VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 08.10.2014

Kosten die voor 120% aftrekbaar zijn, kan dat wel?

Kosten zijn doorgaans voor 100% aftrekbaar, helemaal niet of slechts gedeeltelijk. Er zijn echter ook kosten die u fiscaal voor 120% kunt aftrekken. Welke dan? Moet u daar iets voor doen en welke optimalisatiemogelijkheid is er eventueel?

Welke kosten zijn 120% aftrekbaar?

Beveiliging. Het gaat over de kosten die u betaalt voor de aansluiting op een vergunde alarmcentrale of voor de diensten van een vergunde bewakingsonderneming (art. 64ter, 2° WIB 92) .

Tip. De afschrijvingen van investeringen die u doet om uw bedrijf te beveiligen, bv. een alarm, rolluiken, inbraakwerend glas, enz. zijn slechts voor 100% aftrekbaar. Uw vennootschap heeft voor deze investeringen echter wel recht op een investeringsaftrek van 20,50% (aanslagjaar 2015), wat dus nog iets voordeliger is.

Collectief personeelsvervoer. Bedoeld zijn de kosten die u maakt, inclusief eventuele afschrijvingen, voor het gemeenschappelijk vervoer van uw werknemers met een minibus, autobus of autocar, dat u in uw eentje ofwel samen met andere werkgevers organiseert (art. 64ter, 1° WIB 92) .

Bedrijfsfiets. De 120%-aftrek geldt ook voor alle kosten, inclusief de afschrijvingen, van fietsen die uw vennootschap koopt en die door u en uw eventuele werknemers gebruikt worden voor woonwerkverplaatsingen. Ook de kosten van een stalling voor deze fietsen en van kleedruimtes, douches en ander sanitair vallen onder die 120%-aftrek (art. 64ter, 3° WIB 92) .

Elektrische auto. Tot slot zijn ook alle kosten, inclusief de afschrijvingen, van elektrische auto’s voor 120% aftrekbaar (art. 198bis, 1°, a) WIB 92) , behalve de kosten van de elektriciteit om de batterij van die auto op te laden. De kosten van die elektriciteit zijn volgens de fiscus immers een brandstofkost en dus maar voor 75% aftrekbaar (art. 66, §1 en 198bis, eerste zin WIB 92; parl. vr., Luk Van Biesen, 20.03.2014) .

Moet u daar iets voor doen?

Vrijgestelde reserve boeken. Uw vennootschap moet de zgn. onaantastbaarheidsvoorwaarde naleven. Dit betekent dat zij 20% van de betaalde kosten moet boeken op een aparte reserverekening en dat bedrag moet daar in principe blijven staan (art. 190 en 190bis WIB 92; CBN-advies nr. 2013/15, 27.11.2013) .

Tijdelijke fiscale vrijstelling. Dat bedrag wordt belast wanneer het niet langer op die aparte rekening geboekt staat en dus de onaantastbaarheidsvoorwaarde niet meer nageleefd wordt. Ten laatste bij de vereffening van uw vennootschap, wanneer alle reserves uitgekeerd worden, wordt uw belastingbesparing dus gecompenseerd door de belasting van die reserve.

Optimalisatiemogelijkheid 1. De vrijstelling wordt niet teruggenomen op het moment dat uw vennootschap een investering die voor 120% afgeschreven werd, verkoopt. Er wordt immers voor de berekening van de meer- of minderwaarde geen rekening gehouden met de extra afgetrokken afschrijvingen (art. 64ter, laatste lid WIB 92) .

Optimalisatiemogelijkheid 2. Heeft uw vennootschap in een bepaald jaar een groot (overgedragen) fiscaal verlies of een ‘overschot’ aan notionele interestaftrek of andere aftrekposten, dan kunt u eventueel een stuk van die reserve ‘in resultaat boeken’, d.w.z op een beschikbare reserverekening boeken of als dividend uitkeren. Zolang het bedrag dat u in resultaat laat boeken kleiner is dan het verlies of het ‘overschot’ aan aftrek, betaalt uw vennootschap er immers geen effectieve belasting op. Het in principe belastbare bedrag wordt dan immers door de aftrek gecompenseerd.

De 120%-aftrek geldt voor bepaalde beveiligingskosten, personeelsvervoer, kosten van bedrijfsfietsen en elektrische auto’s. De 20% besparing moet blijvend apart geboekt staan, anders wordt ze belast. Door in jaren met fiscaal verlies die 20% (deels) in resultaat te nemen, betaalt u er wel geen effectieve belasting op!

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878