OPZEGTERMIJN - 24.04.2014

Nieuwe termijnen voor de tegenopzeg

De Wet op het eenheidsstatuut heeft ook de termijnen voor de zgn. tegenopzeg in hoofde van de werknemer hervormd. Zo kan hij vlugger weg wanneer hij nieuw werk gevonden heeft. Hoe gaat u als werkgever om met zo’n tegenopzeg?

Figuur van de tegenopzeg

Principe. Indien een werknemer door u opgezegd werd en een nieuwe job gevonden heeft, kan hij op zijn beurt de overeenkomst beëindigen met een speciale kortere opzegtermijn. Zo kan hij sneller weg om zijn nieuwe job aan te vatten.

Nu ook voor arbeiders. Vroeger bestond de figuur van de tegenopzeg alleen voor bedienden en niet voor arbeiders. Sinds de eenmaking van de opzegtermijnen op 1 januari 2014 is dat veranderd en kunnen zowel arbeiders als bedienden een tegenopzeg geven.

Nieuwe termijnen. Vroeger bedroeg de termijn van de tegenopzeg meestal één maand of twee maanden naargelang van de hoogte van het loon van de bediende. Sinds 1 januari 2014 speelt de hoogte van het loon geen rol meer en varieert de duur van de tegenopzeg in functie van de anciënniteit. Vanaf één jaar dienst gaat het altijd om een tegenopzeg van vier weken.

Tegenopzeg na 1 januari 2014
Anciënniteit Duur tegenopzeg
van 0 tot < 3 maanden 1 week
van 3 tot < 6 maanden 2 weken
van 6 tot < 12 maanden 3 weken
vanaf 12 maanden 4 weken

Aanvang. De werknemer kan de brief met zijn tegenopzeg komen afgeven of aangetekend versturen. De tegenopzeg begint te lopen op de maandag die volgt op de betekening ervan. Als men de tegenopzeg aangetekend verstuurt, moet er rekening gehouden worden met de regel die zegt dat een opzeg geacht wordt pas ontvangen te zijn op de derde werkdag die volgt op de dag van het versturen ervan.

Hoe reageren op een tegenopzeg?

U moet die aanvaarden. Een tegenopzeg kunt u niet weigeren. Het is weliswaar een eenzijdige reactie door de werknemer op een eerdere rechtshandeling van u, maar u kunt er toch niets tegen doen. In mensentaal: als de werknemer na afloop van de tegenopzeg wegblijft, kunt u hem niets verwijten. Wel integendeel: u moet hem zijn laatste loon (en premies, vakantiegeld, enz.) blijven uitbetalen tot het einde van de tegenopzeg.

Goed om te weten. De voorwaarde is wel dat de werknemer een andere betrekking gevonden heeft, anders is de figuur van de tegenopzeg in principe niet mogelijk. U heeft bijgevolg wél het recht om het bewijs hiervan te vragen.

Dan maar direct laten vertrekken? Wanneer een werknemer de brief met zijn tegenopzeg komt laten tekenen, kunt u ook zeggen: “Dat is niet nodig. Aangezien u ander werk heeft, zullen we de opzeg vervroegd beëindigen met wederzijds akkoord (bv. vandaag al of eind deze week of... )” . De redenering is dan: “Wat ben ik die paar weken nog met iemand die met zijn gedachten al elders zit?”

Ook een juridisch ‘voordeel’. De lopende opzegtermijn onmiddellijk beëindigen met wederzijds akkoord biedt eventueel het voordeel dat u bepaalde ‘toegevingen’ in dat akkoord kunt opnemen. Zo kunt u er bv. in bepalen dat er geen recht is op een pro-rata-eindejaarspremie (voor zover dit niet in strijd is met de cao van de sector), een pro-rata-bonus, enz. Het verschil is: in geval van een tegenopzeg krijgt u die kans niet, want dat is een eenzijdige handeling van de werknemer, nu kunt u het tenminste proberen. Of het altijd zal lukken, is nog iets anders...

Geeft de werknemer een tegenopzeg, dan kunt u die wettelijk gezien niet weigeren. Om die reden kan het zelfs beter zijn dat u de opzegtermijn nog vroeger met wederzijds akkoord beëindigt. Dat biedt u mogelijk de kans om enkele financiële compromissen uit te werken in het akkoord, bv. over bepaalde premies.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878