Alle domeinen

2014 - Oktober

GESPREIDE TAXATIE VAN MEERWAARDEN - 30.10.2014

Gespreide taxatie van meerwaarden: prorateren!

U heeft een pand verkocht dat u pas drie jaar geleden serieus verbouwd heeft en u wilt de meerwaarde gespreid laten belasten. Heeft die verbouwing invloed op het gespreid belastbaar bedrag? Een ruling van 08.04.2014 verduidelijkt...

CONTROLE - 30.10.2014

Hoe en wanneer kan de fiscus uw aangifte wijzigen?

Wil de fiscus na een controle iets wijzigen aan uw aangegeven inkomsten en/of kosten en tekent u niet voor akkoord, welke spelregels moet hij dan naleven en hoe interpreteert de rechtspraak deze?

ONROEREND GOED - 30.10.2014

Wanneer kunt u het ki laten verminderen?

Wanneer het ki van een pand dat u privé of met uw vennootschap bezit overgewaardeerd blijkt te zijn, kunt u dat onder bepaalde voorwaarden naar beneden laten herzien. Een arrest van 20.12.2013 verduidelijkt wanneer dat kan.

SUCCESSIERECHTEN - 30.10.2014

Geen successierechten bij ‘wettelijke terugkeer’?

Schenkt u goederen aan een kind en overlijdt dat kind eerder dan u, dan keren die geschonken goederen in bepaalde gevallen naar u terug. Moet u daarop dan successierechten betalen? Hoe zit dat precies in de drie gewesten?

CONTROLE & GESCHILLEN - VARIA - 30.10.2014

Kan de fiscus ook úw bankrekening inkijken?

Volgens de media heeft de fiscus sinds 1 mei 2014 al ruim 800 keer een beroep gedaan op het zgn. Centraal Aanspreekpunt! Moet u zich nu ook zorgen gaan maken of loopt het zo’n vaart niet? Een circulaire van 04.09.2014 verduidelijkt.

LIQUIDATIEBONUS - 30.10.2014

Nieuwe ‘vastklikregeling’ op komst

De regeling waarbij u de reserves in uw vennootschap kunt ‘vastklikken’ tegen 10% belasting (i.p.v. 25% bij liquidatie) zou verlengd worden. Hoe zit dat?

VASTGOED - REGISTRATIERECHTEN - 30.10.2014

Heeft u ook een pand in onverdeeldheid met uw nv?

U heeft destijds samen met uw nv een pand in onverdeeldheid aangekocht, met de bedoeling om dat pand later zonder veel registratierechten naar u privé te halen. Nu wil de fiscus dat achterpoortje sluiten! Kunt u daar iets tegen doen?

ONROEREND GOED - 29.10.2014

Een bod uitbrengen op een pand?

De meeste mensen staan te weinig stil bij de draagwijdte van een bod. Wanneer is een bod bindend? Waarom is het belangrijk de modaliteiten van de koop in het bod te vermelden? Hoelang blijft uw bod geldig? Is de verkoper ook verplicht om aan u te verkopen als u de vraagprijs biedt? Als alternatief wordt er soms gewerkt met een optie of met aankoop-verkoopbelofte. Wat zijn daarvan de voor- en nadelen?

ONROEREND GOED - 29.10.2014

Buitenlands vastgoed nu minder belast?

Volgens de media zou de belasting in België op buitenlandse onroerende goederen na een arrest van het Hof van Justitie dalen. Is dat in de praktijk echter ook echt het geval? Hoe wordt buitenlands onroerend goed vandaag belast? Waarom zijn die regels volgens het Hof in strijd met het vrij verkeer van kapitaal? Wat doet u nu concreet als u een tweede verblijf heeft in het buitenland?

SCHENKING - 29.10.2014

Beding van terugkeer: maatwerk!

Heeft een beding van terugkeer nog zin nu de regels voor de wettelijke terugkeer gewijzigd zijn? Waarom maakt u zo’n beding beter optioneel? Wat is zaakvervanging? Hoe zorgt u ervoor dat de zaakvervanging uitwerking heeft zonder tot onduidelijkheden of discussies aanleiding te geven? En hoe vermijdt u onaangename verrassingen voor de erfgenamen van de begunstigde?

SUCCESSIE - 29.10.2014

Beding van aanwas: voorzie een optie

Als samenwonenden een onroerend goed kopen, dan voorzien ze vaak een beding van aanwas. Is dat nog zinvol nu wettelijk samenwonenden een wettelijk erfrecht genieten? Wat gebeurt er met zo’n beding als u de relatie beëindigt? Wat zijn de fiscale gevolgen van de aanwas? Is de impact daarvan anders voor feitelijk en wettelijk samenwonenden? Wat is het voordeel van een aanwasbeding ‘met optie’?

BELEGGEN - 29.10.2014

Defensieve obligatiebelegger: alternatieven?

Aangezien de rente historisch laag staat, verwachten velen een rentestijging. Daarom raden veel beheerders af om vrijgekomen geld te herbeleggen in langlopende obligaties in euro, maar is dat wel terecht? Wat zijn de alternatieven? Zijn die alternatieven ook voor u een goed idee? Wat is vandaag de beste strategie? Waarom moet u opletten dat u niet onbewust te zwaar afwijkt van uw risicoprofiel?

BELEGGEN - 29.10.2014

Individuele obligaties, fondsen of trackers?

Kiest u als obligatiebelegger vandaag het best voor een rechtstreekse belegging in individuele obligaties? Wanneer kan beleggen in obligaties via een fonds toch zinvol zijn? Wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Of kiest u omwille van de veel lagere kosten toch beter voor een tracker? Wanneer wel en wanneer niet? Wat zijn dan de aandachtspunten en waar vindt u meer informatie over obligatietrackers?

ONROEREND GOED - 29.10.2014

Wanneer mag u de huurprijs aanpassen?

Wordt een huurcontract altijd automatisch geïndexeerd, ook als de index straks misschien daalt? Tegen het einde van elke driejarige huurperiode kunt u daarnaast onder strikte voorwaarden een herziening van de huurprijs vragen. Wanneer kan dat? Wat zijn daarbij de spelregels? Kunt u vooraf ook al afspreken dat de huurprijs zal stijgen nadat u bepaalde werken uitgevoerd heeft?

BELEGGEN - 29.10.2014

Small caps: nu afbouwen?

Een aantal adviseurs raden hun klanten aan uit small caps te stappen omdat die bij een beursdaling door hun geringe liquiditeit sneller dalen, maar klopt dat wel?

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 29.10.2014

Hoe deelt u een wachtwoord op een veilige manier?

‘Deel nooit uw wachtwoord’ is een goed advies. Soms kan het echter nodig zijn om een wachtwoord (tijdelijk) te delen met een medewerker, een familielid of een vriend. Hoe doet u dat dan op een veilige manier?

SOFTWARE - BEVEILIGING - 29.10.2014

Zo poetst u Chrome weer op


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 29.10.2014

Hoe toetst u uw zakelijke ideeën?

Heeft u als ondernemer een idee voor een nieuwe bedrijfsaanpak, een nieuwe service of een nieuw product? Welke tools helpen u om te achterhalen of het ook zal aanslaan bij het grote publiek?

SOFTWARE - WINDOWS - 29.10.2014

Vensters beheren op uw bureaublad


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 29.10.2014

Uw e-mailgebruik bijschaven

U heeft al enkele methoden onder de knie om productief om te gaan met e-mail – denk bv. aan het Inbox Zero-principe. De volgende tips helpen u om uw e-mailgebruik nog wat verder bij te schaven.

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 29.10.2014

Werk nog efficiënter met Dropbox

Dropbox (2 GB gratis, 1 TB voor € 10/maand) is de populairste cloudopslagdienst. Naast de prima eigen app, zijn er ook andere tools en apps die handige mogelijkheden toevoegen.

COMPUTER - PROBLEMEN - 29.10.2014

Mijn pc start niet meer op!

Wanneer u de opstartknop van uw pc indrukt, verwacht u dat even later het aanmeldscherm van Windows verschijnt. Maar wat als dat niet gebeurt en u geen beeld te zien krijgt of onduidelijke foutmeldingen krijgt?

