CONTROLE & GESCHILLEN - BANKGEHEIM - 25.08.2014

Leasingmaatschappij en bankgeheim, hoe zit dat nu?

De vraag of en wanneer precies de fiscus aan uw leasingmaatschappij mag vragen wie de optie bij het einde van het contract gelicht heeft, wordt in een cassatiearrest van 22.05.2014 nog eens toegelicht. Wat zegt Cassatie?

Bvba A least een BMW 520i, maar bij het einde van het leasecontract wordt de aankoopoptie niet gelicht door die bvba. De auto wordt door de leasingmaatschappij wel voor € 1.054,64 verkocht aan een werknemer van nv B, die diensten levert voor bvba A.

Standpunt fiscus

De fiscus vraagt info bij de leasingmaatschappij over wie de auto gekocht heeft. Aangezien hij de werknemer van nv B niet kan belasten op een voordeel alle aard, wordt bvba A belast op een abnormaal en goedgunstig voordeel gegeven aan de werknemer van nv B. Daarmee is volgens de fiscus het bankgeheim niet geschonden. Hij heeft immers enkel inlichtingen gevraagd over de derde koper aangaande een commerciële verrichting.

Standpunt rechter

Cassatie geeft de bvba gelijk! De fiscus mag m.a.w. geen informatie opvragen bij een leasingmaatschappij met het oog op het belasten van de bvba-leasingnemer, ook al hebben die vragen betrekking op de verkoop van de auto aan een derde ten opzichte van het leasingcontract. Het bankgeheim (art. 318 WIB 92) is ook dan geschonden!

Commentaar

Leasing en bankgeheim. In 2007 stelde Cassatie dat een leasingmaatschappij een financiële instelling is (Cass., 16.03.2007) en dus voor een zgn. financiële leasing (activeren en afschrijven van de auto) onder het bankgeheim (art. 318 WIB 92) valt. De fiscus mag dus op het einde van het contract geen gegevens bij de leasingmaatschappij opvragen.

Soms toch géén bankgeheim? In 2009 bracht Cassatie (Cass., 15.10.2009) enige nuancering in haar vroegere standpunt. Het bankgeheim voor een leasingmaatschappij geldt wel, maar alleen ten aanzien van de klanten-leasingnemers. Wanneer die klant de aankoopoptie niet licht, maar de auto verkocht wordt aan een derde, dan is die derde koper geen klant van de leasingmaatschappij en speelt het bankgeheim toch niet!

Gevolg? De aankoopoptie als zaakvoerder privé lichten, houdt sindsdien meer fiscaal risico in. De fiscus mag immers vragen wie de optie gelicht heeft en kan u dus vervolgens belasten op een voordeel alle aard voor het verschil tussen de optieprijs en de werkelijke waarde van de auto.

Fiscus mag geen achterpoortjes gebruiken! Daar komt de uitspraak (Cass., 22.05.2014) op neer. De fiscus mag wel vragen wie de auto gekocht heeft, maar alleen met de bedoeling om die koper zelf te belasten. Als dat niet gaat, dan stopt het daar ook, stelt Cassatie impliciet. Door verder te graven en te vragen naar de professionele band tussen de derde koper en de klant-leasingnemer – om dan de klant te belasten op een abnormaal en goedgunstig voordeel – gaat de fiscus zijn boekje te buiten en is het bankgeheim geschonden!

Puntjes zijn nog eens op de i gezet? Ja! Door dit arrest geeft Cassatie nog eens duidelijk aan dat het bankgeheim wel degelijk geldt voor de vennootschap als klant. De fiscus kan daar met ‘trucjes’ niet onderuit proberen te komen!

Download het arrest van het Hof van Cassatie van 22 mei 2014 van http://tipsenadvies-belastingen.be/download  – code BT 20.19.07.

Enkel als de fiscus de koper van een auto wil belasten, mag hij vragen stellen aan de leasingmaatschappij en geldt het bankgeheim niet. Kan de koper niet belast worden op een voordeel, dan stopt het daar ook. De fiscus mag dan niet verder vragen om uw vennootschap te belasten op een zgn. abnormaal voordeel.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878