OPLEIDINGEN - 10.10.2014

Educatief verlof en toch kmo-portefeuille?

Stel, een werknemer zal een opleiding volgen waarvoor hij recht heeft op educatief verlof. Komt ook een dergelijke opleiding in aanmerking voor de zgn. kmo-portefeuille, de subsidie inzake opleidingen in het Vlaamse gewest?

Een werknemer van een abonnee deelde mee dat hij een managementopleiding zou gaan volgen die in aanmerking komt voor het stelsel van educatief verlof. De abonnee stelde zich nu de vraag of een opleiding in het kader van educatief verlof onder de kmo-portefeuille kan ‘vallen’. “Als ik de inschrijvingskosten van deze opleiding ‘indien’, zal het Vlaamse gewest daar dan ook subsidies voor betalen? Of is dat onmogelijk omdat er educatief verlof toegekend wordt en het in se dus om een opleiding ‘ten dienste’ van de werknemer zelf (en niet zozeer van het werk bij mij) gaat?” , zo vroeg hij...

Financieel voordeel mee doen?

Even situeren. Onder de noemer van de kmo-portefeuille subsidieert de Vlaamse overheid een deel van de kosten van een opleiding (in principe 50%). Het gaat daarbij om de opleidingskosten sensu stricto, zoals inschrijvingskosten, maar bv. niet om cursusmateriaal of catering.

Combinatie is mogelijk. Dat er voor de betrokken opleiding educatief verlof toegekend zal worden, staat de mogelijke toepassing van de kmo-portefeuille niet per se in de weg. Als de opleiding gericht is op “het verbeteren van het huidige of toekomstige bedrijfsfunctioneren” en als ze gevolgd wordt bij een door de Vlaamse overheid erkende dienstverlener, komt ze in aanmerking, ongeacht wie nu de vragende partij was voor het volgen van de opleiding (de werkgever of de werknemer).

Werkgever moet betalen... Het spreekt voor zich dat u alleen een subsidie kunt krijgen van kosten die u maakt, lees: van opleidingen die u zelf betaalt. De ‘kronkel’ in het hoofd van de abonnee, waarbij hij dacht dat zijn werknemer de opleiding zou betalen en hij toch diens factuur zou kunnen indienen voor de kmo-portefeuille, houdt dus geen steek. De procedure voor de aanvraag van de subsidie, waarbij u zich eerst online moet registreren en dan uw aandeel in de kosten moet storten, maakt dat overigens praktisch gezien ook onmogelijk.

... dus ‘winst’ zit er niet in. De toepassing van de kmo-portefeuille op de opleiding in het kader van educatief verlof is dus alleen mogelijk wanneer u als werkgever (en dus niet de werknemer) de betrokken kosten ten laste neemt. Alleen in dat geval zal de Vlaamse overheid daar 50% van subsidiëren. Waarom zou u dat echter doen nu er geen financiële ‘winst’ mee gepaard gaat?

Op welke manier toch nuttig?

‘Wisselgeld’ voor goede afspraken... Doordat u en de Vlaamse overheid de kosten van de inschrijving financieren, bezorgt u de werknemer een mooie besparing (die u overigens maar de helft kost). Dit gegeven kunt u uitspelen tegen uw werknemer om goede afspraken over het educatief verlof op papier te zetten (en te laten tekenen).

... over de uitvoering van het werk. U mag de toepassing van het educatief verlof niet weigeren en bovendien is de werknemer nog beschermd tegen ontslag ook. Dat geeft soms aanleiding tot ‘slabakkende’ werknemers. Vermijd dit door zo concreet mogelijke doelstellingen op te leggen.

... over de afwezigheden. Te pas en te onpas verlof nemen om te studeren, is nog zo’n mogelijk vervelend nadeel van educatief verlof. Vermijd dit door expliciet aan te geven in welke periodes het voor u echt niet kan en door te bepalen dat men het verlof x-aantal dagen op voorhand moet aanvragen.

De combinatie van educatief verlof en kmo-portefeuille is niet uitgesloten voor zover u als werkgever mee de kosten betaalt waarvoor u subsidie vraagt. Gebruik het feit dat de werknemer ‘verlost’ wordt van deze kosten als argument om degelijke afspraken over o.a. de planning van de afwezigheden te maken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878