CONSUMENT - FINANCIEEL - 29.10.2014

Tools voor uw financiële planning

Een goede financiële planning is een absolute must als zelfstandige of particulier. Enkele online tools kunnen hierbij van pas komen.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 29.10.2014

Mindmaps maken met MindMup

Via ‘mindmapping’ ordent en visualiseert u uw zakelijke ideeën op een begrijpelijke manier. Dat kan met pen en papier, maar ook aan de hand van een specifieke tool. Wij testten voor u het nieuwe MindMup uit.

TELEFONIE - SMARTPHONE - 29.10.2014

Beter typen met een alternatief iPhone-toetsenbord?

Met iOS 8 is het eindelijk mogelijk om alternatieve toetsenborden te gebruiken op het scherm van uw iPhone of iPad. Hoe presteren die tegenover het ingebouwde toetsenbord van iOS 8?

SOFTWARE - WINDOWS - 29.10.2014

Beheer de tegels op uw Windows 8.1-startscherm

Windows 8.1 heeft een aantal belangrijke veranderingen geïntroduceerd die het beheer van de tegels vereenvoudigen ten opzichte van Windows 8. We geven enkele tips voor Windows 8.1-gebruikers.

SOFTWARE - VIDEOCONFERENCING - 29.10.2014

Videovergaderen kan gewoon via Firefox

Lange files en drukke agenda’s maken het u niet altijd gemakkelijk om naar klanten, leveranciers, filialen, enz. te gaan. En misschien hoeft dat ook helemaal niet meer, nu zelfs Firefox een videochatdienst aanbiedt?

EIGEN WEBSITE - VIDEO - 29.10.2014

Zo integreert u video in uw site

Door op een gedoseerde manier filmmateriaal in uw website te verwerken, bereikt u meer mensen. Met behulp van de onderstaande tools zorgt u voor een snelle integratie.

ONROEREND GOED - VARIA - 28.10.2014

Niet alleen voor de woonbonus moet u snel zijn...

U gaat een lening aan om uw privéwoning te verbouwen. Aangezien u nog een tweede verblijf heeft, heeft u toch geen recht op de zgn. woonbonus en dus hoeft u zich niet echt te haasten, dacht u. Niets is minder waar... !

AUTO - FISCALE AFTREK - 28.10.2014

Is een hybride auto fiscaal interessanter?


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 28.10.2014

Tiens, één aangifte in jaar huwelijk?


AUTO - BRANDSTOFKOSTEN - 28.10.2014

Brandstof moto ook 75% aftrekbaar?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 28.10.2014

Verlies bijberoep niet aftrekbaar?


SOCIALE BIJDRAGEN - 28.10.2014

Wel of geen vermindering vragen?

Het formulier om een vermindering te vragen van uw zgn. voorlopige sociale bijdragen vanaf 2015 is inmiddels gepubliceerd. Kunt u dat nu al doen?

BTW - MEDECONTRACTANT - 28.10.2014

Werken aan een gemengd pand, btw ‘medecontractant’?

Laat u werken uitvoeren aan uw gemengd pand, dan is het voor de btw-aftrek van belang dat u van uw aannemer(s) een correcte factuur krijgt, vaak ‘met medecontractant’. Wanneer is dat en wat moet u dan precies doen?

ERVEN EN SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 28.10.2014

Nieuwigheden inzake schenkingsrechten

In Vlaanderen en Wallonië werd de wetgeving met betrekking tot de schenkingsrechten aangepast. Wat is er precies veranderd in beide gewesten? We zetten de voornaamste nieuwigheden voor u op een rijtje.

BTW - VERPLICHTINGEN - 28.10.2014

Liever sneller geen btw-aangiftes meer... ?


CONTROLE - 28.10.2014

Zijn uw facturen voldoende gedetailleerd voor de fiscus?

Een collega kreeg een belastingcontrole en de fiscus verwierp de bewijskracht van zijn boekhouding omdat enkele verkoopfacturen onvoldoende gedetailleerd waren. Is dat een onoverkomelijk probleem? Wat vond de rechter ervan?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 28.10.2014

Extra controle op aftrek reiskosten!

De fiscus heeft aangekondigd dat hij de komende periode vooral de aftrek van reiskosten van naderbij zal bekijken. Wat is daarbij volgens de fiscus het probleem en hoe vermijdt u desgevallend miserie daarover bij een controle?

ONROERENDE INKOMSTEN - 28.10.2014

Is een vzw hetzelfde als uw eigen bvba?

Verhuurt u een pand aan uw eigen vennootschap, dan worden de huurinkomsten vanaf een bepaalde grens fiscaal gezien beschouwd als loon. Geldt dat ook als u verhuurt aan een vzw waarvan u zelf bestuurder bent?

VOORAFBETALEN - 28.10.2014

Teruggave omzetten in voorafbetaling

Wanneer u uw aanslag (van 2013) krijgt en moet ‘terugtrekken’ van de Belastingen, kunt u dit dan laten omzetten in een voorafbetaling? Is dat interessant?

SUCCESSIERECHTEN - 28.10.2014

Hoe lastig is de ontvanger van de successierechten?

U erft een woning en u geeft die aan voor de successierechten. Binnen de twee jaar krijgt u echter een bod dat veel hoger ligt dan de aangegeven waarde. Moet u dan nog successierechten bijbetalen als u verkoopt? Hoe pakt u dit aan?

SUCCESSIERECHTEN - 28.10.2014

3% betalen op uw schenking of u tijdelijk verzekeren?

Als ouders een bankgift doen aan hun kinderen van bv. geld of een beleggingsportefeuille, kunnen ze meteen schenkingsrechten betalen of ‘het risico van de 3 jaar lopen’. Er is evenwel een interessante derde optie. Welke?

CONTROLE - 28.10.2014

Taxeren is niet fantaseren!

Bij een controle kan de fiscus uw omzet verhogen op basis van een vermoeden, als dat gebaseerd is op een vaststaand feit. Recentelijk nuanceerde het Hof van Cassatie dit enigszins. In welke zin dan en wat betekent dat in de praktijk?

LIQUIDATIEBONUS - 28.10.2014

‘Vastklikregeling’ voor reserves verlengd?

Tot eind 2013 kon u de reserves in uw vennootschap ‘vastklikken’ om te ontsnappen aan de verhoging van de rv op liquidatieboni van 10% naar 25%. Die regeling zou nu ‘permanent’ verlengd worden. Hoe zit dat precies?

BELEGGEN - 28.10.2014

Beleg eens in een shoppingcentrum of kantoorpand

Waar vroeger de voorkeur van beleggers uitging naar vastgoedbevaks en men vastgoedcertificaten links liet liggen, is dat nu stilaan anders. Wat is het verschil met een bevak en welke certificaten zijn momenteel interessant?

GOED OM TE WETEN - ERVEN - 28.10.2014

Verwerpen kan nu bij de notaris om de hoek


FINANCIEEL - PENSIOEN - 28.10.2014

Na uw lening extra sparen voor uw pensioen?

Over enkele jaren is de lening voor uw woning afbetaald en volgens uw bankier begint u het best tijdig met zgn. langetermijnsparen om uw fiscaal voordeel te optimaliseren. Klopt dat en wanneer begint u daar het best mee?

VENNOOTSCHAP - 28.10.2014

Bvba oprichten: snel zijn en besparen

Stel, u bent van plan om vanaf begin 2015 een bvba op te richten. Dan kunt u heel wat besparen door deze ‘operatie’ te vervroegen naar 2014. Hoe komt dat?

GOED OM TE WETEN - BANK - 28.10.2014

Uw bank wil uw effecten ‘uitlenen’


PERSONEEL - 28.10.2014

Wat als uw werknemer ‘verkeerd’ opzegt?

Stel, uw praktijkassistente geeft haar opzeg bij u. Hoe moet zij dat doen en welke gegevens moet haar opzegbrief bevatten? Hoe kunt u en/of moet u reageren, wanneer zij hier fouten tegen zou maken?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - SCHADEVERGOEDING - 28.10.2014

Kent u de voorwaarden van de No fault-wet?

Uit een onderzoek naar hun kennis van de No fault-wet zou blijken dat heel wat zorgverleners denken dat het Fonds voor Medische Ongevallen (FMO) altijd vergoedt als de zorgverlener aansprakelijk is. Klopt dat echter wel?

