FISCAAL - KADASTRAAL INKOMEN - 22.04.2014

Het kadaster verwittigen bij de ingebruikname...

Heeft u een nieuwe woning gebouwd of een bestaande woning grondig verbouwd, dan moet u als eigenaar de ingebruikname zelf melden aan het kadaster. Sinds kort stelt u dat beter niet te lang uit. Hoe zit dat precies?

Melding aan het kadaster

Uit eigen beweging? Inderdaad. Indien u een nieuwe woning in gebruik neemt, verplicht de wet u om dit binnen de dertig dagen te melden aan het kadaster.

En indien u de woning direct verhuurt? Ook dan is dat nodig. Het is immers niet van belang wie er precies in die woning gaat wonen. Ook als u het verhuurt, bent u verplicht om aangifte te doen zodat het kadaster het kadastraal inkomen (ki) kan bepalen.

Let op! Ook indien u een bestaand pand vergroot of er aanzienlijke wijzigingen in aanbrengt die een invloed hebben op het ki, verwacht men dat u dit binnen de dertig dagen spontaan meldt. In dat geval moet u dit melden als de werken volledig afgerond zijn.

Hoe moet u dat doen? Het kadaster stuurt u normaal gezien zelf een aangifteformulier. Zij zijn immers automatisch op de hoogte van de afgeleverde bouwvergunning. In dat formulier moet u melden of de woning al in gebruik genomen is of wanneer dat waarschijnlijk zal gebeuren.

Let op! Dat formulier moet u verplicht binnen de veertien dagen terugsturen. Laat u weten dat de woning in gebruik is, dan zal het kadaster u het kadastraal inkomen laten weten.

Heeft u dat zelf dan nodig? Niet meer. Voor leningen gesloten na 1 januari 2005 is het niet meer nodig om het kadastraal inkomen (ki) van de enige woning in de aangifte van de personenbelasting te vermelden. U kunt uw hypothecaire lening fiscaal inbrengen ook zonder dat u het kadastraal inkomen kent. U heeft het dus zelf enkel nodig om er belasting op te betalen...

Liever even uitstellen... Veel eigenaars aarzelen daarom om zelf zo’n melding te doen. Is mijn ki hoger, dan moet ik meer onroerende voorheffing en personenbelasting betalen, redeneren ze.

Hoe later hoe beter?

Toch zelden een boete? Dat was tot vorig jaar inderdaad zo. De boetes werden in het verleden niet of maar zelden toegepast.

Eigenaars krijgen nu wél een boete... De administratie paste blijkbaar haar praktijk enkele maanden geleden aan. Eigenaars krijgen in geval van een laattijdige aangifte – zeker in bepaalde regio’s – wél systematisch een boete van meestal € 625. Heeft u pech dat men in uw regio streng is, dan heeft u dus zo’n boete aan uw been.

Komt het kadaster dat wel te weten? Wacht u te lang om de aangifte terug te sturen, dan zal het kadaster dit inderdaad zelf nagaan, bv. door ter plaatse te gaan kijken.

Let op! Het kadaster kan bij de gemeente ook nakijken wanneer iemand zijn domicilie plaatst in de woning. Zo kunnen ze redelijk precies achterhalen sinds wanneer de woning in gebruik is.

Mogelijk nog een extra rekening. De belastingadministratie gaat voor de betaling van de onroerende voorheffing én voor de personenbelasting terug in de tijd indien u de aangifte te laat deed.

Let op! In dat geval laten ze u m.a.w. ook achterstallige onroerende voorheffing en personenbelasting betalen.

Neemt u een nieuwe woning in gebruik of verhuurt u ze, dan is het aan u om het kadaster daarvan op de hoogte te brengen, zodat ze het kadastraal inkomen kunnen bepalen. Doet u dit niet, dan riskeert u sinds kort een boete van € 625 én een rekening voor de achterstallige onroerende voorheffing.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878