VENNOOTSCHAP - DIVIDEND - 19.11.2014

Opnieuw goedkopere dividenden op komst?

De nieuwe federale regering voorziet in een regeling waarbij u de winsten in uw vennootschap op termijn kunt uitkeren als dividend tegen 15% belasting. Kan dat laatste nu echter ook al niet in bepaalde gevallen?

Normaal tarief dividenden is 25%

Niet aftrekbaar en 25% rv. Dat zijn inderdaad de algemene spelregels. Dividenden zijn nog altijd niet fiscaal aftrekbaar voor uw vennootschap zelf en als genieter krijgt u in principe slechts 75% netto uitgekeerd. Uw vennootschap moet immers 25% roerende voorheffing (rv) inhouden en doorstorten aan Vadertje Staat...

Ook bij de ontbinding? Jawel. Alles oppotten in uw vennootschap en pas op het einde van de rit alles eruit halen door uw vennootschap te ontbinden, helpt u niet meer wat het tarief betreft. De verhoging van de zgn. liquidatiebonus van 10% naar 25% is inmiddels immers een feit. Het kost u dus m.a.w. evenveel als op een gewoon dividend.

Nieuwe vastklikregeling op komst?

Wat was de oude vastklikregeling? Dat was kortweg die tijdelijke maatregel die u toeliet om opgepotte winsten in uw vennootschap vast te klikken tegen 10%. Bij de latere liquidatie wordt er dan geen verdere belasting meer geheven. Die maatregel is inmiddels echter afgelopen.

Nieuwe gelijkaardige regeling op komst? Ja, dat is alleszins zo aangekondigd door de nieuwe regering. Het zou m.a.w. opnieuw mogelijk worden om winsten vast te klikken tegen 10%, om zo de liquidatiebelasting van 25% op het einde van de rit te vermijden, alleen zouden er andere voorwaarden gelden. Groot verschil is ook dat deze nieuwe regeling ‘permanent’ ingevoerd zou worden, al is dat zeer relatief natuurlijk...

Kernprincipe nieuwe regeling? Die zou er kortweg op neerkomen dat u elk jaar de winsten in uw vennootschap zou kunnen vastklikken tegen 10% belasting en bij de latere ontbinding van de vennootschap betaalt u dan nog eens 5%. In totaal dus 15% in plaats van 25%.

Tip. Ook dividenden die u zou uitkeren na het vastklikken tegen 10%, worden nog slechts belast tegen 5% extra, tenminste als u minstens vijf jaar gewacht heeft. Het is dus m.a.w. niet noodzakelijk om te wachten tot de ontbinding om die 15% belasting te genieten.

Vanaf wanneer? Dat is nog niet duidelijk. Vermoedelijk zal dit evenwel ten vroegste vanaf boekjaar 2015 mogelijk worden. Uw eerste ‘goedkope’ dividend is dan m.a.w. ten vroegste voor vijf jaar later of m.a.w. voor het jaar 2020.

Nu ook al 15% in bepaalde gevallen?

Voor jonge vennootschappen? Inderdaad, vennootschappen opgericht na 1 juli 2013 kunnen onder bepaalde voorwaarden ook dividenden uitkeren tegen een verlaagd tarief. Voor het 15%-tarief is dat nu echter nog te vroeg!

Nog even wachten dan? Voor dat verlaagde dividendtarief is dat inderdaad vereist. Pas vanaf het derde boekjaar na dat van de oprichting worden dividenden immers belast tegen 15%. Dividenden die vroeger uitgekeerd worden, worden nl. nog belast tegen 20% of 25%, naargelang van de precieze datum van de winstuitkering.

Tip. Ook voor vennootschappen die reeds bestonden op 1 juli 2013, is een dividenduitkering tegen 15% op termijn mogelijk, zij het alleen voor nieuwe aandelen die sindsdien uitgegeven zijn. Een dividenduitkering zal in zo’n geval m.a.w. nog altijd voor een deel tegen 25% belast worden.

Dividenden worden thans principieel belast tegen 25%. Een op komst zijnde regeling zou wel voorzien in een tarief van 15% voor dividenden, zij het pas na een wachtperiode van vijf jaar. Ook voor het 15%-tarief dat geldt voor ‘dividenden uit vers kapitaal’ sinds 1 juli 2013, is het nu in de praktijk nog te vroeg.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878