GRONDIG ONDERZOCHT - INZAGE IN HET DOSSIER - 28.10.2014

Wat bij verzet tegen inzage na overlijden?

Stel, een patiënt heeft gevraagd om zijn verwanten geen inzage in het dossier te geven nadat hij overleden is. Wanneer een collega namens een van de verwanten toch om inzage vraagt, wat moet u dan doen? Een recent arrest licht toe...

PATIËNTENWENKEN - CONTROLEARTS - 28.10.2014

Patiënt moet alleen de ‘eerste dagen’ thuis blijven

Sinds begin 2014 kan ook een werknemer die in de privésector werkt, verplicht worden om thuis te blijven voor het geval dat zijn werkgever een controlearts zou sturen. Hoe moet men die verplichting concreet interpreteren?

CONCURRENTIEBEDING - COMPENSATOIRE VERGOEDING - 23.10.2014

Ook verzaken als men niet naar de concurrentie gaat!

Stel, een bediende vertrekt naar een niet-concurrerend bedrijf. Moet u dan toch nog verzaken aan de toepassing van zijn niet-concurrentiebeding om de zgn. compensatoire vergoeding te vermijden? Het Hof van Cassatie licht toe...

TAALWETGEVING - 23.10.2014

Policy’s en bonusplannen kunnen niet in het Engels!

Stel, de voertaal in een bedrijf of afdeling is het Engels. Zo zijn bv. ook de policy’s en bonusplannen in die taal opgesteld. Wist u al dat dit een probleem kan vormen wanneer u die ‘zaken’ wilt gebruiken of inroepen tegen een werknemer?

GROEPSVERZEKERING - 23.10.2014

Eenheidsstatuut en aanvullend pensioen

Een volgende stap op weg naar een eenheidsstatuut is dat u vanaf 2015 geen onderscheid inzake aanvullend pensioen (bv. een hogere/lagere premie, of a fortiori wel een premie/geen premie) meer mag maken. Wat houdt dit in?

OUTPLACEMENT - OPZEGGINGSTERMIJN - 23.10.2014

Aanrekenen op sollicitatieverlof: wat wil dat zeggen?

Volgens de nieuwe outplacementregeling uit de Wet op het eenheidsstatuut mag u het outplacement aanrekenen op het sollicitatieverlof tijdens de opzegtermijn. Wat betekent dat eigenlijk concreet? Is dat interessant voor u als werkgever?

AFWEZIGHEIDSDAGEN - 23.10.2014

Vervangings- en vrije dagen 2015 afficheren


GOED OM TE WETEN - WEBSITE - 23.10.2014

Tool om uitkering tijdskrediet te berekenen


LOON - INDEXATIE - 23.10.2014

De gevolgen van een (mogelijke) negatieve indexatie

In de media werd er de voorbije weken druk gespeculeerd over het feit dat vele werknemers een loonsverlaging te wachten zou staan ingevolge een nakende negatieve indexatie. Mag u in zo’n geval inderdaad de brutolonen verlagen?

LOONBONUS - 23.10.2014

Heeft u de doelstelling(en) voor 2015 al gevonden?

Stel, u wilt voor 2015 met een loonbonusplan, het systeem van cao 90 inzake de niet-recurrente, resultaatsgebonden voordelen, werken. Dan doet u er goed aan de doelstelling(en) al vast te leggen. Welke kunnen dat zijn? Hoe doet u dat?

EINDEJAARSPREMIE - 23.10.2014

Minder betalen door niet-gelijkstelling

U hoeft niet voor iedereen een volledige eindejaars-premie te budgetteren. Zo bv. voor wie tijdelijk deeltijds gewerkt heeft dit jaar. Waarop moet u letten?

BTW - MEDECONTRACTANT - 23.10.2014

Hoe correct factureren aan een advocaat?

Een collega kreeg de vraag van een advocaat om werken uit te voeren in zijn privéwoning. “Reken ik dan btw aan of vermeld ik ‘btw verlegd’ op mijn facturen?” vroeg hij zich af. Wat is er sinds begin 2014 van belang?

RECHT - RECLAME - 23.10.2014

Ja, reclame met een knipoog mag wel degelijk ;-)

Brengt uw reclame degene die ze onder ogen krijgt aan het lachen, dan scoort u. In welke mate mag u bv. met een ‘parodie’ de aandacht van uw klanten trekken? Het Europese Hof zette begin september 2014 de deur wijd open…

RECHT - BETALING - 23.10.2014

De gevolgen van de strengere Antiwitwaswet

De economische inspectie kan sinds 27 september 2014 in meer gevallen boetes opleggen bij inbreuken op de fameuze Antiwitwaswet. Wat is er daarbij precies voor u van belang?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 23.10.2014

Deflatie in september, dus straks minder huurinkomsten?

In september 2014 was er voor het eerst sinds lang sprake van deflatie, zo berichtten de media. Wil dat zeggen dat uw huurder straks minder huur zal moeten betalen? Wat zijn op dit ogenblik de aandachtspunten?

FISCAAL - CONTROLE - 23.10.2014

Hoe gedetailleerd moeten uw facturen zijn?

Een controleur wilde de boekhouding van uw collega, een schrijnwerker, verwerpen omdat zijn facturen niet voldoende gedetailleerd waren. De rechter floot de controleur terug. Wat is er voor u van belang?

RECHT - OVERHEIDSOPDRACHT - 23.10.2014

Gedelegeerd bestuurder tekende offerte? Ai...


6%-BTW-TARIEF - 23.10.2014

Stel de werken niet uit, beste klant

Voor het renovatietarief gaat de ouderdomsgrens van vijf naar tien jaar. Wie van uw klanten zet er beter vaart achter zijn renovatie- en verbouwplannen?

PERSONEEL - AANWERVEN - 23.10.2014

Nu aanwerven, zonder loon te moeten betalen…

De loonlasten verlagen, dat is wat de nieuwe regering voor ogen heeft. Stelt u een aanwerving voorlopig beter nog even uit of kunt u nu al iemand laten starten en een minimum aan loon betalen? Wat zijn daarbij de aandachtspunten?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 23.10.2014

Fiscale versoepelingen aangekondigd

De nieuwe federale regering kondigt in haar regeerakkoord twee fiscale maatregelen aan die op korte termijn voor uw vennootschap van belang zijn.

INTERNE PENSIOENBELOFTE - 23.10.2014

Interne pensioenbelofte melden!


GESPREIDE TAXATIE - 23.10.2014

Herbeleggen in een auto?


FINANCIEEL - VARIA - 23.10.2014

Kloppen de volmachten op de bankrekening nog wel?

Onlangs blokkeerde een bank plots alle rekeningen van de vennootschap in vereffening van een collega. Oei, hoe kan zoiets? In welke mate kan dat ook u overkomen en hoe vermijdt u dat soort problemen?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - VOF & COMM.V - 23.10.2014

Vlotjes uw aandelen van een vof of comm.v overdragen

Bij een vof en een comm.v kunnen heel wat zaken vrij soepel geregeld worden. In welke mate is dat op alle vlakken zo? Zijn er specifieke aandachtspunten als de aandelen van die twee ‘bijzondere’ vennootschappen overgedragen worden?

INVESTERINGEN - 23.10.2014

Investeringsaftrek en de kmo-voorwaarde...

Vennootschappen kunnen recht hebben op bepaalde investeringsaftrekken, maar voor sommige aftrekken moeten ze wel een kmo zijn. Hoe zit dat precies?

AUTO - 23.10.2014

Uw volgende auto kopen, leasen of renten?

De auto in uw vennootschap is aan vervanging toe. U weet echter niet goed of u uw volgende auto het best gewoon aankoopt, dan wel gaat leasen of renten. Met welke fiscale verschillen tussen die drie keuzes moet u rekening houden?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 23.10.2014

Loon niet in verslag jaarvergadering is niet aftrekbaar... ?

De fiscus verwierp bij een vennootschap de aftrek van het zaakvoerdersloon omdat de jaarvergadering dat niet goedgekeurd had en hij kreeg gelijk van de rechter! Wat was er aan de hand en hoe vermijdt u dat u hetzelfde overkomt?

FINANCIEEL - BELEGGINGEN - 23.10.2014

Uw vennootschap belegt in aandelen, hoe zit dat fiscaal?

