GEWAARBORGD LOON - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 14.04.2014

Moet u betalen voor een vooraf geplande (dag)ingreep?

Stel, iemand zal afwezig zijn ingevolge een medische ingreep die lang vooraf gepland werd en/of niet urgent is en/of preventief is, enz. Is er gewaarborgd loon verschuldigd voor die dag of moet men er maar vakantie voor nemen?

Een werkneemster van een abonnee ‘sukkelt’ al een jaar met ernstige rugproblemen ingevolge een verkeersongeval. Wanneer de pijn ondraaglijk is, moet ze soms een (halve) dag naar de zgn. pijnkliniek. Onlangs moest ze bv. een zgn. transforaminale infiltratie ondergaan. Na afloop had ze wel wat last van hoofdpijn, maar na de middag was ze alweer thuis. In de kliniek had men nochtans een attest inzake arbeidsongeschiktheid meegegeven. “Zij vindt nu dat ik haar vakantiedag moet annuleren en omzetten in ziekte. In de namiddag heeft ze echter al gewoon haar ‘huishouden’ gedaan. Dan kan men toch niet van echte arbeidsongeschiktheid spreken?” , zo vroeg de abonnee.

Beslissen op basis van ziekteattest

Het enige criterium dat bepaalt of er recht is op gewaarborgd loon, is het feit of de werknemer als gevolg van de ingreep arbeidsongeschikt is of niet. Hierover zal in eerste instantie de behandelende arts beslissen en deze beslissing moet blijken uit een attest. De regel is m.a.w.: is er een attest van arbeidsongeschiktheid, dan is er in principe gewaarborgd loon verschuldigd. Is er geen attest, dan is er geen gewaarborgd loon verschuldigd.

Andere criteria doen niet ter zake

Medisch urgent of niet? De vraag of de ingreep noodzakelijk is of eerder esthetisch van aard, doet niet ter zake. Ook in het tweede geval is er dus gewaarborgd loon verschuldigd als de werknemer arbeidsongeschikt is ten gevolge van de ingreep.

Onverwachts of niet? De vraag of de ingreep lang vooraf gepland werd of onverwachts moet plaatsvinden, speelt ook geen rol. Zo gebeuren er tegenwoordig veel ingrepen in zgn. dagkliniek, bv. een atroscopie van de knie, een laparoscopie van de darmen, enz. Ook al weet de werknemer vooraf wanneer hij ‘binnen moet’ (en weer ‘buiten mag’), toch is er in principe recht op gewaarborgd loon.

De dag erop weer paraat? Het feit dat de werknemer de volgende dag weer fit en wel op het werk verschijnt, speelt evenmin een rol. Ook een geplande ingreep van één dag die geen verder herstel met zich meebrengt, kan dus recht geven op één dag gewaarborgd loon als de behandelende arts oordeelt dat de werknemer die dag arbeidsongeschikt is.

Wat als er geen ziekteattest is?

Toch betekent dit niet dat de werknemer voor alle ingrepen/onderzoeken automatisch recht zal hebben op gewaarborgd loon voor ziekte. Stel bv. dat hij een RX van de longen moet laten nemen of zelfs een MRI-scan van bv. de hersenen. Zeker dat laatste zal bijna steeds tijdens de kantooruren moeten gebeuren, maar zo’n onderzoek brengt in principe geen arbeidsongeschiktheid met zich mee. Het ziekenhuis of de polykliniek zal dan ook geen attest van arbeidsongeschiktheid meegeven, maar slechts een document dat attesteert dat “de patiënt daar geweest is tussen ... u en ... u”. De werknemer zal voor deze afwezigheidsdag dus wel een vakantie- of recupdag moeten opnemen.

Let op! Als de werknemer eerst komt werken en daarna naar het onderzoek vertrekt, is mogelijk wel de regeling van het zgn. gewaarborgd dagloon van toepassing, bv. wanneer hij aantoont dat hij niet anders kon dan het onderzoek tijdens de werkuren te ondergaan.

Vooraf gepland of niet, medisch noodzakelijk of niet, enz., al die criteria spelen in principe geen rol om te oordelen of er gewaarborgd loon voor ziekte verschuldigd is n.a.v. een medische ingreep. Baseer u alleen op de vraag of de werknemer een attest van arbeidsongeschiktheid kan voorleggen of niet.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878