voor Windows 8.1, met een aantal belangrijke wijzigingen en verbeteringen. Is Windows 8.1 nu eindelijk ‘bruikbaar’ voor de gewone desktopgebruiker?

WEBDIENSTEN - VIDEO - 30.04.2014

Instructies in een filmpje

Om uw klanten of medewerkers wegwijs te maken op een website of in de werking van een applicatie, kunt u een instructievideo opnemen. Met welke webtools kan dit?

BEVEILIGING - PRIVACY - 30.04.2014

Gmail met minder advertenties

Gmail is een uitstekende webmaildienst, maar uw e-mails worden wel automatisch ‘gescand’, zodat u (discrete) advertenties te zien krijgt. Met enkele trucjes vermindert u het aantal (gepersonaliseerde) advertenties. Hoe precies?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 30.04.2014

Communiceren in de cloud

Eerder wezen we u al op Jive, een cloudtool waarmee u informatie over projecten kunt delen met uw verschillende teamleden. Nu testen we een goedkoper alternatief uit: Inc.

ZAKELIJK - JURIDISCH - 30.04.2014

Op zoek naar juridische info?

Bent u op zoek naar specifieke wetgeving, rechtspraak, enz.? Welke sites helpen u dan verder?

BELASTINGCONTROLE - 29.04.2014

Vrij spel voor controleur in uw privé?

Onlangs stonden de kranten bol van de berichten dat de fiscus ook privéruimtes en -computers zou mogen binnenstebuiten keren. Klopt dat echter wel?

GRONDIG ONDERZOCHT - ONROEREND GOED - 29.04.2014

Wanneer wordt het speculeren volgens de fiscus?

Als u privé een onroerend goed aankoopt en weer verkoopt, kan de fiscus de meerwaarde belasten wanneer het volgens hem om speculatie gaat. Wanneer is dat het geval en waarop moet u letten? Een recent vonnis licht toe...

GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 29.04.2014

Hoe bewijst u een ‘factuurgift’?


ERELOON - NIET BETALEN - 29.04.2014

Wie betaalt er: de ouders, de minderjarige... of niemand?

Stel, u voert een ingreep of onderzoek uit bij een minderjarige en stuurt de rekening naar zijn/haar ouders. Zij weigeren echter te betalen omdat u hen niet vooraf ingelicht heeft over de ingreep of het onderzoek. Kan dat zomaar?

GOED OM TE WETEN - SUCCESSIE - 29.04.2014

Hoeveel successierechten moet u betalen?


PATIËNTENWENKEN - 29.04.2014

Voor wie een ‘gratis’ verzekering gewaarborgd wonen?

Stel, een patiënt wordt langdurig arbeidsongeschikt ten gevolge van een ziekte of ongeval en krijgt het moeilijk om de lening van zijn huis af te betalen. In welke mate helpt de Vlaamse verzekering gewaarborgd wonen hem uit de nood?

ORDE VAN GENEESHEREN - VENNOOTSCHAP - 29.04.2014

De Orde neemt voortaan ook de TIGV

Sinds kort staat de Orde van geneesheren toe dat u de aandelen van uw doktersvennootschap inbrengt in een zgn. toegevoegd intern gemeenschappelijk vermogen (TIGV) met uw partner. Wat is dat en waarom zou u dat doen?

PRIVÉ - BELASTINGAANGIFTE - 29.04.2014

Welke kinderen maken ‘deel uit van uw gezin’?

Opdat kinderen fiscaal ten laste zouden zijn (in de aangifte die u weldra moet indienen), is het vereist dat ze nog ‘deel uitmaken van uw gezin’. Hoe zit dat met kinderen op kot of in het buitenland?

SUCCESSIEPLANNING - 29.04.2014

Vrijstelling gezinswoning optimaliseren

Kunnen gehuwde of wettelijk samenwonende partners omwille van de vrijstelling voor de gezinswoning successierechten besparen door elkaar wederzijds hun aandeel in de gezinswoning na te laten? Door aan elk kind ook 1% in volle eigendom te legateren, ontstaat een onverdeeldheid. Waarom biedt dat voordelen, zowel wanneer de langslevende in het pand blijft wonen als wanneer dat niet het geval is?

SCHENKING - 29.04.2014

Schenking: belang van de driejaarstermijn?

Over die driejaarstermijn zijn er vaak misverstanden. Waarom kan het belangrijk zijn om drie jaar te wachten tussen twee schenkingen en waarom blijft de schenker soms het best nog drie jaar in leven? Waarmee moet u rekening houden bij een schenking van roerende goederen? En is het anders wanneer u onroerende goederen schenkt? En wat bij een schenking van een familiale onderneming?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 29.04.2014

Vreemde munten: een goede diversificatie?

Dat de rente in de eurozone extreem laag ligt, hoeven we niet meer te schrijven. Zijn bedrijfsobligaties nu nog een goed alternatief voor staatsobligaties? Is de tijd dan rijp om meer obligaties in vreemde valuta in uw portefeuille op te nemen? Wat met de rendementen en wisselkoersvooruitzichten in de Australische en Amerikaanse dollar of de Noorse kroon? Is de Braziliaanse real een gokje waard?

BELEGGEN - 29.04.2014

Obligaties kopen: waarop letten?

Welke factoren bepalen het rendement van uw obligatiebelegging? Wat is het (fiscale) belang van de aankoopprijs en de verlopen rente? Is het renterisico ook voor u relevant? Hoe beschermt u zich daartegen via een goede spreiding qua looptijden? Is een obligatiebelegging in vreemde munten verantwoord? Wat is de impact van de wisselkoers op uw rendement? Waarom kiest u beter voor liquide emissies?

PENSIOEN - 29.04.2014

Pensioensparen: financieel en strategisch

Kiest u het best voor een pensioenspaarfonds of -verzekering of voor het langetermijnsparen, en in welke volgorde? Wat zijn de verschillen tussen een pensioenspaarfonds en een pensioenspaarverzekering op het vlak van risico en rendement? Hoe kiest u en hoe past u uw strategie aan als u de pensioenleeftijd nadert? Hoe beperkt u de kosten en maximaliseert u de opbrengsten?

ONROEREND GOED - 29.04.2014

Herstellingen: wie betaalt de kosten?

Huurders proberen steeds vaker om de eigenaar te laten opdraaien voor kleine herstellingen. Welke herstellingen zijn voor rekening van de huurder? Kunt u contractueel andere afspraken maken? Hoe verkleint u de kans op discussies? Wat doet u als de aannemer toch rechtstreeks aan u factureert? Hoe vermijdt u dat de huurder recht heeft op een schadevergoeding als u grote werken moet uitvoeren?

SUCCESSIEPLANNING - 29.04.2014

Plannen met een verzekeringstontine?

Samenwonenden die een woning kopen werken vaak met een beding van aanwas of tontine om de langstlevende te beschermen en successierechten te besparen. Is zo’n tontine ook mogelijk voor beleggingen? Hoe werkt een verzekeringstontine precies? Voor wie kan ze interessant zijn? Wat zijn de voorwaarden om successierechten te vermijden? Waarom is zo ook uw partner beter beschermd?

BELEGGEN - 29.04.2014

Rendementsaandelen kopen?

Belgische aandelen met een hoog dividendrendement kunnen op een toenemende interesse rekenen. Hoeveel zekerheid heeft u daarmee voor de toekomst?

RESTAURANTKOSTEN - 28.04.2014

Restokosten via een eventbureau...


INDICIAIRE CONTROLE - 28.04.2014

Belasting zelf ook te verantwoorden?


AFTREKBARE KOSTEN - 28.04.2014

Elektriciteit tegen 6% btw aftrekbaar?


SOCIALE BIJDRAGEN - 28.04.2014

Verkozen in 2012 in uw gemeente of district?


ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 28.04.2014

Rekeningen geblokkeerd na overlijden...


