CONSUMENT - ONLINE BETALEN - 12.06.2014

Uw smartphone als betaalmiddel?

Via een app van uw bank kon u al langer bankieren via uw smartphone, maar kunt u nu ook al echt ‘mobiel betalen’?

1. Banken. De meeste banken in ons land bieden hun klanten vandaag een mobiele app aan voor hun dagelijkse bankzaken. De mogelijkheden beperken zich doorgaans tot het checken van uw rekeningen en het uitvoeren van overschrijvingen. Sommige apps laten wel toe om geld over te schrijven naar een gsm-nummer waaraan een rekeningnummer gekoppeld is of via een QR-code. Let op! Echt mobiel betalen – bv. in een fysieke winkel – kan echter nog niet met zo’n bankapp. Een alternatief voor uw bankkaart of cash geld is die dus niet.

2. PayPal. PayPal kent u wellicht van betalingen via internet, maar wist u dat ook de mobiele PayPal -app ( https://www.paypal.com/be/webapps/mpp/mobile-apps  – voor iOS, Android en Windows Phone) bestaat? Hiermee kunt u gemakkelijk geld overmaken naar iedereen met een e-mailadres, zonder dat er rekeningnummers uitgewisseld moeten worden. Tip. Deze app laat gebruikers ook betaalverzoeken sturen, bv. voor een geleverde dienst.

3. Bancontact. Vorig jaar lanceerde Bancontact ( http://www.bancontact.com ) een mobiele app waarmee u betalingen kunt uitvoeren van smartphone naar smartphone. Onlangs zag echter een nieuwe versie het levenslicht en die maakt nu ook transacties in fysieke winkels en aan handelaars mogelijk. De app is beschikbaar voor Android en iOS en klanten van 16 banken in ons land kunnen die gebruiken om bedragen tot € 250 te betalen via hun smartphone. Dat kan bv. op plaatsen waar betalen met de bankkaart niet kan, zoals bij een pizzalevering aan huis. De betaling gebeurt via het scannen van een QR-code en het ingeven van de pincode. Tip. Deze app maakt ook betalen in webshops eenvoudiger, zonder gedoe met een kaartlezer of een Digipass.

4. Smartphone verloren? Mobiele apps zijn beveiligd door uw persoonlijke pincode. Verlies of diefstal meldt u echter het best meteen aan uw bank (om de eigen app te laten deactiveren) en aan Card Stop (voor de Bancontact-app, 070/344 344).

Betalen in een fysieke winkel kan nog niet met een mobiele bankapp. Met de nieuwe app van Bancontact kan het echter wel (tot € 250).

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878