SOFTWARE - VIDEOCONFERENCING - 29.10.2014

Videovergaderen kan gewoon via Firefox

Lange files en drukke agenda’s maken het u niet altijd gemakkelijk om naar klanten, leveranciers, filialen, enz. te gaan. En misschien hoeft dat ook helemaal niet meer, nu zelfs Firefox een videochatdienst aanbiedt?

Toegankelijk voor iedereen

‘Videoconferencing’ hield vroeger het gebruik in van ingewikkelde en dure systemen om met een of meerdere mensen vanaf verschillende locaties met elkaar te communiceren. Dankzij de almaar toenemende bandbreedte en kwaliteit van onze internetverbindingen is vergaderen op afstand vandaag voor zowat iedereen weggelegd. De hardware heeft u wellicht al in huis, want in elke laptop zitten een ingebouwde webcam en microfoon die ervoor zorgen dat uw gesprekspartner u ziet en hoort. Investeren in prijzige software hoeft al evenmin: met een cloudtool of een gratis programma als Skype ( http://www.skype.com ) zet u snel een verbinding op met een andere persoon. En sinds kort bevat zelfs de Firefox-browser ( http://www.mozilla.org/nl/firefox/ ) een optie waarmee u met anderen kunt videochatten: Firefox Hello. Wij testten die voor u uit.

Wat is het precies?

Firefox Hello maakt gebruik van ‘WebRTC’-technologie voor video en audio waarmee peer-to-peer-verbindingen tussen browsers opgezet worden. Dat gebeurt via een unieke weblink die naar uw gesprekspartner gestuurd wordt. Zodra hij hierop doorklikt, start de verbinding na uw bevestiging. Let op! Firefox Hello was bij onze test alleen beschikbaar in de nieuwste bètaversie (te downloaden op https://www.mozilla.org/nl/firefox/channel/ ). Binnenkort zit deze optie echter standaard in de officiële versie 34 van de browser.

Hoe werkt het?

Om een videochat te starten, klikt u rechtsboven op het menu-icoon. Wanneer u vervolgens de tekstballon aanklikt, krijgt u een weblink te zien. Klik op de Email -knop (via uw vertrouwd mailprogramma wordt dan een uitnodiging naar uw gesprekspartner gestuurd) of op Copy (om de url te kopiëren en via een andere manier naar de persoon te sturen). Zodra die de weblink in de ontvangen mail aanklikt, ontvangt u een pop-up waarin u de conversatie kunt bevestigen. Vanaf dan ziet en hoort u elkaar. Tip. Handig zijn de knoppen om zowel uw camera als uw microfoon tijdelijk uit te schakelen.

Flexibel systeem

Uzelf start de videochat dus gewoon vanuit uw Firefox-browser. De andere persoon hoeft echter niet noodzakelijk gebruik te maken van Firefox. De enige voorwaarde is dat het een browser is die de WebRTC-technologie ondersteunt. Dat betekent concreet: Firefox, Chrome of Opera (Internet Explorer en Safari worden nog niet ondersteund). Bovendien hoeven de gebruikers geen account aan te maken. Daarmee is Firefox Hello toch wel vrij flexibel in vergelijking met andere diensten zoals Skype of Google Hangouts ( https://plus.google.com/hangouts ). Let op! Weet wel dat u met slechts één persoon tegelijkertijd kunt converseren.

Vaste contacten

Als u vaak met dezelfde personen converseert, dan is het mogelijk om die via één klik te contacteren. In dat geval moet u wél inloggen met uw Firefox-account en een voorwaarde is ook dat zij Firefox gebruiken en ingelogd zijn. Hoe het precies werkt, leest u op http://tinyurl.com/ffhello1 . Wilt u ook weten hoe u bestaande contacten kunt importeren? Kijk dan op http://tinyurl.com/ffhello2 .

Wilt u op zeer eenvoudige wijze met iemand kunnen videochatten? Benut dan de in Firefox ingebouwde functie om te videovergaderen, weliswaar met maar één persoon tegelijkertijd. Uw gesprekpartner hoeft daarvoor niet noodzakelijk Firefox te gebruiken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878