FINANCIEEL - LENING - 19.11.2014

Wijzigingen aan de Vlaamse win-winlening op komst…

Het Vlaamse regeerakkoord voorziet een wijziging van de regelgeving in verband met de win-winlening. Waarover gaat het precies? In welke mate valt er goed nieuws te rapen?

Vlaamse win-winlening

Goedkope lening. Daar staat de eerste ‘win’ inderdaad voor. Als uw bvba geld nodig heeft en in Vlaanderen gevestigd is, dan kan die via die win-winlening goedkoop geld lenen. Voor leningen gesloten in 2014 mag u uw geldschieter immers slechts een interestrendement van 2,75% gunnen. Dat gaat om een brutorendement. U moet als ontlener immers 25% rv inhouden en doorstorten.

Met fiscale win voor geldschieter. De win voor uw geldschieter zit in het fiscaal rendement van 2,5% bovenop de interesten die u hem betaalt.

Wat zou er wijzigen?

Hoe Vlaams moet de geldschieter zijn? De oude regelgeving voorzag dat de geldschieter in Vlaanderen moest wonen. De nieuwe regelgeving voorziet dat het moet gaan om een natuurlijke persoon die in het Vlaamse gewest gelokaliseerd is als het op het betalen van belastingen aankomt. Dat is een andere omschrijving die min of meer op hetzelfde neerkomt. Niet van wakker liggen dus…

Welk fiscaal voordeel? Uw geldschieter zou geen belastingvermindering meer krijgen. Het fiscaal voordeel wordt echter niet afgeschaft, maar wel anders ingevuld. Uw geldschieter geniet voortaan immers een zgn. belastingkrediet in plaats van een belastingvermindering...

Fiscaal rendement van 2,5% blijft. Het regeerakkoord voorziet inderdaad geen wijziging van de omvang van het fiscaal voordeel. Dat blijft ongewijzigd op 2,5%.

Nu ook gegarandeerd via belastingkrediet! In de oude regeling zag uw geldschieter zijn belastingaanslag slechts verminderd in de mate waarin hij effectief belastingen moest betalen. Stel, uw vader geniet als gepensioneerd zelfstandige van zijn pensioen. Als hij via zo’n win-winlening uw bvba mee wilde financieren, dan genoot hij geen fiscaal voordeel omdat zijn zelfstandigenpensioen te beperkt was om er belastingen op te moeten betalen. Dankzij de omvorming naar een belastingkrediet, levert zo’n win-winlening hem wél een fiscaal voordeel op. Zijn er geen belastingen te verminderen, dan krijgt hij het ‘krediet’ dat hij met die win-winlening opbouwt, voortaan terugbetaald.

Vanaf wanneer? De bedoeling zou zijn om dit retroactief te laten ingaan op 01.07.2014. Het decreet daarover is echter momenteel nog niet gepubliceerd.

Hoe zet u zo’n win-winlening op?

Wie leent: u of uw bvba? Beide opties zijn mogelijk. Ook als zaakvoerder kunt u dus met een geldschieter een win-winlening sluiten. In dat laatste geval volstaat het echter niet dat u dat geld gewoon verder leent aan uw vennootschap. PMV, de instelling die de gesloten win-winleningen moet goedkeuren, vereist dat u het geld vervolgens als ‘kapitaal’ in uw bvba inbrengt. Dat kan in het kader van een kapitaalverhoging of eventueel als startkapitaal als u een nieuwe bvba opricht.

Online het contract opstellen. Het is niet moeilijk om een leningscontract op te stellen binnen de krijtlijnen van de Vlaamse regelgeving ter zake. Surf naar http://www.winwinlening.be . Daar kunt u online de nodige gegevens ingeven en vervolgens het contract en de aflossingstabel printen. Na ondertekening kan alles dan geregistreerd worden.

Gaat u op zoek naar vers geld voor uw bvba, overweeg dan om te werken met een Vlaamse win-winlening. Omdat die voortaan een belastingkrediet oplevert, genieten ook geldschieters die geen belasting betalen steeds het fiscaal rendement van 2,5% bovenop de beperkte interestvergoeding die u betaalt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878