SOFTWARE - WINDOWS - 29.10.2014

Beheer de tegels op uw Windows 8.1-startscherm

Windows 8.1 heeft een aantal belangrijke veranderingen geïntroduceerd die het beheer van de tegels vereenvoudigen ten opzichte van Windows 8. We geven enkele tips voor Windows 8.1-gebruikers.

Grote schoonmaak in uw tegels

Op het Windows-startscherm vindt u al een heleboel meegeleverde apps. U kunt ze eerst even uitproberen, maar als ze u niet bevallen kunt u ze ofwel losmaken van het startscherm ofwel de-installeren. Losmaken betekent dat ze niet meer zichtbaar zijn op het startscherm. U vindt ze echter wel nog in het Apps-overzicht, dat u ziet door op het startscherm naar boven te vegen of door met de muis te klikken op de pijl naar beneden in de linkeronderhoek. De-installeren betekent dat u de app volledig verwijdert. Om een app los te maken of te de-installeren houdt u de tegel ingedrukt en kiest u de gewenste optie uit de optiebalk onderaan het startscherm (of u klikt met de rechtermuisknop).

Beslis welke apps u wel wilt zien

Daarna bepaalt u welke apps u wél wilt zien op het startscherm. Blader door het Apps-overzichtsscherm en kies van welke app of klassiek programma u een tegel op het startscherm wilt. Houd daarvoor het app-icoontje ingedrukt (of klik met de rechtermuisknop) en kies Vastmaken aan Start . Tip. U kunt een app hier ook vastmaken aan de klassieke Windows-taakbalk.

Bevat uw startscherm de gewenste tegels, dan kunt u ze schikken. Via een rechtermuisklik (optie Formaat wijzigen ) kiest u een van de mogelijke groottes voor een tegel (klein, normaal, breed of groot). Als de app ‘live’ mogelijkheden heeft (bv. om continu het laatste nieuws te tonen) dan kunt u dat hier inschakelen. Tegels schikken doet u door erop te blijven drukken en ze naar de gewenste plaats te schuiven. Beweegt u een tegel ver genoeg weg van de andere, dan ontstaat er automatisch een nieuwe groep van tegels waaraan u een eigen naam kunt geven (klik op de groepsnaam bovenaan). Wilt u heel veel apps kunnen weergeven op uw startscherm, open dan de Windows-charmbalk (Windows-toets + C), klik op Instellingen ; Tegels en zet de optie Meer tegels weergeven op het Startscherm op Ja . U kunt ook in- of uitzoomen op apps door met twee vingers in of uit te klikken.

Werken met meerdere apps

In Windows 8 kon u slechts op één manier met twee apps tegelijk werken: de ene nam 25% van het scherm in, de andere 75%. Met Windows 8.1 kunt u het scherm naar keuze tussen beide opdelen. U start de eerste app op (bv. Mail ), keert terug naar het startscherm en start de tweede (bv.  Agenda ). U opent dan de balk met al uw openstaande apps (veeg van de linkerrand van uw scherm naar binnen of klik met de muis in de linkerbovenhoek en beweeg naar beneden), kiest de eerste app en beide staan nu naast elkaar. De zwarte scheidingsbalk tussen de twee kunt u nu verslepen om te bepalen hoeveel ruimte iedere app krijgt. Zo kunt u bv. tijdens het bekijken van uw mails een afspraak inplannen.

Leg uw notificaties het zwijgen op

In Windows 8.1 verschijnen in de rechterbovenhoek voortdurend notificaties, bv. om u te wijzen op nieuwe e-mails of tweets. Stoort dit, dan kunt u een ‘Stiltetijd’ instellen. Open de Windows-charmbalk, klik op Instellingen ; PC-instellingen wijzigen ; Zoeken en apps ; Meldingen en stel daar de gewenste stiltetijd in (bv. van 9 tot 17 uur). U kunt hier ook instellen van welke apps u nooit notificaties wilt of het meldingsgeluid uitzetten.

Laat u niet afschrikken door de tegels van het Windows 8.1-startscherm: selecteer wat u wilt zien, stel de grootte naar wens in en bepaal hoe en wanneer u notificaties wilt zien.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878