OVERHEIDSTUSSENKOMST AANWERVINGEN - 07.04.2014

Ook voor u binnenkort een ‘werkcheque’?

De minister van Werk kondigde recentelijk de lancering van ‘werkcheques’ aan, naar analogie met de ‘dienstencheques’. Volgens de minister vinden kmo’s hun weg immers niet door de doolhof van steunmaatregelen. Of dit meer is dan een verkiezingsbelofte valt nog af te wachten.

Sinds 1 januari zijn de steunmaatregelen voor het aanwerven van laaggeschoolde jongeren en voor eerste aanwervingen wel uitgebreid (KB, 26.01.2014) . Op welke overheidstussenkomsten kunt u nu zoal rekenen? Wat zijn de voorwaarden en welke formaliteiten moet u vervullen? Krijgt u ook overheidssteun als u 50-plussers aanwerft? Wat zijn dan de voorwaarden?

LAAggeschoolde jongeren

Wie komt er in aanmerking?

Alle werkgevers uit de privésector die laaggeschoolde jongeren aanwerven, komen in aanmerking. De laaggeschoolde jongeren moeten nu voldoen aan de volgende voorwaarden: jonger zijn dan 30 jaar, geen diploma hoger secundair onderwijs hebben, werkzoekend en uitkeringsgerechtigd zijn en bovendien minstens gedurende 6 maanden (om precies te zijn 156 dagen in het zesdagenstelsel) ingeschreven geweest zijn als werkzoekende in de loop van de 9 kalendermaanden voorafgaand aan de aanwerving.

Hoe groot is het voordeel?

Voor een voltijdse werknemer geniet de werkgever een vermindering van werkgeversbijdragen met € 1.500 per kwartaal. Bij onvolledige prestaties (deeltijds, slechts deel van het kwartaal gewerkt) gebeurt er een verrekening. Daarnaast ontvangt de werknemer elke maand € 500 ten laste van de RVA. Als werkgever mag u dat bedrag aftrekken van het loon dat u aan de jongere verschuldigd bent. Beide voordelen worden gedurende 3 jaar toegekend. U bespaart zo € 1.000 per maand en in totaal dus maximaal € 36.000.

Welke formaliteiten?

De werkzoekenden die aan de voorwaarden voldoen kunnen zelf als bewijs daarvan bij het gewestelijk RVA-kantoor waarvan zij afhangen een werkkaart krijgen. Kan de kandidaat-werknemer zo’n geldige werkkaart voorleggen, dan weet u zeker dat het bedrijf de financiële voordelen zal kunnen genieten.

Als de werkzoekende op het ogenblik van zijn indiensttreding niet in het bezit is van een geldige werkkaart, dan kunt u die ook zelf bij de RVA aanvragen. Die aanvraag is slechts geldig indien zij voor iedere werkzoekende afzonderlijk gebeurt. U moet op die aanvraag de naam van de werkgever en van de werknemer, het domicilie van de werknemer, zijn identificatienummer voor de sociale zekerheid en de datum van zijn indiensttreding vermelden.

Toch diploma hoger secundair onderwijs?

Heeft de jongere toch een diploma hoger secundair onderwijs (men spreekt dan van een middengeschoolde), maar is hij jonger dan 26 jaar en minstens 6 maanden werkloos, dan komt u enkel in aanmerking voor een vermindering van de werkgeversbijdragen. U heeft dan enkel recht op vermindering voor die kwartalen waarin het brutoloon van de jongere minder dan € 9.000 bedraagt. Het brutomaandloon verwijst naar looncodes 1, 2, 4, 5, 8 en 12 in de DmfA-aangifte (ook vakantiegeld, premies, maaltijdcheques, ...). De vermindering bedraagt dan € 1.000 per kwartaal gedurende de eerste 4 kwartalen en € 400 gedurende de volgende 8 kwartalen.

Oudere werknemers

Doelgroepvermindering

De bedoeling van deze doelgroepvermindering is de werkgevers aan te moedigen om oudere werknemers langer in dienst te houden. Werkgevers hebben recht op een vermindering van hun socialezekerheidsbijdragen voor werknemers die 54 jaar zijn of ouder en van wie het brutokwartaalloon lager ligt dan € 13.401,07 (sinds 1 april 2013). De vermindering bedraagt € 400 per kwartaal voor werknemers tussen 54 en 57 jaar, € 1.000 voor werknemers tussen 58 en 61 jaar en loopt op tot € 1.500 per kwartaal voor werknemers tussen 62 en 64 jaar. Voor werknemers die de leeftijd van 65 jaar bereikt hebben, bedraagt ze € 800.

Om recht te hebben op die vermindering moet u in de RSZ-aangifte naast de lijn van de betrokken werknemer aanduiden dat u voor hem/haar het voordeel van die maatregel wilt genieten. Kijk dus zeker na of uw sociaal secretariaat dit correct doet.

