ORDE VAN GENEESHEREN - VENNOOTSCHAP - 29.04.2014

De Orde neemt voortaan ook de TIGV

Sinds kort staat de Orde van geneesheren toe dat u de aandelen van uw doktersvennootschap inbrengt in een zgn. toegevoegd intern gemeenschappelijk vermogen (TIGV) met uw partner. Wat is dat en waarom zou u dat doen?

Wat is het?

Voordelen van twee stelsels. Een TIGV is een ‘instrument’ dat gebruikt kan worden bij partners die gehuwd zijn met scheiding van goederen. Bepaalde vermogensbestanddelen kunnen in dit TIGV ingebracht worden om enerzijds t.o.v. derden de voordelen van het stelsel van scheiding van goederen te behouden en anderzijds t.o.v. elkaar een gemeenschappelijk vermogen te creëren.

Concreet 1. T.a.v. schuldeisers doet men alsof de ingebrachte vermogensbestanddelen nog in onverdeeldheid zitten, zodat een schuldeiser van een van de partners slechts aanspraak kan maken op de helft van de waarde van de bestanddelen.

Concreet 2. T.a.v. elkaar gelden de regels van het wettelijke stelsel, zodat beide partners op vermogensrechtelijk vlak ‘evenwaardig’ zijn zolang het huwelijk duurt (daarna niet meer, zie verder ).

Wat is het ‘financiële’ voordeel?

Minder successierechten. De vermogensrechtelijke gelijkheid is voordelig qua successierechten. Als de aandelen niet in een TIGV zitten, moet uw partner immers – wanneer u overlijdt – op alle aandelen successierechten betalen. Zitten ze wel in een TIGV, dan zal dat daarentegen maar op de helft van de aandelen zijn. De andere helft wordt nl. geacht reeds aan hem/haar toe te behoren.

Keuzebeding. Door uw notaris een zgn. keuzebeding te laten opmaken kunt u nog optimaliseren in het voordeel van uw partner en de volle eigendom van alle aandelen aan hem/haar laten toekomen (terwijl anders de blote eigendom van de helft van de aandelen naar de kinderen gaat).

Het mag nu van de Orde

Vroeger stond de Orde niet toe dat de aandelen van een dokters-bvba ingebracht werden in een TIGV. Ingevolge een recent advies (advies, 14.12.2013) van de Nationale Raad mag het echter wel, voor zover de volgende voorwaarden gerespecteerd worden: (1)  de stemrechten van de aandelen moeten exclusief aan de arts toekomen, (2) elke inmenging van niet-artsen in de uitoefening van de geneeskunde is verboden, (3) als de partijen een einde maken aan de inbreng, wordt de arts er weer de enige eigenaar van, (4) als de partner door het overlijden van de arts de enige eigenaar van de aandelen wordt, moet hij/zij ze direct verkopen aan een andere arts of het doel van de vennootschap wijzigen.

Wat moet u ervoor doen?

Huwelijkscontract wijzigen. Als u de aandelen van uw dokters-bvba in een TIGV wilt inbrengen, moet u naar de notaris om uw huwelijksstelsel te laten wijzigen. In dezelfde notariële akte kunt u eventueel ook een keuzebeding laten opnemen.

Tip. Bepaal in het huwelijkscontract ook wat er met het TIGV gebeurt bij een mogelijke echtscheiding. U kunt er bv. in zetten dat u de aandelen zonder vergoeding kunt terugnemen.

Aanpassing statuten. De statuten van uw bvba moeten aangepast worden zodat ze conform zijn aan de voorwaarden die de Orde stelt.

Let op! De notaris zal ook zorgen voor andere formaliteiten, zoals o.a. de publicatie van de statutenwijziging in het Staatsblad. U mag echter niet vergeten om de aangepaste statuten voor te leggen aan uw Provinciale Raad.

Zitten de aandelen van uw bvba in een TIGV, dan blijft u er als arts ‘de enige baas en verantwoordelijke’ over t.o.v. derden, maar uw echtgeno(o)t(e) – die geen arts is – wordt op vermogensrechtelijk vlak wel gelijkwaardig. Het voordeel hiervan situeert zich op het vlak van de successierechten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878