Alle domeinen

2015 - April

E-MAIL - VARIA - 30.04.2015

Zo test u uw html-mail uit


TELEFONIE - GSM & SMARTPHONE - 30.04.2015

Naadloos overgaan van smartphone naar Mac of pc

Zou het niet handig zijn als u telefoontjes of sms-berichten ook kon beantwoorden op uw computer of tablet, zonder uw telefoon zelfs uit uw binnenzak te halen? Hoe pakt u dat aan in iOS en Android?

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 30.04.2015

Zo maakt u goede digitale foto’s

Tegenwoordig nemen we allemaal digitale foto’s. Maar hoe maakt u professioneel ogende foto’s, die u bv. kunt gebruiken in uw bedrijfsbrochure of op uw website? Wij gingen op zoek naar online tips.

SOFTWARE - LINUX - 30.04.2015

Eens proeven van Linux?

Het Linux-besturingssysteem is stabiel, veilig en springt efficiënt om met geheugen. Heeft u een pc waarop u het wel eens wilt proberen als alternatief voor Windows? Welke versie van Linux kiest u dan?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 30.04.2015

Plan uw mail met Boomerang

De Boomerang-tool voegt planningsfuncties toe aan Gmail of Outlook. Kunt u hiermee uw manier van werken met mail nog verbeteren?

ONTSPANNING - VARIA - 30.04.2015

Drones: meer dan alleen speelgoed?

Drones komen steeds meer in het nieuws. Er zijn ook relatief goedkope exemplaren te koop voor privégebruik. Wat heeft zo’n drone te bieden?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 30.04.2015

Zo vermijdt u wegklikkers

Uw (potentiële) klanten komen naar uw website met een concreet doel: van algemene bedrijfsinfo opvragen tot een concrete bestelling doorgeven. Toch haken ze vaak vroegtijdig af. Hoe kunt u dit vermijden?

BEVEILIGING - VARIA - 30.04.2015

Bescherm uw smartphone tegen dieven


SOFTWARE - VIDEO - 30.04.2015

Screencasts maken kan zo

Met BlueBerry Flashback kunt u opnames maken van alles wat er zich op uw scherm afspeelt. Een interessante tool voor u? En zijn er alternatieven?

SOFTWARE - APPS - 30.04.2015

Snel scannen met uw smartphone

Met de camera van uw smartphone (of tablet) kunt u snel en gemakkelijk documenten ‘inscannen’. U kunt de documenten dan zelfs meteen in de cloud zetten. Hoe gebeurt dat precies en welke apps kunnen dit?

ZAKELIJK - MARKETING - 30.04.2015

Internetmarketing: benut elk kanaal maximaal

Via internet zet u uw zaak, uw activiteiten, uw producten en uw diensten in de kijker. Dat kan o.a. via uw website, e-mail en sociale media. Elk kanaal vergt een aparte marketingbenadering. Waar vindt u meer info?

SOFTWARE - VARIA - 30.04.2015

Stop hangende apps in Android of iOS

Uw smartphone of tablet kan net als een gewone computer vastlopen. Meestal komt dat door een app die niet meer reageert op uw schermaanrakingen. Hoe kunt u zo’n ‘hangende’ app geforceerd stoppen om verder te kunnen werken?

EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 30.04.2015

Zorg ervoor dat uw website mobiel is

Sinds kort scoren websites die mobielvriendelijk zijn beter in de zoekresultaten van Google. Hoe zorgt u ervoor dat u hoog blijft scoren in de ranking?

ONROEREND GOED - 30.04.2015

Garages: een interessant alternatief?

Om een appartement te kopen moet u een groot bedrag in een keer investeren. Is beleggen in garages dan een beter alternatief? Hoeveel kost een garage en welk huurrendement mag u verwachten? Hoe wordt u daarop belast? Kunt u zich bij de verhuur van een garage contractueel beter beschermen? En wat zijn de praktische aandachtspunten vooraleer u uw handtekening onder de koopovereenkomst zet?

AANDELEN - 30.04.2015

Nu uw winsten veiligstellen?

Aangezien de beurzen zo sterk gestegen zijn, raden sommigen aan (deels) winst te nemen. Is dat vandaag zinvol? Op welke beleggingen neemt u dan het best winst?

BELEGGEN - 30.04.2015

Obligaties: nu anticiperen op een crash?

Volgens sommige analisten zijn obligaties momenteel de meest overgewaardeerde activaklasse. Zit er dan een obligatiecrash aan te komen? Wat is daarom vandaag de beste strategie voor uw bestaande obligatieportefeuille? Is de aanpak daarbij verschillend voor individuele obligaties en voor obligatiefondsen? In welke obligaties zijn nieuwe aankopen nu toch nog verantwoord?

SUCCESSIEPLANNING - 30.04.2015

Plannen mag, simuleren niet!

De rechtbank gaf onlangs de fiscus gelijk toen die veinzing inriep om de verkoop van een onroerend goed aan een neef te belasten met schenkingsrechten. Mag u dan zelf niet meer kiezen of u een onroerend goed verkoopt of schenkt? Wanneer kan de fiscus veinzing inroepen? Wat is het verschil met fiscaal misbruik? Bent u dan nergens meer veilig? Hoe pakt u zo’n verkoop toch correct aan?

VENNOOTSCHAP - 30.04.2015

Maatschap als ‘aandeelhoudersovereenkomst’

Aangezien een maatschap een flexibel en discreet instrument is, wordt zij niet alleen aangewend in het kader van een vermogens- en successieplanning, maar ook om de continuïteit van het bestuur binnen een familiebedrijf te regelen. Hoe werkt dat dan precies? Wat zijn de voor- en nadelen van het werken met een maatschap t.o.v. een aandeelhoudersovereenkomst en een certificatie van aandelen?

SUCCESSIEPLANNING - 30.04.2015

Een nieuwe Vlaamse antimisbruikbepaling?

Sinds de Vlaamse Belastingdienst de erf- en schenkbelasting naar zich toe getrokken heeft, is er heel wat te doen over de antimisbruikbepaling. Recentelijk kwam er een nieuwe circulaire uit. Wat verandert er daardoor voor u? Blijven de ‘witte’ en de ‘zwarte’ lijsten uit de eerdere federale circulaires nu toch van toepassing of niet? En kunnen testamentaire bepalingen nog steeds geen misbruik uitmaken?

ONROEREND GOED - 30.04.2015

Eigenaar in een klein gebouw: andere regels?

Volgens sommigen is de wet op de mede-eigendom (de zgn. Appartementswet) niet van toepassing op gebouwen met maximaal drie appartementen. Klopt dat? Wanneer is die wet van toepassing en wanneer niet? Kunt u dan de andere eigenaars verplichten om die wet toch toe te passen? Hoe worden de kosten verdeeld en hoe zit het met het beheer en de herstellingen als de Appartementswet niet speelt?

SUCCESSIEPLANNING - 30.04.2015

Fonds op naam als alternatief voor duolegaat?

Wie alleen verre verwanten heeft, opteert omwille van de torenhoge successierechten vaak voor een duolegaat. Toch zijn er daaraan ook nadelen verbonden. Hoe kunt u via een ‘fonds op naam’ de fiscale voordelen van een duolegaat combineren met de zekerheid dat uw planning uitwerking zal vinden? Wat zijn daarvan de voordelen? Hoe werkt dat praktisch?

CBN-ADVIES - 28.04.2015

Nieuw regime taxshelter sinds 1 januari 2015: boekhoudkundige verwerking?

Zoals u weet, zijn de spelregels voor taxshelterinvesteringen voor raamovereenkomsten gesloten na 1 januari 2015 ingrijpend gewijzigd. Als investeerder in zo’n taxshelter deelt u niet langer in de opbrengst van een audiovisueel werk, maar krijgt u gewoon een fiscale vrijstelling.

Daardoor is de boekhoudkundige verwerking van zo’n taxshelter eveneens ingrijpend gewijzigd. De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) bracht daarover op 4 maart 2015 een ontwerpadvies uit. Wat kunnen we uit dat ontwerpadvies leren? Hoe verwerkt u uw investering in zo’n taxshelter nu correct in de boekhouding?


