ZAKELIJK - FINANCIEEL - 01.04.2015

Uw spaargeld verdient beter!

De rente op spaarboekjes is historisch laag, maar toch zijn de onderlinge verschillen groot. Welke sites helpen u bij de juiste keuze?

1. BankShopper.be ( http://www.bankshopper.be ) heeft zopas de online Spaartest gelanceerd (ook rechtstreeks toegankelijk via http://www.spaartest.be ). In vijf eenvoudige stappen komt u hiermee te weten welke spaarrekening voor u het meeste opbrengt. Daarbij moet u o.a. uw spaarbedrag en -termijn (belangrijk voor de getrouwheidspremie) aangeven. Volgens de initiatiefnemers brengt het beste spaarboekje alvast tien keer meer op dan het slechtste. Bij onze tests waren de verschillen minder spectaculair, maar toch verrassend.

2. Alternatieven. De eerder besproken Spaarsimulator van Wikifin ( http://www.wikifin.be – in de rubriek Tools ) laat u eveneens op zoek gaan naar de beste spaarrekening in uw concrete situatie, maar het feit dat u bij aanvang een aantal keuzes moet maken (bank met of zonder agentschappen, internetrekening of gewone rekening, jongerenrekening of gewone rekening), vinden wij niet zo’n goed idee. Bovendien zijn de resultaten wat minder overzichtelijk voorgesteld dan bij BankShopper. be. De Spaarsimulator van Spaargids.be ( http://www.spaargids.be/sparen/spaarsimulator.html ) is overigens wél een aanrader.

Let op! Ook al proberen al deze websites zo actueel mogelijk te zijn, toch doet u er goed aan om steeds de officiële tarieven en voorwaarden bij de banken zelf te checken.

3. BankWijzer ( http://www.bankwijzer.be ) is ook een nieuw initiatief. Hiermee kunt u nagaan in welke mate banken duurzaam zijn en dus niet betrokken zijn bij o.a. wapenhandel, milieuvervuilende praktijken en ondernemingen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten.

4. Tip. U kunt perfect een extra spaarrekening openen bij een andere bank. Ga wel na of uw getrouwheidspremie reeds verworven is wanneer u uw spaargeld van de oude naar de nieuwe rekening transfereert. Weet ook dat u binnen eenzelfde bank drie keer per jaar een bedrag van min. € 500 naar een andere spaarrekening kunt overschrijven zonder kosten en zonder de opgebouwde getrouwheidspremie te verliezen.

Gebruik, naast de Spaarsimulator van Spaargids.be, nu ook de Spaartest van BankShopper.be om de beste spaarrekening te zoeken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878