HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 17.06.2014

Geen opzeg nodig bij einde handelshuur...

De huurder doet geen aanvraag voor huurhernieuwing. Als uw handelshuurder niet tijdig de huurhernieuwing aanvraagt (tussen de 18de en de 15de maand voor het einde van de huurtermijn), eindigt de huur na een termijn van negen jaar.

Moet u als verhuurder een opzeg geven? Neen, dat is hier niet nodig. U kunt de huurder er dus strikt genomen van de ene dag op de andere uitzetten zonder verwittiging. Uiteraard laat u het daar beter niet op aankomen en stuurt u enkele maanden voordien het best wel een verwittiging. Al is het maar om enkele concrete afspraken te maken. Strikt genomen is dat echter eigenlijk niet nodig.

Let op! Dit is dus anders dan bij woninghuur waar u als verhuurder wel een opzeg van zes maanden moet geven indien u wilt dat uw huurder er op het einde van de termijn van negen jaar uitgaat.

Op het einde van de termijn moet u wel iets ondernemen... Laat u de huurder na het einde van de huurtermijn toch in het handelspand zitten en aanvaardt u verder zonder voorbehoud de huurgelden, dan ontstaat er immers een nieuw contract van onbepaalde duur.

Let op! Wilt u dat contract nadien stopzetten, dan kan dat met een opzegtermijn van 18 maanden. De huurder kan de huur beëindigen met een opzegtermijn van slechts één maand ( Cass., 28.04.2011 ).

Vraagt uw huurder de huurhernieuwing niet aan, dan kunt u hem er op het einde van de termijn van negen jaar automatisch uitzetten. U hoeft in dat geval dus niet zoals bij woninghuur vooraf een opzeg te geven.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878