UITWINNINGSVERGOEDING - 28.04.2015

Uitwinningsvergoeding: wat moet een ontslagen werknemer nu kunnen bewijzen?

Als het bedrijf een commercieel medewerker ontslaat, dan ontstaat er vaak discussie over de vraag of die medewerker al dan niet een handelsvertegenwoordiger was en dus recht heeft op een uitwinningsvergoeding.

Welke criteria zijn relevant om te bepalen of een collega al dan niet een handelsvertegenwoordiger is? Wie moet bewijzen of die collega al dan niet effectief cliënteel aangebracht heeft? Wat zei de rechtbank daarover onlangs?

Hoe kunt u bij het opstellen van de arbeidsovereenkomst op die discussie anticiperen? Wat zet u in het contract voor wie naast het bezoeken van klanten hoofdzakelijk andere taken heeft?


GEWAARBORGD LOON - 28.04.2015

Terug te vragen bij een verkeersongeval?

Kunt u het gewaarborgd loon van (de verzekeraar van) een aansprakelijke derde terugvorderen als een collega arbeidsongeschikt is door een (verkeers)ongeval? Wanneer kan dat en wanneer niet? U moet wel zelf het initiatief nemen. Wat doet u dan concreet? Kunt u ook voor oudere ongevallen nu nog een vergoeding vragen?

BUITENLAND - 28.04.2015

Buitenlandse vaste inrichting: fiscale gevolgen van stopzetting of verzelfstandiging?

Meestal is het voordeliger om een buitenlandse activiteit op te starten via een vaste inrichting (VI) eerder dan via een aparte vennootschap (dochter) omdat u zo de buitenlandse opstartverliezen in België in mindering van het fiscaal resultaat kunt brengen.

Hoe wordt u dan belast, in België en in het buitenland, eens uw VI winst begint te maken? Kunt u er dan later nog voor opteren om die VI te verzelfstandigen? Wat zijn daarvan dan de fiscale voordelen?

Naar aanleiding van een parlementaire vraag lichtte de minister onlangs toe wat er fiscaal gebeurt als u toch beslist om uw buitenlandse activiteiten stop te zetten. Waarmee moet u dan uitkijken als u op dat moment bepaalde activa van de VI naar België overbrengt?


INCASSO - 28.04.2015

5 manieren om interesten te optimaliseren

Hoe kunt u de interesten op laattijdig betaalde facturen optimaliseren? Vanaf wanneer heeft u recht op interesten? Kunt u daarover andere afspraken maken? Waarom rekent u een gedeeltelijke betaling het best eerst aan op openstaande interesten? Mag u interest op interest aanrekenen? En hoeveel interest kunt u concreet vragen?

REORGANISATIE - 28.04.2015

Wanneer is ook uw fusie, splitsing of andere reorganisatie belastingvrij?

Wanneer kan uw reorganisatie belastingvrij gebeuren? Wat zijn daarvan de concrete gevolgen? Kunt u de recupereerbare fiscale verliezen van de betrokken vennootschappen dan ook mee overdragen?

Hoe wordt u belast als een reorganisatie toch niet aan de voorwaarden voldoet om belastingvrij te verlopen?

Uw reorganisatie kan alleen belastingvrij verlopen als u doorslaggevende niet-fiscale motieven heeft. Welke motieven komen daarvoor in aanmerking?

Hoe staat de fiscus tegenover een reorganisatie waar vastgoed of een holding bij betrokken is?


ONKOSTENVERGOEDING - 28.04.2015

Nieuwe ‘landenlijst’ 2015 gepubliceerd

Als u of uw collega’s af en toe voor het werk naar het buitenland gaan, dan kunt u interessante forfaitaire dagvergoedingen genieten. Om de vergoeding te bepalen, gebruikt u de zgn. landenlijst. Die werd onlangs geactualiseerd.

AANSPRAKELIJKHEID - 28.04.2015

De aansprakelijkheid van het bedrijf contractueel uitsluiten: beperkingen?

Via een zgn. exoneratiebeding kunt u de aansprakelijkheid van het bedrijf ten opzichte van de klanten beperken of uitsluiten.

Over welke mate van contractuele vrijheid beschikt u daarbij? Geldt zo’n beding ook voor verborgen gebreken?

Welke beperkingen legt de wet u dan toch nog op?

Zijn de regels strenger als u ook verkoopt aan consumenten? Hoe springt u dan praktisch gezien het beste om met dat onderscheid?


TIJDSKREDIET - 28.04.2015

Tijdskrediet: wanneer vandaag nog mogelijk?

De spelregels voor het opnemen van tijdskrediet worden almaar complexer. Sinds 1 januari 2015 (KB van 30.12.2014) zijn ze vrij ingrijpend gewijzigd.

Wanneer kunnen u en uw collega’s vandaag nog tijdskrediet opnemen? En heeft u als werknemer dan altijd nog recht op een onderbrekingsuitkering vanwege de RVA?

Wat is er gewijzigd aan het systeem van de zgn. landingsbanen voor oudere werknemers?

Daarnaast bestaan er ook ‘thematische verloven’. Wanneer kan een werknemer ouderschapsverlof of palliatief verlof opnemen of thuisblijven om voor een zwaar ziek familielid te zorgen?


LEVERING - 28.04.2015

Skandia-arrest: moet u op transacties tussen hoofdhuis en filiaal nu btw aanrekenen?

Op 17 september 2014 sprak het Europese Hof van Justitie zich in het zgn. Skandia-arrest uit over de vraag of transacties tussen een hoofdhuis en een bijhuis onderworpen zijn aan btw. Vanaf 1 juli 2015 moet u die Europese regels op basis van een recent administratief standpunt ook in België toepassen.

Moet een hoofdhuis nu btw aanrekenen aan zijn filiaal? Welke verplichtingen moet u als hoofdhuis naleven bij een zgn. overbrenging van goederen?

Zijn de regels anders als het filiaal tot een btw-eenheid behoort? Hoe verwerkt u de transacties dan correct in uw Belgische btw-aangifte?


EINDEJAARSOPTIMALISATIE - 28.04.2015

Uw winst op de valreep nog bijsturen?

Hoe kunt u door vooruitbetaalde kosten anders te spreiden uw winst nu toch nog een stukje verlagen? En wat doet u als u te weinig winst gemaakt heeft, bv. om uw notionele interestaftrek volledig te kunnen benutten? Kunt u dan nog optimaliseren met uw gespreid belastbare meerwaarden of met uw afschrijvingen?

BESTUUR - 28.04.2015

Binnenkort algemene vergadering: welke spelregels respecteren?

Als financieel manager krijgt u soms de vraag om op de algemene vergadering als secretaris op te treden. Daarnaast heeft de bedrijfsleider, zeker als de verstandhouding tussen de aandeelhouders niet al te best is, vaak vragen over de spelregels die op die vergadering gelden.

Wie heeft het recht om aanwezig te zijn en te stemmen? Wanneer kan een aandeelhouder zich laten vertegenwoordigen? Mag hij zich laten bijstaan door een advocaat of accountant? Mag hij ook deelnemen als er een belangenconflict speelt of vanop afstand deelnemen?

Welke formaliteiten moet u bij de oproeping naleven? Kunnen de aandeelhouders ook schriftelijk besluiten nemen in plaats van effectief te vergaderen? Wat kan een aandeelhouder zoal doen als hij het niet eens is met de genomen beslissingen?


PERSONEEL - PRAKTIJKASSISTENTE - 28.04.2015

Feestdag: praktijk gesloten en toch loon te betalen?

In de maand mei zijn er heel wat wettelijke feestdagen. Op dergelijke feestdagen is uw praktijk gesloten en toch moet u er meestal loon voor betalen aan uw praktijkassistente. Wanneer is dat het geval en wanneer niet?

BELASTINGAANGIFTE - 28.04.2015

Volmacht geven op ‘MyMinfin’?

