FISCAAL - SCHENKING - 20.05.2014

Waarom schenken voor een Nederlandse notaris?

Onlangs liet de fiscus weten geen probleem te hebben met een schenking voor een Nederlandse notaris. Waarom zou u echter een schenking doen voor een Nederlandse en niet gewoon voor een Belgische notaris?

Wanneer heeft u een notaris nodig?

In principe altijd. Een schenking moet normaal gezien immers gebeuren via een zgn. authentieke akte, die door een notaris opgemaakt wordt.

Uitzonderingen. U moet niet naar de notaris voor een zgn. hand- of bankgift. Een handgift is mogelijk voor tastbare roerende goederen (cash geld, juwelen, …) die u letterlijk ‘van hand tot hand’ aan bv. uw zoon geeft. Een bankgift (lees: een overschrijving van bv. uw bankrekening naar die van uw zoon) kan voor geld of voor effecten op een effectenrekening.

Let op! Een hand- of bankgift kan dus niet voor onroerende goederen en ook niet voor aandelen en beleggingen op naam, aangezien dat wel roerende, maar geen ‘tastbare’ goederen zijn.

Belgische notaris

Schenkingsrechten. Schenkt u voor een Belgische notaris, dan moet de begiftigde schenkingsrechten betalen. Hoeveel hangt af van de verwantschap tussen schenker en begiftigde en van het feit of er roerende of onroerende goederen geschonken worden. Schenken bv. de ouders een som geld of aandelen aan hun kinderen, dan betalen die daarop 3% (3,3% in Wallonië) schenkingsrechten.

Geen successierechten. Heeft u een schenking gedaan voor een notaris, dan moeten uw erfgenamen later bij uw overlijden sowieso geen successierechten meer betalen op de geschonken goederen. Er werden nl. schenkingsrechten op betaald.

Hand- of bankgift

Geen schenkingsrechten. Schenkt u via een hand- of bankgift bv. een som geld aan uw zoon, dan betaalt hij daarop geen schenkingsrechten. Bovendien spaart u ook de notariskosten uit.

Mogelijk successierechten. Overlijdt u binnen de drie jaar nadat u de hand- of bankgift gedaan heeft, dan worden de weggeschonken goederen toegevoegd aan uw nalatenschap. U heeft dan m.a.w. wel de schenkingsrechten vermeden, maar uw erfgenamen zullen op de geschonken goederen wel (hogere) successierechten moeten betalen.

Nederlandse notaris

Geen schenkingsrechten. Ook een Nederlandse notaris stelt een zgn. authentieke akte op, die dezelfde waarde heeft als deze van een Belgische notaris. Er zijn op een schenking van roerende goederen voor een Nederlandse notaris evenwel geen Belgische schenkingsrechten verschuldigd, maar ook geen Nederlandse!

Let op! U kunt geen Belgisch onroerend goed schenken voor een Nederlandse notaris.

Mogelijk successierechten. Zoals voor een hand- of bankgift moet u na de schenking nog drie jaar in leven blijven, anders zijn er alsnog successierechten op verschuldigd.

Waarom doen? Aangezien, zoals gezegd, niet alles via een hand- of bankgift geschonken kan worden. Heeft u dus een notaris nodig, maar wilt u geen schenkingsrechten betalen, ga dan naar een Nederlandse notaris. U kunt dat bv. doen voor een schenking van aandelen en beleggingen op naam of voor geld of effecten op een rekening die u wilt schenken met zgn. voorbehoud van vruchtgebruik, zodat u achteraf nog inkomsten uit de geschonken goederen behoudt. Voorbehoud van vruchtgebruik is nl. niet mogelijk met een hand- of bankgift.

Hét voordeel is dat men voor een Nederlandse notaris roerende goederen zoals aandelen (op naam), geld en beleggingen kan schenken, ook met voorbehoud van vruchtgebruik, zonder schenkingsrechten te betalen. Wel moet de schenker nog drie jaar blijven leven om ook de successierechten te vermijden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878