Alle domeinen

2015 - November

CBN-ADVIES - 26.11.2015

Vruchtgebruik: hoe correct verwerken in de boekhouding?

De Commissie voor Boekhoudkundige Normen publiceerde recentelijk een advies (CBN-Advies 2015/5) over zakelijke rechten op onroerende goederen. Hoe boekt u volgens dit advies een vruchtgebruik correct, zowel bij de vruchtgebruiker als bij de blote eigenaar?

Hoe schrijft u als vruchtgebruiker af op uitbreidings- en verbeteringswerken? Wat is daarbij het belang van de vraag of de blote eigenaar bij afloop van het vruchtgebruik de vruchtgebruiker al dan niet voor de meerwaarde vergoedt?

Hoe bepaalt u als volle eigenaar de uitzonderlijke waardevermindering of afschrijving wanneer u op het moment van de vestiging van het vruchtgebruik blote eigenaar wordt?


INCASSO FACTUREN - 26.11.2015

Slechte betalers: welke interesten en schadevergoeding mag u vragen?

De energie die kruipt in het incasso van slechte betalers is niet te onderschatten. Welke contractuele drukkingsmiddelen heeft u om een klant ertoe aan te sporen vlot te betalen?

Kunt u bij laattijdige betaling een schadevergoeding vragen? Welke vrijheid heeft u om het bedrag daarvan te betalen? Vanaf wanneer kunt u interest vragen en hoeveel bedragen de maxima vandaag? Wat zijn de specifieke regels als u ook aan consumenten verkoopt?

Hoe zorgt u ervoor dat uw klant zich niet verschuilt achter het feit dat hij uw algemene voorwaarden niet kende? En waarom vraagt u uw schadebeding het best al bij de eerste aanmaning op?


DIVIDEND OPTIMALISEREN - 26.11.2015

Nu nog snel een dividend uitkeren?

Omdat de roerende voorheffing vanaf 1 januari 2016 nog maar eens stijgt (naar 27%), overweegt de bedrijfsleider nu nog snel een dividend uit te keren. Wat zijn de spelregels voor zo’n tussentijds dividend? Wanneer is nu snel nog een dividend uitkeren zinvol en wanneer niet?

BUITENLAND - 26.11.2015

Heeft een Luxemburgse holding vandaag nog fiscale voordelen?

Volgens de media besliste een bekende Belgische ondernemer onlangs om zijn Luxemburgse holdingvennootschappen te ontmantelen en zijn belangen terug naar België over te brengen.

Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n Luxemburgse holding? Waarom is ze vooral interessant om dividenden van en gerealiseerde meerwaarden op buitenlandse filialen belastingvrij te innen? Is er ook een voordeel als de aandeelhouders uiteindelijk beslissen om het bedrijf te verkopen?

Is werken met een Luxemburgse holding wel wettelijk? Wat zijn dan de aandachtspunten waarmee u rekening moet houden om te vermijden dat de Belgische fiscus de winst van uw Luxemburgse vennootschap alsnog zou kunnen belasten?


AANGIFTE - 26.11.2015

Nieuwe regels opeisbaarheid btw: hoe past u ze in de praktijk correct toe?

Vanaf 1 januari 2016 wijzigen de regels voor de opeisbaarheid van de btw. Hoe werken die nieuwe regels?

Wanneer is de btw opeisbaar als u leveringen of diensten verricht in december 2015 en pas in januari 2016 de factuur opmaakt? Blijft de oude regeling dan gelden of moet u toch de nieuwe spelregels toepassen?

Wanneer is de btw opeisbaar bij intracommunautaire leveringen of diensten? Veranderen die regels ook?


RISICOBEHEER GROEPSVERZEKERING - 26.11.2015

Verplichte rendementsgarantie voor groepsverzekeringen aangepast: gevolgen voor u?

De sociale partners bereikten onlangs een akkoord over het door de werkgevers te verlenen minimumrendement op stortingen in een groepsverzekering. In de media werd dat rendement op een hoopje gegooid met het door de verzekeraar contractueel gegarandeerde rendement.