Om uw aangifte te doen, moet u uw boekhouder heel wat zaken bezorgen, o.a. fiches 281. Wist u al dat u zich hiervan kunt ‘verlossen’ door een extra volmacht?

HUISARTSEN - GLOBAAL MEDISCH DOSSIER - 28.04.2015

Overschakelen op MyCareNet?

Zoals u in de medische pers kon lezen, zou het in de meeste softwarepakketten al mogelijk zijn om de gmd’s op elektronische wijze via MyCareNet te verlengen. Wat zijn de voor- en nadelen in vergelijking met de manuele verlenging?

BELASTINGAFTREK - LEVENSVERZEKERING - 28.04.2015

Premies levensverzekering aftrekbaar als beroepskosten?

Stel, u sluit een levensverzekering af als waarborg voor een beroepsmatig aangegane lening, bv. een krediet voor een praktijkgebouw. Welke is dan de hoogste fiscale aftrek die u daarvoor kunt krijgen?

GRONDIG ONDERZOCHT - ONTSLAG ZIEKENHUISARTS - 28.04.2015

Overleggen is niet gelijk aan de stemming negeren!

Stel, het ziekenhuis wil een arts ontslaan, maar de leden van de medische raad (MR) stemmen ‘ruim’ tegen (met minstens 2/3). Kan men dan een nieuwe MR houden om opnieuw te kunnen stemmen? Een recent arrest licht toe...

VERZEKERINGEN - AUTO - 28.04.2015

Goedkoper af met een kilometerverzekering?

Er wordt weleens gezegd dat u beter af bent met een kilometerverzekering als u weinig kilometers rijdt. Is dat werkelijk zo en kunt u die ook afsluiten voor een auto die u beroepsmatig gebruikt? Wat als u finaal toch meer kilometers rijdt?

GOED OM TE WETEN - ONROEREND GOED - 28.04.2015

Hoeveel van de grondlasten is aftrekbaar?


PRIVÉ - ONROEREND GOED - 28.04.2015

‘Miserietaks’ opnieuw verlaagd bij relatiebreuk?

Wordt een onroerend goed verdeeld onder de mede-eigenaars, dan moeten er in Vlaanderen 2,5% registratierechten betaald worden. Dat tarief is op 1 januari 2015 in bepaalde gevallen echter terug verlaagd. Wanneer is dat het geval?

GOED OM TE WETEN - AUTO - 28.04.2015

Auto te laat gekeurd, ‘boete’ niet aftrekbaar?


BELASTINGAANGIFTE - 28.04.2015

Buitenlandse rekening zelf ‘melden’?


WONINGFISCALITEIT - 28.04.2015

Andere woning gekocht?


ERVEN EN SCHENKEN - VARIA - 28.04.2015

Vlaamse registratie- en erfbelasting: wat is er nieuw?

Sinds 1 januari 2015 heeft Vlaanderen zijn uitgebreide bevoegdheden inzake registratie- en successierechten vormgegeven in de ‘Vlaamse Codex Fiscaliteit’. Wat moet u daarover weten?

ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 28.04.2015

Successierechten op ‘eeuwigdurende’ Tak 21 en 23?

Tegenwoordig hebben veel mensen een Tak 21 of Tak 23 die een ‘oneindige’ looptijd heeft of zogezegd loopt tot 99 jaar. Wordt de begunstigde in dat geval altijd belast? Wat als de begunstigde vóór de verzekeringnemer overlijdt?

BTW - 6% - 28.04.2015

Afbreken en bouwen tegen 6%


RESTAURANTKOSTEN - 28.04.2015

Restaurant of traiteur, fiscaal verschillend?

Een collega gaat soms met zakenrelaties op restaurant en soms ontvangt hij ze ook thuis en laat hij het eten leveren door een traiteur. In dat geval zijn volgens zijn controleur de kosten maar voor 50% en niet voor 69% aftrekbaar. Klopt dat?

VASTGOED - 28.04.2015

‘Snelle’ verkoop nieuwbouw, hoe wordt u belast?

Een koppel verkoopt een woning binnen de vijf jaar na de bouw ervan. Volgens de controleur slaat een stuk van de ‘winst’ die ze daarbij maken echter op de grond, en moet die tegen een hoger tarief belast worden. Klopt dat?

FISCAAL - 28.04.2015

Komt er controle of zijn ze me vergeten?

U heeft nog steeds geen afrekening gekregen van de fiscus over inkomsten 2013. Is dat normaal of betekent dit dat er iets aan de hand is?

SOCIAAL STATUUT - UITKERINGEN - 28.04.2015

Tijdskrediet om u te komen helpen in uw zaak…

Uw vrouw wil komen helpen in uw zaak en is van plan om daarvoor tijdskrediet of ouderschapsverlof aan te vragen. Kan dat wel of zijn die twee niet combineerbaar? Wat zijn daarbij de aandachtspunten?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 27.04.2015

OR op komst: nu AR wijzigen?

Stel, u heeft nog geen ondernemingsraad (OR), maar u zal er in 2016 één moeten installeren. Waarom dan nu nog vlug uw arbeidsreglement (AR) wijzigen?

ECOCHEQUES - SECTORALE ACTUALITEIT - 27.04.2015

Minder dan € 250 ecocheques: berekent u het ook zelf?

Werkgevers uit het ‘oude’ PC 218 moeten in juni de ecocheques voor 2015 betalen aan hun bedienden. De referentieperiode voor de berekening van het bedrag loopt tot 31 mei a.s. Hoe zit die berekening in elkaar?

RUSTPAUZE - MOGELIJKE SANCTIES - 27.04.2015

Kunt u verbieden dat men een ‘terrasje’ gaat doen?

Stel, twee werknemers besluiten om op de middag een terrasje te gaan doen en ze veroorzaken op de terugweg een (zwaar) verkeersongeval. Kunt u daartegen optreden en kunt u dergelijke zaken verbieden voor de toekomst?

BEDRIJFSWAGEN - ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 27.04.2015

Wat als men firmawagen weigert in te leveren bij ziekte?

Stel, uw car policy voorziet dat u na de eerste maand ziekte de firmawagen kunt ‘terugvragen’. Wanneer een werknemer daar weigert op in te gaan, kunt u hem dan ontslaan om dringende reden? Een recent arrest licht toe...

PERSONEELSBELEID - CONTROLE PERSONEEL - 27.04.2015

‘No smartphone’ tijdens de werkuren?

Volgens recente persberichten zou 62% van het privé surfen tijdens het werk via de smartphone van de werknemers (op het draadloos internet van het bedrijf) gebeuren. Moet u dat zomaar toestaan of kunt u dat ‘wettelijk gezien’ bestraffen?

VERZEKERING ARBEIDSONGEVALLEN - 27.04.2015

Wanneer zijn aanvullende waarborgen interessant?

De arbeidsongevallenverzekering is wettelijk verplicht. De verzekeraars pakken soms echter uit met bijkomende waarborgen ‘die interessant kunnen zijn’. Over welke bijkomende waarborgen gaat het en wanneer zijn ze effectief interessant?

FEESTDAGEN - INHAALRUST - 27.04.2015

Zijn Pasen en Pinksteren dan geen feestdagen?

Stel, een werknemer werkt op Pasen en op paasmaandag, of met Pinksteren en op pinkstermaandag. Worden beide dagen dan – wegens werken op een feestdag – ‘dubbel betaald’, zoals men dat pleegt te noemen?

PENSIOEN - 24.04.2015

Niet meer wachten tot 1 januari van het jaar erna?

Vroeger sloot men de pensioenloopbaan af op 31 december van het jaar dat voorafging aan het pensioen. Sinds 1 januari 2015 telt echter ook het laatste ‘gedeeltelijk’ loopbaanjaar mee. Welke gevolgen heeft dit voor u?

BELEGGEN - 24.04.2015

Nog beleggen wanneer u al aan uw pensioen denkt?

U denkt stilaan aan uw pensioen en u vraagt zich af of ‘beleggen’ voor u nog zinvol is. Veel senioren plaatsen hun spaargeld namelijk gewoon op een spaarboekje. Hoog tijd om enkele misverstanden hierover uit de weg te ruimen...

