BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 27.08.2014

Werknemer in vennootschap van uzelf of uw partner?

Het sociaal statuut van een werknemer is op een aantal vlakken nog beter dan dat van een zelfstandige. U vraagt zich dan ook af of u werknemer kunt worden in uw eigen vennootschap of in de vennootschap van uw partner. Hoe zit dat?

Waarom zou u werknemer willen zijn?

Is toch duurder? Ja, de sociale zekerheid voor een werknemer is duurder dan voor een zelfstandige. Het lijkt dus niet interessant om voor een werknemersstatuut te kiezen in plaats van of naast het statuut van zelfstandige.

Wel een beter statuut. Op een aantal vlakken is het statuut van een werknemer toch nog interessanter dan dat van een zelfstandige. Denk bv. maar aan de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en het feit dat u als zelfstandige geen recht heeft op werkloosheidsuitkeringen.

Gelijktijdig werknemer en zaakvoerder?

In twee aparte vennootschappen? Bent u zaakvoerder in vennootschap A en werknemer in vennootschap B waarmee u verder niets te maken heeft, dan is er geen probleem.

In één en dezelfde vennootschap? Bent u zaakvoerder of bestuurder van vennootschap A en wilt u daarin ook gelijktijdig werknemer zijn, dan kan dat in principe ook. Er moeten dan in de praktijk wel twee voorwaarden vervuld zijn.

Onderscheiden taken. De taken die het voorwerp uitmaken van de arbeidsovereenkomst, moeten voldoende onderscheiden zijn van uw taken als zaakvoerder of bestuurder. U moet dus kunnen bewijzen dat u naast uw opdrachten als zaakvoerder of bestuurder nog andere, niet-leidinggevende taken uitvoert. Denk bv. aan het verwerken van de administratie of een aantal technische taken.

Onder gezag en toezicht. U moet ten tweede aantonen dat u werkt in een zgn. band van ondergeschiktheid, wat wil zeggen dat u onder gezag en toezicht staat van iemand.

Concreet. Bent u de enige zaakvoerder van de vennootschap, dan kunt u er onmogelijk tegelijk ook werknemer van zijn. U kunt immers geen gezag en toezicht uitoefenen over uzelf. Is er echter een college van zaakvoerders binnen uw bvba of bent u een van de bestuurders in een nv, dan liggen de kaarten anders. U kunt dan immers voor uw werknemerstaken wel onder gezag en toezicht staan van dat college of van de raad van bestuur.

Let op 1! U mag dan als zaakvoerder wel niet over onbeperkte bevoegdheden beschikken, d.w.z. u mag niet in uw eentje de vennootschap kunnen besturen en vertegenwoordigen. Het volstaat met andere woorden niet dat er meerdere zaakvoerders zijn, het moet gaan om een college dat gezamenlijk beslist.

Let op 2! Bent u de meerderheidsaandeelhouder, dan staat u eigenlijk boven dat zaakvoerderscollege of de raad van bestuur. Die kunnen dan normaal geen gezag en toezicht over u uitoefenen.

Werknemer in vennootschap partner?

Kan het? Zijn u en uw partner feitelijk samenwonend, dan is er geen probleem. Ook voor gehuwden kan het strikt genomen, al liggen de kaarten daar iets moeilijker. Vroeger werd immers aangenomen dat er tussen echtgenoten geen band van ondergeschiktheid mogelijk is. De meeste rechters vinden ondertussen dat dit wel kan, als uit de concrete en feitelijk omstandigheden ook effectief een band van ondergeschiktheid blijkt. Ook de RSZ volgt dat standpunt.

Tip. Vaak is het interessanter om dan het statuut van medezaakvoerder te kiezen.

U kunt in een vennootschap werknemer én zaakvoerder zijn, voor zover er een college van zaakvoerders of een raad van bestuur is die gezag en toezicht heeft over u. Werknemer zijn in de vennootschap van uw partner kan zonder probleem voor feitelijk samenwonenden en is strikt genomen ook mogelijk voor gehuwden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878