VENNOOTSCHAP - GROEPSVERZEKERING - 15.04.2014

Wat met uw groepsverzekering na de vereffening?

U wilt uw vennootschap vereffenen vóór 1 oktober 2014 om nog het tarief van 10% rv (i.p.v. 25%) te genieten op de zgn. liquidatiebonus. Wat gebeurt er dan echter met uw groepsverzekering en de bijkomende dekkingen?

Groepsverzekering blijft bestaan

Extralegaal pensioen. Uw vennootschap bouwt via een fiscaal interessante groepsverzekering voor u een aanvullend pensioen op bij een verzekeringsmaatschappij. Deze groepsverzekering blijft gewoon bestaan na de vereffening van uw vennootschap, tot op de in het contract voorziene einddatum. Op de einddatum krijgt u dan uw opgebouwde pensioenkapitaal.

Geen verdere pensioenopbouw meer. Na de vereffening van uw vennootschap kunnen er geen premies meer gestort worden in uw groepsverzekering. Het bij de vereffening opgebouwde pensioenkapitaal zal enkel nog ‘oprenten’ tot aan de voorziene einddatum, maar niet meer verder aangroeien door bijkomende premies.

Tip. Meld de vereffening van uw vennootschap en het feit dat u stopt met premies te betalen wel aan uw verzekeraar. Richt u nadien een nieuwe vennootschap op, dan kunt u het reeds opgebouwde kapitaal van uw groepsverzekering in principe ‘fiscaal neutraal’ overzetten naar uw nieuwe vennootschap.

Wat met de bijkomende dekkingen?

Overlijdensdekking. Overlijdt u vóór de einddatum van het contract, dan wordt de reeds opgebouwde reserve in principe uitgekeerd aan uw nabestaanden. U kunt er echter via een bijkomende overlijdensdekking voor zorgen dat ze een hoger overlijdenskapitaal krijgen. De extra premies die u daarvoor betaalt, worden meestal jaarlijks uit de reserve van het contract gehaald. Deze overlijdensdekking loopt gewoon verder, ook als er geen premies meer betaald worden.

Let op! Uw verzekeraar blijft elk jaar de extra premie daarvoor uit de opgebouwde reserve halen, die daardoor vermindert of tot nul herleid wordt.

Tip. Vraag uw verzekeraar om uw overlijdenskapitaal te beperken tot de opgebouwde reserve of om het zelfs helemaal stop te zetten.

Andere dekkingen. Uw groepsverzekering kan ook een dekking voor invaliditeit of gewaarborgd inkomen bevatten. Deze dekkingen worden normaal gezien via een aparte premie betaald. Bij liquidatie van uw vennootschap en dus bij stopzetting van de premiebetaling worden deze dekkingen normaal gezien ook stopgezet.

Tip. Vraag na of u deze dekkingen via een aparte verzekering gewaarborgd inkomen kunt verderzetten. Liquideert u uw vennootschap, maar blijft u verder werken zonder vennootschap, dan kunt u uw VAPZ verderzetten en desgevallend wijzigen in een sociaal VAPZ en zo bepaalde ‘solidariteitsprestaties’ voor ziekte en invaliditeit opnemen.

Aankoop onroerend goed?

Voorschot op groepsverzekering. U overweegt om over enkele jaren een voorschot op uw groepsverzekering op te nemen voor de aankoop van bv. een appartement aan zee. Dat kan ook nog na de liquidatie van uw vennootschap. Uw groepsverzekering blijft nl. (weliswaar gereduceerd) verder bestaan tot de voorziene einddatum.

Let op! Dat voorschot is beperkt tot 60% van het reeds opgebouwde kapitaal, in dit geval dus bij de vereffening van uw vennootschap. Daarbij moet er ook rekening gehouden worden met de eventuele premies voor de overlijdensdekking.

Uw groepsverzekering blijft na de vereffening van uw vennootschap gewoon bestaan, maar u kunt geen aftrekbare premies meer storten. Vraag eventueel wel aan uw verzekeraar om uw overlijdensdekking te beperken. U kunt ook nog altijd een voorschot opnemen voor de aankoop van een onroerend goed.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878