SUCCESSIEPLANNING - 24.04.2015

Generation skipping met ‘doorschuivend’ vruchtgebruik

Ouders die een goed gelegen pand bezitten, willen dit meestal graag in de familie houden zonder al te veel successierechten én willen de huur ervan levenslang blijven opstrijken. Hoe kunnen beide doelstellingen gerealiseerd worden?

ONDERHOUDSUITKERINGEN - 24.04.2015

Onderhoudsuitkering ‘in natura’ aftrekbaar?

U bent gescheiden, u laat uw ex in de gezinswoning wonen, maar u betaalt de lening intussen verder af. Zijn deze betalingen binnenkort in uw aangifte dan aftrekbaar als onderhoudsuitkeringen? Geldt dat ook voor andere uitgaven?

AFTREKBARE KOSTEN - 24.04.2015

Hoe haalt u fiscaal gezien het maximum uit uw motor?

De lente is eindelijk in het land en u wilt een motor kopen die u ook voor uw beroepsverplaatsingen zal gebruiken. Hoe haalt u het maximale fiscaal voordeel uit de aankoop van de motor en de kosten die erbij komen kijken?

MONSTERBOETE - 24.04.2015

‘Monsterboete’ nog voor het verleden?

Onlangs zijn de regels voor de ‘monsterboete’ drastisch versoepeld. Geldt die versoepeling ook bij een controle over de voorbije jaren? De minister verduidelijkt…

ONROEREND GOED - 24.04.2015

Waarop letten bij verkoop pand uit uw vennootschap?

U bent privé eigenaar geworden van een pand uit uw vennootschap, bv. omdat het vruchtgebruik dat uw vennootschap had op het pand afgelopen is. Waarmee moet u dan fiscaal gezien rekening houden wanneer u dat pand wilt verkopen?

VENNOOTSCHAP - 24.04.2015

Vennootschapsbijdrage voor 2015


AFTREKBAARHEID KOSTEN - 24.04.2015

Diefstal aangeven levert niets op?


DIVIDEND - 24.04.2015

Extra geld nodig in juni, wees creatief!

Voor uw zomervakantie wilt u wat extra geld opnemen. Neemt u dan eerstdaags op de jaarvergadering een tantième op of is een dividend fiscaal gezien beter?

LIQUIDATIERESERVE - 24.04.2015

In vereffening en toch een liquidatiereserve?

Kan een vennootschap in vereffening de winst op bv. de verkoop van een pand als liquidatiereserve boeken en die bij de vereffening belastingvrij uitkeren?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 24.04.2015

Aandelen verkopen van ene aan andere vennootschap

U bezit privé de aandelen van twee vennootschappen A en B en u verkoopt aan vennootschap A bv. 20% van de aandelen van vennootschap B. Wat zijn daarvan dan de fiscale gevolgen voor u privé en voor uw vennootschappen?

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 24.04.2015

Optie leasecontract privé gelicht, is daar iets mis mee?

U licht persoonlijk de optie om de leaseauto van uw vennootschap over te nemen. Is daar iets mis mee of moet u dat in het voorkomende geval afstemmen met uw collega-zaakvoerders? Zijn er in dat verband specifieke aandachtspunten?

ONKOSTENVERGOEDING - 24.04.2015

Buitenlandse dagvergoeding 2015


JAARREKENING - VARIA - 24.04.2015

Een niet-getekende jaarrekening, voer voor discussie…

Op de komende jaarvergadering wordt de jaarrekening goedgekeurd, kort nadien wordt die neergelegd. Is het een probleem als die jaarrekening niet door alle aandeelhouders getekend wordt? Wat zijn daarbij de aandachtspunten?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 24.04.2015

Zijn er regels voor een volmacht aan uw boekhouder?

Uw boekhouder vult de aangiftes in van uw vennootschap en van u privé. Indien nodig dient hij ook bezwaarschriften in. Kan de fiscus dan moeilijk doen zo hij daarvoor geen schriftelijke volmacht heeft? Welke regels gelden er eigenlijk?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 24.04.2015

Pensioenvoorziening afboeken op vraag van uw bank?

Nu uw vennootschap een nieuw krediet nodig heeft, vraagt uw bank om uw indertijd aangelegde zgn. interne pensioenvoorziening (gedeeltelijk) terug te nemen. Waarom is dat? Hoe zit dat dan fiscaal gezien en is dat een goed idee?

LICHTE VRACHTWAGEN - 24.04.2015

Lichte vracht voor de DIV, dus oké?


6%-BTW-TARIEF - VARIA - 22.04.2015

Liften en het juiste btw-tarief

De Btw heeft al meermaals een standpunt ingenomen over de vraag welk btw-tarief geldt met betrekking tot werken aan een lift. Er zijn dan ook verschillende soorten liften. Wat is er daarbij voor u als aannemer-installateur van belang?

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 22.04.2015

U bent geen bouwpromotor…


RECHT - OPLEVERING - 22.04.2015

Uw werk beschadigd door een andere aannemer

U voert werken uit bij een klant. Na u gaat er een andere aannemer aan de slag en die beschadigt hetgeen u pico bello afwerkte. Wie riskeert in zo’n geval wat? Een rechter had alvast een klare kijk op die problematiek…

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 22.04.2015

U bent aannemer, geen verkoper…


PERSONEEL - VARIA - 22.04.2015

Kan arbeidsongevallenverzekeraar zich tegen u keren?

Als u personeel in dienst heeft, bent u verplicht om een arbeidsongevallenpolis af te sluiten. Die kan duur uitvallen. In welke mate kan zo’n verzekeraar een uitbetaalde uitkering van u terugeisen?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 22.04.2015

Ruime garantie als verkoopargument…

Heel wat klanten zijn gevoelig voor het argument dat u de kwaliteit van de door u geplaatste materialen of toestellen garandeert. Wat is er van belang als u zo’n waarborg op papier bevestigt?

RECHT - VARIA - 22.04.2015

Uw adresgegevens online laten zetten?

Een collega-aannemer kreeg telefonisch de vraag of hij zijn adresgegevens via een .net-website wilde promoten. Wat zijn in zo’n geval de aandachtspunten?

RECHT - VARIA - 21.04.2015

Nieuwe biljetten van € 20


ONROEREND GOED - VARIA - 21.04.2015

Meteen kopen of in eerste instantie huren?

U heeft een handelspand op het oog om er een tweede zaak in op te starten. U overweegt om het meteen te kopen, maar bent niet zeker van het commerciële succes. Hoe kunt u huren en de optie op een aankoop openhouden?

PERSONEEL - VARIA - 21.04.2015

Straks beter af met voltijdse werknemers in de horeca?

Op 07.04.2015 concretiseerde de regering-Michel een aantal ondersteunende maatregelen uit het zgn. horecaplan. Wat is daarbij voor u als uitbater van een horecazaak van belang?

RECHT - VARIA - 21.04.2015

Gereserveerd, maar klant laat het afweten…

Volgens sommigen zijn ‘no-shows’ een groeiend probleem, anderen trekken dat in twijfel. Hoe kunt u zich daartegen wapenen als u er last van heeft? In welke mate kunt u het spel hard spelen?

FISCAAL - BTW - 21.04.2015

Voortaan drinkt de Btw er ene mee!

In een recente beslissing aanvaardt de Btw dan toch de aftrek van btw op hapjes en drankjes tijdens o.m. een opendeurdag. Wat is er wel nog van belang?

RECHT - ADVOCAAT - 21.04.2015

Advocaat te betalen, ook als hij de mist ingegaan is?

U had een advocaat genomen voor een belangrijke zaak. Normaliter had hij die zaak ook moeten winnen, maar naar verluidt heeft hij de dingen verkeerd aangepakt. Kunt u dan weigeren om zijn rekening te betalen?

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 21.04.2015

Houd uw zakenreis fiscaal optimaal!

Gaat u voor zaken naar het buitenland, dan mag u per dag een belastingvrije forfaitaire onkostenvergoeding opnemen uit uw vennootschap. Sinds 1 april 2015 gelden hiervoor nieuwe bedragen. Even kijken wat er nog van belang is...

