INKOOP EIGEN AANDELEN - 20.10.2014

Is een ‘inkoop van eigen aandelen’ nog interessant?

Nu het tarief van de rv op een inkoop van eigen aandelen even hoog is als dat op een dividend, biedt een inkoop van eigen aandelen op het eerste gezicht geen fiscaal voordeel meer. Of toch? Wanneer is dat nog interessant?

Dividend

25% rv. U heeft een bvba met bv. een waarde van € 500.000 en veel reserves (‘opgepotte winsten’ uit het verleden). U laat uw vennootschap aan u een dividend uitkeren van bv. € 100.000. Uw vennootschap houdt daarop onmiddellijk € 25.000 rv in (25%) die zij doorstort aan de staat.

Dividend op rekening-courant (rc). U kunt dat nettobedrag aan dividend eventueel niet direct opnemen, maar het op uw rc boeken. U heeft dan een tegoed op uw rc van € 75.000. Hierop kunt u bv. 5% interest vragen, zijnde € 3.750 per jaar. Na inhouding van 25% rv houdt u € 2.812,50 netto interest over.

Inkoop is soms voordeliger!

Voordeel 1: niet direct rv! In tegenstelling tot bij een dividenduitkering hoeft u bij de inkoop van eigen aandelen niet direct rv te betalen. Bij een inkoop is de rv nl. slechts verschuldigd wanneer de vennootschap de ingekochte aandelen vernietigt, als ze waardeverminderingen zou boeken op die aandelen of als ze die aandelen zou verkopen met verlies (art. 186 WIB 92) . Uitstel van belasting is sowieso altijd voordelig.

Concreet. U heeft een bvba met bv. een waarde van € 500.000. U laat uw bvba 20% van haar eigen aandelen van u overkopen voor € 100.000. In eerste instantie is er géén rv verschuldigd.

Let op! Bij een bvba is de rv verschuldigd uiterlijk na 2 jaar. Dat is de maximale termijn dat ze haar eigen aandelen mag aanhouden (art. 326 W. Venn.) .

Tip. Bij een nv daarentegen staat daar geen termijn op. Een nv kan haar eigen aandelen dus perfect bv. tien jaar of nog langer bijhouden.

Voordeel 2: hogere rc. Door de verkoopprijs bij een inkoop van eigen aandelen te boeken op uw rc, zal u een hoger tegoed hebben op uw vennootschap en kunt u dus ook meer interest vragen waardoor u ook netto meer zal overhouden.

Concreet. Met een inkoop van eigen aandelen creëert u in ons voorbeeld een tegoed op uw vennootschap van € 100.000 (€ 500.000 x 20%) of € 25.000 méér dan bij een dividenduitkering. U kunt daarop bv. 5% interest vragen, zijnde € 5.000 per jaar. Na inhouding van 25% rv houdt u netto € 3.750 over of € 937,50 méér.

Tip. U kunt met een inkoop uiteraard ook uw rc-schuld (tijdelijk) wegwerken, zodat u niet langer op een ‘voordeel gratis lening’ belast wordt.

Aandachtspunten

Volgestorte aandelen. Een inkoop van eigen aandelen kan enkel van volgestorte aandelen. Respecteer ook alle spelregels van het vennootschapsrecht. Bij niet-naleving van het Wetboek Vennootschappen is de rv nl. direct te betalen op het moment van de inkoop.

Ooit toch rv te betalen? In principe wel. Bij een bvba na twee jaar, bij een nv uiterlijk bij de ontbinding van de vennootschap. Al kunt u zich natuurlijk na verloop van tijd nog altijd om de een of andere reden bedenken en de aandelen gewoon terugkopen van uw vennootschap. U heeft dan gewoon gedurende x-aantal jaar een rc-tegoed of geen (of een kleinere) rc-schuld gehad.

Formaliteiten?Dat valt mee. Een inkoop van eigen aandelen zonder vernietiging hoeft niet voor de notaris te gebeuren. De algemene vergadering beslist daarover.

Laat uw vennootschap haar eigen aandelen inkopen zonder deze te vernietigen (in een bvba kan dat slechts tijdelijk). Zolang zij de aandelen behoudt, is er immers geen rv verschuldigd. Laat u zich de prijs dan niet uitbetalen, dan heeft u (tijdelijk) een (hoger) tegoed op uw rc waarop u interesten kunt vragen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878