BTW-BEREKENING - MAATSTAF VAN HEFFING - 16.10.2014

Gelden er minimumprijzen voor de Btw?

In principe moet de btw steeds berekend worden op de overeengekomen prijs. In bepaalde gevallen kan er echter btw geëist worden op een hoger bedrag. Hoe zit dat precies?

Wat moet de klant betalen? Dat is inderdaad het uitgangspunt. De btw is verschuldigd op de prijs die de klant moet betalen als tegenprestatie voor uw levering of dienstverrichting (art. 26 W.Btw ). Op een korting die u geeft, moet er derhalve nooit btw berekend worden. De klant betaalt dat immers niet (art. 28, 2° W.Btw) .

Let op! Geeft u een korting-contant aan snelle betalers, dan moet u steeds slechts btw berekenen op het bedrag ná die korting, ongeacht dus of de klant dan ook effectief sneller betaalt of niet.

Principieel geen minimumprijzen? Neen, inderdaad. De Btw heeft zich m.a.w. niet te moeien met uw prijszetting. Zelfs al zou u dus verkopen met verlies, wat handelsrechtelijk gezien niet altijd zomaar kan, dan nog heeft de Btw zich daarbij neer te leggen. De Btw kan de prijs die u hanteert m.a.w. niet zomaar naar boven corrigeren om zo méér btw te kunnen incasseren.

Tenzij bij gelieerde klanten! Dan wordt het inderdaad een ander verhaal. Een gelieerde klant is dan in eerste instantie een van uw werknemers, maar ook de vennoten en de bedrijfsleiders van de verkoper-vennootschap worden geviseerd (art. 33, §2, 3° W.Btw) . De zgn. maatstaf van heffing is in zo’n geval dan immers steeds gelijk aan de ‘normale waarde’, zijnde de prijs die zou gelden tussen twee onafhankelijke partijen (art. 32 W.Btw) .

Dus als u privé de auto overkoopt van uw eigen bvba? Dat is dan zowat het typevoorbeeld natuurlijk. Koopt u die auto over voor bv. € 3.000 + 21% btw, dan kan de Btw die prijs in vraag stellen, enkel en alleen omdat u een gelieerde klant bent. Vindt de Btw dat die auto in normale omstandigheden nog gemakkelijk voor € 7.000 verkocht had kunnen worden, dan kan ze m.a.w. bijkomende btw eisen op het verschil van € 4.000.

Let op! De klassieke omweg helpt in dit geval ook niet. De auto door uw vrouw laten kopen van uw bvba helpt m.a.w. ook niet. Alle familieleden tot en met de vierde graad worden immers ook nog tot de gelieerde klanten gerekend. Uw buurman daarentegen is geen gelieerde klant , al is het dan uiteraard weer opletten voor fiscaal misbruik als uw buurman de auto aan u doorverkoopt zonder die eerst zelf te gebruiken.

Waar vindt u die normale waarde? Goede vraag. In theorie is het dan wel de prijs die tussen twee onafhankelijke partijen zou gelden (art. 32 W. Btw) , in de praktijk zijn daar uiteraard geen lijsten of overzichten van. Zorg er dus m.a.w. voor dat u de prijs die u hanteert tussen uzelf en uw bvba, op de een of andere manier kunt verantwoorden. De Btw moet uw verantwoording dan al naast zich neerleggen en er bovendien nog een volgens haar normale prijs tegenover stellen. Allesbehalve evident dus...

Is de koper zgn. gelieerd, dan kan de Btw de prijs eventueel verhogen naar de ‘normale waarde’ en bijkomend btw eisen op het verschil. Is de koper een derde, dan heeft de Btw evenwel geen correctiemogelijkheid.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878