PERSONEEL - PROEFTIJD - 21.04.2015

Op proef via een contract van bepaalde duur?

Sinds vorig jaar kunt u niet meer in een proefperiode voorzien als u een werknemer aanwerft. Veel kmo’s lossen dit op door meer te werken met contracten van bepaalde duur. Is dat de oplossing en wat zijn daarbij de aandachtspunten?

WONINGHUUR - BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN - 21.04.2015

Wat zet u op papier als één huurder vertrekt?

U verhuurt aan een koppel, maar na een tijd wil een van beiden vertrekken. Mogelijk wilt u ook wel aan de overblijvende partner blijven verhuren. Hoe pakt u dat dan het best aan?

MEDE-EIGENDOM - GEMENE DELEN - 21.04.2015

Wie betaalt mee aan de renovatiewerken?

Zijn er in het appartementsgebouw renovatiewerken nodig, dan kan de algemene vergadering niet enkel beslissen dat ze uitgevoerd moeten worden en door welke aannemer, maar ook wie er moet meebetalen. Hoe zit dat precies?

WONINGHUUR - VARIA - 21.04.2015

De Post bezorgt de opzeg terug...

U zegt uw huurder aangetekend op. Hij ontvangt die opzeg echter niet, want de postdiensten bezorgen hem nadien aan u terug. Is zo’n opzeg dan wel geldig?

FISCAAL - PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 21.04.2015

Niet het pand, maar aandelen verkopen, fiscaal misbruik?

Volgens de Rulingdienst is het ‘leegmaken’ van een vennootschap op het onroerend goed na om dan meteen daarna de aandelen te verkopen, fiscaal misbruik! Oei, wat is dat allemaal en waarmee moet u rekening houden?

GEMEEN HUURRECHT - VARIA - 21.04.2015

Wat op het einde van de bezetting ter bede?

Wilt u als eigenaar in afwachting van bv. een verkoop, iemand uw pand laten gebruiken, dan kiest u het best niet voor huur, maar voor een zgn. bezetting ter bede. Wat op het einde van die bezetting? Moet u dan een opzeg geven?

GEMEEN HUURRECHT - VARIA - 21.04.2015

De huur opzeggen in het Engels?


RUIMTELIJKE ORDENING - ERFDIENSTBAARHEID - 21.04.2015

Mag u de servitudeweg op uw perceel afsluiten?

In de tuin van uw woning loopt een weg van doorgang naar een achtergelegen perceel. Moet u als eigenaar dan ook dulden dat Jan en alleman dat weggetje gebruikt of mag u daar bv. een hek plaatsen zodat niet iedereen door kan?

BTW - NIEUWBOUW - 21.04.2015

Tijdelijk 6%-btw-tarief nieuwbouw: overmacht versoepeld!

In 2009 en 2010 kreeg u van de regering een btw-cadeau van € 7.500 op een nieuwbouw. Hoe zat dat ook alweer en wat als u nu niet meer in die woning woont? De minister kwam op 01.04.2015 met goed nieuws! Welk dan... ?

BTW - 17.04.2015

Btw op eten en drinken tóch aftrekbaar!

Serveert u bv. op uw opendeurdag hapjes en drankjes aan uw klanten, dan is de btw daarop in principe niet aftrekbaar. Nu verandert de Btw echter van gedachte.

KADASTRAAL INKOMEN - 17.04.2015

Hoe kunt u uw nieuw kadastraal inkomen betwisten?

U vindt het kadastraal inkomen (ki) dat toegekend is aan uw nieuwe of verbouwde woning te hoog. Kunt u daartegen dan gewoon in bezwaar gaan of geldt er een specifieke procedure? Wat mag u zeker niet uit het oog verliezen?

HUUR - 17.04.2015

Hoeveel huur vraagt u als u het ki nog niet kent?

U heeft een nieuw of grondig verbouwd pand en u wilt een deel ervan verhuren aan uw vennootschap. De fiscaal interessante huur die u kunt vragen wordt berekend op basis van het ki. Wat echter wanneer uw pand nog geen ki heeft?

AFTREKBARE KOSTEN - 17.04.2015

Zijn eten en drinken aftrekbaar voor de Belastingen?

Onlangs heeft de Btw laten weten dat ze na jarenlang moeilijk doen nu toch aanvaardt dat de btw op kosten van eten en drinken in het kader van een publicitair evenement aftrekbaar is. Hoe zit dat echter voor de Belastingen?

ONKOSTENVERGOEDING - 17.04.2015

De buitenlandse landenlijst is er weer!


BEROEPSKOSTEN - 17.04.2015

Over te dragen kosten moet u fiscaal niet overdragen!

Heeft u tijdens boekjaar 2014 bepaalde kosten vooruitbetaald, dan moet u het stuk daarvan dat betrekking heeft op 2015, boeken via de zgn. overlopende rekeningen. Is dat ook fiscaal gezien een verplichting of kan het ook anders?

VOORDEEL VAN ALLE AARD - 17.04.2015

Blijft uw vennootschap uw energiefacturen betalen?

Uw verwarming en elektriciteit worden door uw vennootschap betaald. Het voordeel waarop u privé belast wordt, is de voorbije jaren fors gestegen, terwijl uw huis grondig geïsoleerd is en u zonnepanelen heeft. Hoe kunt u optimaliseren?

GROEPSVERZEKERING - 17.04.2015

Op het einde nog snel uw loon verhogen?

Over enkele jaren gaat u met pensioen en zal u het kapitaal van uw groepsverzekering opnemen. Kunt u nu nog snel uw loon verhogen om zo uw fiscaalvriendelijk pensioenkapitaal aan te dikken? Een ruling van 25.11.2014 verduidelijkt...

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 16.04.2015

Zo kiest u een goede ‘nickname’


SOFTWARE - APPS - 16.04.2015

Uw smartphone als tolk


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 16.04.2015

Uw sociale zekerheid online

Elke Belgische onderneming heeft een officiële en onlangs vernieuwde e-Box voor socialezekerheids-documenten. Wat moet u hierover weten?

WEBDIENSTEN - ONLINE POLLS - 16.04.2015

SurveyMonkey in het nieuw

Via een online enquête komt u meer te weten over bv. de wensen van uw klanten. SurveyMonkey, de handige webtool die u hiermee wil helpen, werd onlangs in een nieuw jasje gestoken. Wij testten de nieuwe functies voor u uit.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 16.04.2015

Haal alles uit uw LinkedIn-bedrijfspagina

Eerder hebben we u uitgelegd hoe u een LinkedIn-pagina voor uw zaak of bedrijf kunt maken. We geven nog wat meer tips om zo’n bedrijfspagina maximaal te benutten.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 16.04.2015

Al uw sociale media op één plaats

Is uw bedrijf actief op sociale netwerken zoals Facebook en Twitter? In dat geval is het soms moeilijk om alle inkomende en uitgaande berichten onder controle te houden. Welke tools kunnen u dan helpen?

SOFTWARE - VARIA - 16.04.2015

De hele wereld ontdekken met Google Earth Pro

Met de Google Earth-software kunt u al langer gratis de aarde in 3D bekijken: steden, straten, oceanen, enz. Sinds kort is de Pro-versie ook volledig gratis. Wat heeft Google Earth Pro precies te bieden?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 16.04.2015

Efficiënter aan de slag met Google Docs

Google Docs of Google Documenten is de online kantoorsuite van Google. Wilt u nog sneller en efficiënter tekstverwerken of rekenbladen maken, dan kan dat met deze tips and tricks.

SOFTWARE - OFFICE - 16.04.2015

Kan mijn Word-document nog gered worden?

Ooit een Word-document, waar u uren aan had zitten schrijven, kwijtgeraakt omdat het bij het opslaan beschadigd raakte en daarna niet meer opende? Enkele tips om dit op te lossen.