Door de recente turbulentie op de aandelenbeurzen wilt u de aandelen verkopen die uw vennootschap als belegging aanhoudt of ziet u er net een opportuniteit in om aandelen (bij) te kopen. Wat zijn dan de fiscale aandachtspunten?

BTW - VERBOUWEN - 23.10.2014

Rap laten renoveren, want anders duurder?


ONROEREND GOED - AANKOOP - 23.10.2014

Pand te koop, maar misschien niet onbelast…

Wanneer u een pand koopt, gaat u er wellicht van uit dat het ‘vrij en onbelast’ is. Wanneer kan een schuldeiser van de verkoper echter weigeren om de hypotheek te lichten en hoe dekt u zich het best tegen dat risico in?

HANDELSHUUR - HUURPRIJS - 23.10.2014

Komend jaar minder huur betalen omwille van deflatie?

In september 2014 was er voor het eerst sinds lang sprake van deflatie. In welke mate betekent dit dat u het komende jaar minder huur zal moeten betalen? Wat is er daarbij voor u als handelshuurder van belang?

CBN-ADVIES - 23.10.2014

Afronding van betalingen in euro

Sinds kort heeft u de mogelijkheid om bij verkopen in speciën aan consumenten de totale prijs af te ronden naar vijf eurocent. De CBN (advies 2014/9 van 10 september 2014) lichtte onlangs toe hoe u die afrondingen correct boekt. Hoe doet u dat precies?

incasso - 23.10.2014

Slechte betalers: nu zeker meteen een advocaat inschakelen?

Het komt steeds vaker voor dat klanten na herhaalde aanmaning en zelfs na een aangetekende ingebrekestelling nog steeds niet tot betaling overgaan. Waar kan u dan het best terecht om uw factuur efficiënt te laten innen?

Welke rol kan een incassobureau daarbij spelen? Waarover maakt u het best goede afspraken voor u met zo’n bureau in zee gaat?

Kunt u ook bij een deurwaarder terecht? Wat kan die zoal voor u doen?

Veel bedrijven aarzelen ten onrechte om een dossier door te geven aan een advocaat. Welke afspraken kunt u maken over diens vergoeding? Waarom is dat vandaag nog eenvoudiger?


anciEnniteitspremie - 23.10.2014

Meer dan 2 anciënniteitspremies toekennen?

Het bedrijf mag u en uw collega’s maximaal twee keer zo’n belastingvrije premie toekennen. Onlangs stelde de Rulingcommissie zich in een concreet dossier soepel op en aanvaardde ze dat een bedrijf, onder bepaalde voorwaarden, toch meer dan twee premies toekent. Wat zei de Rulingcommissie precies? Wat zijn daarnaast de spelregels voor anciënniteitspremies?

intracommunautaire levering - 23.10.2014

Een auto verkopen aan een buitenlander?

Als u een auto of een lichte vracht verkoopt aan een btw-plichtige koper uit een andere EU-lidstaat, dan is die verkoop alleen onder bepaalde voorwaarden vrij van btw. Aangezien het daarmee dikwijls fout loopt, gaat de Btw hier nu extra op controleren. Wat is er daarbij voor u van belang?

Brand - 23.10.2014

Een check-up voor uw brandverzekering?

Waarom is het belangrijk om minstens om de drie jaar een grondige check-up te doen van uw brandverzekering?

Wat is daarbij het belang van het onderscheid tussen ‘eenvoudige’ en ‘speciale’ risico’s?

Hoe bepaalt u correct het verzekerde kapitaal, niet alleen voor het gebouw, maar ook voor de inboedel en de voorraad?

Waarom moet u absoluut zorgen voor een voldoende hoge dekking ‘verhaal van derden’? Wanneer kunt u het best ook voertuigen mee verzekeren? En waarom is het belangrijk ook rook- en roetschade, reddingskosten en rechtsbijstand te verzekeren?

Wat zijn de andere aandachtspunten, voor eenvoudige en voor speciale risico’s?


variabele prijs - 23.10.2014

Variabele overnameprijs: hoe correct boeken?

Bij een overname van een bedrijf of van cliënteel is een gedeelte van de overnameprijs vaak gekoppeld aan de toekomstige resultaten. Hoe springt u daar in de boekhouding correct mee om?

Wanneer en voor welk bedrag moet u zo’n variabele prijs activeren? Is dat anders wanneer het om aandelen of om immateriële vaste activa gaat?

Vanaf wanneer begint u dan een immaterieel vast actief af te schrijven? En wat is dan de juiste looptijd voor de afschrijvingen op de bijkomende betalingen?


aftrekbeperkingen - 23.10.2014

Uw leverancier stort de btw niet door?

Bij een groothandelaar in computeronderdelen werd de aftrek van de btw op zijn aankopen verworpen omdat zijn leverancier zelf de btw niet doorgestort had. Dat wijst in de sector duidelijk op een btw-carrousel, volgens de Administratie. Toch niet, zei de rechter...

intracommunautaire diensten - 23.10.2014

Elektronische diensten: bereid u voor op de nieuwe regels vanaf 1 januari 2015!

Vanaf 1 januari 2015 veranderen de spelregels voor de btw op elektronische diensten. U zal dan btw verschuldigd zijn in de EU-lidstaat van de afnemer.

Op welke diensten heeft die nieuwe regeling precies betrekking? Wat wijzigt er ten opzichte van vandaag en hoe bereidt u zich daar nu al het best op voor?

Kunt u de nieuwe MOSS-aangifte ook gebruiken om buitenlandse btw te recupereren?

En verandert er ook iets voor wie nu al een buitenlandse ‘vaste inrichting’ heeft?


zakendoen in AziË - 23.10.2014

Go East: expansie naar Azië via een hoofdkwartier in Hongkong of Singapore?

Steeds meer ondernemingen richten hun pijlen op Azië om tegen een competitieve prijs producten aan te kopen, om ter plaatse te produceren of om een nieuwe afzetmarkt aan te boren. Hoe adviseert u het bedrijf het best om die activiteiten te structureren?

Waarom kan het (fiscaal) interessant zijn om uw Aziatische activiteiten te organiseren via een hoofdkwartier in Hongkong of Singapore? Onder welke voorwaarden zijn inkomsten uit die landen in België vrijgesteld van vennootschaps- of personenbelasting? Is dat gunstige fiscaal regime dan geen hinderpaal voor de toepassing van de deelnemingsvrijstelling in België?


audit - 23.10.2014

Europese audithervorming: welke gevolgen voor u?

Europa heeft onlangs nieuwe regelgeving gepubliceerd om de auditsector grondig te hervormen. Wat zijn de belangrijkste hervormingen en welke gevolgen hebben die wijzigingen voor u?

Wat houdt de verplichte rotatie van auditkantoren concreet in? Wat zijn de nieuwe beperkingen op het verlenen van niet-auditdiensten? Waarom zijn die beperkingen voor u van belang, ook als u voor een filiaal van een buitenlandse beursgenoteerde groep werkt?

Welke nieuwe regels inzake onafhankelijkheid gelden er ten slotte voor alle vennootschappen, ook niet-beursgenoteerde? En wat wijzigt er in de controleverklaring?


Bedrijfsvoorheffing - 23.10.2014

Geen bv voor schoolverlaters?

Als een schoolverlater pas in oktober in dienst komt, dan hoeft u in principe in 2014 geen bedrijfsvoorheffing meer te laten inhouden. Wat zijn daarbij de voorwaarden? Waarom moet u toch zelf het initiatief nemen om uw sociaal secretariaat te verwittigen?

FISCAAL - 23.10.2014

Méér kans om te ‘reclameren’!

Ontdekt u een fout in uw belastingaanslag, dan moet u tijdig reageren of u bent te laat. Dat laatste is sinds begin dit jaar mogelijk iets minder erg. Hoezo?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 23.10.2014

Belastingkrediet voortaan ‘terugbetaalbaar’!

Doet u als eenmanszaak een investering zonder ervoor te lenen, dan heeft u recht op een extra aftrek, het zgn. belastingkrediet. Door een wetswijziging kunt u daar sinds inkomstenjaar 2014 vaker voordeel uit halen. Hoe zit dat?

