RECHT - OVERHEIDSOPDRACHT - 23.10.2014

Gedelegeerd bestuurder tekende offerte? Ai...

Wat kan daar mis mee zijn? Als u in een nv zit en u tekent als gedelegeerd of afgevaardigd bestuurder de offerte van een leverancier, dan bevestigt u daarmee correct dat uw nv de bestelling plaatst. U bent dus perfect in orde als u uw functie van gedelegeerd of afgevaardigd bestuurder onder uw handtekening en naam vermeldt.

De offerte die u indient bij overheidsopdracht. Dingt u mee voor een openbare aanbesteding, dan moet de offerte die u indient ook getekend zijn. Dat doet u echter beter niet als gedelegeerd bestuurder, zo ondervonden twee collega’s. Het tekenen van zo’n offerte valt immers niet onder het dagelijks bestuur (RvS, 6 juni 2014 en 24 juni 2014) .

Let op! De statuten van de meeste nv’s voorzien immers dat enkel de bevoegdheden in het kader van het dagelijks bestuur aan zo’n afgevaardigd bestuurder overgedragen worden. In dat geval heeft u dus niet de nodige handtekeningsbevoegdheid op basis van uw statuten.

Teken die op basis van een bijzondere volmacht. Laat inderdaad de voltallige raad van bestuur van uw nv de handtekeningsbevoegdheid in het kader van overheidsopdrachten overdragen aan één persoon, bv. aan u. Kopie van die bijzondere volmacht voegt u dan bij de offerte die u indient. De offerte zelf tekent u als ‘bijzonder gevolmachtigde’.

Tip. Zit u in een bvba, dan beperkt uw bevoegdheid als zaakvoerder zich niet tot het dagelijks bestuur. U bent ten volle bevoegd om uw bvba te binden naar klanten en leveranciers toe, maar dus ook naar overheden toe in het kader van zulke aanbestedingsprocedures.

Zit u in een nv en dient u in het kader van een openbare aanbesteding een offerte in, teken die dan niet als gedelegeerd bestuurder, maar op basis van een bijzondere volmacht.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878