SLECHTE BETALERS - VARIA - 26.09.2014

Betalen of ik haal alles terug weg, beste klant…

Een nieuwe wet maakt het ook voor een aannemer zinvol om een eigendomsvoorbehoud te voorzien, zo luidt het. In welke mate is dat effectief het geval? Wat is er daarbij voor u van belang?

Een zgn. eigendomsvoorbehoud

Niet betaald, dus nog van mij… Daar komt zo’n eigendomsvoorbehoud inderdaad op neer. De klant wordt bij levering nog geen eigenaar van de materialen, maar pas als de factuur betaald is.

Interessant, voor uw leverancier. Dat klopt! Kijk de kleine lettertjes van uw leveranciers maar na. De kans is groot dat er zo’n clausule in staat.

Nu ook voor u zinvol?

Vroeger beperkt toepasbaar. Tot nu toe moesten de goederen nog bij de klant aanwezig en ‘identificeerbaar’ zijn. Ze mochten ook niet ‘onroerend’ geworden zijn, m.a.w. niet ‘vastzitten’ in of aan een gebouw e.d. Vooral die laatste eis beperkte voor u als aannemer het nut van zo’n clausule.

Regels versoepeld. Heel wat van die strikte voorwaarden vallen binnenkort inderdaad weg (Wet betreffende zakelijke zekerheden op roerende goederen, 11.07.2013) . De nieuwe wettelijke regels die in principe op 01.12.2014 van kracht worden, zijn m.a.w. een stuk soepeler.

Terughalen, voor zover het loszit… De door u geleverde materialen effectief terughalen, is in feite hoogstens een optie voor zover ze nog niet in het huis of gebouw van uw klant vastzitten. Dat kan bv. het geval zijn voor een dure eiken tafel die u als schrijnwerker geleverd heeft.

Het zit vast? Extra paperassen… Eens u de door u geleverde materialen gemonteerd of geïnstalleerd heeft en ze dus ‘onroerend’ geworden zijn, volstaat het niet dat u met uw klant zo’n eigendomsvoorbehoud afgesproken heeft. Er zal ook een registratie in het zgn. pandregister nodig zijn. Die registratie zal u online, dus van achter uw pc, in orde kunnen maken. Dat ‘pandregister’, een onlinedatabank, is er echter nog niet. ‘Under construction’, wordt vervolgd dus …

Alles terug gaan uitbreken? De klant gaat het u niet zonder meer toestaan. U zal dus naar de rechter moeten stappen. De vraag is of u van hem alles zal mogen uitbreken. Wat heeft u er dan eigenlijk aan, denkt u wellicht…

Een supervoorrecht. Als uw klant niet betaalt, hoewel hij daar door een rechter toe gedwongen werd, dan kunt u aansturen op de verkoop van het huis of gebouw waarin u het een en ander geïnstalleerd heeft. U passeert dan als eerste langs de kassa, in principe zelfs vóór de hypothecaire schuldeisers (lees: de banken).

Enkel de waarde van uw materiaal gedekt. Dat klopt, en dat maakt zo’n eigendomsvoorbehoud voor u als schilder of metser weinig interessant. Niet de prijs van de verf of bakstenen, maar uw werkuren tellen door op uw factuur. Als installateur van bv. domotica, sanitair, klimatisatie, keukens e.d. kan zo’n eigendomsvoorbehoud wel een interessante stok achter de deur zijn. Voor in noodgevallen…

Al uw kleine lettertjes nu aanpassen? Staat er in uw algemene voorwaarden op de achterkant van uw bestelbonnen en offertes geen eigendomsvoorbehoud, dan kunt u daar sowieso geen beroep op doen. Zo snel mogelijk aanpassen dus onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’...

U vindt een model algemene voorwaarden met zo’n eigendomsvoorbehoudclausule op http://tipsenadvies-bouw.be/download – code BW 17.07.03.

Zeker als u als aannemer vaak dure materialen levert en installeert bij uw klanten, dan doet u er goed aan om in uw kleine lettertjes zo’n eigendomsvoorbehoud te voorzien. U kunt dat na 1 december 2014 immers vaker uitspelen, bv. ook als die materialen ‘onroerend’ geworden zijn. Verwacht er echter ook niet te veel van.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878