SLECHTE BETALERS - AFBETALINGSPLAN - 23.10.2014

Een afbetalingsplan mét een dwangsom...


PERSONEEL - LOONKOSTEN - 23.10.2014

Nieuwe regeling voor uw hulp in het huishouden...

Sinds 1 oktober 2014 zijn de regels die gelden voor zgn. dienstboden gewijzigd en moet u ook voor hen in principe RSZ-bijdragen betalen. Hoe zit dat precies? Zijn ze daardoor voortaan even duur als een gewone werknemer?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 23.10.2014

Niet correct ingeschreven, geen betaling?


FISCAAL - WOONBONUS - 23.10.2014

‘Vlaamse woonbonus’-rush nader bekeken...

Er wordt aangekondigd dat vanaf 2015 ‘uw enige en eigen woning’ kopen in Vlaanderen fiscaal gezien minder interessant wordt. Snel zijn is dus de boodschap, maar heeft u altijd recht op die woonbonus? Wanneer wel en wanneer niet?

BRUSSELS GEWEST - VARIA - 23.10.2014

Soms heeft u geen bouwvergunning nodig in Brussel...

Niet voor alle wijzigingen aan uw woning heeft u effectief een bouwvergunning nodig in het Brussels gewest. Sinds september 2014 werden de spelregels soepeler voor werken aan de gevel en voor antennes. Hoe zit dat precies?

REGISTRATIERECHTEN - ABATTEMENT - 23.10.2014

Bewoningsplicht bij verminderd beschrijf?

De koper heeft maar recht op het zgn. klein beschrijf als hij effectief zijn domicilie neemt in de woning en er lang genoeg ingeschreven blijft. Is die voorwaarde ook voorzien voor het abattement in het Vlaams en Brussels gewest?

WONINGHUUR - KOSTEN - 23.10.2014

Uw huurder meldt u dat de boiler stuk is...


HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 23.10.2014

Vermijd deze fout als verhuurder bij de hernieuwing...

De hernieuwing van de handelshuur is ook voor u als verhuurder een heel formele procedure. In de praktijk gaan veel verhuurders in de fout als ze de huurhernieuwing willen koppelen aan nieuwe voorwaarden. Hoe zit dat dan?

FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 23.10.2014

Hoe uw woning weer uit uw vennootschap halen?

Uw privéwoning is destijds in volle eigendom gekocht door uw vennootschap. U wilt echter uw vennootschap op termijn verkopen, maar dan wel zonder uw woonst. Hoe bereidt u nu al het een en ander voor zonder u blauw te betalen?

VERKOOP - COMPROMIS - 23.10.2014

De info van de syndicus ontbreekt...

Vóór het sluiten van het compromis moet u extra informatie opvragen bij de syndicus. Wat als dat niet gebeurd is? De rechter sprak zich hierover uit...

MEDE-EIGENDOM - HUURDER - 23.10.2014

De mede-eigenaar laten opdraaien voor zijn huurder?

Een huurder veroorzaakt overmatige hinder in het appartementsgebouw. Hoe kan de vereniging van mede-eigenaars extra druk zetten op de verhuurder/ mede-eigenaar om in te grijpen? Wat zei de rechter hierover?

ONROEREND GOED BUITENLAND - 20.10.2014

Taxatie buitenlands onroerend goed is onwettelijk!

Heeft u een pand in het buitenland, dan moet u de huurwaarde daarvan aangeven in uw Belgische belastingaangifte terwijl dat voor een gelijkaardig Belgisch pand enkel het (lagere) ki is. Wat vindt de rechter van die ‘discriminatie’?

INKOOP EIGEN AANDELEN - 20.10.2014

Is een ‘inkoop van eigen aandelen’ nog interessant?

Nu het tarief van de rv op een inkoop van eigen aandelen even hoog is als dat op een dividend, biedt een inkoop van eigen aandelen op het eerste gezicht geen fiscaal voordeel meer. Of toch? Wanneer is dat nog interessant?

VENNOOTSCHAP - 20.10.2014

Managementvennootschap mag!

Kan de fiscus uw managementvennootschap negeren en haar inkomsten bij u privé gaan belasten? Wat zei de rechter daarover in een arrest van 14.01.2014?

PRIVÉ - BELASTINGVERMINDERING - 20.10.2014

Koninklijk Besluit kosten kinderopvang...


BELASTINGCONTROLE - 20.10.2014

Ik ga op reis en ik neem mee... mijn controleur?

De fiscus heeft laten weten dat hij de komende maanden de aftrek van reiskosten extra gaat controleren. Wanneer is er een mogelijk risico en wat kunt u desgevallend nu nog zelf doen?

CONTROLE - 20.10.2014

Die rekening-courant is niet van mij…

Staat er in de boekhouding van uw vennootschap een schuld van haar aan u geboekt in rekening-courant (rc), dan kan de fiscus daarvan gebruik maken wanneer hij u zgn. indiciair wil belasten. Wat is er ter zake vooral van belang?

PENSIOENVOORZIENING - 20.10.2014

Uw pensioenbelofte registreren tegen 31.12.2014!

Heeft uw vennootschap nog een ‘bevroren’ interne pensioenbelofte op haar balans staan, dan moet zij die uiterlijk op 31.12.2014 registreren in de zgn. pensioendatabank. Hoe zit dat praktisch en wat als u dat niet tijdig zou doen?

HUUR - 16.10.2014

Verhuren aan uw vennootschap: hoe fiscaal optimaliseren?

Hoe kunt u fiscaal optimaliseren als u ervoor kiest om een pand dat u wellicht zal verhuren aan uw vennootschap, privé aan te kopen om zo dat pand buiten het bedrijfsrisico te houden en geen meerwaardebelastingen te moeten betalen bij een eventuele verkoop?

Waarom kan voor zo’n aankoop (renteloos) lenen bij uw vennootschap voordeliger zijn dan lenen bij de bank?

Kunt u belastingen besparen door het pand samen met uw partner aan te kopen, als die geen bedrijfsleider (meer) is? Waarom vraagt u dan beter een hogere, marktconforme huur?


SUCCESSIEPLANNING - 16.10.2014

Beding van terugkeer: maatwerk om onaangename verrassingen te vermijden!

Tegenwoordig wordt er bij een schenking bijna altijd gewerkt met een beding van terugkeer, in de notariële akte of in het bewijsdocument van een hand- of bankgift.

Heeft zo’n beding nog zin nu de regels voor de wettelijke terugkeer gewijzigd zijn?

Hoe wordt zo’n beding nu het best opgesteld? Waarom maakt u het beding beter optioneel?

Wat is zaakvervanging? Hoe zorgt u ervoor dat de zaakvervanging uitwerking heeft zonder tot onduidelijkheden of discussies aanleiding te geven? Hoe vermijdt u onaangename verrassingen voor de ergenamen van de begunstigde?


ALARMBELPROCEDURE - 16.10.2014

Alarmbelprocedure: opletten voor uw bestuurdersaansprakelijkheid!

Als het eigen vermogen van een bedrijf ernstig aangetast is door verliezen, dan moet het bestuursorgaan de zgn. alarmbelprocedure in gang zetten. Als die procedure niet correct nageleefd wordt, komt uw bestuurdersaansprakelijkheid mogelijk in het gedrang. Dat is ook van belang als u bv. een bestuursmandaat heeft in het bedrijf van een kennis of zakenrelatie.

Wanneer moet u zo’n alarmbelprocedure opstarten? Wat houdt die procedure concreet in? En wat is daarbij het belang van het verslag van het bestuursorgaan?

Wanneer kunnen schuldeisers het bestuursorgaan aansprakelijk stellen? Wat doet u als de andere bestuurders de regels niet naleven? Kunt u zich als leverancier ook op die aansprakelijkheid beroepen om uw centen bij de bestuurders van uw klant te recupereren?


VAKANTIE - 16.10.2014

Vakantiedagen overdragen: wat kan en wat kan niet?

Nu de vakantiemaanden achter de rug zijn, wordt u wellicht zoals elk jaar geconfronteerd met het probleem dat veel werknemers nog heel wat vakantiedagen moeten opnemen.

Mag u uw werknemers vakantiedagen laten overdragen naar een volgend jaar? En wat gebeurt er met die vakantiedagen als een werknemer ze uiteindelijk niet opneemt, hoewel u hem daartoe aangemaand heeft?

