FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 10.04.2014

Uw kind als zelfstandig helper actief: fiche opmaken!

Stel, uw zoon of dochter stak vorig jaar een handje toe in uw eenmanszaak. Dat gebeurde op een soepele manier, nl. als zelfstandig helper. Wat verliest u dan nu het best niet uit het oog? De rechter sprak zich onlangs uit…

Als zelfstandig helper soepel inzetbaar

De RSZ moeit zich niet. Springt uw eventueel nog studerend kind in als zelfstandig helper, dan heeft u bij een inspectie door de RSZ niets te vrezen. Als zelfstandige bepaalt uw zoon of dochter zelf wanneer en hoe lang hij/zij bij u werkt. De RSZ zal dan ook niet vragen naar een (studenten)contract. Omdat er geen Dimona-aangifte nodig is, kunt u op dat vlak niets verkeerd doen.

Let op 1! Indien u uw kind als werknemer inzet, moet er een contract opgemaakt worden en tijdig een Dimona-aangifte gebeuren. Afwijken van een deeltijds uurrooster kan dan ook niet zonder meer. Dus meer administratieve rompslomp...

Let op 2! Is uw kind nog geen 18, dan mag het bv. als jobstudent niet méér dan acht uur per dag werken, mag het ’s avonds niet te laat in uw zaak bezig zijn, enz.

Geen aansluiting bij sociale kas. Zolang uw zoon of dochter studeert en nog geen 25 is, hoeft hij/zij als zelfstandig helper niet aan te sluiten bij een sociale kas. Er moeten al die tijd ook geen sociale bijdragen betaald worden. Dat komt u dus nog goedkoper uit dan wanneer uw kind als jobstudent bij u werkt en daarbij onder de fameuze 50 dagengrens blijft.

Geen voorafbetaling nodig. De fiscus verwacht inderdaad niet dat er op het loon dat u aan uw kind als zelfstandig helper uitbetaalt, een voorafbetaling gebeurt. Uw kind heeft wel recht op de forfaitaire kostenaftrek zoals die voor een werknemer geldt.

Let op! Als uw eenmanszaak uw studerend kind verloont, is het fiscaal gezien niet meer ten laste.

Wat is volgens de rechter van belang?

Correcte belastingaangifte. Het volstaat daarbij niet om het aan uw eigen kind uitbetaalde loon in uw eigen belastingaangifte in aftrek te brengen, zo ondervond uw collega. De fiscus aanvaardde in zijn geval dat loon niet als aftrekbare beroepskosten en kreeg gelijk van de rechter.

Fiche opmaken. Omdat het om ‘loon’ gaat, gelden er specifieke vereisten om het als beroepskosten te mogen aftrekken. Er moet nl. een zgn. individuele fiche opgemaakt worden (art. 57 WIB 92) . Als die fiche ontbreekt en er evenmin een zgn. samenvattende opgave voorhanden is, volstaat dat om de aftrek te verwerpen (Antwerpen, 17.09.2013) .

Ten laatste in april. Voor de prestaties in 2013 maakt u/uw boekhouder inderdaad het best nu dringend werk van de opmaak van die fiche.

Loon effectief betaald? Heeft u zo’n fiche opgemaakt, dan mag de fiscus in principe niet moeilijk doen als de betaling van dat loon niet blijkt uit overschrijvingen op de rekening van uw kind. Dat kan cash betaald zijn. In dat geval zou dat wel als dusdanig uit uw kasboek moeten blijken.

Tip. Een overzicht van de dagen/uren dat hij/zij gewerkt heeft in uw zaak, kan van pas komen. Vandaar dat loon en dus de fiche, beste controleur...

Hoe zit dat in een vennootschap? Ook dan speelt die verplichting om fiches op te maken op naam van uw meewerkende zoon of dochter. Hij/zij kan echter niet als ‘zelfstandig helper’ in uw bvba actief zijn, eventueel wel als zaakvoerder of als werkend vennoot. Omdat hij/zij in zekere zin ‘familie’ is van uw bvba, volstaat het dat hij/zij als werkend vennoot slechts één aandeel in handen heeft.

Werkte uw zoon of dochter vorig jaar als zelfstandig helper in uw eenmanszaak, zorg er dan voor dat er nu een zgn. individuele fiche opgemaakt is, waarop het loon vermeld staat dat hij/zij zo verdiende. Zo niet riskeert u dat de fiscus bij een controle de aftrek van dat loon in uw eigen belastingaangifte verwerpt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878