FISCALE VERMINDERINGEN - VARIA - 28.04.2014

Hoe zit dat nu weer met die dienstencheques?

In 2013 wijzigden plots de spelregels inzake de fiscale aftrek van dienstencheques. Waarop moet u ook weer letten bij het invullen van uw belastingaangifte dit jaar en wat is er van belang bij het bestellen van dienstencheques in 2014?

CONTROLE - 28.04.2014

Geef mij maar een andere controleur?

Onlangs berichtten de media dat een politicus in zijn dossier een andere controleur vroeg. Kunt u dat ook vragen wanneer u vindt dat u ‘gepest’ wordt?

BTW - AFTREKBAARHEID - 28.04.2014

Omzet van € 20.000 en toch een kleine onderneming?

De verhoging van de drempel voor zgn. kleine ondernemingen naar € 15.000 zorgt hier en daar toch voor enige ongerustheid. Zo bleek een collega een omzet behaald te hebben van € 20.000, maar in feite toch klein te zijn. Hoe kan dat?

AUTO - AAN- EN VERKOOP - 28.04.2014

Hoeveel btw aanrekenen bij overname door de garage?

Een collega kocht een nieuwe auto en ter gelegenheid daarvan nam de garage zijn oude auto over voor € 10.000 btw inbegrepen. Is dat hier dan ook btw op slechts 50% van de verkoopprijs of toch op 100%, zoals de garage beweert?

CONTROLE - 28.04.2014

Kennisgeving aanslag van ambtswege: snel antwoorden!

U krijgt een zgn. kennisgeving van een aanslag van ambtswege waarin al uw kosten van 2011 en 2012 verworpen worden, behalve uw sociale bijdragen. Kan dat zomaar? Hoe moet u daarop antwoorden?

MEERWAARDEN - 28.04.2014

Welke winst bij verkoop van een woning is belastbaar?

Kadert de verkoop van een gebouw niet binnen het zgn. normale beheer, dan wordt u belast op de winst. Onlangs zei Cassatie dat die winst dan integraal belastbaar is en niet enkel het zgn. abnormale deel. Waarover gaat dat?

ROERENDE VOORHEFFING - 28.04.2014

Obligatie net vóór of na coupondatum kopen?


DAGVERGOEDINGEN - 28.04.2014

De ‘landenlijst’ voor 2014 is er...

Onlangs verscheen de nieuwe landenlijst inzake buitenlandse dagforfaits. Hoeveel kunt u voortaan opnemen wanneer u beroepshalve in het buitenland bent?

BELEGGEN - 28.04.2014

Beleggen in heel de wereld?

Nu ook voorzichtige beleggers steeds vaker in aandelenfondsen stappen, zijn vooral de wereldwijde aandelenfondsen met hoog dividend razend populair. Waarom is dat zo en welke zijn interessante fondsen?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 28.04.2014

Is de fiscus te streng voor foutjes?

Volgens de federale ombudsdienst is de fiscus te streng als men na verloop van tijd nog een foutje in de belastingaangifte wil rechtzetten. Het kan dan nl. alleen nog voor een zgn. materiële vergissing. Wat verstaat men daaronder?

PENSIOEN - 28.04.2014

Het inkomen van uw partner en het pensioen...

Helpt uw echtgeno(o)t(e) in de praktijk, dan betaalt hij/zij wellicht beperkte of geen sociale bijdragen. Kan het nuttig zijn om hem/haar meer inkomen toe te kennen en dus meer bijdragen te laten betalen? Helpt dat voor het pensioen?

AANDELEN - 28.04.2014

Hoe aandelen ‘verschuiven’ naar uw partner?

U zou een deel van de aandelen van uw vennootschap graag op naam van uw partner zetten. Kan dat via een verkoop of een schenking? Is er een verschil tussen samenwonenden en gehuwden. Waarop moet u letten?

AFSCHRIJVEN - 28.04.2014

Degressief afschrijven om minder belasting te betalen?

Uw cijfers van 2013 blijken beter te zijn dan verwacht, zodat u ook meer belastingen dreigt te moeten betalen. Kunt u daar nu nog een mouw aan passen door bepaalde investeringen degressief af te schrijven?

ONTSLAGBESCHERMING - TIJDSKREDIET - 24.04.2014

Hoe risicovol is ontslaan bij deeltijds tijdskrediet?

Stel, het botert allang niet meer met een werknemer. Aangezien hij met deeltijds tijdskrediet is (en dus beschermd tegen ontslag), durft u hem echter niet goed te ontslaan. Hoe kunt u dat aanpakken? Een recent arrest licht toe...

RSZ-BIJDRAGEN - 24.04.2014

Nieuwe bijdrage voor opzegvergoedingen


ONTSLAG - 24.04.2014

Hoe bewijst u een ontslagmotief?

Door de ‘nieuwe’ motiveringsplicht mag u niet meer ontslaan zonder een bewijs van de reden, zo zegt men. Wat moet er dan in uw bewijsdossier zitten?

AFWEZIGHEID - 24.04.2014

Stemmen, werken of zitten op 25 mei?

Op 25 mei 2014 vinden de parlementsverkiezingen plaats. In uw bedrijf wordt er echter gewerkt op zondag. Moet uw werknemer dan komen werken of gaan stemmen? En wat als hij in een stem- of telbureau moet zetelen?

OPZEGTERMIJN - 24.04.2014

Nieuwe termijnen voor de tegenopzeg

De Wet op het eenheidsstatuut heeft ook de termijnen voor de zgn. tegenopzeg in hoofde van de werknemer hervormd. Zo kan hij vlugger weg wanneer hij nieuw werk gevonden heeft. Hoe gaat u als werkgever om met zo’n tegenopzeg?

VERVANGINGSOVEREENKOMST - 24.04.2014

Na 2 jaar bepaalde duur nog vervanging laten doen?

Stel, iemand wordt al twee jaar met opeenvolgende contracten van bepaalde tijd tewerkgesteld. Nu zou zij tijdelijk nog iemand kunnen vervangen. Kan dat nog met een vervangingscontract of moet het er een van onbepaalde duur zijn?

OPZEGTERMIJN - 24.04.2014

Wat als men niet meer opdaagt voor de verlenging?

Stel, de opzegtermijn van een werknemer moet nog verlengd worden wegens schorsingen door ziekte en/of vakantie. U hoort of ziet hem echter niet meer en in feite bent u daar niet eens zo rouwig om. Case closed dus... of toch niet?

ARBEIDSONGEVAL - 24.04.2014

Wie kan er reageren als een ongeval niet erkend wordt?

Stel, de verzekeraar weigert om een ongeval dat op het werk gebeurd is te erkennen als arbeidsongeval omdat volgens hem een van de ‘wettelijke’ voorwaarden niet vervuld is. Wie moet en kan daartegen reageren?

BTW - CONTROLE - 23.04.2014

Controles op facturen voor werken rondom het huis…

Er komen dit jaar gerichte controles op aannemers die regelmatig werken ‘rondom het huis’ van hun klanten uitvoeren. Welke facturen vinden ze verdacht en welke regels gelden ter zake? Hoe ‘wapent’ u zich tegen zo’n btw-controle?

BTW - MEDECONTRACTANT - 23.04.2014

Medecontractant volgens de KBO…

In de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) vindt u gegevens van zelfstandigen en vennootschappen. In welke mate kunt u op die centrale databank voortgaan om correct te factureren volgens de medecontractantregeling?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 23.04.2014

U moet te snel van start gaan: hoe reageert u?

Uw collega weigerde de door zijn klant opgelegde, maar onrealistische timing te volgen. Daarop schrapte zijn klant de opdracht. Ten onrechte, zo floot de rechter hem terug. Met welke aanpak trekt ook ú in zo’n geval aan het langste eind?

BELASTINGCONTROLE - 23.04.2014

Uw lidgeld fiscaal aftrekbaar?


