REKENING-COURANT - 23.06.2014

De ‘gevaren’ van de rekening-courant...

Heeft u een bvba, dan is het niet ongebruikelijk dat u af en toe eens een uitgave van uw vennootschap privé voorschiet. Dat is echter niet zonder gevaar, zo blijkt alweer uit een rechtszaak… Hoe kunt u problemen vermijden?

Wat is er gebeurd?

De feiten. Een zaakvoerder betaalt met privégeld een lening van 1.050.000 BEF terug die zijn bvba aanging. Dit bedrag wordt op zijn rekening-courant geboekt als schuld aan de zaakvoerder, wat ook logisch is, vermits de bvba deze schuld uiteraard (ooit) moet terugbetalen aan de zaakvoerder.

De fiscus. Bij een controle blijkt echter dat de zaakvoerder geen enkel document kan voorleggen waaruit blijkt dat hij de lening ook effectief met persoonlijke gelden afgelost zou hebben. Door de boeking op zijn rekening-courant kan hij dit bedrag echter wel uit zijn bvba opnemen zodat de fiscus ervan uitgaat dat er een bezoldiging van 1.050.000 BEF toegekend werd die dan ook bij de zaakvoerder belast wordt.

Wat heeft de rechter gezegd?

De rechter geeft de fiscus gelijk (Gent, 12.11.2013) . De uitleg waar de zaakvoerder mee op de proppen komt, is immers onduidelijk en niet geloofwaardig. De rechter vindt het ook niet aannemelijk dat de zaakvoerder niet zou kunnen bewijzen dat hij de lening zelf terugbetaald zou hebben. Ook de verbeterde jaarrekening die de bvba nog neerlegde, kan de rechter niet overtuigen, omdat dit pas gebeurde na het conflict met de fiscus. Vermits dit bedrag zonder verantwoording op de rekening-courant geboekt werd als schuld aan de zaakvoerder, is de fiscus er terecht van uitgegaan dat er een belastbare bezoldiging toegekend werd.

Wat moet u ervan onthouden?

Het gebeurt vaak. In principe is het geen enkel probleem als u bv. een lening of een factuur van uw bvba zelf betaalt. U heeft dit bedrag dan voorgeschoten en uw bvba moet u dit dan later terugbetalen. De schuld aan de bank of de leverancier wordt op dat moment overgeboekt naar uw rekening-courant (als een schuld aan uzelf). Belangrijk is wel dat u moet kunnen aantonen dat u de bedragen die u voorschoot ook effectief zelf betaalde, zoals ook duidelijk blijkt uit deze betwisting.

Stouterikken worden gestraft. Wellicht kon (of wou) de zaakvoerder in deze betwisting het vereiste bewijs niet leveren omdat de lening in werkelijkheid terugbetaald werd met ‘niet-officieel’ geld. Boekhoudkundig wordt dit dan ‘opgelost’ door de (‘niet-officieel’) betaalde schuld over te boeken naar de rekening-courant van de zaakvoerder, die het geld op die manier in principe belastingvrij uit zijn bvba kan opnemen. Zonder afdoende verantwoording kan de fiscus dit echter als de toekenning van een bezoldiging beschouwen, zelfs als die bedragen u (nog) niet effectief uitbetaald werden.

Voor wie geen risico’s wil. Schiet u persoonlijk uitgaven van uw bvba voor, dan doet u dat dus het best steeds via een overschrijving zodat u de betaling kunt bewijzen aan de hand van het rekeninguittreksel. Als het om een cashbetaling gaat, dan is het moeilijker aan te tonen dat u ze zelf deed. U moet dan immers kunnen aantonen dat u op dat moment ook effectief over voldoende cash beschikte om de betaling te kunnen doen. Over € 100 zal de fiscus uiteraard geen vragen stellen, maar voor cashbetalingen van bv. € 1.000 en méér is de kans groot dat de controleur toch een woordje uitleg zal willen… Tip. Betaalt u grotere bedragen toch contant, zorg er dan voor dat u dit kunt aantonen aan de hand van bv. het uittreksel van een opname in contanten van enkele dagen eerder.

Betaalt u persoonlijk een uitgave voor en van uw bvba, doe dit dan bij voorkeur via een overschrijving. Op die manier kunt u de betaling ook effectief bewijzen en vermijdt u dat de fiscus dit als de toekenning van een bezoldiging beschouwt en óók bij u privé belast.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878