Wat verandert dat sociaal akkoord voor u? Welk rendement moet het bedrijf vanaf nu garanderen? Kan dat in de praktijk nog een probleem stellen? Loopt u nog altijd het risico te moeten bijpassen op stortingen uit het verleden?

Hoe wordt daarnaast het contractueel gegarandeerd rendement bepaald, voor vroegere en voor toekomstige stortingen? Verandert het sociaal akkoord daaraan ook iets?


INCASSO FACTUREN - 26.11.2015

Zegt de klant terecht dat uw factuur nu verjaard is?

Heel wat mensen denken ten onrechte dat facturen al na een jaar verjaren. In welke specifieke omstandigheden is dat effectief het geval?

Wat is de normale verjaringstermijn voor een factuur? Hoe kunt u die verjaring dan nog stuiten (‘tegenhouden’)?

Waarom wacht u toch het best niet te lang vooraleer u maatregelen neemt om uw facturen te innen?


BTW-CONTROLE BIJ LEVERANCIER - 26.11.2015

Te weinig btw aangerekend, a.u.b. bijstorten?

Wat doet u als een leverancier u naar aanleiding van zijn btw-controle extra btw aanrekent op facturen uit het verleden? Kunt u die btw dan zelf nog zomaar recupereren? Moet u daarvoor bepaalde formaliteiten vervullen? En tot wanneer loopt uw recht op aftrek in zo’n situatie dan eigenlijk? Wanneer moet u die btw ten laatste in uw btw-aangifte kunnen opnemen?

CONFLICTEN OPLOSSEN - 26.11.2015

Arbitrage: een snellere en goedkopere manier om conflicten op te lossen?

In steeds meer overeenkomsten komt een arbitragebeding voor. Arbitrage zou immers een snellere en goedkopere manier zijn om geschillen op te lossen. Maar is dat wel echt het geval? Wat zijn de andere voor- en nadelen van arbitrage?

Wanneer is arbitrage een goede oplossing en wanneer is het minder geschikt?

Hoe pakt u de zaken aan als u wilt dat een geschil aan arbitrage onderworpen wordt? Is dat achteraf ook nog mogelijk, als er al een discussie ontstaan is?

En wat zijn de overige spelregels als u voor arbitrage kiest?


INVESTERINGSAFTREK OPTIMALISEREN - 26.11.2015

‘Digitale’ investeringen: verhoogde aftrek

De ministerraad heeft een ontwerp-KB goedgekeurd dat de lijst vastlegt van investeringen die in aanmerking komen voor de verhoogde investeringsaftrek voor ‘digitale investeringen’. Vanaf wanneer kunt u die verhoogde aftrek genieten? Wat zijn dan de aandachtspunten?

SUCCESSIEPLANNING - 26.11.2015

Een levensverzekering voor uw kleinkinderen?

Als u een levensverzekering afsluit voor uw kleinkinderen, dan kunt u ervoor zorgen dat die verzekering pas uitkeert op een door u gekozen moment in de toekomst of bij overlijden van uw kinderen. Bij uw overlijden wordt de polis geblokkeerd. Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw partner of uw kinderen de polis dan toch nog kunnen wijzigen? Wanneer is dat zinvol?

BELEGGEN - 26.11.2015

Lifecycle-fondsen: zinvol?

Lifecycle-fondsen bouwen het risico automatisch af naarmate u ouder wordt. Wanneer zijn ze ook voor u interessant?

SCHENKING - 26.11.2015

Onroerend goed schenken: en de woonbonus?

Wat is de impact van een schenking van een onroerend goed op de bestaande woonbonus van uw kind? Kunt u vermijden dat die deels verloren gaat door te schenken met voorbehoud van vruchtgebruik? En wat als uw kind vandaag de woonbonus nog niet geniet? Waarom is het dan vaak interessanter om een pand te schenken dat niet bedoeld is voor bewoning?

ONROEREND GOED - 26.11.2015

Een afbetalingsplan voor uw huurder?

Wat doet u het best als uw huurder een afbetalingsplan voorstelt om zijn huurachterstallen te regelen? Waarom wordt u zo vaak uiteindelijk sneller betaald? Wat moet u zeker in de overeenkomst opnemen? En wat kunt u dan doen als de huurder het afbetalingsplan toch niet nakomt? Kan de vrederechter tegen uw wil toch een afbetalingsplan toekennen? Welke sancties kunt u dan laten inbouwen?

