6%-BTW-TARIEF - VARIA - 19.06.2014

Geen 6% btw meer voor renovaties?!

De Btw-beslissing van 13.05.2014 deed veel stof opwaaien. Er zou immers beslist zijn dat bepaalde renovaties niet meer voor het 6%-btw-tarief in aanmerking komen. Wat is voor u als aannemer van belang?

6%-btw-tarief voor renovatie geschrapt?

De Btw heeft beslist… In bepaalde gevallen klopt het volgens de Btw niet dat met klanten een aannemingscontract gesloten wordt voor de grondige renovatie van een oud gebouw tot bewoonbare appartementen en daarvoor het 6%-btw-tarief gehanteerd wordt. Dat is nl. het geval als dat aannemingscontract gesloten wordt samen met een verkoopcontract van een deel van dat oud gebouw en bijhorend terrein, die verkoop onder het stelsel van de registratierechten (beslissing E.T. 120.125, 13.05.2014) .

Enkel bouwpromotoren geviseerd? Zo is het! De Btw viseert daarmee inderdaad enkel construc-ties die bouwpromotoren opzetten om goedkoop een nieuw afgewerkt appartement aan de man te brengen. Dergelijke projecten moeten beschouwd worden als een ‘verkoop op plan’, waarop de bouwpromotor 21% btw moet aanrekenen.

Wat is voor u als aannemer van belang?

Voor u blijft alles bij het oude! Maak u inderdaad geen zorgen. Als u op vraag van een particulier renovatiewerken uitvoert, dan blijven de gekende regels gelden. Het valt ook niet meteen te verwachten dat de nieuwe regering aan dat 6%-btw-tarief zal raken. Te grote sociale impact…

Het moet gaan om renovatiewerken. Daarvan is zelfs nog sprake bij een grondige verbouwing waarbij echter niet of nauwelijks geraakt wordt aan de oude dragende muren/buitenmuren. Als uw klant dus een bouwvergunning kreeg om bv. een oude schuur te verbouwen tot woonhuis, dan mag u die werken factureren tegen 6% btw.

Uitkijken met de oppervlakteregel. Dat blijft inderdaad een aandachtspunt. Gaat de renovatie gepaard met uitbreidingswerken, dan is het 6%-btw-tarief alleen van toepassing als de oppervlakte van het nieuwe gedeelte kleiner is dan de (resterende) oppervlakte van het oude gedeelte. Dat is bv. niet het geval als de oppervlakte van het oude gebouw maar 100 m² bedroeg en dat uitgebreid werd tot in totaal 250 m².

Let op! Het oude en nieuwe gedeelte moeten ook één geheel vormen.

Wat met kleine, maar dure uitbreiding?Daar bestaan wat misverstanden over… Stel, een klant vraagt u renovatiewerken uit te voeren, d.w.z. een uitbreiding die onder de oppervlaktenorm blijft maar die wel ingrijpend is en vrij duur uitvalt.

Speelt specifieke btw-regel? Ja en neen. Als de kostprijs van de renovatiewerken groter is dan 60% van de verkoopwaarde van de woonst ná uitvoering van de werken, de grond buiten beschouwing gelaten, dan kan de eigenaar van een voordelige btw-regeling genieten. Als hij dat pand wil verkopen, dan kan dat onder het btw-stelsel.

U rekent gewoon 6% btw aan. Voor u telt inderdaad alleen de oppervlaktenorm. Gaat het om een kleine uitbreiding, dan mag u de renovatiewerken wel degelijk factureren tegen 6% btw, ongeacht hoe duur die werken uitvallen en of uw particuliere klant die woonst nadien mét btw verkoopt.

Afbraak en wederopbouw. Ook op dat vlak wijzigt er niets. In 32 steden en gemeenten blijft ook de volledige afbraak van een oud gebouw en de daarop volgende wederopbouw van een woning/woningen van het renovatietarief genieten.

De Btw-beslissing van 13.05.2014 viseert alleen bouwpromotoren; voor u als aannemer wijzigt er niets! Renovatiewerken kunt u dus blijven factureren tegen 6% btw. Van belang is wel dat nauwelijks geraakt wordt aan de oude dragende muren en/of dat bij een uitbreiding de oppervlaktenorm gerespecteerd wordt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878