BTW - VARIA - 23.04.2014

Elektriciteitsfacturen op u privé zetten of toch niet?

Sinds 1 april betaalt een privéafnemer nog slechts 6% btw op zijn elektriciteit. Laat u uw verbruik voortaan dan het best op uw privénaam factureren of is er een verschil naargelang u in vennootschap zit of niet?

LASTIGE KLANTEN - VARIA - 23.04.2014

Tarief dringende interventie…

Wellicht krijgt u ook weleens telefoon voor een dringende interventie. Hoeveel mag u een klant daarvoor aanrekenen? Kunt u ‘te duur’ zijn?

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 23.04.2014

Een tijd minder of geen bijdragen betalen kan, maar…

Was uw inkomen in 2011 beperkt, dan kunt u als zelfstandige in hoofdberoep vragen om in 2014 even geen of zeer lage sociale bijdragen te mogen betalen. Wat zijn daarvoor de voorwaarden en wat is daarbij van cruciaal belang?

PERSONEEL - ONTSLAG - 23.04.2014

Gemotiveerde C4 oké?

Voortaan moet u bij het ontslag van zowel arbeiders als bedienden rekening houden met de zgn. motiveringsplicht. In welke mate speelt u als aannemer op safe als u in de C4 een goede reden voor dat ontslag opgeeft?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 23.04.2014

Een schenking door uw vennootschap, een goed idee?

U wilt aan uw kind geld geven dat nu nog in uw vennootschap zit. Mag uw vennootschap dat geld rechtstreeks schenken en wat zijn de gevolgen? Zijn die gevolgen dezelfde als uw vennootschap geld zou geven aan een goed doel?

HUURINKOMSTEN - 23.04.2014

Is huur vooruitbetalen nog mogelijk?


JAARREKENING - 23.04.2014

Vrijstelling vennootschapsbijdrage?


KAPITAAL - 23.04.2014

Volstorting met uw rc-tegoed?


GROEPSVERZEKERING - 23.04.2014

Iets wijzigen in groepsverzekering?

Door nieuwe erfrechtelijke regels zijn uw kinderen nu in principe de begunstigden van uw levensverzekering. Is dat ook zo bij uw groepsverzekering en wat te doen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 23.04.2014

Foutje in vennootschapstarief... ?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VOORDEEL WONING - 23.04.2014

Woont u voor uw werk in een te grote woning?

Onlangs werd het voordeel gratis woonst nog eens door de fiscus toegelicht en vooral dan de situatie waarin u verplicht in een te grote woning moet wonen. Waarover gaat dat? Is dat ook voor u als zaakvoerder van belang?

FINANCIEEL - VARIA - 23.04.2014

Vers geld voor uw vennootschap via crowdfunding…

De bank staat niet te springen om u krediet te geven om de investeringsplannen van uw vennootschap te ondersteunen. In welke mate is crowdfunding dan een oplossing? De wettelijke regels ter zake werden onlangs alvast versoepeld…

VENNOOTSCHAPSBELASTING - MEERWAARDEN - 23.04.2014

Waarom herwaarderen en wat zijn de fiscale gevolgen?

Uw boekhouder suggereert om bij de afsluiting van uw boekhouding over 2013 het gebouw in uw vennootschap of andere activa te ‘herwaarderen’. Wat is het nut daarvan en zijn daar ook fiscale gevolgen aan gekoppeld?

BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 23.04.2014

Gelijkstelling met bijberoep, slechts goed voor even!

Waarom zou u als ‘bedrijfsleider in hoofdberoep’ vragen om met een bijberoeper gelijkgesteld te worden en wat zijn de voorwaarden ter zake? Onlangs verduidelijkte de rechter wat u dan maar beter niet uit het oog verliest…

BEDRIJFSLEIDER - 23.04.2014

Bijhuis ook als juridische constructie melden?

Hoe zit het als u een bijhuis of een vennootschap in het buitenland heeft? Moet u dat dan eerstdaags melden in uw privéaangifte als zgn. juridische constructie?

HANDELSPRAKTIJKEN - SPERPERIODE - 23.04.2014

De sperperiode start dit jaar op 1 juni…

Een rechter bevestigde onlangs de geldigheid van de sperperioderegeling. Volgens het nieuwe Wetboek Economisch Recht (WER) start die sperperiode voortaan een paar dagen vroeger. Wat is daarbij voor u van belang?

RECHT - BETALING - 23.04.2014

Kosten van kaartgebruik doorrekenen?


RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 23.04.2014

Dat zijn echt té kleine lettertjes...

Als professionele klant moet u protesteren indien u niet akkoord gaat met de algemene voorwaarden. Toch zijn ook daar grenzen aan...

FISCAAL - CONTROLE - 23.04.2014

Beste controleur, volgens uw collega was alles in orde…

Volgens een controleur hield een handelaar zijn boekhouding niet correct bij. Zijn collega had een paar jaar eerder echter gezegd dat hij alles perfect bijhield. Wat vond de rechter onlangs van de zware fiscale ‘rechtzetting’ door de controleur?

BANK - VARIA - 23.04.2014

Uitkijken met persoonlijke borgstelling…

Als zaakvoerder stelt u zich beter niet te snel borg voor uw bvba. Gaat die failliet, dan staan ze immers bij u privé aan de deur. Kunt u nadien de boot toch afhouden? Wat is daarbij nu, bij het overlopen van uw jaarcijfers, van belang?

ONROEREND GOED - AAN- & VERKOOP - 22.04.2014

Geen 10% of 12,5% bij vastgoedvennootschap?


SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - SOCIALE BIJDRAGEN - 22.04.2014

Een tijdje minder of geen bijdragen betalen kan, maar…

Was uw inkomen in 2011 beperkt, dan kunt u als zelfstandige in hoofdberoep vragen om in 2014 even geen of zeer lage sociale bijdragen te mogen betalen. Wat zijn daarvoor de voorwaarden en wat is daarbij van cruciaal belang?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 22.04.2014

De ene lectuur is de andere niet...

Controleurs doen vaak moeilijk over de aftrekbaarheid van de kosten van boeken, kranten of tijdschriften, zelfs wanneer die in de ontvangstruimte voor uw klanten liggen. Welke kosten zijn verdedigbaar en waarop moet u letten?

PERSONEEL - AANWERVEN - 22.04.2014

Hoe besparen op een nieuwe aanwerving?

Nu de economie iets beter wordt, overweegt u een nieuwe aanwerving. Hoe zorgt u ervoor dat de loonkosten niet te zwaar zijn? Kunt u besparen als u een jongere aanwerft of indien u nog niet veel werknemers in dienst heeft?

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 22.04.2014

Is de ‘boete’ nu 1,68% of 2,25%?


GESPREIDE TAXATIE - 22.04.2014

Gespreide taxatie mogelijk voor herbelegging via fusie

Uw vennootschap wil een meerwaarde gespreid laten belasten. Ze neemt een andere vennootschap over waarin een gebouw zit. Is dat gebouw een geldige ‘herbelegging’ voor de gespreide taxatie? Een recent arrest verduidelijkt...

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 22.04.2014

Geen ‘juridische constructie’ aan te geven... ?

Naast het aanhouden van een buitenlandse bankrekening en levensverzekering moet u in uw aangifte personenbelasting voor inkomstenjaar 2013 ook melding maken van zgn. juridische contructies. Wat houdt dat precies in?

PRIVÉ - ONDERHOUDSUITKERINGEN - 22.04.2014

Onderhoudsuitkering aan uw ouders ook aftrekbaar?

Over een verplicht onderhoudsgeld aan uw kinderen doet de fiscus doorgaans niet moeilijk. Wat echter als u onderhoudsgeld betaalt aan uw ouders? Kunt u dat dan binnenkort ook fiscaal in rekening brengen in uw privéaangifte?

