BEZOLDIGING - 06.02.2015

Bezoldigingstheorie tóch aanvaard!

Zijn de kosten van een pand in uw vennootschap dat u privé gebruikt, aftrekbaar? Die vraag werd op 13.11.2014 (opnieuw) voorgelegd aan Cassatie...

Privé gebruikt pand. Een doktersvennootschap kocht een woning waarin de arts-zaakvoerder woonde. Dat ‘voordeel gratis woning’ zette hij op zijn loonfiche en hij gaf het aan in zijn privébelastingaangifte. De fiscus verwierp echter de kosten van die woning, maar volgens de Luikse rechter (Luik, 23.10.2012) én het Hof van Cassatie zijn ze wél aftrekbaar. De terbeschikkingstelling van de woning is nl. de tegenprestatie voor de activiteit die de arts uitoefent binnen zijn vennootschap, zodat de kosten ervan aftrekbaar zijn als loonkosten (art. 195 WIB 92) .

Bezoldigingstheorie. Volgens deze theorie krijgen kosten de aard van loonkosten als er belastbare voordelen van alle aard tegenover staan (bv. voor een ‘gratis’ auto, woning, enz.) en loonkosten zijn 100% aftrekbaar. De fiscus is echter niet wild van deze theorie , zelfs niet indien de bedrijfsleider zijn voordeel op een fiche zet én zich erop laat belasten. Rechtspraak is er dan weer in het voordeel van de belastingplichtige én in het voordeel van de fiscus. Even leek het zelfs alsof Cassatie de fiscus zou volgen (Cass., 20.06.2013 en Cass., 20.06.2014) , maar nu lijkt Cassatie uiteindelijk toch de juiste kant te kiezen. Er zijn evenwel een aantal belangrijke aandachtspunten...

Tip 1. Zorg ervoor dat de statuten van uw vennootschap de aankoop en het gebruik van onroerende goederen toelaten.

Tip 2. Zorg ervoor dat u kunt aantonen dat die woning een tegenprestatie is voor het werk dat u in uw vennootschap levert. Doe dat door zeker een voordeel woning aan te geven op uw loonfiche en in uw privébelastingaangifte. Neem het elke maand voor 1/12 mee op voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing om extra te benadrukken dat het wel degelijk mee deel uitmaakt van uw ‘loonpakket’. Zorg er verder ook voor dat er melding van gemaakt wordt in het verslag van de algemene vergadering en dat dit mee goedgekeurd wordt.

Download het arrest van het Hof van Cassatie van 13.11.2014 van http://tipsenadvies-belastingen.be/download – code BT 21.08.01.

Volgens het Hof van Cassatie zijn de kosten van een pand dat u als zaakvoerder privé gebruikt, wel degelijk aftrekbaar, als dat pand een vergoeding in natura is voor uw activiteiten in uw vennootschap.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878