In de praktijk is er een soort gedoogbeleid. Welke extra speelruimte geeft dat u?

Zijn de spelregels anders voor bijkomende vakantiedagen en adv-dagen? In welke volgorde laat u vakantiedagen vanaf nu daarom het best opnemen?


TWEEDE VERBLIJF - 16.10.2014

Buitenlands vastgoed vanaf nu minder zwaar belast?

Volgens de media zou de belasting op buitenlandse onroerende goederen dalen na een arrest van het Hof van Justitie. Is dat in de praktijk echter ook werkelijk het geval?

Hoe wordt een tweede verblijf, in België of in het buitenland, vandaag belast? Wat is daarbij het belang van de huurwaarde?

Waarom zijn de huidige spelregels volgens het Hof van Justitie strijdig met het vrij verkeer van kapitaal?

Wat doet u nu concreet als u een tweede verblijf heeft in het buitenland?

En zal uw buitenlands vakantieverblijf in de toekomst nu ook effectief lager belast worden?


SUCCESSIE - 16.10.2014

Levensverzekering, groepsverzekering of IPT: wanneer successierechten?

Sinds kort kan de fiscus zich niet meer tot de erfgenamen wenden als een andere begunstigde van een levensverzekering de successierechten niet betaalt.

Kunt u dan zomaar vrij kiezen wie u als begunstigde van een levensverzekering aanduidt? Kunt u die begunstiging achteraf nog wijzigen? Is dat anders eens een begunstigde aanvaard heeft? En welke rol speelt de eventuele reserve van uw erfgenamen daarbij?

Wanneer zijn er successierechten verschuldigd op de uitkering van een levensverzekering en wanneer niet? Is dat anders bij een groepsverzekering of IPT? Een IPT wordt meestal zwaarder belast. Kunt u als zelfstandige dan ook voor een groepsverzekering kiezen?


HR-ASPECTEN - 16.10.2014

Een bedrijf of activiteit overnemen: met welke HR-aspecten rekening houden?

Als u een bedrijf of een activiteit overneemt, dan neemt u ook het personeel mee over. Wat is daarbij het belang van een goede due diligence? Welke aspecten van het sociaal passief moet u zeker in kaart brengen? En hoe vertaalt u die informatie in de overnameovereenkomst?

In welke mate bent u na de overname verplicht om de bestaande loons- en arbeidsvoorwaarden te respecteren? Zijn er in die context verschillen tussen een overname van aandelen of van activa (‘asset deal’)?

Hoe pakt u de zaken aan als u na een ‘asset deal’ de arbeidsvoorwaarden wilt harmoniseren? Kunt u ‘essentiële arbeidsvoorwaarden’ wijzigen? Wanneer heeft u wel meer flexibiliteit? En wat als de overgenomen werknemers daardoor van paritair comité veranderen?


AFTREK INTERESTKOSTEN - 16.10.2014

Intragroepsinteresten: beperkt Europa nu de aftrekbaarheid?

Heeft de recente wijziging van de Moeder-dochterrichtlijn, waardoor interesten betaald aan groepsvennootschappen soms niet meer aftrekbaar zijn, ook gevolgen voor uw bedrijf? Wanneer wel en wanneer niet? Wat zeggen de Europese richtlijnen verder nog over de vrijstelling voor dividendinkomsten en de aftrekbaarheid van interesten?

Daarnaast beperken ook de thin-capitalisationregels de aftrekbaarheid van interesten op intragroepsleningen. Wat houden die regels concreet in?

Met welke (fiscale) beperkingen moet u verder nog rekening houden als er ook in uw bedrijf gewerkt wordt met intragroepsleningen? Wat is daarbij het belang van een marktconforme interestvoet en hoe bepaalt u die?


VERKOOPCONTRACT - 16.10.2014

Uw bedrijf verkopen: wat zal de koper zoal vragen in de overnameovereenkomst?

Over de details van de overnameovereenkomst wordt er vaak stevig onderhandeld. Wat zal de koper zoal van u vragen? En hoe kunt u zich daarbij het best beschermen?

Welke verklaringen en garanties zijn gebruikelijk? Hoe probeert de koper via de betalingsmodaliteiten ervoor te zorgen dat hij ook effectief geld ziet wanneer hij achteraf schade kan aantonen?

Hoe kunt u zich als verkoper beschermen door uw garanties te beperken, zowel qua bedrag als in de tijd. Wat is daarbij gebruikelijk?

Aan welke andere voorwaarden in de overeenkomst besteedt u het best voldoende aandacht?


WEBDIENSTEN - VIDEO - 16.10.2014

Video’s samenstellen met Zaption


SOFTWARE - VARIA - 16.10.2014

Tekstvervanging op de Mac


WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 16.10.2014

Toon uw idee via een whiteboard

Wanneer u met een klant een idee bespreekt via de telefoon, Skype of webconferencing, dan is het soms nuttig om het te visualiseren met bv. een schets of een grafiek. Welke eenvoudige, gratis tools kunnen u hierbij helpen?

WEBDIENSTEN - VARIA - 16.10.2014

Google Dashboard verzamelt alles


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 16.10.2014

Fusion tables maken met Google

U kent Google Docs als handige onlinetool om o.a. spreadsheets mee te maken. Via de ‘fusion table’-functie breidt u de mogelijkheden nog verder uit.

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 16.10.2014

Crowdfunding: iets voor u?

Via crowdfunding verzamelen ondernemers geld voor nieuwe projecten. Welke onlinebronnen geven u meer info over deze financieringsmogelijkheid?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 16.10.2014

De ontvangst van uw mail opvolgen

Wilt u weten of de ontvanger uw mail wel echt gelezen heeft? Hiervoor bestaan enkele mogelijkheden. We zetten ze even op een rijtje.

SOFTWARE - WINDOWS - 16.10.2014

Een prille blik op Windows 10

Microsoft kondigde onlangs Windows 10 aan. Het komt pas in 2015 uit, maar er is al een testversie beschikbaar. Wat heeft Windows 10 te bieden en is het wel aan te raden om de testversie al te proberen?

SOFTWARE - OFFICE - 16.10.2014

Office 2013 biedt heel wat handige sjablonen

Niet alleen de inhoud, maar ook het uitzicht van een rapport of een presentatie is belangrijk om een goede indruk te maken. Heeft u al eens stilgestaan bij de vele gratis sjablonen die Office 2013 aanbiedt?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 16.10.2014

Tools voor contactenbeheer

Als ondernemer en professional heeft u veel zakenrelaties: klanten, leveranciers, ... Welke tools helpen u bij het beheer en de opvolging van uw contacten?

BEVEILIGING - WINDOWS - 16.10.2014

Slim aan de slag met UAC

UAC, of User Account Control, zorgt ervoor dat u meldingen in Windows Vista, 7 of 8 krijgt wanneer u een risicovolle operatie doet of een programma start met beheerdersrechten. Is dat nuttig en kunt u dit wat minder opdringerig maken?

OPLEIDING - ONLINE CURSUSSEN - 16.10.2014

Bijscholen via een MOOC

Bent u op zoek naar een gepaste opleiding voor uzelf of voor een medewerker? Wist u dat u die volledig online en vaak gratis kunt volgen aan heel wat gerenommeerde universiteiten? Dit kan via een zgn. MOOC.

WEBDIENSTEN - VERTALING - 16.10.2014

Drie topdiensten voor vertaling op internet

Moet u zo nu en dan een zin, paragraaf of tekst (laten) vertalen? Of wilt u gewoon een webpagina in een andere taal gemakkelijk kunnen lezen? Automatische vertaaldiensten op internet kunnen het antwoord bieden. Welke zijn de beste?

AFTREKBARE BTW - AFTREKBEPERKINGEN - 16.10.2014

Uw leverancier stort btw niet door, bij u dus niet aftrekbaar?

Bij een groothandelaar in computeronderdelen werd de aftrek van de btw op zijn aankopen verworpen omdat zijn leverancier de btw niet doorgestort had. Dat wijst in die sector duidelijk op een btw-carrousel, volgens de Btw. Toch niet, zei de rechter...