SUCCESSIEPLANNING - 26.11.2015

Uw bedrijf verkopen: en uw successieplanning?

Aangezien uw familiebedrijf meestal tegen een gunsttarief vererft, heeft u voor dat bedrijf wat minder nood aan een successieplanning. Waarom is dat anders eens u de verkoop van uw bedrijf succesvol afgerond heeft? Hoe kunt u dan met een tijdelijke overlijdensverzekering zorgen voor de nodige tijd om een successieplanning uit te werken? Waarom laat u dan beter uw kinderen de premie betalen?

VASTGOED - 26.11.2015

Investeren in studentenflats: veilig en rendabel?

Nu de rente op kwaliteitsobligaties lager dan 1% ligt, zijn veel beleggers druk op zoek naar alternatieven die meer opbrengen en toch veilig zijn. Vastgoedpromotoren in de studentensteden spelen daar gretig op in en spiegelen u soms forse rendementen voor. Hoeveel rendement mag u vandaag eigenlijk echt verwachten van een investering in zo’n studentenflat? En is dat wel zo’n veilige investering?

ONROEREND GOED - 26.11.2015

Opslagruimte met kantoor: soms toch btw?

Als u vanuit uw management- of patrimoniumvennootschap onroerend goed verhuurt, moet u daarop meestal geen btw aanrekenen, waardoor u zelf de bij de aankoop of voor onderhoud en herstellingen betaalde btw niet kunt recupereren. Voor opslagruimtes is er een uitzondering. Welke interessante uitspraak deed de Rulingcommissie onlangs over de verhuur van een opslagruimte met kantoor?

BELEGGEN - 26.11.2015

Alternatieven voor de voorzichtige belegger?

Veel beleggers met een eerder conservatief profiel zijn teleurgesteld in de resultaten van hun portefeuille. Welke return mocht u eind september realistisch gezien verwachten? Is het zinvol om nu deels over te stappen naar een termijnrekening? Op hoeveel rente mag u dan rekenen? Of kiest u toch beter voor een (beperkte) verhoging van het percentage (dividend)aandelen in uw portefeuille?

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 26.11.2015

Die muur langs de oprit in goedkopere uitvoering a.u.b.

Een klant vraagt u of bepaalde werken niet goedkoper uitgevoerd kunnen worden dan eerst gepland. Kunt u zonder meer op die vraag ingaan? Wat is daarbij volgens de rechter van belang?

VENNOOTSCHAP - GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 26.11.2015

Bureau thuis verhuren, eerst zetel verplaatsen?

Huur vragen aan uw vennootschap is een fiscaal interessante manier om er geld uit te halen. Als u nu bij u thuis privé een bureau wilt verhuren aan uw vennootschap, moet de maatschappelijke zetel daar dan ook gevestigd zijn?

RECHT - VARIA - 26.11.2015

Uw vrouw als architect, u de vakman: een perfect team?

In welke mate kunt u een team vormen met uw vrouw als architect, waarbij u als aannemer de door uw vrouw opgemaakte plannen bij uw klanten realiseert? Wat kan volgens de rechter niet door de beugel en wat is wél mogelijk?

ERVEN & SCHENKEN - 26.11.2015

Maak de ‘erfenissprong’ ook fiscaal interessant!

Door de nieuwe wettelijke zgn. erfenissprong kunt u ervoor zorgen dat wat u van uw ouders erft, rechtstreeks naar uw kinderen gaat. Wie fiscaal gezien écht wil optimaliseren, stelt evenwel toch het best ook nog een testament op. Waarom?

SOCIAAL STATUUT - PENSIOEN - 26.11.2015

Een premie voor uw aanvullend pensioen overslaan?

U bouwt een fiscaal interessant extralegaal pensioen op, maar dit jaar zit u wat krap bij kas. U zou daarom een premie voor zo’n aanvullend pensioen willen overslaan. Kan dat en welke premies slaat u dan het best over en welke niet?

BANK - VARIA - 26.11.2015

Weet uw bank dat u ook bij een andere bank leent?

