FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 17.06.2014

Is 60% voor de fiscus ook 60% voor de Btw?

Gemengd gebruik eenmanszaak. Dat geeft altijd pittige discussies, natuurlijk. Zaken die u immers privé en beroepsmatig gebruikt, zijn slechts aftrekbaar (afschrijfbaar) in de mate van het beroepsgebruik. Dat beroepsdeel bepalen is dan uiteraard niet altijd evident.

Niet alleen voor de fiscus, maar ook voor de Btw! Ook de btw is inderdaad slechts recupereerbaar via uw btw-aangifte in de mate van het beroepsgebruik. Privé-btw is immers nooit recupereerbaar en dus is het ook voor de Btw van belang om het beroepsgedeelte te bepalen.

Wie eerst komt, eerst maalt? Ja! Gaat uw belastingcontroleur akkoord met een beroepsgebruik van 60% van uw woning bv., dan is dat bindend voor uw btw-controleur en vice versa. Gelukkig maar natuurlijk, anders kunt u blijven discussiëren...

Tip. Een recente controle heeft ook altijd voorrang op een vroegere controle. Is uw btw-controleur onlangs akkoord gegaan met een beroepsgebruik van 70% van uw woning, dan geldt dit dus ook voor de fiscus, zelfs al heeft die het vorig jaar zelf op 60% bepaald.

Behalve de typische btw-forfaits! Dat is dan kortweg het 35%-forfait inzake het beroepsgebruik van uw auto en het 75%-forfait voor het beroepsgebruik van andere roerende zaken dan auto’s. Die forfaits gelden inderdaad alleen voor de Btw, daar heeft de fiscus zich dus niet naar te richten.

Een akkoord over het beroepsmatige karakter van bepaalde kosten met de Btw geldt ook voor de fiscus en omgekeerd. Alleen de typische btw-forfaits van 35% en 75% gelden enkel inzake btw.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878