WAARDEVERMINDERING - 22.04.2014

Boek nú al een waardevermindering!

Een van uw klanten zit in slechte papieren en zal wellicht nooit betalen. Kunt u nu bij de afsluiting van uw jaarrekening een waardevermindering boeken?

RESTAURANTKOSTEN - 22.04.2014

Hoe uw restaurantkosten correct doorfactureren?

U maakt regelmatig o.a. restaurantkosten bij de uitvoering van een opdracht voor klanten en u wenst deze uiteraard ook aan hen door te rekenen. Hoe doet u dat fiscaal gezien het best? Wat zei Cassatie daarover onlangs?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 22.04.2014

Laat uw fiscale verlies niet zomaar op nul zetten!

Bij een controle probeert de fiscus soms om uw fiscale verliezen ‘op nul te zetten’ omdat uw boekhouding niet bewijskrachtig zou zijn. Uit onlangs verschenen rechtspraak blijkt echter nog maar eens dat u dit niet zomaar hoeft te pikken!

UITVAARTVERZEKERING - 22.04.2014

Laat uw vennootschap uw uitvaartverzekering betalen!

Veel mensen sluiten tegenwoordig een uitvaartverzekering af. Goedkoop is dat echter niet wanneer u de premie privé moet betalen. Is het een optie om uw vennootschap die premie te laten betalen? Een recente ruling verduidelijkt...

SUCCESSIEPLANNING - 22.04.2014

‘Oude’ sterfhuisclausules zijn veilig!


VERKOOP - VARIA - 22.04.2014

Beding van aanwas als één partner een stuk jonger is...

Twee ongehuwde partners kopen samen een woning en komen daarbij een zgn. beding van aanwas overeen. Kan dat wel indien een van beide partners veel jonger is dan de andere? Onlangs sprak een rechter zich hierover uit...

MEDE-EIGENDOM - BASISAKTE - 22.04.2014

Akkoord nodig voor een mezzanine?


WONINGHUUR - VARIA - 22.04.2014

U krijgt een huurder in de plaats...

Uw huurder wil zijn huurcontract van korte duur vroeger stopzetten. Hij stelt voor om zelf een andere huurder te zoeken. Hoe pakt u dat het best aan?

MEDE-EIGENDOM - VARIA - 22.04.2014

Prekadastratie in appartementsgebouwen


WONINGHUUR - VREDERECHTER - 22.04.2014

Uw huurder is weg, dus moet u naar de vrederechter?

Uw huurder maakt het huurhuis leeg en vertrekt zonder een opzeg te geven of ook maar iets aan u te laten weten. Mag u dan meteen aan iemand anders verhuren zonder dat de vrederechter tussenkomt of is dat toch een risico?

REGISTRATIERECHTEN - SCHENKING - 22.04.2014

Schenken of verkopen met voorbehoud van erfpacht!

Uw vastgoed doorschuiven naar familieleden is niet altijd evident. Kan de techniek waarbij u vastgoed verkoopt of schenkt met voorbehoud van erfpacht dan een oplossing bieden? Is dat nog altijd mogelijk en waarop moet u letten?

FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 22.04.2014

Het kadaster verwittigen bij de ingebruikname...

Heeft u een nieuwe woning gebouwd of een bestaande woning grondig verbouwd, dan moet u als eigenaar de ingebruikname zelf melden aan het kadaster. Sinds kort stelt u dat beter niet te lang uit. Hoe zit dat precies?

FISCAAL - VOORDEEL GRATIS WOONST - 22.04.2014

U moet verplicht in een té grote woning wonen... ?

De fiscus lichtte onlangs de regels rond het voordeel gratis woonst toe. Interessant is dat de fiscus een specifieke oplossing aangeeft om dit voordeel zo klein mogelijk te houden. Waarover gaat dat?

VASTGOEDMAKELAAR - AANSPRAKELIJKHEID - 22.04.2014

Een witwasmelding als de koper uit Iran komt?

Als vastgoedmakelaar moet u bepaalde witwaspraktijken melden. Onlangs werd in dit kader de lijst met ‘risicolanden’ aangepast. Moet u dan sowieso een melding doen als uw klant of de koper uit een van deze landen komt?

EENHEIDSSTATUUT - 22.04.2014

Bent u vanaf nu verplicht om elk ontslag te motiveren?

Voor ontslagen sinds 1 april 2014 is er een motiveringsplicht (cao 109 van 12.02.2014) . Wanneer is die motiveringsplicht van toepassing? Wat zijn de spelregels en wat is de sanctie? Heeft u er als werkgever belang bij om het ontslag spontaan te motiveren?

Bij ‘kennelijk onredelijk ontslag’ kan de rechter nu een schadevergoeding van 3 tot 17 weken loon opleggen. Wanneer is een ontslag kennelijk onredelijk?

Wie de bewijslast draagt, hangt af van het feit of u het ontslag al dan niet gemotiveerd heeft. Hoe wordt de bewijslast concreet verdeeld?

En wat zijn de regels voor ontslagen van vóór 1 april 2014?


GEZINSWONING - 22.04.2014

Vrijstelling successierechten gezinswoning: hoe optimaliseren?

In Vlaanderen en sinds kort ook in Brussel, is de vererving van de gezinswoning tussen gehuwden en (wettelijk) samenwonenden vrijgesteld van successierechten. In Wallonië komt er binnenkort wellicht ook een vrijstelling.

Kunnen de partners successierechten besparen door elkaar hun wederzijds aandeel in de gezinswoning bij testament na te laten? Waarom liggen de successierechten over de twee overlijdens samen op die manier hoger?

Door aan elk kind ook 1% van de woning in volle eigendom na te laten, ontstaat een onverdeeldheid. Waarom biedt dat voordelen, zowel wanneer de langstlevende in de woning wil blijven als op het moment waarop hij/zij dat niet meer wenst?


TANTIEMES - 22.04.2014

Winsten fiscaal optimaliseren via een tantième: nu nog interessanter?

Via een tantième kunt u tijdens de jaarvergadering de fiscale winst van het vorige boekjaar nog bijsturen. Wat zijn de fiscale gevolgen van een tantième voor uw vennootschap?

Zijn er vennootschapsrechtelijke beperkingen op de tantièmes die uw vennootschap u kan toekennen? Zijn tantièmes voor uw vennootschap zonder meer aftrekbaar? Hoe wordt u er privé op belast? Waarom heeft u met een tantième meer flexibiliteit dan met een dividend?

Vanaf 2015 worden uw sociale bijdragen berekend op uw inkomen van het jaar zelf. Waarom is een tantième uitkeren nu extra voordelig?


MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 22.04.2014

Werken met een (management)vennootschap: nog altijd zinvol?

Sinds de regering-Di Rupo is werken met een vennootschap een stuk minder voordelig geworden. Op een bepaald moment sprak de pers zelfs over duizenden zelfstandigen die zouden overwegen hun vennootschap op te doeken. Op een bepaald verkiezingscongres werd onlangs weer gesproken over de nood om ‘het misbruik van vennootschappen’ aan te pakken.

Is werken met een vennootschap vandaag (fiscaal gezien) nog altijd interessant? Houdt u netto nog steeds meer over door eerst vennootschapsbelasting te betalen en daarna een dividend uit te keren? Welke andere optimalisatiemogelijkheden heeft u? Zijn er interessante alternatieven voor een liquidatie van uw vennootschap?

En ten slotte, is werken met een (management)vennootschap fiscaal misbruik?


KAPITAALVERMINDERING - 22.04.2014

Reserves vastgeklikt: hoe achteraf uw kapitaal fiscaal optimaal verminderen?

In de circulaire van 23 januari gaf de fiscus meer toelichting over reserves die tegen 10% roerende voorheffing vastgeklikt zijn. Daarnaast verduidelijkte de minister (parlementaire vraag van 8 januari) de spelregels voor wie zowel reserves ‘vastklikte’ als een gewone kapitaalverhoging doorvoerde.