Vlaamse tewerkstellingspremie 50+

Privébedrijven die een exploitatiezetel hebben in het Vlaams gewest of zich ertoe verbinden om daar een exploitatiezetel te vestigen binnen de 5 kwartalen na indiensttreding van de 50-plusser, komen in aanmerking voor de tewerkstellingspremie. De 50-plusser moet ingeschreven zijn bij de VDAB als niet-werkende werkzoekende op de dag voorafgaand aan de dag van de indiensttreding. Het bedrijf moet hem in dienst nemen met een contract van onbepaalde duur.

Hoe groot is het voordeel?

De premie 50+ is vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Als de werknemer meer dan 2 jaar werkloos was, krijgt het bedrijf gedurende 8 kwartalen een premie, anders is dat slechts gedurende 4 kwartalen. Het bedrag van de premie hangt af van de leeftijd van de werknemer. Is de werknemer tussen 50 en 55 jaar oud en minder dan 1 jaar werkloos, dan bedraagt de premie € 2.703,28 per kwartaal, maar beperkt tot 30% van het referteloon. Voor alle andere 50-plussers bedraagt de premie € 4.505 per kwartaal, beperkt tot 50% van het referteloon. De VDAB betaalt enkel premies voor de periodes waarin de onderneming effectief loon uitkeert aan de 50-plusser, niet bij langdurige ziekte en loopbaanonderbreking...

Hoe aanvragen?

U kunt de premie enkel aanvragen via MijnVDAB. U moet zich eerst registreren. Daarna kunt u door in te loggen een aanvraag doen en die opvolgen. Per werknemer krijgt u een overzicht van de aangevraagde premies en bedragen. U moet de aanvraag indienen binnen de 3 maanden na de indiensttreding. Om terugvorderingen tot een minimum te beperken, betaalt de VDAB de premies pas nadat ze over de DmfA-aangifte voor het betrokken kwartaal beschikt.

EERste aanwervingen

Doelgroepvermindering

De doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen is sinds 1 januari uitgebreid tot de aanwerving van een 4de of 5de werknemer. Voor de 4de en de 5de werknemer bedraagt de vermindering van sociale bijdragen € 1.000 per kwartaal gedurende de eerste 5 kwartalen en € 400 per kwartaal gedurende de volgende 4 kwartalen. Om de doelgroepvermindering te genieten, mag u gedurende de voorgaande 4 kwartalen niet onderworpen geweest zijn aan RSZ wegens het tewerkstellen van meer dan 3, respectievelijk 4 werknemers.

De RSZ berekent die vermindering van sociale bijdragen automatisch op basis van uw DmfA-aangifte. Er is dus geen aparte procedure voorzien voor zover u aan de criteria voldoet die recht geven op de vermindering.

Fiscale vrijstelling

De fiscale vrijstelling voor werkgevers die minder dan 11 werknemers tewerkstelden op 31 december 1997 of op het einde van het jaar waarin de exploitatie aanving indien de aanvang na die datum viel, genieten nog steeds een vrijstelling voor aanwerving van personeel met een laag loon (maximaal € 11,88 bruto per uur of € 90,32 per dag). U krijgt een vrijstelling als het gemiddelde personeelsbestand toegenomen is in vergelijking met het vorige kalenderjaar. De vrijstelling is gelijk aan het aantal bijkomende personeelsleden vermenigvuldigd met € 5.600. Het vrijgestelde bedrag moet fiscaal afgetrokken worden van de winst van het lopende boekjaar. Een overdracht naar een volgend boekjaar is niet mogelijk.

  • Wie sinds 1 januari een laaggeschoolde jongere aanwerft, bespaart € 1.000 per maand en dit gedurende 36 maanden (jonger dan 30 jaar, geen diploma secundair onderwijs, in de laatste 9 maanden 6 maanden ingeschreven als werkzoekende). Laat de kandidaat zelf een werkkaart aanvragen bij de RVA, zodat u er zeker van bent dat alles oké is. Heeft de jongere toch een diploma hoger secundair onderwijs, dan krijgt u toch nog steun als hij jonger is dan 26 jaar en minder dan € 9.000 per kwartaal verdient.
  • Als u werknemers ouder dan 54 jaar in dienst houdt, heeft u recht op een vermindering van sociale bijdragen (tot € 1.500/kwartaal). Kijk na of uw sociaal secretariaat de vermindering in de RSZ-aangifte aanvraagt.
  • Wie een werkzoekende 50-plusser aanwerft, krijgt in Vlaanderen gedurende 8 kwartalen een belastingvrije premie van maximaal € 4.505/kwartaal. U moet zelf de aanvraag doen via MijnVDAB.
  • De doelgroepvermindering eerste aanwervingen is nu uitgebreid tot de 4de en 5de werknemer. Als u recht heeft op de verminderde sociale bijdragen, kent de RSZ die automatisch toe op basis van uw DmfA-aangifte.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878