PROCEDURE - 13.11.2014

Ambtshalve ontheffing mogelijk voor fout in aangifte?

U merkt pas na de bezwaartermijn een fout op in uw nadeel in uw aangifte. U kunt dan eventueel nog binnen de vijf jaar een zgn. ambtshalve ontheffing vragen. In een circulaire van 22.09.2014 geeft de fiscus hierover enige toelichting...

Ambtshalve ontheffing

Wat? Een procedure om een belastingaanslag te laten corrigeren wanneer de bezwaartermijn van zes maanden vanaf de derde dag volgend op de verzendingsdatum van het aanslagbiljet (art. 371, lid 1 WIB 92) , al voorbij is. U moet een verzoekschrift sturen aan de gewestelijk directeur, maar u zal de ontheffing slechts krijgen als u zich in een van de vijf volgende situaties bevindt.

Eerste situatie. Er werd in de aanslag geen rekening gehouden met betaalde voorheffingen of voorafbetalingen of een belastingkrediet. U heeft voor uw verzoekschrift vijf jaar tijd vanaf 1 januari van het aanslagjaar waarvoor de verrekening had moeten gebeuren (art. 376, §3, 1° WIB 92) .

Tweede situatie. U heeft een belastingvermindering waar u recht op had, niet gekregen. U heeft voor uw verzoekschrift vijf jaar tijd vanaf 1 januari van het aanslagjaar waarvoor u de vermindering had moeten krijgen (art. 376, §3, 2° WIB 92) .

Derde tot vijfde situatie. Er blijkt uit nieuwe documenten of nieuwe feiten dat uw belastingaanslag verkeerd was of u bent twee keer belast geweest op hetzelfde inkomen of u (uw boekhouder) of de fiscus heeft een materiële vergissing begaan. U heeft voor uw verzoekschrift vijf jaar tijd vanaf 1 januari van het jaar waarin de aanslag gevestigd is (art. 376, §1 WIB 92) .

Nieuwe circulaire!

Uitbreiding. De circulaire geeft toelichting bij een recente uitbreiding van de belastingverminderingen waarvoor een ambtshalve ontheffing mogelijk is en bij het begrip ‘materiële vergissing’. Vroeger was de mogelijkheid om een ambtshalve ontheffing te bekomen nl. zeer beperkt.

Belastingverminderingen. U kunt sinds een wetswijziging in 2013 een ambtshalve ontheffing krijgen voor alle belastingverminderingen van artikel 1451 tot 14536 WIB 92. Het gaat o.a. om de verminderingen voor langetermijnsparen, dienstencheques, kinderopvang, giften, …

Tip 1. De ontheffing wordt ook toegestaan wanneer u de belastingvermindering niet of verkeerd aangegeven heeft uit vergetelheid of onwetendheid.

Let op! De uitbreiding geldt pas voor belastingaanslagen vanaf het aanslagjaar 2014.

Tip 2. Voor eerdere aanslagjaren is een ontheffing wel mogelijk als de fout inzake de belastingvermindering een materiële vergissing geweest is.

Materiële vergissing. Dat is een schrijf- of rekenfout of een andere grove feitelijke vergissing onafhankelijk van enige juridische beoordeling (Cass., 07.01.1969, 09.09.1969, 16.03.1973, ...) .

Let op! Fouten uit vergetelheid of onwetendheid zijn géén materiële vergissingen!

Voorbeelden. Fouten die de fiscus ‘materiële vergissingen’ vindt, zijn o.a. een fout bedrag in de aangifte, maar een juist bedrag in de bijlage; een vroeger vermelde belastingvermindering die nu niet vermeld is; verkeerde code ingevuld; cijferinversie; duidelijk foutieve berekening, ... Zijn volgens de fiscus daarentegen geen materiële vergissing: o.a. een vergissing over het toepasselijk belastingstelsel; een vergeten te vermelden vermindering die u ook vroeger nooit vermeld heeft, ...

Download de circulaire nr. Ci.RH. 861/633.382 van 22.09.2014 van http://tipsenadvies-belastingen.be/download – code BT 21.03.06.

Ambtshalve ontheffing voor fouten in uw aangifte is slechts mogelijk voor o.a. zgn. materiële vergissingen (o.a. schrijf- of rekenfouten) en voor vergissingen inzake sommige belastingverminderingen. Voor aanslagen vanaf aanslagjaar 2014 komen er voortaan veel meer belastingverminderingen in aanmerking.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878