AANDEELHOUDERS - AANSPRAKELIJKHEID - 19.06.2014

Uitkijken als u uit een pas opgerichte bvba stapt…

U heeft onlangs samen met een paar vrienden een vennootschap opgericht, maar u wilt er nu eigenlijk al uitstappen. Mogelijk komt u daardoor achteraf in de knoei, waarschuwde een rechter. Waarom is dat zo en wat is er van belang?

Uit uw bvba stappen

U verkoopt uw aandelen. Stel, u heeft een tijd geleden met vrienden een vennootschap opgericht, bv. een bvba. U wilt er nu echter al uitstappen. Een medeoprichter is bereid om u uit te kopen.

Wat bakt men ervan ná uw vertrek? Die vraag doet er volgens de rechter mogelijk toe. Als die bvba immers kort na uw vertrek failliet gaat, dan riskeert u dat de curator bij u komt aankloppen ondanks het feit dat u intussen niet meer in die bvba actief bent.

Als oprichter aansprakelijk. Daar draait het dan inderdaad om. Blijkt die failliete bvba niet al zijn schuldeisers te kunnen betalen, dan kan de curator u als oprichter achteraf immers privé viseren. Althans, onder bepaalde voorwaarden…

Wat is er van belang?

Wanneer opgericht? Daarvan hangt inderdaad veel af. Die oprichtersaansprakelijkheid speelt immers alleen tijdens de eerste drie jaar na oprichting. Dus toch maar beter even uitkijken als u binnen de drie jaar na de oprichting van die bvba wilt uitstappen...

Binnen drie jaar failliet, sowieso de pineut? Neen, dat nu ook weer niet. Die drie jaar is weliswaar de kritische periode. Dat wil echter nog niet zeggen dat u als vennoot niet de gebruikelijke ‘beperkte aansprakelijkheid’ geniet als de bvba die u mee oprichtte, die drie jaar niet overleeft.

Het ging pas fout ná uw vertrek. Dat men het ná uw vertrek totaal verkeerd aanpakte en dan pas een financiële put ontstond, pleit u als (mede)-oprichter niet vrij. Helaas…

Goed financieel plan opgemaakt? Dat is wél van belang! Toen u bij de notaris passeerde om uw bvba op te richten, heeft hij naar het financieel plan gevraagd. Hij moet dat immers samen met de oprichtingsakte bewaren, voor het geval dat…

Kennelijk te weinig kapitaal. Die oprichtersaansprakelijkheid speelt enkel voor zover uit dat financieel plan op het eerste gezicht blijkt dat u de financiering van de activiteiten van uw bvba gedurende de eerste twee jaren na de oprichting totaal verkeerd ingeschat heeft. Het moet dus voor eender wie overduidelijk zijn dat uw bvba gedoemd was om failliet te gaan bij gebrek aan financiële middelen voor de geplande activiteiten.

Tip. Niet alleen het ‘kapitaal’ dat u bij de oprichting ingebracht heeft, maar de financiële armslag in het algemeen wordt in zo’n geval beoordeeld. Heeft u bij de oprichting bv. de noodzaak om kredieten aan te gaan, correct ingeschat en was het in feite ook te verwachten dat een bank u die zou toekennen gelet op het risicokapitaal dat u zelf inbracht, dan heeft u in principe een voldoende onderbouwd financieel plan om als oprichter buiten schot te blijven.

Wanneer kunt u veilig uitstappen? Bent u al meer dan drie jaar aan boord, dan heeft u op het vlak van de oprichtersaansprakelijkheid niets meer te vrezen. Datzelfde geldt als u de vennootschap nog geen drie jaar geleden opgericht heeft maar u en uw boekhouder het financieel plan met de nodige zorg en realistisch opgemaakt hebben.

Tip. Zorg er wel voor dat ook uw ontslag als zaakvoerder gepubliceerd wordt. Zolang dat immers niet in het Staatsblad staat, kunnen ‘derden’ u blijven viseren voor fouten ‘die u maakt als zaakvoerder.’

Stapt u binnen de drie jaar uit de bvba, nv of cvba die u mee oprichtte, dan kan de zgn. oprichtersaansprakelijkheid spelen. Dat is echter alleen het geval indien uit het financieel plan bij de oprichting te weinig financiële middelen blijken voor de geplande activiteiten. Na drie jaar zit u sowieso safe wat dat betreft.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878