PERSONEEL - AANWERVEN - 22.04.2014

Hoe besparen op een nieuwe aanwerving?

Nu de economie iets beter wordt, overweegt u een nieuwe aanwerving. Hoe zorgt u ervoor dat de loonkosten niet te zwaar zijn? Kunt u besparen als u een jongere aanwerft of indien u nog niet veel werknemers in dienst heeft?

Besparen op de loonkosten

Bij een eerste aanwerving? Heeft u nog niet veel werknemers in dienst, dan kunt u een korting krijgen op uw patronale RSZ-bijdragen. Belangrijk voor u is dat het bij deze korting totaal geen rol speelt wie u in dienst neemt.

Nog voordeliger dan voorheen! Voor de eerste drie werknemers bestond er reeds een RSZ-vermindering. Een dik jaar geleden werden die verminderingen overigens verhoogd.

Nu ook voor vierde en vijfde aanwerving! Sinds 1 januari 2014 krijgt u inderdaad ook voor de vierde of vijfde werknemer die u aanwerft een RSZ-vermindering.

Tip. Ook indien u door de crisis een tijd lang (ten minste vier kwartalen) minder personeel in dienst had en nu opnieuw iemand extra aanwerft, komt u hiervoor in aanmerking.

Loont dat dan de moeite? Het meeste voordeel doet u bij de aanwerving van uw eerste werknemer. U krijgt de eerste vijf kwartalen een vermindering van € 1.500, dan vier kwartalen een vermindering van € 1.000 en ten slotte nog vier kwartalen een vermindering van € 400.

Let op! Voor de derde, vierde of vijfde werknemer is dit wel iets minder. U krijgt in dat geval € 1.000 in de eerste vijf kwartalen en dan de volgende vier kwartalen nog € 400. Houdt u die werknemer negen kwartalen in dienst, dan wint u ook dan in totaal wel € 6.600.

Concreet. Werft u in de garagesector een voltijdse arbeider aan, dan kost u dit in totaal € 2.975 per maand. Is dit uw eerste werknemer, dan bespaart u het eerste jaar per maand € 500. Is het uw derde tot vijfde werknemer, dan bespaart u per maand nog € 333. Het is dus nog steeds een stimulans, zij het een kleine...

Nog meer besparen?

Dan werft u het best een jongere aan. Voor de aanwerving van een jongere onder de 30 jaar die geen diploma heeft van het hoger secundair onderwijs en minstens zes maanden ingeschreven is als niet-werkende werkzoekende, heeft u recht op een RSZ-vermindering van € 1.500 en dit gedurende acht kwartalen. De eerste twee jaar dat hij in dienst is, kunt u dus aardig wat RSZ besparen.

Let op! U kunt deze vermindering wel niet gelijktijdig krijgen met de vermindering voor de eerste aanwervingen.

Pas echt interessant als hij uitkering krijgt. Is zo’n jongere immers uitkeringsgerechtigd volledig werkloos, zelfs al is hij dat nog maar pas, dan heeft hij bovenop de RSZ-korting ook recht op een werkuitkering van de RVA van € 500 per maand gedurende 36 maanden. U mag deze werkuitkering van € 500 per maand dan in mindering brengen van zijn loon.

Concreet. Voor een voltijdse arbeider in de garagesector dalen de loonkosten voor zo’n jongere van € 2.975 naar € 1.975 per maand. Het komt er dus ongeveer op neer dat u hem de eerste twee jaar dat hij bij u in dienst is enkel zijn nettoloon betaalt.

Hoe weet u wie in aanmerking komt? Normaal gezien is hij daar zelf van op de hoogte of kan hij dit navragen bij de RVA. Vraag dat hij u een zgn. activakaart voorlegt.

U krijgt korting op de loonkosten voor de eerste vijf werknemers die u in dienst neemt. Wie dat zijn, speelt geen enkele rol. Wilt u nog meer besparen, dan kan dat door een werkloze laaggeschoolde jongere aan te werven. In dat geval krijgt u sinds januari 2014 immers een korting van € 1.000 per maand.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878