FISCAAL - 23.10.2014

Méér kans om te ‘reclameren’!

Ontdekt u een fout in uw belastingaanslag, dan moet u tijdig reageren of u bent te laat. Dat laatste is sinds begin dit jaar mogelijk iets minder erg. Hoezo?

In principe zes maanden tijd. Dat is inderdaad de algemene regel om een zgn. bezwaarschrift in te dienen bij de fiscus. Krijgt u dus uw belastingaanslag in de bus en merkt u onmiddellijk dat het te betalen bedrag duidelijk afwijkt van wat uw boekhouder u voorberekend had, dan heeft u dus in principe een klein halfjaar de tijd om uw boekhouder een bezwaarschrift te laten indienen. Normaal gezien tijd genoeg dus...

Wat als de fout te laat opgemerkt wordt? Dan zal uw bezwaarschrift niet eens behandeld worden wegens ‘te laat’. Slechts in welbepaalde gevallen is er echter toch nog een mogelijkheid om uw belastingaanslag te laten corrigeren na die bezwaartermijn .

‘Te laat’ zijn kan dus nog meevallen? Inderdaad, in bepaalde gevallen kan er nl. een zgn. ambtshalve ontheffing gevraagd worden. Dat komt in feite op hetzelfde neer als een bezwaarschrift, zij het dat u daarvoor vijf jaar de tijd heeft, te rekenen vanaf 1 januari van het aanslagjaar.

Aantal meevallers fors gestegen sinds begin dit jaar. Dat is inderdaad het goede nieuws. De situaties waarvoor u zo’n ontheffing kunt vragen, zijn sinds begin dit jaar namelijk behoorlijk uitgebreid in die zin dat deze nu gevraagd kan worden voor alle gevallen waarin u recht heeft op een belastingvermindering. Dat gaat dan concreet om personen ten laste, pensioensparen, dienstencheques, uitgaven voor brand en inbraakbeveiliging aan uw privéwoning, enz.

Nu ook indien vergeten in te vullen in uw aangifte! Dat is dus ook nieuw. Een code vergeten in te vullen was voorheen voor de fiscus ‘een keuze die u zelf gemaakt had’ en dus niet zozeer een zgn. materiële vergissing. Zo’n ontheffing was dan m.a.w. niet mogelijk. Sinds aanslagjaar 2014 is dat echter wel een goede reden om alsnog een correctie van uw belastingaanslag te vragen.

Let op! Die verruimde mogelijkheden gelden pas vanaf de aanslag die u zal krijgen over uw inkomsten 2013. Merkt u nu nog een foutje of een vergetelheid op in een vroegere aanslag, dan gelden daarvoor dus nog de oudere beperktere mogelijkheden. Niets belet u uiteraard om het ook in zulke gevallen te proberen...

Om foutjes, vergetelheden, enz. te laten rechtzetten in uw belastingaanslag, heeft u ± vijf jaar de tijd én u zal daarbij ook veel vaker gelijk krijgen dan vroeger. De mogelijkheden ter zake zijn immers fors uitgebreid.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878