Hoe berekent u de wachtperiode vooraleer u vastgeklikte reserves belastingvrij kunt uitkeren? Wat als niet alle vennoten meegedaan hebben met het vastklikken van reserves?

Hoe vermindert u over enkele jaren uw kapitaal op een fiscaal optimale manier als u zowel reserves vastklikte als een gewone kapitaalverhoging doorvoerde? Betaalt u ook de bijkomende rv op vastgeklikte reserves als u uw bedrijf stopzet?


AUTOKOSTEN - 22.04.2014

Auto’s, motors en fietsen in uw vennootschap: een (fiscale) stand van zaken

De berekening van het voordeel alle aard (VAA) voor uw firmawagen is sinds 1 januari gewijzigd. Hoe berekent u het voordeel nu? In welke mate zijn autokosten nu aftrekbaar en hoe zit het dan met de btw? Zijn de spelregels anders voor lichte vrachtwagens?

Kunt u als zaakvoerder meer dan één auto fiscaal ten laste nemen in uw bedrijf? En wordt u ook belast op een VAA als u zelf privé nog een auto heeft en uw bedrijfswagen enkel beroepsmatig gebruikt?

De kosten van een motorfiets zijn in principe volledig aftrekbaar. Voor een fiets is zelfs een aftrek van 120% toegelaten. Hoe wordt u privé belast wanneer het bedrijf u een motorfiets of een fiets ter beschikking stelt?


PENSIOENSPAREN - 22.04.2014

Pensioensparen: hoe pakt u dat vandaag financieel én strategisch het best aan?

Wie op een fiscaalvriendelijke manier een extra pensioen wil opbouwen, kan dat (naast zijn VAPZ en groepsverzekering) via het klassieke pensioensparen en/of het zgn. langetermijnsparen.

Kiest u het best voor een pensioenspaarfonds of verzekering, of voor het langetermijnsparen en in welke volgorde? Wat zijn de verschillen tussen een pensioenspaarverzekering en een pensioenspaarfonds op het vlak van risico en rendement? Hoe past u uw strategie aan naarmate u de pensioenleeftijd nadert?

En hoe beperkt u de kosten en maximaliseert u de opbrengst?


BESTUURDERSAANSPRAKELIJKHEID - 22.04.2014

Als zaakvoerder of bestuurder toch persoonlijk aansprakelijk?

Als bestuurder of zaakvoerder bent u aansprakelijk voor de behoorlijke uitoefening van uw mandaat. U heeft zowel een interne als een externe aansprakelijkheid. Wanneer kan die aansprakelijkheid ingeroepen worden? Bent u als meerderheidsaandeelhouder niet automatisch beschermd tegen een schadeclaim door het bedrijf zelf?

Wanneer u gevraagd wordt bestuurder te worden in het bedrijf van een zakenrelatie of kennis houdt u zich meestal niet met de dagdagelijkse leiding bezig. Volstaat het dan niet dat de algemene vergadering u kwijting geeft? Waarom is het belangrijk toch uw huiswerk te maken?

Wat doet u het best als u het dan fundamenteel oneens bent met de gang van zaken binnen het bedrijf? Bent u met een verzekering bestuurdersaansprakelijkheid afdoende beschermd?


WEBDIENSTEN - VIDEO - 17.04.2014

Video’s met toegevoegde waarde


SOFTWARE - OFFICE - 17.04.2014

OneNote nu gratis: een alternatief voor Evernote?

Sinds kort is OneNote, dat deel uitmaakt van Microsoft Office, volledig gratis. Wat heeft OneNote te bieden, op welke apparaten kunt u het gebruiken en is het een waardig alternatief voor het populaire Evernote?

SOFTWARE - FOTO - 17.04.2014

Gratis fototools

Er bestaat uitstekende software voor het bewerken en beheren van foto’s, zoals Photoshop of Lightroom. Die is echter duur en wellicht heeft u deze functies niet nodig. De fototools voor Windows zijn niet zo krachtig, maar wel gratis.

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 17.04.2014

Een oude versie van uw bestand?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 17.04.2014

Sociaal netwerk voor teams en projecten

Jive wil u helpen bij de uitwisseling van informatie over projecten tussen teamleden. Wij testten dit ‘social collaboration platform’ voor u uit: een sociaal netwerk voor binnen uw bedrijf als het ware.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 17.04.2014

Hoe maakt u een grafiek?

Moet u bijvoorbeeld uw omzetcijfers of uw voorraad in een grafiek gieten? In dat geval grijpt u wellicht meteen naar Excel. Handig, maar zijn er ook onlinealternatieven waarmee u even een grafiekje kunt samenstellen?

E-MAIL - WEBMAIL - 17.04.2014

Handige plug-ins voor Gmail

Vindt u dat er nog het een en ander ontbreekt aan Gmail? Met de juiste plug-in kunt u extra functies toevoegen, misschien zelfs net deze die u al zo lang wilde hebben. Dit zijn enkele interessante Gmail-uitbreidingen.

VARIA - VASTGOED - 17.04.2014

Immohulp via internet

Een zoektocht naar een woning of bedrijfspand begint doorgaans op Immoweb. Welke websites bieden u nog een extraatje?

ONTSPANNING - TELEVISIE - 17.04.2014

Goedkoop streamen met de Google Chromecast

De Google Chromecast, een kleine hdmi-stick voor uw televisie, is sinds kort ook in Europa verkrijgbaar. Wat doet de stick precies, welke diensten kunt u ermee bekijken en hoe is de beeldkwaliteit?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 17.04.2014

Maak een website vanuit een template

U kunt uw website laten ontwerpen door een gespecialiseerd bureau, maar u kunt ook starten met een sjabloon dat u laat uitwerken door uw webmaster. Waar vindt u deze templates?

SOFTWARE - OFFICE - 17.04.2014

Microsoft Office eindelijk ook voor de iPad

Vier jaar nadat de iPad uitkwam als eerste succesvolle tablet is de bekende kantoorsoftware van Microsoft hier eindelijk ook voor beschikbaar. Was dit het wachten waard?

SOFTWARE - BROWSER - 17.04.2014

Hoe uw mobiele browser beter gebruiken?

Een browser op uw iOS- of Android-mobiel heeft niet veel schermruimte, wat het browsen soms moeilijker maakt dan nodig. Dit zijn enkele tips die het u wat gemakkelijker maken.

ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 17.04.2014

Op zoek naar professionele foto’s

Wie op zoek is naar beeldmateriaal, grijpt doorgaans meteen naar Google Afbeeldingen. Voor professionele doeleinden, als u geen problemen wilt met auteursrechten, bestaan er echter alternatieven.

ONROEREND GOED - AFSCHRIJVEN - 15.04.2014

Nu nog beginnen af te schrijven op uw woning?

Stel, u heeft nog nooit afgeschreven op uw woning die u (al een hele tijd) deels beroepsmatig gebruikt. Kunt u nu nog beginnen af te schrijven om uw winst van vorig jaar te drukken? Waarop moet u in zo’n geval letten?

OPVORDERING - ALCOHOLCONTROLE - 15.04.2014

Bent u verplicht om bloed te gaan trekken?

Onlangs werd een huisarts strafrechtelijk veroordeeld tot een boete van € 1.800 omdat hij geweigerd had om tijdens zijn wachtdienst bloed te gaan trekken in het kader van een alcoholcontrole. Is dat effectief zo voorzien in de wet?

GOED OM TE WETEN - VERHUREN - 15.04.2014

Niet-ontvangen huur, niet belastbaar!


BELASTINGAFTREK - 15.04.2014

De ‘seminarielijst’ voor 2014 is er...

Onlangs verscheen de nieuwe landenlijst inzake buitenlandse dagforfaits. In welke mate kunt u dit fiscaal interessante systeem gebruiken voor seminaries?

ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 15.04.2014

Is ‘moeten stoppen op 65 jaar’ niet wettelijk?

In een ziekenhuisovereenkomst wordt meestal opgenomen dat ze eindigt zodra de arts 65 jaar wordt. Volgens een recent arrest kan dit echter als verboden discriminatie op grond van leeftijd beschouwd worden. Welke gevolgen heeft dit?

VENNOOTSCHAP - GROEPSVERZEKERING - 15.04.2014

Wat met uw groepsverzekering na de vereffening?

U wilt uw vennootschap vereffenen vóór 1 oktober 2014 om nog het tarief van 10% rv (i.p.v. 25%) te genieten op de zgn. liquidatiebonus. Wat gebeurt er dan echter met uw groepsverzekering en de bijkomende dekkingen?

SUCCESSIERECHTEN - 15.04.2014

Is een keuzebeding nog toegelaten?


BEZWAARSCHRIFT - 15.04.2014

Wacht niet tot de laatste dag


ONROERENDE VOORHEFFING - 15.04.2014

Amai, ineens zoveel grondlasten...


BTW - AFTREKBAARHEID - 15.04.2014

Geen 75%-btw-aftrek onder € 1.000?


ERVEN EN SCHENKEN - VARIA - 15.04.2014

Schenken aan een gehuwd kind…

U schrijft, bij wijze van schenking, een som geld over op de rekening van uw zoon of dochter. Als die gehuwd is, blijft het opletten dat u dat ‘correct’ doet om later dure procedures te vermijden. Hoe kunt u problemen voorkomen?

BTW - AFTREKBAARHEID - 15.04.2014

Elektriciteitsfactuur op u privé zetten?

Sinds 1 april betaalt een privéafnemer nog slechts 6% btw op zijn elektriciteit. Kunt u daar ook aanspraak op maken of is dat sowieso geen goed idee?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 15.04.2014

Hoe wordt verhuren nu eigenlijk belast?

Blijkbaar wil de politiek de belastingen op het huurinkomen aanpassen. De persberichten hierover blonken echter niet uit in duidelijkheid toen ze het over het huidige ‘regime’ hadden. Hoe wordt uw huurinkomen momenteel dan belast?

SOCIAAL STATUUT - HELPER - 15.04.2014

Het fiscale voordeel van een ‘zelfstandig helper’!

De vergoeding die u betaalt aan een zgn. zelfstandig helper is in principe een aftrekbare kost. Wie kan eigenlijk allemaal zo’n zelfstandig helper zijn en wat is precies het verschil tussen een inwonende helper en een externe?

BELASTINGCONTROLE - 15.04.2014

Uw controleur in uw salon?

Er is in de media veel te doen over het feit dat de fiscus bij een controle zowat alles zou mogen doen, zelfs in uw privéruimtes binnengaan, in uw computer snuisteren en uw privéagenda inkijken. Is het echt zo erg? Even kijken...

MEERWAARDEN - 15.04.2014

Zo veel mogelijk van de prijs toewijzen aan de grond?

Heeft u een eenmanszaak en verkoopt u een pand dat u voor uw praktijk gebruikt, dan wordt u belast op de ‘winst’ die u daarbij maakt. Volgens sommigen moet u zo veel mogelijk van de verkoopprijs toewijzen aan het grondgedeelte. Klopt dat?

ETHISCH BELEGGEN - 15.04.2014

Ethisch beleggen: ook goed voor uw portefeuille?

U hoort en leest tegenwoordig veel over zgn. ethisch beleggen. Via ‘maatschappelijk verantwoorde beleggingen’ kunt u ‘bijdragen aan een betere wereld’. Komt dat echter ook uw portefeuille ten goede?

AUTOKOSTEN - 15.04.2014

Is drie auto’s te veel?

Een collega trok de kosten van drie auto’s af, maar zijn controleur aanvaardde er slechts één. Is meer dan één auto ‘te veel’? Wat vond de rechter daarvan?

LEVENSVERZEKERING - 15.04.2014

Geld nodig, levensverzekering ‘opvragen’?

U overweegt om uw levensverzekering af te kopen om dat geld te investeren in uw praktijk. Kan dat sowieso of moet de begunstigde daarmee akkoord gaan en is het financieel gezien een goed idee of doet u het beter anders?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 14.04.2014

Wat zet u (beter niet) in de eerste brief?

Stel, n.a.v. meerdere tekortkomingen ontslaat u iemand om dringende reden. De belangrijkste vermeldt u al in de ontslagbrief en pas in de ‘motivatiebrief’ heeft u het ook over de andere feiten. Is dat een probleem? Een arrest licht toe...

AANWERVEN - 14.04.2014

Kijk uit met loonvoorstellen!

Stel, een kandidaat-werknemer (die een goede kans maakt op de job) vraagt u om de aangeboden loon- en arbeidsvoorwaarden nog eens te bevestigen via e-mail. Mag u ingaan op dat verzoek of kan dat gevaarlijk zijn?

BEDRIJFSVOORHEFFING - 14.04.2014

Verhoging fiscale werkbonus op 1 april 2014


GEWAARBORGD LOON - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 14.04.2014

Moet u betalen voor een vooraf geplande (dag)ingreep?

Stel, iemand zal afwezig zijn ingevolge een medische ingreep die lang vooraf gepland werd en/of niet urgent is en/of preventief is, enz. Is er gewaarborgd loon verschuldigd voor die dag of moet men er maar vakantie voor nemen?

ONTSLAG - 14.04.2014

Evalueer nu proefbedingen van 2013

Stel, eind 2013 heeft u een bediende aangeworven met een proeftijd van zes maanden. Hoog tijd dan om te evalueren of u hem houdt of niet. Waarom?

ONKOSTENVERGOEDING - 14.04.2014

De nieuwe landenlijst voor 2014 is er


OPZEGVERGOEDING - TIJDELIJK DEELTIJDS WERK - 14.04.2014

Deeltijdse schorsing en verbreken: wat kost het nu?

Stel, u ontslaat iemand die tijdelijk deeltijds werkt. Moet de opzegvergoeding dan op het voltijdse of deeltijdse loon berekend worden? En de beschermingsvergoeding als die opgelegd zou worden? We overlopen de laatste ontwikkelingen...

OPZEGTERMIJN - 14.04.2014

Sollicitatieverlof: oude principes, nieuwe modaliteiten

Een werknemer die in zijn opzegtermijn ‘zit’, heeft in principe recht op zgn. sollicitatieverlof. De Wet op het eenheidsstatuut heeft gesleuteld aan de omvang van dit verlof. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

OVERUREN - INHAALRUST - 14.04.2014

Hoe de inhaalrustgrenzen verhogen tot 130 uur?

Voortaan is het mogelijk de interne grens inzake overuren (die bepaalt wanneer men eerst inhaalrust moet opnemen) te verhogen tot 130 uur. Idem met de grens voor het omzetten van inhaalrust in overloon. Wat moet u daarvoor doen?

ONROEREND GOED - HUUR - 10.04.2014

Een pop-up store huren of verhuren?


ONKOSTENVERGOEDING - 10.04.2014

De buitenlandse landenlijst is er weer!

Naar jaarlijkse traditie werd onlangs weer de lijst met buitenlandse dagvergoedingen die gelden sinds 1 april gepubliceerd. Tijd voor een opfrissing dus!

VOORDEEL ELEKTRICITEIT - 10.04.2014

Lager voordeel door lagere btw?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 10.04.2014

Woning in vennootschap, waar mag fiscus binnen?

Er is in de pers behoorlijk wat geschreven over controleurs die zelfs in uw privéruimtes binnengaan. Heeft de fiscus dat recht wel? Wat als uw woning in uw vennootschap zit? Mag uw controleur dan zomaar overal binnen?

