VOORDEEL AUTO - 20.02.2014

Fiscus moet privégebruik bewijzen!

Een collega gaf geen voordeel auto aan voor zijn 4x4 omdat hij er niet privé mee reed. De fiscus belastte hem toch! Wat vond de rechter daarvan?

Geen voordeel auto aangegeven, fiscus belast toch. Uw collega had met zijn bvba een 4x4 gekocht, waarvoor hij geen voordeel aangaf. Tegen zijn belastingcontroleur zei hij dat hij privé niet met die auto reed, vermits er privé ook nog twee auto’s ingeschreven stonden op naam van zijn vrouw. De controleur geloofde de man niet, o.a. omdat er op zijn privénaam ook een aanhangwagen ingeschreven stond, terwijl enkel de auto van de vennootschap een trekhaak had en de privéauto’s niet.

Wat vond de rechter ervan? Die gaf uw collega gelijk! De fiscus moet het privégebruik nl. bewijzen. Dat bewijs mag geleverd worden met zgn. feitelijke vermoedens. Dat zijn logische gevolgtrekkingen uit bekende feiten. Daar is de fiscus hier echter niet in geslaagd. Het feit dat enkel de auto van de vennootschap de aanhangwagen kon trekken, wil volgens de rechter nog niet zeggen dat die auto privé gebruikt werd. Uw collega beweerde dat hij de aanhangwagen gebruikte voor zijn werk (sanitair en chauffage) en de fiscus heeft deze bewering niet kunnen weerleggen.

Vergelijkbaar met recente rulings. De laatste jaren heeft ook de Rulingcommissie meermaals aanvaard dat er geen voordeel auto belast moet worden wanneer een bedrijfsleider zonder woon-werkverkeer (omdat de vennootschap gevestigd is op het privéadres) ook privé nog een auto ter beschikking heeft.

Tip. Dit is geen toegeving van de fiscus, maar gewoon een toepassing van de wet! U bent m.a.w. niet verplicht om zelf een ruling aan te vragen als u zich in een gelijkaardige situatie bevindt.

Let op! Soms verwacht de Commissie wel van de rulingaanvragers dat ze een kilometeradministratie bijhouden. Hoewel dat geen voorwaarde is die in de wet staat, doet u dat beter ook, zelfs als u geen ruling vraagt. Anders is de kans groter dat uw controleur moeilijk zal doen en u dus nog naar de rechter zal moeten stappen om uw gelijk te halen.

Download het arrest van het hof van beroep van Luik van 27.03.2013 van http://tipsenadvies-belastingen.be/download  – code BT 20.09.01.

De fiscus moet volgens de rechter zelf het privégebruik bewijzen, wat moeilijk lukt als u geen woon-werkverkeer heeft én privé nog een auto heeft. Houd een kilometeradministratie bij om nog sterker te staan bij een controle.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878