SOCIALE BIJDRAGEN - 25.11.2014

Wel of geen vermindering vragen?

Het formulier om een vermindering te vragen van uw zgn. voorlopige sociale bijdragen vanaf 2015 is inmiddels gepubliceerd. Wanneer kunt u zo’n vermindering precies aanvragen en kunt u dat nu eventueel al doen?

Nieuw systeem vanaf 2015

Afschaffing ‘drie jaar terug’-regel. Dat weet u inmiddels. Vanaf 2015 worden uw sociale bijdragen nl. berekend op uw inkomen van het jaar zelf en niet meer op dat van drie jaar terug. Voor het jaar 2015 is dus uw inkomen van 2015 zelf van belang. Aangezien dit laatste begin 2015 uiteraard nog niet gekend is, zal u eerst zgn. voorlopige sociale bijdragen moeten betalen die dan achteraf ‘gecorrigeerd’ worden.

Hoeveel ‘voorlopig’ te betalen? Dat wordt principieel nog wel berekend op uw inkomen van drie jaar terug. Uw voorlopige sociale bijdragen van 2015 zullen dus berekend worden op uw inkomen van 2012.

Tip. Betaalt u tijdig de voorlopige bijdragen die uw sociale kas u zal doorgeven, dan worden er u achteraf geen verhogingen aangerekend als bij de herziening blijkt dat die voorlopige bijdragen te laag waren.

Vermindering aanvragen

Voorlopige bijdragen laten verlagen? Ja, dat kan in principe, zij het alleen als uw inkomen van 2015 lager zal liggen dan bepaalde drempels. Zo moet uw inkomen van 2015, als zelfstandige in hoofdberoep, al lager liggen dan ± € 25.300 om sowieso een vermindering te kunnen vragen.

Let op! Het is dus niet voldoende dat uw inkomen van 2015 lager zal liggen dan dat van 2012! Vereist is effectief dat uw inkomen van 2015 sowieso onder die hoogste inkomstendrempel zakt.

Bovendien ook motiveren! Dat komt er inderdaad nog eens bij. Het zal m.a.w. niet volstaan om te denken dat uw inkomen van 2015 lager zal liggen dan dat van 2012 om uw voorlopige bijdragen te doen zakken. U moet uw sociale kas er wel degelijk van overtuigen en dit met de nodige bewijzen van bv. ziekte, een ongeval, dalende inkomsten gedurende de voorbije drie jaar, enz. Geen sinecure dus...

Minder loon opnemen, goede reden? Zit u in vennootschap, dan kunt u inderdaad zelf bepalen hoeveel loon u opneemt. Neemt u nu bv. € 3.000 bruto per maand op als loon of € 36.000 op jaarbasis, dan kunt u dat begin 2015 wel laten zakken naar bv. € 1.800 bruto per maand of € 21.000 per jaar, maar dat op zich zal allicht niet volstaan als ‘motivatie’. Eens uw vermindering verkregen is, zou u immers zonder probleem weer méér loon kunnen opnemen, als u dat zou willen...

Let op! Het is uw sociale kas die in eerste instantie zal oordelen of uw aanvraag voldoende gemotiveerd is.

Niet zomaar proberen! Er is inderdaad wel een zeker risico verbonden aan het aanvragen van zo’n vermindering. Blijkt achteraf nl. dat de vermindering die u toegestaan werd, onterecht is omdat uw inkomen van 2015 toch niet onder die bepaalde drempels ligt, dan zullen er u nl. verhogingen aangerekend worden. U zal dan 3% per kwartaal extra moeten betalen en daarnaast nog een eenmalige verhoging van 7%. Toch niet niets dus...

Nu al aanvragen? Neen, dat is nog iets te vroeg. Het kan pas begin 2015 als uw sociale kas u bericht heeft wat uw voorlopige bijdrage zal zijn. Wel kunt u uiteraard al de nodige bewijzen beginnen te verzamelen om een eventuele aanvraag tot vermindering te staven.

Zo’n aanvraag kan pas begin 2015 als u uw voorlopige berekening gekregen heeft. Wel kunt u desgevallend reeds starten met het aanleggen van een dossier, want u zal uw vermindering moeten motiveren met de nodige bewijsstukken. Houd wel rekening met het risico van zo’n vermindering.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878