FISCAAL - ONROERENDE VOORHEFFING - 08.04.2014

Wie betaalt de onroerende voorheffing voor 2014?

Meestal blijft de onroerende voorheffing ieder jaar min of meer gelijk, maar in 2014 ligt dat enigszins anders. Hoe zit dat precies en hoe weet een kandidaat-koper hoeveel hij zal moeten betalen?

Hoeveel onroerende voorheffing?

Een gemakkelijke vraag? Op het eerste gezicht wel. U kunt immers perfect te weten komen hoeveel onroerende voorheffing de huidige eigenaar betaalt.

Let op! Hierop voortgaan is echter gevaarlijk omdat de eigenaar mogelijk juist wel of niet recht heeft op bepaalde verminderingen, bv. voor kinderen ten laste.

Hoe precies berekenen? Voor een onroerend goed gelegen in het Vlaams gewest kunt u dit eenvoudig berekenen via de volgende site: https://belastingen.fenb.be/vfp-portal-pub2-web/simulatieOv.html

Extra opletten in 2014...

Hoger omwille van de indexering? Neen, die maakt niet zoveel uit. De zgn. indexeringscoëfficiënt stijgt immers ieder jaar maar lichtjes (nu van 1,6813, in 2013 naar 1,7000 voor 2014).

Wat heeft uw gemeente beslist? Daar zit soms het angeltje. Een deel van de onroerende voorheffing is bestemd is voor het Vlaams gewest én een deel is voor de provincie. Het overgrote deel is echter bestemd voor de gemeente. De opcentiemen die de gemeentes vragen worden in principe jaarlijks gestemd. In het verleden werden deze opcentiemen slechts met mondjesmaat verhoogd.

Meer betalen in 2014? De kans bestaat. Door de financiële problemen die veel gemeentes hebben, zijn er vele die hun opcentiemen drastisch verhoogd hebben. De stijgingen in veel gemeentes lopen van 10% tot ruim 50%. Dat scheelt natuurlijk een slok op de borrel. Toch is dat niet overal zo en bv. in Brussel wijzigt er niets.

Hoe komt u dat te weten? Binnen een paar weken kunt u op dezelfde site van de Vlaamse Belastingsdienst de gemeentelijke opcentiemen raadplegen. U zal dan dus ook voor aanslagjaar 2014 een simulatie kunnen maken.

Tip. Intussen kunt u waarschijnlijk ook terecht op de website van uw gemeente of vraagt u na of de opcentiemen al dan niet verhoogd werden.

Let op! Een koploper is bv. Bree waar de opcentiemen stijgen van 1.150 tot 1.750. U betaalt dus meer dan 50% meer dan vorig jaar op het gedeelte dat aan de gemeente toekomt...

Betaalt de koper dit voor 2014?

Hoe zit dat bij een verkoop? Wie eigenaar is van de woning op 1 januari, moet de onroerende voorheffing van dat jaar betalen. In principe moet dus de verkoper de ganse onroerende voorheffing voor 2014 betalen. De verkoper zal dus de ganse onroerende voorheffing voor 2014 betalen, maar hij kan eventueel een deel terugvorderen...

Afwijken kan... Koper en verkoper kunnen immers ook afspreken in het compromis dat de koper die in de loop van dat jaar de woning koopt, een evenredig deel aan de verkoper moet terugbetalen. Deze berekening en verrekening van de onroerende voorheffing gebeurt meestal bij het verlijden van de authentieke aankoopakte.

Let op! Het bedrag is en blijft het bedrag dat de verkoper moet betalen en staat dus los van de situatie (en eventueel ook de verminderingen) die de koper zou krijgen.

Op de website van de Belastingadministratie kan een kandidaat-koper berekenen hoeveel onroerende voorheffing hij moet betalen. Houd er wel rekening mee dat dit in bepaalde gemeentes in 2014 drastisch verhoogt. Voorzie eventueel in het compromis dat de koper ook voor het lopende jaar een deel terugbetaalt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878