FISCAAL - EUROVIGNET - 11.09.2014

Sneller gedeelte eurovignet terugvragen!

Heeft u een eurovignet nodig voor uw camion? Dat hangt ervan af. Zo’n eurovignet is sowieso maar nodig voor een camion met een MTM van minstens 12 ton en voor zover die bedoeld is voor het transport van goederen over de weg. Aangezien bv. een camion met daarop een chapemenger gemonteerd méér doet dan uitsluitend goederen vervoeren, valt die in principe niet onder die verplichting.

Let op! Dat is zo zolang u daarmee alleen in Vlaanderen rondrijdt. Elders riskeert u immers te horen te krijgen dat die camion ‘ook’ voor het vervoer van zand en cement bedoeld is en dat volstaat volgens de nieuwe regeling strikt genomen om bij een controle op de baan moeilijk te doen.

Verlies de gedeeltelijke terugvraag niet uit het oog! Zo is het! Kunt u aantonen dat uw camion op jaarbasis minstens 30 of zelfs 60 dagen stilstaat, dan kunt u 1/12 resp. 2/12 van de kostprijs van het vignet terugvragen.

Tip. Dat moeten geen 30 of 60 opeenvolgende dagen zijn.

Dat moet voortaan binnen de drie maanden. Volgens de Vlaamse codex fiscaliteit die sinds 01.01.2014 van kracht is, kunt u uw aanvraag nu ten vroegste op de laatste dag van de belastbare periode indienen, maar moet dat wel uiterlijk drie (i.p.v. zes) maanden na het einde van die belastbare periode. Die belastbare periode loopt trouwens niet noodzakelijk gelijk met het kalenderjaar.

Tip. Kijk dus na welke de belastbare periode is voor uw camion(s) en noteer nu al in uw agenda een ‘to do’ bij de datum vanaf dewelke u uw gedeeltelijke teruggave kunt opsturen naar de Vlaamse belastingdienst, gevestigd in de Vaartstraat 16 te 9300 Aalst. En voor alle zekerheid een reminder kort vóór de datum dat u dat ten laatste moet doen…

Heeft u voor uw camion met MTM van minstens 12 ton een eurovignet, verlies dan uw aanvraag van een gedeeltelijke teruggave niet uit het oog. Die moet u nu binnen de drie maanden opsturen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878