AFTREKBARE BTW - ALGEMEEN VERHOUDINGSGETAL - 16.10.2014

Subsidies meetellen bij berekening verhoudingsgetal?

Een vzw is gedeeltelijk btw-plichtig omdat een deel van haar activiteit bestaat in diensten die ze gratis aanbiedt aan het publiek. Voor deze gratis diensten ontvangt ze echter wel subsidies van de overheid. Hoe moet het recht op aftrek bij deze vzw bepaald worden?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 16.10.2014

Ouder dan 5 jaar en toch geen 6% btw?

Klopt het dat een woning soms toch nog minstens 15 jaar oud moet zijn opdat werken aan die woning het 6%-btw-tarief kunnen genieten? Hoe zit dat nu precies?

AFTREKBARE BTW - DOORGEREKENDE KOSTEN - 16.10.2014

Niet op alle doorgerekende kosten is er btw verschuldigd!

Sinds advocaten en notarissen ook volledig btw-plichtig geworden zijn, is het nog meer dan vroeger van belang om te weten of er al dan niet btw verschuldigd is op diverse kosten die u aangerekend worden. Hoe zit het ook alweer precies en wat is het belang daarvan?

MARGEREGELING - 16.10.2014

Wanneer goederen verkopen onder de ‘winstmargeregeling’?

Soms worden bepaalde goederen verkocht onder de zgn. winstmargeregeling. Wat houdt die regeling precies in? Wie mag/moet dat toepassen? Welke formaliteiten moet u naleven? Wat zijn de gevolgen wanneer die regeling ten onrechte toegepast wordt?

BTW-BEREKENING - MAATSTAF VAN HEFFING - 16.10.2014

Gelden er minimumprijzen voor de Btw?

In principe moet de btw steeds berekend worden op de overeengekomen prijs. In bepaalde gevallen kan er echter btw geëist worden op een hoger bedrag. Hoe zit dat precies?

AUTO - VARIA - 16.10.2014

Btw-attest voor buitenlandse firmawagen afgeschaft!

Sinds 1 oktober 2014 is er geen btw-attest meer vereist om als Belgische inwoner in België te mogen rondrijden met een auto van een buitenlandse werkgever. Wat is er dan nog wel vereist of is er voortaan wat dat betreft helemaal geen probleem meer?

BTW VERLEGD - INTRACOMMUNAUTAIRE DIENSTEN - 16.10.2014

Volgen ook de zgn. intellectuele diensten de algemene regel?

Gelden de sinds enige tijd vernieuwde regels met betrekking tot de grensoverschrijdende diensten ook voor de zgn. intellectuele diensten of gelden er daarvoor nog altijd afwijkende bepalingen zoals dat vroeger het geval was? Even kijken hoe dit precies zit...

AFTREKbare BTW - 16.10.2014

Is de btw op saneringswerken recupereerbaar?

U laat op uw bedrijfsterreinen saneringswerken uitvoeren. Onder welke voorwaarden kunt u dan de btw op de gemaakte kosten in aftrek brengen? Maakt het uit waarvoor die terreinen precies moeten dienen? Waarop moet u letten?

ONROEREND GOED - FISCALE AFTREK - 15.10.2014

Niet sneller af te schrijven?

Stel, u koopt een pand dat u deels beroepsmatig gaat gebruiken en u gaat daarvoor een hypothecaire lening aan op 20 jaar. Moet u voor de fiscus dan ook afschrijven op 33 jaar of kunt u daar toch een mouw aan passen?

GOED OM TE WETEN - VAPZ - 15.10.2014

Worden premies VAPZ ook herzien vanaf 2015?


ERELOON - CONVENTIETARIEF - 15.10.2014

Mag of moet u het conventietarief afronden?

Sinds 1 oktober 2014 gelden er afrondingsregels die toelaten om bedragen af te ronden tot op 5 cent of op de euro (en zo de stukken van 1 en 2 cent te weren). Gelden deze regels alleen voor winkeliers of ook voor artsen en tandartsen?

PERSONEEL - ONTSLAG - 15.10.2014

‘Handleiding’ voor het opstellen van een opzegbrief

Stel, u gaat de arbeidsovereenkomst van uw praktijkassistente beëindigen met een opzegtermijn. Dat moet dan gebeuren met een zgn. opzegbrief. Wat moet er precies in die brief staan en waarop moet u letten bij de verzending ervan?

DIEFSTALVERZEKERING - 15.10.2014

Schadegeval en uw verzekeraar doet moeilijk…

Steeds vaker doen verzekeraars moeilijk als een schadegeval aangegeven wordt. Alle argumenten, zoals bv. ‘raam op kiep’ na een inbraak, zijn goed om onder de betaling van een vergoeding uit te komen. Wat is er daarbij voor u van belang?

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTS - 15.10.2014

Wanneer (beter niet) voor re-integratie gaan?

Als een ziekenhuisarts meent dat hij ten onrechte afgezet werd om dringende reden, kan hij een verzoek tot re-integratie indienen bij de rechtbank (via een procedure in kort geding). Heeft dat echter wel altijd zin? Een vonnis licht toe...

BOEKHOUDER - OVEREENKOMST - 15.10.2014

Met een andere boekhouder of accountant in zee...

Stel, u bent niet meer tevreden over de diensten van uw accountant of boekhouder. Kunt u dan dadelijk met een andere in zee gaan of riskeert u in dat geval dat u een verbrekingsvergoeding moet betalen?

VENNOOTSCHAP - ONROEREND GOED - 15.10.2014

Aftrek vruchtgebruik veiligstellen...

Stel, uw bvba heeft het vruchtgebruik van een woning en trekt die kosten af. De fiscus is daar niet voor en nu blijkt het Hof van Cassatie te volgen. In welke zin?

PRIVÉ- EN BEROEPSREKENING - 14.10.2014

Hoe ‘gemengde’ factuur betalen?


BTW - CONTROLE - 14.10.2014

Werkdagen of kalenderdagen?


AUTO - AFSCHRIJVINGEN - 14.10.2014

De fiscus promoot Volvo!


ERVEN EN SCHENKEN - VARIA - 14.10.2014

Geef een kwijtschelding een vaste datum!


REGISTRATIERECHTEN - 14.10.2014

Hoeveel ‘schrijfkosten’ om iemand ‘uit te kopen’?

U heeft samen met uw broers een woning geërfd, of u heeft samen met uw vriend(in) of zakenpartner een pand gekocht. Nu wilt u de ander(en) ‘uitkopen’ om alleen eigenaar te worden. Hoeveel registratierechten betaalt u dan?

ONROEREND GOED - BTW - 14.10.2014

Verhuren met extra diensten: met of zonder btw?

Op de gewone verhuur van een pand zit geen btw, maar op zgn. hotelprestaties dan weer wel! Die hotelprestaties worden door de Btw zeer strikt geïnterpreteerd. Iets te strikt, vond ook een rechter onlangs nog maar eens... Hoezo?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 14.10.2014

‘Vreemde’ obligaties: hogere opbrengst, hogere kosten?

Nu de rente heel laag staat, raadt uw bankier obligaties in andere munten aan om een hoger rendement te halen. Hoeveel brengen deze écht op en hoe hoog zijn de wisselkosten bij aankoop, verkoop en innen van de coupon?

BUITENLANDS ONROEREND GOED - 14.10.2014

Te zwaar belast wegens een pand in het buitenland?

Het Europees Hof van Justitie (HvJ) veroordeelt de manier waarop u uw onverhuurd buitenlands pand moet aangeven in uw Belgische belastingaangifte. Welke gevolgen heeft dit arrest voor bv. uw buitenverblijf in Frankrijk?

AUTOKOSTEN - 14.10.2014

Hoeveel auto’s in de kosten van uw bvba?

U trekt de kosten van drie auto’s af in uw eenpersoons-bvba. Als de controleur het daar niet mee eens is, wat riskeert u dan? Met welke fiscale gevolgen moet u rekening houden? Hoe staat de rechtspraak daar tegenover?

AUTOKOSTEN - 14.10.2014

Een hybride wagen: fiscaal voordelig?

Ook de ‘grote’ merken hebben een hybride wagen in hun gamma én maken soms publiciteit voor het gunstige fiscale regime ervan. Hoe gunstig is dat?

