ETHISCH BELEGGEN - 15.04.2014

Ethisch beleggen: ook goed voor uw portefeuille?

U hoort en leest tegenwoordig veel over zgn. ethisch beleggen. Via ‘maatschappelijk verantwoorde beleggingen’ kunt u ‘bijdragen aan een betere wereld’. Komt dat echter ook uw portefeuille ten goede?

Opbrengst én principes combineren?

Hoe? Ethisch beleggen kunt u doen via een specifieke spaarrekening of via een daartoe bedoeld beleggingsfonds. Ethische beleggingsfondsen werken op precies dezelfde manier als traditionele investeringsfondsen. Afhankelijk van uw beleggersprofiel kunt u bepalen waarin u wilt investeren en op welk rendement u mikt, rekening houdend met de risico’s die u neemt.

Extra criteria. Om door de banken als ‘duurzaam’ bestempeld te worden, moeten ondernemingen aan bijkomende criteria voldoen. Naast de financiële analyse wordt nagegaan of de mensenrechten gerespecteerd worden, wat de arbeidsomstandigheden zijn van de werknemers, of er duurzaam omgesprongen wordt met natuurlijke grondstoffen en in hoeverre het milieu belast wordt. Bepaalde sectoren worden meteen uitgesloten, bv. de wapen-, tabaks-, alcoholindustrie en kernenergie.

Ethisch spaarboekje? Een spaarrekening is veruit het veiligste en populairste spaarproduct in België, maar weinig Belgische banken pakken uit met een ‘ethisch’ spaarboekje. Organisaties voor duurzame ontwikkeling gebruiken daarbij het geld van de spaarders om te investeren in verenigingen of bedrijven met sociale, milieubewuste of culturele doelstellingen. Het rendement van dergelijke investeringen wordt meestal verdeeld tussen de investeerders en het ondersteunde doel.

Succesvol? De Belgische markt voor ethische of duurzame beleggingen is goed voor een gezamenlijke portefeuille van € 8 miljard. Hiermee is België koploper in Europa, als men kijkt naar de verhouding ethische beleggingen ten opzichte van het totale aantal beleggingen. Doordat de meeste ethische beleggingen fondsen zijn, daalde echter het volume van ethische of sociaal verantwoorde fondsen de voorbije drie jaar met 40%.

Slechter dan ‘gewone’ beleggingen? Een belangrijke reden waarom de beleggers soms aarzelen om te kiezen voor een duurzame belegging is de vrees dat het ‘duurzaam beheer’ hen te veel rendement zal kosten. De vraag is dan ook of de daling te maken kan hebben met het feit dat ethische beleggingsproducten minder rendement opleveren dan gewone beleggingen. Studies spreken dat in elk geval tegen. Er blijkt zo goed als geen verschil te zijn tussen ethische en gewone beleggingen. In sommige gevallen scoren ethische fondsen zelfs duidelijk beter.

Waarop letten bij ethisch beleggen?

Kies voor een goede spreiding. Onderzoek toont aan dat een fonds dat in één enkel thema belegt – bv. windenergie – veel meer schommelingen vertoont en dus risicovoller is.

Check de Belsif-matrix. U kunt dat doen op http://www.belsif.be Die onafhankelijke site vergelijkt duurzame fondsen. U kunt dan als belegger dat fonds bij uw bank zoeken dat het best aansluit bij wat u precies wilt.

Weet waarin u belegt. Ga na wat de beleggingsfilosofie is en waarin men precies investeert. Kies voor transparante beleggingen, en let op met fondsen met kapitaalbescherming, want die hebben vaak een vastgelegde korf van aandelen en zijn dus niet flexibel inzake het in- of uitstappen in die bedrijven. Wanneer een bedrijf plots niet langer duurzaam blijkt te werken, blijft het toch nog vaak in zo’n kapitaalgarantiefonds zitten.

‘Duurzame beleggingen’ presteren op langere termijn niet slechter dan hun traditionele tegenhangers. Het is wél belangrijk om op voorhand te bepalen hoeveel risico u wilt nemen. Kies daarom voor een goede spreiding en kijk na waarin precies belegd wordt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878