ANCIENNITEITSPREMIE - 23.10.2014

Meer dan 2 anciënniteitspremies toekennen?

Het bedrijf mag u en uw collega’s maximaal twee keer zo’n belastingvrije premie toekennen. Onlangs stelde de Rulingcommissie zich in een concreet dossier soepel op en aanvaardde ze dat een bedrijf, onder bepaalde voorwaarden, toch meer dan twee premies toekent. Wat zei de Rulingcommissie precies? Wat zijn daarnaast de spelregels voor anciënniteitspremies?

Spelregels

Waarover gaat het?

Het bedrijf kan u en uw collega’s gedurende uw loopbaan maximaal twee keer een belastingvrije anciënniteitspremie toekennen. De eerste premie kan ten vroegste toegekend worden in het kalenderjaar waarin de werknemer 25 jaar dienst bereikt en bedraagt maximaal één brutomaandloon. De tweede premie bedraagt maximaal twee keer het brutomaandloon van de betrokken werknemer en kan ten vroegste toegekend worden in het kalenderjaar waarin de werknemer 35 jaar dienst bereikt.

Als alternatief mag u de premie ook berekenen op het gemiddelde brutobedrag van een maandloon in de onderneming. U moet dat gemiddelde loon dan per kalenderjaar vaststellen op basis van de verhouding tussen de uitbetaalde lonen en het aantal voltijdse equivalenten tijdens het vorige kalenderjaar. Voor hetzelfde kalenderjaar mag u beide berekeningswijzen niet combineren (circ. 241/608.543, 23.05.2011) .

Toch wat soepelheid?

Volgens de circulaire mag u de dienstjaren bij werkgevers die behoren tot eenzelfde groep of technische bedrijfseenheid mee in rekening nemen. Of er sprake is van eenzelfde groep of technische bedrijfseenheid is een feitenkwestie. Op basis van de concrete feiten in een concreet dossier kunt u de directie reglementering van de RSZ vragen een standpunt in te nemen.

Daarnaast mag u volgens de circulaire ook een volledig maandloon toekennen aan collega’s met een overeenkomst voor voltijdse tewerkstelling die op het moment van toekenning deeltijds tijdskrediet opnemen of die pas sinds kort deeltijds werken.

Belastingen en RSZ

Als het bedrijf die regels respecteert, dan is de premie vrij van belastingen en RSZ. Ze voldoet dan aan de criteria om als een sociaal voordeel beschouwd te worden en is daarom voor het bedrijf niet aftrekbaar. Als de premie meer bedraagt dan het maximale grensbedrag, dan zijn er volgens de circulaire enkel belastingen en RSZ verschuldigd op het gedeelte boven dat grensbedrag. Dat teveel is voor het bedrijf ook aftrekbaar als bezoldiging (als u het op de loonfiche vermeldt).

Rulingcommissie

Elke vijf jaar een premie?

Kan het bedrijf u en uw collega’s extra belonen door na 25 en na 35 jaar dienst een belastingvrije anciënniteitspremie toe te kennen en daarnaast, bv. na 30 en 40 jaar dienst, een gewone belastbare premie uit te betalen? Kwalificeren de vergoedingen betaald na 25 en na 35 jaar dan nog als een sociaal voordeel waarvoor u geen loonfiches moet opmaken of riskeert het bedrijf dan (in theorie) een aanslag van 309% (geheime commissielonen)? Een collega wilde zekerheid en vroeg een ruling aan.

Ruling

De Rulingcommissie (voorafgaande beslissing nr. 2014.094, 13.05.2014) aanvaardde dat aan de voorwaarde dat er maar twee keer een ‘echte’ anciënniteitspremie toegekend wordt, voldaan is mits de overige premies belastbare brutovergoedingen zijn. Daaruit volgt volgens de Rulingcommissie dat de premies betaald na 25 en 35 jaar dienst nog steeds als een (belastingvrij) sociaal voordeel beschouwd mogen worden.

  • Na 25 (één brutomaandloon) en na 35 (twee maandlonen) jaar dienst kan het bedrijf u en uw collega’s een belastingvrije anciënniteitspremie toekennen. Ook voor de RSZ is er een vrijstelling. De premie is wel niet aftrekbaar (sociaal voordeel).
  • Volgens de Rulingcommissie mag u meer dan twee keer een anciënniteitspremie betalen mits de overige premies betaalbare brutovergoedingen zijn. De premies na 25 en 35 jaar blijven dan een belastingvrij sociaal voordeel.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878