LIQUIDATIEBONUS - 10.04.2014

10% rv op voorschot liquidatiebonus!


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 10.04.2014

Winst over boekjaar 2013 voor 200% uitkeren?

Enkele grote bedrijven keren dit jaar 173% van hun winst over 2013 als dividend uit. Kunt u dat eigenlijk ook, méér uitkeren dan uw vennootschap vorig jaar winst gemaakt heeft? Wat zijn de spelregels en aandachtspunten ter zake?

GESPREIDE TAXATIE - 10.04.2014

Zelf nalatigheidsinteresten vermijden, dat kan!

Bij een zgn. gespreide taxatie moet u tijdig herbeleggen, zo niet riskeert u een pak nalatigheidsinteresten. Nochtans kunt u die interesten zelf vermijden... !

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 10.04.2014

Over hoeveel jaar kunt u een gebouw afschrijven?

Zit er een gebouw in uw vennootschap, dan moet u bepalen over welke termijn u dat zal afschrijven. Een belangrijk gegeven daarbij is of uw vennootschap volle eigenaar is of niet, zoals ook nog uit een recente ruling blijkt. Hoe zit dat?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 10.04.2014

Investeringsaftrek kiezen of notionele interestaftrek?

Recentelijk werd het tarief voor de investeringsaftrek voor 2014 bekendgemaakt. Kiest u in 2014 voor de investeringsaftrek, dan krijgt u toch geen notionele interestaftrek of hoe zit dat ook alweer? Wat doet u dan het best?

AANDELEN - INKOOP - 10.04.2014

Op de komende jaarvergadering aandelen inkopen?

Bij Barco beslist men op een buitengewone algemene vergadering over de inkoop van 1/5 van de aandelen. Kunt u niet gewoon op de komende jaarvergadering tot zo’n inkoop beslissen? Wat zijn de juridische regels en beperkingen ter zake?

BANK - BETALING - 10.04.2014

Een cheque voor € 5.000 kan wel?

Cash mag u nog maximaal € 3.000 ontvangen. Geldt die grens ook voor een cheque of niet en met welk soort cheque bent u dan het best af?

BANK - BELEGGEN - 10.04.2014

Beleggen in ‘dividendaandelen’: veilig en voordelig?

U zoekt relatief veilige aandelen met een hoog dividend, maar zonder dat u twee keer roerende voorheffing (rv) moet betalen. Welke opties heeft u dan zoal? Kunt u daarbij een hoger rendement halen dan bij obligaties?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 10.04.2014

Uw kind als zelfstandig helper actief: fiche opmaken!

Stel, uw zoon of dochter stak vorig jaar een handje toe in uw eenmanszaak. Dat gebeurde op een soepele manier, nl. als zelfstandig helper. Wat verliest u dan nu het best niet uit het oog? De rechter sprak zich onlangs uit…

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 10.04.2014

Schade bij de buren van uw klant…

Een aannemer deed een beroep op een collega om dakwerken uit te voeren bij een klant. Het dak van de buren schoot daarbij in brand. De rechter verduidelijkte onlangs in welke mate u als aannemer opdraait voor schade bij de buren.

OFFERTES & CONTRACTEN - VERTRAGINGSBEDING - 10.04.2014

Een redelijk vertragingsbeding…

Een klant wil koste wat het kost een vertragingsboete in het contract. Wat zijn de aandachtspunten als u hem daarin tegemoetkomt? Welke regels spelen dan? De rechter zette de puntjes op de i…

RECHT - FACTUUR - 10.04.2014

Slachtoffer van factuurfraude…

Oplichters onderscheppen facturen en zetten er een vervalst rekeningnummer op. Moet uw bank dan niet checken of de naam die u bij uw betaalopdracht opgeeft bij het rekeningnummer hoort? Hoe vermijdt u om slachtoffer te worden?

RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 10.04.2014

Gehaaide verkopers over de vloer

Een collega kreeg eerst de ene en daarna een andere verkoper van dezelfde firma over de vloer. De tweede liet een ‘verbeterde versie’ van de eerste bestelbon tekenen. Hoe reageert u op zo’n gehaaide aanpak?

FISCAAL - VARIA - 10.04.2014

Nog fiscale steun voor veiligheid?

Onlangs werden de nieuwe fiscale tarieven bekendgemaakt voor investeringen in beveiliging. Wat is er voor u van belang?

RECHT - BETALING - 10.04.2014

Buitenlandse klanten en cash betalingen…


PERSONEEL - LOONKOSTEN - 08.04.2014

Welke onkostenvergoeding om van thuis uit te werken?

Veel werknemers werken tijdens hun werktijd af en toe van thuis uit. Onlangs verduidelijkte de fiscus welke onkostenvergoeding u hun kunt betalen. Hoe zit dat precies en is er voor hen sowieso geen onkostenvergoeding van 10%?

SLECHTE BETALERS - INCASSO - 08.04.2014

Wat komt u het best overeen met een incassobureau?

Strikt juridisch gezien kan een incasso-opdracht een zgn. lastgeving zijn, maar ook een zgn. overdracht van schuldvordering. Waarom is dat verschil zo belangrijk en wat kiest u in het voorkomende geval het best?

BTW - BETALING - 08.04.2014

Een btw-vergunning voor die invoer?


VERKOOP - COMMANDVERKLARING - 08.04.2014

Wijzigingen inzake de commandverklaring...

Onlangs wijzigden zowel voor Vlaanderen als voor Wallonië de spelregels indien de koper wil kopen zonder zijn identiteit prijs te geven. Hoe zitten die regels ook alweer in elkaar en wat is er dan concreet gewijzigd?

MEDE-EIGENDOM - HUURDER - 08.04.2014

Uw huurder klaagt over de werken...

Uw huurder klaagt dat hij hinder ondervindt van de werken in het appartementsgebouw. Is dat voor hem een reden om minder huur te betalen?

HANDELSHUUR - VARIA - 08.04.2014

De zaak van uw handelshuurder is niet brandveilig...

Uw handelshuurder baat een horecazaak uit, maar u vermoedt dat hij niet in orde is met de brandveiligheid. Riskeert u als verhuurder hierdoor dan problemen met uw brandverzekering?

GEMEEN HUURRECHT - OPZEGTERMIJN - 08.04.2014

Hoe zegt u een mondelinge huur op?

U wilt de huur opzeggen van een pand waarvoor nooit een contract op papier gesloten werd. Welke opzeggingstermijn moet u in dat geval toepassen en wanneer kan deze ingaan? Onlangs sprak een rechter zich hierover uit...

MEDE-EIGENDOM - VARIA - 08.04.2014

Wij sluiten de toepassing van de Appartementswet uit...

U koopt een appartement in een gebouw met meerdere eigenaars, maar blijkbaar werd er nooit een syndicus aangesteld. Is dat dan niet altijd verplicht? Wat gebeurt er als er toch gemeenschappelijke kosten zijn?

FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 08.04.2014

Juist gewaardeerd vruchtgebruik blijft cruciaal...

Op basis van een recent cassatiearrest blijkt nog maar eens het belang van een juiste waardering van een vruchtgebruik. Hoezo? Waarop moet u dan letten en hoe zit het trouwens met die controleactie van vorig jaar rond vruchtgebruik?

FISCAAL - ONROERENDE VOORHEFFING - 08.04.2014

Wie betaalt de onroerende voorheffing voor 2014?

Meestal blijft de onroerende voorheffing ieder jaar min of meer gelijk, maar in 2014 ligt dat enigszins anders. Hoe zit dat precies en hoe weet een kandidaat-koper hoeveel hij zal moeten betalen?

Vlaams gewest - registratierechten - 08.04.2014

Klein beschrijf als oude woning te koop staat?


