BELASTINGCONTROLE - 27.08.2014

Meeneemcontroleur is uitzondering?

Sinds begin 2014 mag de fiscus bij een controle alles meenemen naar het bureau. Mag dat altijd of is dat toch te nuanceren? De fiscus geeft zelf toelichting...

Controle met de camionette. Dat is sinds begin dit jaar dus effectief mogelijk. De fiscus kan uw boekhouding in principe gewoon komen ophalen om deze vervolgens bij hem op het bureau te controleren. Uw belastingcontroleur heeft nu m.a.w. hetzelfde meeneem- of zgn. retentierecht als zijn collega van de Btw, want die kon dat al langer...

Mag geen gewoonte worden! Dat is nl. wat de fiscus daar zélf over zegt in een recente circulaire. Het meenemen van de stukken mag nl. geen automatisme worden en moet ‘weloverwogen’ worden. Zo kan het bv. wél als er een vermoeden is dat bepaalde zaken niet aangegeven werden, bepaalde btw-verplichtingen niet nageleefd werden en/of als u zelf akkoord gaat natuurlijk om alles mee te geven.

Maakt deze nuance veel verschil in de praktijk? Uiteraard niet. Proberen te vermijden dat een controleur uw boekhouding meeneemt, zal u immers niet in dank afgenomen worden. In de praktijk zal u dus weinig keuze hebben.

Let op 1! Van alles wat u elektronisch bewaart, kan de fiscus of de Btw ook gewoon vragen om dat even te kopiëren op hun usb-stick en dan hebben ze ook meteen alles natuurlijk.

Let op 2! Alles wat niet afgesloten is, mag niet fysiek meegenomen worden, maar mag wel gekopieerd worden als u dat elektronisch bewaart.

Wat is er wél van belang? Kortweg, dat u een zgn. proces-verbaal van retentie krijgt. Daarin moet dan een detail gegeven worden van wat er precies meegenomen werd, alsook de reden om uiteindelijk alles mee te nemen. Dit proces-verbaal moet u ten laatste vijf werkdagen na het fysieke meenemen van de boekhouding ontvangen.

Tip 1. Vraag sowieso steeds onmiddellijk een bewijs van de afgifte van uw boekhouding, zo niet heeft u bij een mogelijke discussie hierover geen poot om op te staan . U zal dan eerst een summier ontvangstbewijs bekomen en vervolgens het proces-verbaal zelf.

Tip 2. Wordt er niets meegenomen, maar wel elektronisch gekopieerd, dan is zo’n pv niet vereist, maar vraag er het best toch naar. De fiscus adviseert zijn ambtenaren immers om het ook dan op te maken.

De fiscus vraagt zijn controleurs er geen gewoonte van te maken om alles mee te nemen, maar voor u maakt dat weinig verschil. Vraag sowieso steeds onmiddellijk een ontvangstbewijs in afwachting van het officiële pv.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878