CONTROLE - 28.04.2014

Geef mij maar een andere controleur?

Onlangs berichtten de media dat een politicus in zijn dossier een andere controleur vroeg. Kunt u dat ook vragen wanneer u vindt dat u ‘gepest’ wordt?

Vragen staat vrij... Wanneer u het gevoel heeft dat uw controleur zich onredelijk gedraagt bij een controle, dan kunt u in principe inderdaad een andere controleur vragen. Iedere belastingplichtige kan immers vrij contact opnemen met de fiscus en dus ook met de hiërarchische overste van de controleur om bij hem z’n beklag te doen . Het is ook niet zo dat een controleur vast verbonden is aan een dossier. Een dossier behoort wel toe aan een bepaald ambtsgebied en zal dus in principe behandeld worden door een andere controleur uit datzelfde ambtsgebied.

U kunt niets eisen! U kunt het m.a.w. enkel ‘vragen’, maar de hiërarchische overste van uw controleur doet verder met uw verzoek wat hij wil. Hij zal uw verzoek bekijken en vervolgens oordelen of hij het de moeite vindt om een andere controleur op uw dossier te zetten.

Bezint eer u begint! Met uw vraag om een andere controleur moet u inderdaad altijd opletten. De reactie van zijn overste is nl. onvoorspelbaar. In het beste geval toont zijn overste begrip voor uw situatie en hevelt hij het dossier over naar een andere controleur, maar evengoed kan uw verzoek hem en uiteraard ook uw controleur zelf kwaad maken en dan bent u natuurlijk veel verder van huis... In de zaak van die politicus had zijn controleur er zelfs een blaam voor over om te weigeren om het dossier af te staan aan een collega…

Let op! Vraag nooit zomaar een andere controleur gewoon omdat u van die van u geen gelijk krijgt in een discussie. Het is immers helemaal niet zeker dat u van een andere controleur wél gelijk zal krijgen én u riskeert nodeloos mensen kwaad te maken bij de fiscus.

Tip. Is het echter duidelijk dat u echt wel geviseerd wordt door uw controleur, dan moet u natuurlijk wel iets doen. Neem echter nooit zelf zomaar contact op met de fiscus, maar laat uw boekhouder dat doen. Hij kent immers de gebruikelijke procedure daarvoor én is niet zo persoonlijk betrokken als u, waardoor hij het wellicht anders ervaart. Bovendien kent uw boekhouder de controleur in kwestie en/of zijn overste dikwijls uit andere dossiers, zodat hij weet hoe hij hen moet ‘aanpakken’.

U kunt enkel een andere controleur ‘vragen’, niet eisen. Doe dat echter alleen in ernstige gevallen en niet louter omdat u ongelijk krijgt. Doe dat ook niet zelf, maar via uw boekhouder, volgens de gebruikelijke procedure.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878