SOCIAAL PASSIEF - 07.04.2014

Fiscale vrijstelling sociaal passief

De ministerraad heeft op 21 februari 2014 in het kader van het eenheidsstatuut de invoering van een fiscale vrijstelling voor het ‘sociaal passief’ goedgekeurd. Wat houdt die regeling concreet in? Hoeveel winst kunt u op die manier vrijstellen?

AANGIFTE - 07.04.2014

Elektronische aangifte nu al verplicht?

Het KB van 7 februari 2014 vervroegt de verplichting om de aangifte in de vennootschapsbelasting elektronisch in te dienen via Bizztax. Hoe krijgt u toegang tot die applicatie? Moet u om toegang te hebben ook een ‘elektronische’ volmacht indienen?

ADVIES CBN - 07.04.2014

Wentelkrediet: wanneer schuld > 1 jaar?

Vaste voorschotten als een schuld groter dan 1 jaar boeken, versterkt uw balans. Wanneer kan dat volgens een recent CBN-advies (2012/16, Bulletin 65 van 31.05.2013) ?

ONKOSTENVERGOEDING - 07.04.2014

Kostenforfaits: discussie bij ontslag vermijden?

Het gebeurt wel vaker dat een ontslagen werknemer claimt dat zijn forfaitaire onkostenvergoeding eigenlijk een verdoken loon was. Wat zijn dan de risico’s voor u?

Waarom kunt u het probleem dan beter met een ‘minnelijke schikking’ regelen? Hoe voorkomt u dat soort situaties in de toekomst? Welke bedragen zijn voor de rechtspraak en voor de Rulingcommissie als kostenforfait aanvaardbaar?


INVESTERINGSAFTREK - 07.04.2014

Verhoogde investeringsaftrek: wat en hoe?

Voor kmo’s werd onlangs de gewone investeringsaftrek tijdelijk opnieuw ingevoerd. Die investeringsaftrek is niet combineerbaar met de notionele interestaftrek.

Daarnaast bestaat er ook een verhoogde investeringsaftrek voor specifieke investeringen. Wanneer is die van toepassing? Wat zijn de spelregels en welke formaliteiten moet u naleven? Wat doet u als u de nodige attesten niet tijdig ontvangen heeft?


EENHEIDSSTATUUT - 07.04.2014

Bent u vanaf nu verplicht om elk ontslag te motiveren?

Voor ontslagen sinds 1 april 2014 is er een motiveringsplicht (cao nr. 109 van 12 februari 2014) . Wanneer is die motiveringsplicht van toepassing? Wat zijn de spelregels en wat is de sanctie? Adviseert u het bedrijf om vanaf nu elk ontslag spontaan te motiveren? Waarom?

Bij ‘kennelijk onredelijk ontslag’ kan de rechter nu een schadevergoeding van 3 tot 17 weken loon opleggen. Wanneer is een ontslag kennelijk onredelijk?

Wie de bewijslast draagt, hangt af van het feit of het bedrijf het ontslag al dan niet gemotiveerd heeft. Hoe wordt de bewijslast concreet verdeeld?

En wat zijn nu de regels voor een ontslag dat dateert van vóór 1 april 2014?


RECHT OP AFTREK - INTRACOMMUNAUTAIRE VERWERVING - 07.04.2014

Beroepsmatige aankopen via internet: hoe organiseren om btw toch te recupereren?

In veel bedrijven gebeuren meer en meer beroepsmatige aankopen online. Wat zijn dan de toepasselijke spelregels m.b.t. de btw?

Waarop moet u, vooral bij buitenlandse aankopen, letten om uw btw-aftrek niet in het gedrang te brengen en geen twee keer btw te betalen?


FINANCIERING - 07.04.2014

Nu het best de lage rente ‘vastklikken’?

De rente staat historisch laag. Daarnaast is het verschil tussen de korte- en de langetermijnrente de laatste tijd nog kleiner geworden. Is het vandaag dan nog zinvol om het bedrijf tegen vlottende rente te financieren? Wat adviseert u het bedrijf vandaag het best?

Hoe kunt u het risico van een vlottende rente indekken? Wat zijn FRA’s, renteopties en swaps? Wat zijn de voordelen van het indekken met opties? Waarom verkiezen we vandaag toch een swap of een FRA?

Waarom overweegt u vandaag het best om ook lopende leningen met vlottende rente in te dekken? Hoe pakt u dat nu het best aan?

Met welke formaliteiten moet u rekening houden als u voor het eerst met dit soort producten zal werken?


FORFAITAIRE ONKOSTENVERGOEDING - 07.04.2014

Goed nieuws over uw onkostenvergoeding!

De regels voor het toekennen van forfaitaire dagvergoedingen zijn onlangs gewijzigd. Daarnaast kan het bedrijf u en uw collega’s nu ook een belastingvrije onkostenvergoeding toekennen voor ‘telewerk’.

Wat zijn de spelregels bij een binnenlandse verplaatsing? Onder welke voorwaarden zijn die vergoedingen aftrekbaar voor het bedrijf en voor de werknemers toch belastingvrij? Welke bedragen zijn mogelijk? Met welke beperkingen moet u toch nog rekening houden?

En wat zijn de spelregels als het bedrijf forfaitaire vergoedingen toekent voor buitenlandse verplaatsingen? Wat zijn de nieuwe regels voor verplaatsingen van meer dan 30 dagen?

En ten slotte, wat houdt de nieuwe regeling voor telewerk concreet in?


OVERHEIDSTUSSENKOMST AANWERVINGEN - 07.04.2014

Ook voor u binnenkort een ‘werkcheque’?

De minister van Werk kondigde recentelijk de lancering van ‘werkcheques’ aan, naar analogie met de ‘dienstencheques’. Volgens de minister vinden kmo’s hun weg immers niet door de doolhof van steunmaatregelen. Of dit meer is dan een verkiezingsbelofte valt nog af te wachten.

Sinds 1 januari zijn de steunmaatregelen voor het aanwerven van laaggeschoolde jongeren en voor eerste aanwervingen wel uitgebreid (KB, 26.01.2014) . Op welke overheidstussenkomsten kunt u nu zoal rekenen? Wat zijn de voorwaarden en welke formaliteiten moet u vervullen? Krijgt u ook overheidssteun als u 50-plussers aanwerft? Wat zijn dan de voorwaarden?


ADVIES COMMISSIE BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN - 07.04.2014

Jaarafsluiting: erkenning kosten en opbrengsten

In een recent advies (2012/17, Bulletin 65 van 31.05.2013) sprak de CBN zich uit over de erkenning van kosten en opbrengsten. Waar houdt u bij de volgende jaarafsluiting rekening mee?

Wanneer worden kosten en opbrengsten erkend bij de levering van goederen? Is de overdracht van eigendom of van risico’s daarbij cruciaal? Wat zijn de boekhoudkundige spelregels bij een levering van diensten? En waarmee moet u rekening houden als de inning onzeker is?


REGISTRATIERECHTEN - 03.04.2014

Vermijd ‘overbodige’ registratierechten!

Wanneer u een ‘woning’ inbrengt in uw vennootschap, kost dat 10% of 12,50% registratierechten. Zal dat pand echter niet (volledig) als ‘woning’ gebruikt worden, dan kunt u die registratierechten serieus beperken of zelfs vermijden...

VOORUITBETAALDE HUUR - 03.04.2014

Huur vooruitbetalen, mag dat nu niet meer?

Sommige banken blijken de laatste tijd moeilijk te doen over huur die door uw vennootschap vooruitbetaald wordt aan u privé. Mag dat dan tegenwoordig niet meer misschien? Wat is precies het probleem?

AFTREKBAARHEID INTERESTEN - 03.04.2014

Geleend om aandelen te kopen: interesten aftrekbaar?

Wanneer u als bedrijfsleider geld leent om aandelen van uw eigen vennootschap te verwerven, kunt u de interesten van die lening dan als beroepskosten aftrekken? Hoe dacht de rechter daar onlangs over?