TELEFONIE - SMARTPHONE - 16.04.2015

Houd uw Android-thuisscherm bewust eenvoudig

De meeste Android-smartphone-makers voegen zoveel toeters en bellen toe aan hun toestellen dat het thuisscherm wel heel druk wordt. Hoe houdt u dit zo eenvoudig mogelijk voor uzelf of bv. voor een ouder familielid?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 16.04.2015

Adressen automatisch aanvullen

De zogenaamde autocomplete-functie in uw mailapplicatie vult zelf adressen aan zodra u enkele letters ingetikt heeft. Hoe werkt dit precies en hoe kunt u het een en ander zelf bijsturen?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 16.04.2015

Maak uw presentaties online

De tijd dat u absoluut PowerPoint moest installeren om presentaties te maken, is voorbij. Online diensten maken het mogelijk om snel en efficiënt in de cloud een presentatie te maken en die eenvoudig te delen. Welke zijn de moeite waard?

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 16.04.2015

Google AdWords kunt u automatiseren

Met Google AdWords kunt u er tegen betaling voor zorgen dat uw website bovenaan in de zoekresultaten van Google verschijnt. Goed om te weten is dat u dit systeem zelfs kunt automatiseren.

AANSPRAKELIJKHEID - 15.04.2015

Hoe de aansprakelijkheid van uw bedrijf contractueel beperken of zelfs uitsluiten?

Via een zgn. exoneratiebeding kunt u uw aansprakelijkheid ten opzichte van uw klanten beperken of uitsluiten.

Over welke mate van contractuele vrijheid beschikt u daarbij? Geldt zo’n beding ook voor verborgen gebreken?

Hoe bewijst u de afspraken die u daarover met de klant maakte? Wat is daarbij de rol van uw algemene voorwaarden?

Welke beperkingen legt de wet u dan toch nog op? Zijn de regels strenger als u ook verkoopt aan consumenten? Hoe springt u dan praktisch gezien het best om met dat onderscheid?


GESCHILLEN - 15.04.2015

Een geschil definitief regelen met een dading: hoe doet u dat correct?

Met een dading kunt u een geschil tussen twee of meer partijen op een minnelijke wijze beëindigen. Waarover kunt u zoal een dading sluiten? Waarom is het, zelfs als u ervan uitgaat dat de kans zeer groot is dat u van de rechtbank gelijk krijgt, toch vaak zinvol om een dading te sluiten?

Wat zijn dan de aandachtspunten bij het opstellen van die dading?

Wat is het belang van het doen van wederzijdse toegevingen en hoeveel speelruimte heeft u daarbij?

En wat doet u als de tegenpartij uiteindelijk de gemaakte afspraken toch niet naleeft?


WINSTBESTEMMING - 15.04.2015

Welke bestemming geeft u nu het best aan de winst van 2014?

Binnenkort moet u op de jaarvergadering een bestemming geven aan de winst voor boekjaar 2014. U kunt die winst uitkeren als dividend of tantième of ze reserveren. Wanneer is een bepaalde winstbestemming verplicht en wanneer is ze verboden?

Wanneer is fiscaal gezien een dividend, tantième of reserve een goede keuze? Hoeveel van de winst laat u in een kmo het best overboeken naar de liquidatiereserve?

Is een meerwaarde gespreid laten belasten toch (nog) interessant?

Is het fiscale plaatje anders als u nog overgedragen winsten heeft uit vorige boekjaren? Wanneer kunt u ook dan het best nog wachten met een uitkering?


AANDELEN - 15.04.2015

Een pakketje aandelen ‘doorschuiven’ naar uw partner: hoe pakt u dat het best aan?

Het gebeurt wel vaker dat ondernemers of vrije beroepers na verloop van tijd een deel van de aandelen in hun vennootschap op naam van hun partner willen zetten, in het kader van een successieplanning of om bepaalde situaties uit het verleden recht te trekken.

Hoe ‘verschuift’ u dan het best aandelen naar uw partner? Kunt u de aandelen schenken of verkopen? Is er daarbij een verschil tussen gehuwden en wettelijk samenwonenden?

Waarom is het verschuiven van aandelen via een huwelijkscontract binnen het huwelijksvermogen vaak de beste oplossing?


AANSPRAKELIJKHEID BESTUURDERS - 15.04.2015

Achterstand btw-betalingen vennootschap: opletten voor uw aansprakelijkheid?

In bepaalde gevallen kan de Btw u als bestuurder of zaakvoerder rechtstreeks aanspreken om de achterstallige btw van uw vennootschap te voldoen. Cassatie verduidelijkte onlangs wanneer en in welke mate dat precies kan.

De Btw kan u in principe enkel aanspreken als de achterstand het gevolg is van een fout. Maakt het daarbij verschil of u al dan niet belast bent met de dagelijkse leiding? Wanneer is er een wettelijk vermoeden dat u een fout gemaakt heeft?

Wat houdt uw hoofdelijke aansprakelijkheid dan precies in? Welke stappen moet de Btw zetten vóór ze u persoonlijk kan aanspreken? Wat doet u dan het best om toch een dagvaarding te vermijden?


GROEPSVERZEKERING - 15.04.2015

Binnen enkele jaren loopt uw IPT of groepsverzekering af, wat dan?

Hoe wordt u momenteel op de uitkering van uw groepsverzekering belast als u het kapitaal in één keer opvraagt? En hoeveel belastingen betaalt u als u de groepsverzekering meteen omzet in een lijfrente?

Waarom is het meestal voordeliger om eerst uw kapitaal op te nemen en daarna bij een verzekeraar van uw keuze een lijfrentecontract te sluiten? Welke uitkering kunt u dan verwachten? Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n lijfrente? Waarom kunt u zich tegen het risico dat u echt oud wordt, beter beschermen met een ‘uitgestelde lijfrente’? Wat houdt dat concreet in?

Zijn er alternatieven om een regelmatig inkomen te halen uit uw pensioenkapitaal?


VASTGOED - 15.04.2015

Is investeren in garages een interessant alternatief?

Als u een huis of appartement koopt, moet u in één keer een groot bedrag investeren. Bovendien wordt u dan vaak geconfronteerd met problemen en discussies met uw huurder.

Is beleggen in garages of parkeerplaatsen dan een beter alternatief? Wat kost een garage? Welk rendement mag u verwachten?

Waarom kunt u zich bij de verhuur van een garage contractueel beter beschermen? En wat zijn de praktische aandachtspunten vooraleer u uw handtekening zet?

En ten slotte, welk deel van uw huurinkomsten vloeit er weg naar de fiscus? Hoe beschermt u zich tegen het risico dat u toch op de volledige huurinkomsten belast zou worden?


BTW - AFTREKBAARHEID - 13.04.2015

Btw op tolgeld, aftrek beperkt?


AUTO - FISCALE AFTREK - 13.04.2015

Lagere inkomsten, dus lagere aftrek?


OMZETBEREKENING - 13.04.2015

Zoveel uur tegen zoveel € per uur...


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 13.04.2015

Geen btw-nummer, geen btw-aftrek!


FISCAAL - 13.04.2015

Oei, aangetekende brief fiscus?

Zonder dat er eerst een controle plaatsvond, krijgt u ineens een zgn. bericht van wijziging van de fiscus. Is er dan een probleem of toch niet noodzakelijk?

ERVEN EN SCHENKEN - ONROERENDE GOEDEREN - 13.04.2015

Gunsttarief schenking Vlaamse bouwgrond verlengd!

Het schenken van een bouwgrond in Vlaanderen tegen lagere schenkingsrechten, is sinds begin dit jaar verlengd tot eind 2019. Welke voorwaarden gelden er daarvoor precies en waar moet u desgevallend wel mee opletten?

VENNOOTSCHAP - 13.04.2015

Ideale eindleeftijd groepsverzekering?

U heeft in uw vennootschap een groepsverzekering. Wat is dan de optimale ‘eindleeftijd’ voor de uitkering van uw extralegaal pensioenkapitaal: 60 of 65 jaar?

BELEGGEN - 13.04.2015

Profiteren van de goedkope euro?

De koers van de euro staat momenteel laag. Hoe komt het dat de Duitse beurs profiteert van die goedkope euro? Hoe kunt u daar eventueel mee van profiteren? Welke zijn de beste opties die u als belegger heeft?