CONTROLE - 14.10.2014

Tijd voor de ‘wij eten bij ons moeder’-check...

Het jaar 2014 is alweer voor ruim 75% voorbij en daarom is het nu hoog tijd om na te gaan of uw inkomsten dit jaar wel voldoende hoog liggen om uw uitgaven te verantwoorden. Even kijken waar u tegenwoordig zoal op moet letten...

BOEKHOUDING - 14.10.2014

Grote kuis gedaan zeker… ?

Een collega kreeg van een leverancier plots een factuur voor een levering van zomaar eventjes vijf jaar geleden. Is dat niet gewoon te laat of moet hij die toch nog betalen en is dat allemaal wel in orde voor de Btw en de Belastingen?

OPLEIDINGEN - 10.10.2014

Educatief verlof en toch kmo-portefeuille?

Stel, een werknemer zal een opleiding volgen waarvoor hij recht heeft op educatief verlof. Komt ook een dergelijke opleiding in aanmerking voor de zgn. kmo-portefeuille, de subsidie inzake opleidingen in het Vlaamse gewest?

EDUCATIEF VERLOF - ADMINISTRATIE - 10.10.2014

Inschrijvingsbewijzen in te leveren tegen 31.10


PERSONEELSBELEID - ALTERNATIEF BELONEN - 10.10.2014

Een bedrijfsfiets leasen of geven: kan het allebei?

Een fiets ter beschikking stellen van het personeel is fiscaal gezien interessant. Toch zou het systeem van zo’n bedrijfsfiets nog onvoldoende bekend zijn, zo berichtten de media. Op welke manier kunt u dit systeem dan aanwenden?

ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 10.10.2014

Wie zijn EW goed plant en spreidt, vermijdt een boete

Wie zijn arbeiders te veel – meer dan 110 dagen per jaar per persoon – op economische werkloosheid (EW) zet, riskeert een ‘boete’ aan de RSZ te moeten betalen. Hoe kunt u dat vermijden?

VAKANTIEGELD - DEELTIJDS WERKEN - 10.10.2014

De decemberafrekening zal minder kosten

Ingevolge een wetswijziging die op 1 januari 2014 in werking getreden is, zal de zgn. decemberafrekening inzake vakantiegeld voor wie deeltijds is beginnen te werken, een stuk ‘goedkoper’ uitvallen. Wat is er precies veranderd?

OUDERSCHAPSVERLOF - ONTSLAGBESCHERMING - 10.10.2014

Te vroege aanvraag, (nog) niet beschermd?

Een werknemer die ouderschapsverlof aangevraagd heeft, wordt beschermd tegen ontslag. Als zijn aanvraag te vroeg (lees: meer dan drie maanden vooraf) ingediend werd, valt die bescherming dan weg? Een recent arrest licht toe...

OPZEG DOOR DE WERKNEMER - VERBREKING - 10.10.2014

Hoe vermijdt u extra kosten als u halverwege stopt?

Stel, een werknemer heeft zelf zijn opzeg gegeven en nog (ruim) voordat de opzegtermijn gedaan is, is het voor u niet meer nodig dat hij nog komt. U besluit dus om zijn contract te verbreken. Of is er een betere oplossing mogelijk?

ONTSLAGMOTIEF - 10.10.2014

Sanctie voor een te vaag antwoord?

Een ontslagen werknemer vraagt u om de ontslagreden toe te lichten. Waarom is het geen goed idee om vaag te antwoorden met bv. ‘u voldeed niet meer’?

PENSIOEN - TOEGELATEN ARBEID - 10.10.2014

Werken na pensioen: vaak toch nog checken!


FISCAAL - VARIA - 09.10.2014

Stop uw eenmanszaak nu, op haar toppunt

Zit u in een eenmanszaak, maar overweegt u om die onder te brengen in een vennootschap, hoeveel mag uw cliënteel dan fiscaal gezien kosten? Waarom is een omschakeling naar ‘in vennootschap’ dit jaar extra voordelig?

VERZEKERINGEN - BRAND - 09.10.2014

Snel zijn om uw pas gekochte huis verzekerd te krijgen?

Om ‘in extremis’ nog van de huidige woonbonusregeling te kunnen profiteren, kopen velen nu nog snel een huis. Hoe zit dat dan echter met de brandpolis? Hoe snel moet u die na de aankoop afgesloten hebben?

PERSONEEL - ONTSLAG - 09.10.2014

Ik een dief?! Buiten gij, op staande voet…

Het botert al een tijd niet meer zo goed tussen uzelf en een van uw mannen. Als klap op de vuurpijl uit hij op een dag een zware beschuldiging. Hoe pakte uw collega een dergelijke situatie aan en wat vond de rechter daar zo goed aan?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 09.10.2014

U met lege handen omwille van echtscheiding klanten?

Klanten melden dat ze gaan scheiden en dat u dus niet meer aan de geplande werken moet beginnen. Is zo’n echtscheiding een geval van overmacht, waardoor ze zonder meer onder de getekende offerte uit kunnen komen?

FISCAAL - AUTOKOSTEN - 09.10.2014

Hybride auto fiscaal voordeliger?

Veel merken hebben al een zgn. hybride wagen in hun gamma én in hun reclame gaat het dan steevast om het gunstige fiscale regime. Hoe gunstig is dat?

RECHT - INTERNET - 09.10.2014

Snel, reserveer uw nieuwe websiteadres…

Naast websiteadressen met de extensie .be en .com kunt u er nu ook eentje met de extensie .vlaanderen en .brussel reserveren. Is dat de moeite waard? Welke timing is daarbij van belang en hoe gaat dat concreet in zijn werk?

6%-BTW-TARIEF - TUINWERKZAAMHEDEN - 09.10.2014

Optimaliseer uw prijs voor het vellen van bomen

Het is van belang om precies te weten welke werken u allemaal tegen het 6%-btw-tarief mag factureren. Ook bij tuinwerken kunt u de prijs van uw werken optimaliseren, onder meer voor het vellen van bomen. Hoe zit dat precies?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 08.10.2014

Kosten die voor 120% aftrekbaar zijn, kan dat wel?

Kosten zijn doorgaans voor 100% aftrekbaar, helemaal niet of slechts gedeeltelijk. Er zijn echter ook kosten die u fiscaal voor 120% kunt aftrekken. Welke dan? Moet u daar iets voor doen en welke optimalisatiemogelijkheid is er eventueel?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 08.10.2014

Betere fiscale termijnen voor een gebroken boekjaar?

Sommigen zeggen dat werken met een zgn. gebroken boekjaar u fiscaal gezien een ‘tijdsvoordeel’ oplevert ten opzichte van een gewoon boekjaar dat samenvalt met het kalenderjaar. Is dat effectief zo of toch niet?

ONKOSTENVERGOEDING - 08.10.2014

Lagere dagvergoeding na 30 dagen?


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 08.10.2014

Pand uit vennootschap gehaald, wat bij privéverkoop?

Recentelijk is er een pand uit uw vennootschap naar u privé gekomen, bv. door liquidatie van een vennootschap of het aflopen van een vruchtgebruik. Wat als u dat pand binnen een paar jaar verkoopt met winst? Wordt u daarop belast?

FINANCIEEL - OVERNAME - 08.10.2014

Hoe een overname gefinancierd krijgen?

Als u een andere vennootschap wilt overnemen, dan speelt er wettelijk gezien een financieringsverbod. Hoever gaat dat echter? De rechter had daar alvast een frisse kijk op…

AANDEELHOUDERS - AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST - 08.10.2014

Hoog tijd voor een aantal goede afspraken op papier…

De medevennoot in uw bvba laat weten dat hij zijn aandelen in een vennootschap gaat onderbrengen. Moet u daar juridisch gezien van wakker liggen? Hoe reageert u in zo’n geval?

REISKOSTEN - 08.10.2014

Reiskosten in het vizier van de fiscus!

De fiscus zal voor de zgn. huidige controleperiode bijzondere aandacht besteden aan de aftrek van reiskosten. Wat betekent dat voor u?

KAPITAAL - 08.10.2014

Kapitaalvermindering meteen uitgekeerd...

Opdat een kapitaalvermindering belastingvrij zou zijn, moet u ook de regels van het vennootschapsrecht respecteren. Hoe interpreteerde een rechter dit?