BEVEILIGING - WINDOWS - 16.10.2014

Slim aan de slag met UAC

UAC, of User Account Control, zorgt ervoor dat u meldingen in Windows Vista, 7 of 8 krijgt wanneer u een risicovolle operatie doet of een programma start met beheerdersrechten. Is dat nuttig en kunt u dit wat minder opdringerig maken?

UAC – ‘gebruikersaccountbeheer’ in het Nederlands – toont u een pop-up in Windows wanneer een programma een belangrijke wijziging in het systeem wil aanbrengen. Denk aan het installeren van software, van stuurprogramma’s, het toevoegen van automatisch startende programma’s of het wijzigen van systeeminstellingen. U krijgt dan een venstertje te zien met de vraag of het programma wel ‘wijzigingen aan de computer mag aanbrengen’. Meestal is dat geen enkel probleem, maar soms gaat het om een virus of malware en dan helpt UAC u wel degelijk (hoewel ‘sterke’ virussen zich nooit laten zien). De gemiddelde gebruiker klikt echter heel snel, zonder nadenken, op Ja , waardoor UAC niet echt effectief meer is.

Instellingen aanpassen: geen pop-ups

Wilt u geen UAC-pop-ups meer zien, ga dan naar Configuratiescherm;Gebruikersaccountbeheer . Zet de slider helemaal omlaag en kies Geen melding weergeven . Let op! Dit schakelt UAC zogoed als helemaal uit. Wij raden dit niet aan!

UAC Pass

Het gratis UAC Pass ( https://sites.google.com/site/freeavvarea/UACPass-en ) past daar een mouw aan en stelt u in staat om UAC te deactiveren voor bepaalde programma’s die u zelf vertrouwt en uitkiest. Zo vermijdt u bv. dat u bij elke update van iTunes een UAC-pop-up krijgt. Het volstaat om een programma of snelkoppeling te slepen naar Drop programs, shortcuts or other files here onderaan het UAC Pass-venster. Er wordt dan automatisch een nieuwe snelkoppeling aan het bureaublad toegevoegd: door die te gebruiken krijgt u voortaan geen pop-upvenster meer te zien voor dat programma. Tip 1. U kunt deze snelkoppelingen ook toevoegen aan het startmenu of de taakbalk als u de betreffende optie kiest. Tip 2. Wilt u een dergelijk programma automatisch opstarten samen met Windows, kies dan Add to startup .

UAC Trust Shortcut

Een iets andere aanpak heeft het gratis UAC Trust Shortcut ( http://www.itknowledge24.com  – met een aparte download voor wie een 64 bits-Windows heeft). Klik na installatie op het UAC Trust Shortcut-icoontje in het systeemvak (naast de klok) en kies Start Service . Daarna kiest u Open UAC Trust Shortcut , tikt u een naam in voor het programma en bladert u naar het programma dat u wilt vrijstellen van UAC. Een snelkoppeling wordt toegevoegd aan het bureaublad. Let op! Werken de snelkoppelingen niet, dan moet u Start Service telkens uitvoeren als u Windows opstart.

ElevatedShortcut

ElevatedShortcut ( http://winaero.com/comment.php?comment.news.152 ) is ook gratis en lijkt meer op UAC Pass. Via New shortcut voegt u een snelkoppeling naar een programma aan het bureaublad toe. Dat programma start dan op zonder UAC-melding. Interessant is Modify shortcut , dat bestaande snelkoppelingen ‘UAC-vrij’ maakt zonder een nieuwe snelkoppeling te moeten creëren. Tip. Via Folder to store shortcut kunt u zelf een andere map selecteren waar de snelkoppelingen aangemaakt moeten worden. Dat is handig als u niet houdt van te veel snelkoppelingen op het bureaublad of als u voor de duidelijkheid een aparte map met UAC-vrije koppelingen wilt.

Wilt u geen gebruikersaccountbeheer of UAC-pop-upvenster meer krijgen bij het starten van bepaalde programma’s, gebruik dan de gratis tools UAC Pass of ElevatedShortcut. Het is niet aan te raden om UAC in Windows zelf uit te schakelen!

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878