GOED OM TE WETEN - SCHENKEN - 13.04.2015

Gunsttarief voor bouwgrond verlengd!


BEROEPSKOSTEN - SEMINARIES - 13.04.2015

Hoe gebruikt u de buitenlandse dagforfaits (van 2015)?

Sinds 1 april 2015 zijn de dagforfaits voor ‘buitenlandse dienstreizen’ weer aangepast. U kunt die toekennen wanneer u voor uw praktijk naar het buitenland gaat, bv. om er een seminarie te volgen. Hoe werkt dit nu weer precies?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - NO FAULTWET - 13.04.2015

Wanneer vergoedt het Fonds voor Medische Ongevallen?

Het Fonds Medische Ongevallen (FMO) zou nog maar 365 dossiers behandeld hebben. In amper tien van die dossiers werd er ook beslist om de patiënt effectief te vergoeden. Wanneer kan het Fonds precies een vergoeding toekennen?

PRIVÉ - VERHUREN - 13.04.2015

Geen huurprijs in kosten, toch beroepsmatig verhuurd?

Een tandarts verhuurde een appartement en had in het contract voorzien dat de huurprijs door de huurder fiscaal niet ingebracht mocht worden als een aftrekbare kost. Toch werd hij belast op de effectieve huurprijs. Waarom?

GRONDIG ONDERZOCHT - ASSOCIATIE - 13.04.2015

Een matigingsbepaling in een niet-concurrentiebeding?

Stel, een niet-concurrentiebeding van een associatie of ziekenhuiscontract wordt als te ruim beschouwd. Wordt er dan helemaal geen rekening mee gehouden of kan de rechter de toepassing ervan beperken? Het Hof van Cassatie licht toe...

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 13.04.2015

Arbeidsongeval of niet: wat ‘schuift’ dat?

Stel, een patiënt die loontrekkende is, zal gedurende bv. zes maanden werkonbekwaam zijn ten gevolge van een ongeval. Wat is het financiele verschil naargelang dit ongeval wel of niet als arbeidsongeval erkend zal worden?

BELASTINGAANGIFTE - 13.04.2015

Een nieuwe volmacht nodig?

Uw boekhouder vraagt u om langs te komen met uw paspoort en pincode om een volmacht te geven. Is dat al voor de aangifte of is dat nog voor iets anders?

ROERENDE VOORHEFFING - 13.04.2015

Betaalt u rv als u uit een Tak 23 stapt?


MAALTIJDCHEQUES - 13.04.2015

Hoe zit het nu met de maaltijdcheques?


LOON - 13.04.2015

Een belastbaar voordeel op rc zetten is duurder?

Geniet u als zaakvoerder/bestuurder een aantal ‘gratis’ voordelen, dan wordt u daar in principe privé op belast, tenzij u die voordelen op uw rc laat boeken. Dat laatste is echter wel duurder. Waarom is dat precies?

SOCIALE BIJDRAGEN - 13.04.2015

Minder loon opnemen om voorschotten te laten zakken?

Om uw voorlopige sociale bijdragen die u vanaf dit jaar betaalt te laten verlagen, moet u kunnen aantonen dat uw inkomsten van 2015 onder bepaalde grenzen zullen liggen. Is het daarvoor voldoende uw loon als zaakvoerder te laten zakken?

SUCCESSIEPLANNING - 13.04.2015

Tak 44: interessant voor uw successieplanning?

Naast de vrij bekende Tak 21- en Tak 23-verzekeringen, bestaat er ook nog een Tak 44-verzekering. Wat is dat precies en hoe kunt u dit gebruiken als instrument voor de planning van uw nalatenschap?

SUCCESSIEPLANNING - 13.04.2015

Successierechten op ‘eeuwigdurende’ Tak 21 en 23?

Tegenwoordig hebben veel mensen een Tak 21 of Tak 23 die een ‘oneindige’ looptijd heeft of loopt tot 99 jaar. Wordt de begunstigde in dat geval altijd belast? Wat als de begunstigde vóór de verzekeringnemer overlijdt?

AFTREKBARE KOSTEN - 13.04.2015

Advocatenkosten zijn wél aftrekbaar, beste controleur!

Een ondernemer had voor twee processen in verband met zijn zaak een advocaat ingeschakeld. De fiscus weigerde echter de aftrekbaarheid van de advocatenkosten. Was de rechter het daarmee eens? Even kijken...

PERSONEN TEN LASTE - 13.04.2015

Wie draagt er thuis de broek?

Woont uw vader of moeder bij u in, dan kunt u deze onder bepaalde voorwaarden fiscaal ten laste nemen. Vereist is daarvoor onder meer dat u kunt aantonen dat u aan het hoofd van het gezin staat. Wat betekent dat en hoe bewijst u dat?

AFSCHRIJVINGEN - 10.04.2015

Investeringen van 2014 minder afschrijven dan u mag?

Uw vennootschap heeft in 2014 investeringen gedaan waarop u normaal gezien al een volledig jaar mag afschrijven. Soms is het echter interessanter om minder af te schrijven! Wanneer dan en wat zijn de gevolgen voor de volgende boekjaren?

LIQUIDATIERESERVE - 10.04.2015

Cadeautje door begrotingscontrole…


LIQUIDATIERESERVE - 10.04.2015

Hoe uw liquidatiereserve boeken?


ALGEMENE VERGADERING - VARIA - 10.04.2015

Twee algemene vergaderingen op één dag?

Bij Belgacom is er niet één, maar zijn er twee algemene vergaderingen ingepland, een ervan enkel gewijd aan een naamswijziging. Kan daarover dan niet op de jaarvergadering zelf beslist worden? Is zo’n naamswijziging zoiets bijzonders?

AANDELEN - OVERDRACHT - 10.04.2015

Eerst uw aandelen volstorten, dan pas verkopen?

U mag de niet-volgestorte aandelen van uw bvba overdragen, maar dat houdt volgens de rechter wel risico’s in. Wat is daarbij van belang en hoe vermijdt u problemen rond de zgn. volstortingsplicht?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 10.04.2015

Geen belastingen betalen met een vzw?

Sommige ‘ondernemingen’ zitten in een vzw en zouden dan geen belastingen moeten betalen. Klopt dat wel en wat met de winsten van een ‘echte’ vzw?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 10.04.2015

Uw werkelijke beroepskosten bewijzen als zaakvoerder?

Privé wordt u belast op uw loon uit uw vennootschap na aftrek van uw sociale bijdragen en uw andere beroepskosten. Voor die ‘andere beroepskosten’ krijgt u een forfaitaire aftrek of mag u uw kosten bewijzen! Wanneer is dat interessant?

MONSTERBOETE - 10.04.2015

Nog monsterboete zo u controle krijgt?

De nieuwe versoepelde ‘monsterboete’ geldt ook voor nog niet afgesloten geschillen. Wat betekent dat concreet als u nu een vennootschapscontrole krijgt?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 10.04.2015

Geen verkiezing, één verkiezing of zelfs meerdere?

De sociale verkiezingen worden georganiseerd op het niveau van de ‘technische bedrijfseenheid’. Daarom moeten twee aparte vennootschappen soms ‘opgeteld’ worden of moet één vennootschap ‘opgedeeld’ worden. Kunt u dat vermijden?

OPZEGGINGSTERMIJN - 10.04.2015

Hoe slim anciënniteit overnemen?

Stel, u wilt wel ingaan op de vraag van een kandidaat-werknemer om zijn anciënniteit over te nemen, maar u wilt toch een slag om de arm houden. Hoe kan dat?

KOSTENVERGOEDING - 10.04.2015

Nieuwe landenlijst voor 2015 gepubliceerd


ARBEIDSONGEVAL - 10.04.2015

Hoe berekent men de arbeidsongevallenvergoeding?

Stel, een werknemer heeft een arbeidsongeval gehad en zal enkele maanden volledig arbeidsongeschikt zijn. Hij vraagt u hoe zijn vergoeding berekend zal worden en wat hij er netto van zal overhouden. Hoe werkt dit?

