GEMEEN HUURRECHT - OPZEGTERMIJN - 08.04.2014

Hoe zegt u een mondelinge huur op?

U wilt de huur opzeggen van een pand waarvoor nooit een contract op papier gesloten werd. Welke opzeggingstermijn moet u in dat geval toepassen en wanneer kan deze ingaan? Onlangs sprak een rechter zich hierover uit...

Een mondelinge huur...

Een garagebox verhuurd zonder contract. Ideaal is het natuurlijk niet, maar het gebeurt regelmatig dat een contract op papier ontbreekt. Zeker voor de huur van een garage of bergruimte komt dat nogal eens voor.

Moet u er dan wel rekening mee houden? Toch wel, ook een mondeling huurcontract moet u respecteren. Dit geldt trouwens ook indien u zo’n pand koopt en dus zelf die mondelinge afspraken niet maakte. Zodra u met de huurder overeenkomt dat hij het pand zal huren en aan welke huurprijs dit gebeurt, gaat het om een geldige huur (artikel 1714 BW) .

En voor woninghuur? Daar is het sinds 2007 in principe wel verplicht om een schriftelijk contract te sluiten dat dan ook geregistreerd kan worden. Dat betekent echter niet dat u met een mondeling afgesproken huur geen rekening moet houden.

Tip. In dat geval kunt u als verhuurder wel op ieder moment naar de rechter stappen om de huurder te verplichten om een schriftelijk contract af te sluiten. Uw huurder zelf kan hiervoor trouwens ook het initiatief nemen.

Ook voor handelshuur! Ook dan is een mondeling huurcontract geldig en zit u als verhuurder dus vast aan de strenge opzeggingsregels uit de Handelshuurwet.

Hoe zet u zo’n contract stop?

Van de ene dag op de andere? Neen, het is niet omdat er niets op papier staat dat u die huurder er zomaar van de ene dag op de andere uit kunt zetten.

Hoelang loopt het contract? Gaat het om een mondeling huurcontract voor een garagebox, een stockageruimte, een kantoor e.d., dan mag u ervan uitgaat dat een mondeling contract gesloten is voor onbepaalde duur en dat u het iedere maand kunt stopzetten (artikel 1736 BW) .

Tip. Geeft u de huurder dus een opzeg van ten minste één maand, dan zit u dus zeker goed.

Let op! Het gaat wel maar om een vermoeden dat de huurder kan weerleggen. Mogelijk kan hij immers bewijzen, bv. met getuigenissen, dat er een vaste termijn afgesproken was en in dat geval moet u die afspraak respecteren.

En bij woninghuur? In dat geval gaat men ervan uit dat het gaat om een contract van negen jaar. U past verder ook de regels en opzegtermijnen toe die gelden voor dergelijke contracten. Om te weten wanneer u het kunt opzeggen, moet u uiteraard wel weten wanneer het inging.

Speciale regeling voor echt oude contracten. Gaat het immers om een mondelinge woninghuur die vóór 1987 aangegaan werd, dan gaat de Woninghuurwet ervan uit dat die inging op 1 januari 1987. In dat geval kunt u het contract dus tegen eind 2016 opzeggen.

En voor andere contracten? In dat geval moet u bewijzen wanneer het inging, bv. door te bewijzen wanneer de eerste huur betaald werd. In een recent vonnis oordeelde de rechter dat u er als verhuurder ook van uit mag gaan dat de huur inging op het moment dat de huurder zich inschreef in het bevolkingsregister.

Tip. Deze informatie kunt u als verhuurder bekomen bij de gemeente indien u aantoont dat u de eigenaar bent van het pand.

Een ‘gemene’ huur van een garagebox of stockageruimte kunt u in principe stopzetten met een termijn van één maand. Gaat het om woninghuur, pas dan de opzegregels toe van een negenjarig contract. Bewijs in dat geval de ingangsdatum eventueel met de inschrijving van de huurder bij de burgerlijke stand.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878