SCHENKING - 25.02.2014

Hoe het best roerende goederen schenken?

Wie geen schenkingsrechten wil betalen, heeft de keuze tussen een handgift, een bankgift of een schenking voor de Nederlandse notaris. Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van een hand- of bankgift? Wanneer moet u toch naar de notaris? Wat is de beste strategie om goedkoop en toch juridisch en fiscaal gezien sluitend te schenken? Kunt u ook een verzekering schenken en hoe doet u dat?

Handgift: materiële overdracht. Een handgift komt tot stand doordat iets tastbaars van hand tot hand overgedragen wordt. Uiteraard maakt u veiligheidshalve wel het best de nodige bewijsstukken op via de klassieke aangetekende brieven of een bewijsdocument (de ‘pacte adjoint’). Ook dat bewijsdocument verzendt u het best aangetekend, zodat het een niet-aanvechtbare datum heeft. Aangezien een handgift tot stand komt door de materiële overdracht van het geschonken goed, is een handgift enkel mogelijk voor lichamelijk roerende goederen (bv. goudstukken, een kunstwerk) of onlichamelijk roerende goederen waarvan het recht geïncorporeerd is in de titel (bv. geld of effecten aan toonder). Toch is er een reeks minder voor de hand liggende goederen die u perfect via een handgift kunt schenken. Zo komen bv. ook een personenwagen, een caravan, een boot of een sportvliegtuig in aanmerking.

Bankgift: onrechtstreekse schenking. De bankgift is een ‘onrechtstreekse schenking’. U realiseert de schenking immers door een verrichting die op zich ‘neutraal’ is. Uit een overschrijving blijkt immers niet automatisch dat het om een schenking gaat. De wil van de partijen om te schenken mag enkel onrechtstreeks blijken, bv. uit de bijbehorende briefwisseling of uit het ‘pacte adjoint’. Laat de mededeling van de overschrijving dan ook blanco en vermeld geen schenking of iets dergelijks.

Bankgift: limieten. De overschrijving kan bestaan uit geld, maar ook uit effecten. Daarmee botsen we op de eerste limiet van de bankgift: goederen die u niet kunt overschrijven, kunt u niet schenken via een bankgift. Een schuldvordering, bv. een rekening-courant, kunt u niet overschrijven. Daarnaast is een bankgift in een aantal specifieke gevallen juridisch en/of fiscaal gezien niet helemaal sluitend. Voor een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik, een restschenking, ... kiest u beter voor een notariële akte.

Nederlandse notaris. Belgen opteren vaak voor een schenking via een Nederlandse notaris. Ze doen dat vooral omdat ze dan een notariële akte hebben, met een vaste datum, maar toch geen schenkingsrechten moeten betalen. Zo’n akte kost u dus enkel een ereloon van ± € 1.500 (inclusief btw). Daarmee kunt u alle roerende goederen schenken zonder geconfronteerd te worden met de beperkingen van de hand- of bankgift. We denken daarbij o.m. aan het schenken van aandelen op naam van uw vastgoedvennootschap, van een schuldvordering (rekening-courant), een restschenking, een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik, ...

Geld en effectenportefeuilles: het best via bankgift. Dat is immers juridisch sluitend. Via de rekeninguittreksels kunt u perfect aantonen wanneer de bankgift plaatsvond. Bovendien kost deze techniek u niets. Wie de vervelende drie jaar (voor familiebedrijven soms zeven) waarbinnen er bij uw overlijden toch nog successierechten te betalen zijn, wil uitschakelen, kan het bewijs van de bankgift tegen 3% (3,3% in het Waals gewest) registreren. U kunt dat eventueel ook pas doen wanneer de schenker binnen die termijn ernstig ziek wordt. Schenken via een Nederlandse notaris kan uiteraard ook. U betaalt dan wel het ereloon. De driejaarstermijn blijft ook dan spelen.

Waardevolle voorwerpen: handgift. De handgift is een handige en goedkope manier om bv. kunst, antiek, een boot, ... te schenken. Naast de klassieke aangetekende brieven of het ‘pacte adjoint’ zorgt u het best voor een bijkomend bewijsstuk door de verzekering op naam van de begunstigde afte sluiten of de inschrijving te veranderen (auto). Voeg eventueel ook een foto toe aan de bewijsdocumenten. Ook hier kunt u de stukken achteraf nog registreren.

Spaar- of beleggingsverzekering: notariële akte. Juridisch gezien is een verzekeringspolis (Tak 21 of 23) een vorderingsrecht op de verzekeraar. Meestal zijn de ouders verzekeringnemer en verzekerde. Enkel als de verzekerde overlijdt vóór de eindvervaldag, komt het geld toe aan de kinderen (begunstigde bij overlijden). Zo’n verzekeringscontract kunt u dus niet via een hand- of bankgift schenken. De meeste fiscalisten gaan ervan uit dat er een notariële akte nodig is. Impliciet treedt de fiscus deze visie ook bij door te aanvaarden dat u niet opnieuw premietaks moet betalen als er een notariële akte is en een avenant bij de polis.

Download een overzicht met sluitende en goedkope oplossingen voor meer dan 20 roerende goederen van http://tipsenadvies-vermogen.be/download  – code VM 17.05.14.

Geld of een effectenportefeuille schenkt u veilig en goedkoop via een bankgift. Voor kunst, antiek, een auto, een boot, ... blijft een handgift een goede oplossing die niets kost. Zorg naast de aangetekende brieven wel voor een bijkomend bewijs (verzekering, inschrijving) en identificeer het geschonkene door een foto toe te voegen aan de bewijsdocumenten (aangetekende brieven, ‘pacte adjoint’). Voor een Nederlandse notaris kunt u ook aandelen op naam of een schuldvordering schenken. Ook voor een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik of van een beleggingsverzekering (Tak 21 of 23) heeft u een notariële akte nodig.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878