SECTORALE ACTUALITEIT - PC 218 - 10.04.2015

Het PC 218 is niet meer! U zit nu in PC 200...


ARBEIDSONGESCHIKT - ONTSLAG - 10.04.2015

Geschikt volgens het ziekenfonds, dus terug werken?

Stel, de ziekenfondsarts verklaart een werknemer geschikt om te werken, maar deze laatste weigert om het werk te hervatten. Hij brengt zelfs een nieuw doktersattest binnen. Is dat een reden om te ontslaan (om dringende reden)?

GROEPSVERZEKERING - IMPLICIET ONTSLAG - 10.04.2015

Kunt u stoppen met de groepsverzekering?

Stel, u zou omwille van de wettelijke rendementsgarantie of een andere reden, de groepsverzekering van uw werknemers willen schorsen of stopzetten. Is dat mogelijk en zo ja, op welke manier? Een recent arrest licht toe...

OPZEGGINGSVERGOEDING - OUTPLACEMENT - 10.04.2015

Stoppen met outplacement, dus terug vier weken extra?

Stel, u heeft iemand ontslagen met een opzegvergoeding van meer dan 30 weken en die is ingegaan op uw outplacementaanbod in ruil voor vier weken minder opzegvergoeding. Nu wil hij daar echter op terugkomen. Moet u daarop ingaan?

OUDERSCHAPSVERLOF - 10.04.2015

Wie gaat er op ouderschapsverlof zonder uitkeringen?

Van ouderschapsverlof bestaan er twee vormen: een betaalde vorm (lees: met uitkeringen van de RVA) en een onbetaalde vorm. Onlangs werd de cao van de onbetaalde vorm aangepast. In welke zin? Voor wie is dit interessant?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 10.04.2015

Hoe rijk is uw klant-vennootschap?

Een klant vraagt u om voor zijn vennootschap werken uit te voeren. Het gaat om een grote opdracht, u heeft dus veel te winnen, maar ook veel te verliezen als uw klant niet betaalt. Wat is er daarbij van belang en hoe vermijdt u problemen?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 10.04.2015

U mag kandidaat-huurders toch nog selecteren, niet?

Uit de resultaten van een onderzoek in Gent bleek dat discriminatie een wijdverspreid probleem is op de verhuurmarkt. Waar ligt echter de grens? U bent toch niet verplicht om aan de eerste de beste kandidaat te verhuren, wel?

RECHT - VARIA - 10.04.2015

Is uw inschrijving in de KBO in orde?

Als een slechte betaler opmerkt dat uw inschrijving in de KBO niet in orde is, vangt u mogelijk bot bij de rechter. Moet uw klant uw factuur dan niet betalen?

6%-BTW-TARIEF - APPARTEMENTEN - 10.04.2015

Werken in een appartement soms tegen 21% btw

Een collega voerde herstelwerken uit in een appartement dat door een particulier verhuurd werd aan een firma. Aangezien het blok hoofdzakelijk residentieel was, werd geopperd dat hij moest factureren tegen 6% btw, maar is dat wel zo?

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 10.04.2015

Hoe juridisch veilig uw klant verder helpen?

Uw klant vraagt om bepaalde werken te komen herdoen. De oorzaak van de problemen ligt wellicht bij uw leverancier. Hoe pakt u dat aan om achteraf de rekening naar de aansprakelijke leverancier te kunnen doorschuiven?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 10.04.2015

U plant een beursdeelname

Her en der worden lente- en voorjaarsbeurzen georganiseerd. Met welke gewijzigde wettelijke regels moet u rekening houden als u als middenstander met een stand op zo’n beurs staat?

OFFERTES & CONTRACTEN - 10.04.2015

Prijs oké, maar de service achteraf…

Een betaalterminalleverancier moet zich voor de strafrechter verantwoorden voor oplichting van middenstanders. Wat is er voor u van belang?

PERSONEEL - VARIA - 10.04.2015

Diefstal uit kassa, bewezen met camerabeelden…

Diefstal door eigen personeel is een groeiend fenomeen. In welke mate mag u dat soort diefstal bewijzen aan de hand van camerabeelden? Volstaat het dat uw personeel zeer goed weet dat er camera’s hangen?

VERZEKERINGEN - 10.04.2015

Verzekeringspremie geen beroepskost?


RECHT - VARIA - 07.04.2015

Wanneer geen rijbewijs C mét code 95 nodig?

Er is blijkbaar heel wat verwarring over de gevallen waarin een vrachtwagenchauffeur toch geen zgn. code 95 op zijn rijbewijs C nodig heeft. De FOD Mobiliteit verduidelijkte begin februari 2015 het een en ander.

FACTUUR - PROTESTEREN - 07.04.2015

Soms volstaat het niet om de factuur te protesteren…

Een collega had de factuur van een leverancier tijdig geprotesteerd, maar deed dat volgens de rechter verkeerd en moest die factuur dus toch betalen. Wat liep er fout en wat is daarbij voor u van belang?

RECHT - VARIA - 07.04.2015

Strengere regels voor verwarmingstoestellen op komst

Ieder gewest heeft eigen regels inzake het energieverbruik, de keuring en het onderhoud van verwarmingstoestellen. Gelden die regels alleen als u iets verhuurt of ook als u eigenaar bent? Wat wijzigt er vanaf september 2015?

PERSONEEL - ONTSLAG - 07.04.2015

Een werknemer ontslaan omdat hij té dikwijls ziek is...

Wilt u een werknemer ontslaan, dan moet u hiervoor sinds vorig jaar een goede reden kunnen voorleggen. Is het feit dat een werknemer de laatste tijd herhaaldelijk ziek was in het kader daarvan een goede reden?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 07.04.2015

Als nieuwe syndicus met een propere lei beginnen...

U wordt aangesteld als syndicus van een appartementsgebouw. Al snel vallen er ‘lijken uit de kast’ en blijkt dat de vorige syndicus het niet zo nauw nam met de regels. Hoe gaat u daar dan mee om zonder zelf in de problemen te komen?

compromis - 07.04.2015

Wie heeft er recht op het voorschot?

De koper stort een voorschot, maar nadien blijkt dat de koop om de een of andere reden toch niet doorgaat. Aan wie stort u dan dat voorschot terug?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 07.04.2015

Hoe groot moet een studentenkamer zijn?


VLAAMS GEWEST - FISCAAL - 07.04.2015

Toch ook Vlaamse lijst van wat géén ‘fiscaal misbruik’ is!

De omzendbrief van eind 2014 over wat in Vlaanderen inzake registratie- en erfbelasting fiscaal misbruik kan zijn, werd al vervangen door een andere. Daarin staat nu ook een zgn. witte lijst! Wat staat daar zoal op?

HANDELSHUUR - VERKOOP - 07.04.2015

Kan de koper van een vervallen pand de huur opzeggen?

U bent van plan om een handelspand aan te kopen en het vervolgens volledig terug in orde te brengen. Is dat een voldoende reden om de huidige huurder uit het pand te zetten? Hoe zit dat precies?

WONINGHUUR - RENOVATIE - 07.04.2015

Een oude of mondelinge huur opzeggen om te renoveren

U wilt een oud of mondeling gesloten woninghuurcontract opzeggen om de intussen verouderde woning te kunnen renoveren. Hoe pakt u dat dan concreet aan en wanneer geeft u dan die opzeg?

FISCAAL - AANGIFTE - 07.04.2015

Fiscale gevolgen van een buitenlands vakantieverblijf?

“Nooit hadden meer Belgen een verblijf in het buitenland”, zo stond in de pers. De zuiderse zon mag u wel niet verblinden voor de fiscale gevolgen ervan in België. Hoe zit dat ook alweer en wat als u geleend heeft voor dat buitenverblijf?

BURENHINDER - LADDERRECHT - 07.04.2015

Een stelling plaatsen op het perceel van de buren?

Als eigenaar, syndicus of huurder moet u werken uitvoeren en hiervoor moet u een stelling plaatsen op het perceel van de buren. De buur wil daar echter niet van weten en weigert elke toegang. Is daar iets aan te doen?