Als u als aannemer een krediet sluit, dan wordt dat geregistreerd in de centrale voor kredieten aan ondernemingen, kortweg CKO. Hoe werkt die CKO eigenlijk en weet uw bank bij welke andere bank u nog leent? Wat is daarbij van belang?

INTERESTEN - 25.11.2015

Laat uw interesten nu nog betalen!


VOORDEEL AUTO - 25.11.2015

Stijging belastbaar voordeel auto?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 25.11.2015

Nieuwe investeringsaftrek voor pc?

Vanaf aanslagjaar 2016 geldt er een verhoogde investeringsaftrek voor digitale investeringen. Gaat dit dan voor uw onlangs gekochte pc? Wat moet u doen?

KAPITAAL - KAPITAALVERMINDERING - 25.11.2015

Uw nv omvormen naar bvba en het kapitaal verminderen?

U heeft een nv die u zou willen omzetten naar een bvba. Bij of na die omvorming kunt u dan ook het kapitaal verminderen en zo geld naar u privé halen. Waar moet u dan bij die kapitaalvermindering fiscaal rekening mee houden?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - CVBA - 25.11.2015

Van uw bvba een cvba maken, daarna nieuwe vennoot...

U denkt eraan één of meerdere personen in uw bvba te laten instappen. U geeft echter liever niet te veel aandelen en zeker niet de zeggenschap uit handen. Waarom is de omzetting van uw bvba naar een cvba dan het overwegen waard?

HUUR - 25.11.2015

Uw huurinkomsten optimaliseren

Onlangs werd de zgn. revalorisatiecoëfficiënt voor inkomstenjaar 2015 bekendgemaakt. Wat betekent dat voor de huur die uw vennootschap aan u betaalt?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VERBOUWINGEN - 25.11.2015

Nieuwe keuken voor bvba met btw verlegd? En fiscaal?

U laat een nieuwe volledig ingerichte keuken installeren in de woning van uw vennootschap. U verwacht van uw aannemer een factuur met btw verlegd, maar is dat wel altijd zo? Hoe zit dat fiscaal bij uw vennootschap en bij u privé?

BEDRIJFSLEIDER - VARIA - 25.11.2015

Pas uw contactgegevens en uw gewoonten aan...

U bent nog niet zo lang geleden overgestapt van eenmanszaak naar vennootschap. Zorg er dan voor dat het voor de buitenwereld duidelijk is dat u niet meer in eigen naam optreedt. Waarom is dat zo en waarop moet u zoal letten?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 25.11.2015

Recente rechtspraak over herkwalificatie van interesten

Regelmatig moeten rechters zich uitspreken over de herkwalificatie van interesten in dividenden. Daaruit kunt u dan ook lessen trekken voor uw eigen situatie om zo het herkwalificatierisico zo veel mogelijk te beperken. Even kijken...

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 25.11.2015

Als u even moet kiezen...


BEDRIJFSVOORHEFFING - 25.11.2015

Aangiftes bv en fiches in orde?


GEMEEN HUurrecht - 24.11.2015

Geen huurwaarborg, geen sleutels?

Als verhuurder geeft u het best de sleutels niet af vóór u er zeker van bent dat de huurder een huurwaarborg stelde. Mag u dat echter wel altijd eisen?

BRUSSELS GEWEST - PREMIES - 24.11.2015

Een premie als verhuurder of mede-eigenaar...


BRUSSELS GEWEST - PREMIES - 24.11.2015

Nú het moment om te isoleren in het Vlaams gewest?

In het Vlaams gewest kwamen er dit jaar veel aanvragen voor isolatiepremies, zo kwam in de media. Die premies gaan immers mogelijk verdwijnen. Hoe zit dat dan? Is dat ook belangrijk als eigenaar van een huurwoning?

BTW - VERBOUWING - 24.11.2015

Schuur verbouwen tot woning, is dat met 6% of 21% btw?

Een klant koopt een oude hoeve met een schuur. Hij gaat het geheel laten renoveren zodat daarna ook de schuur deel uitmaakt van de woning. Is die renovatie dan tegen 6% of 21% btw? Wat zei Cassatie hierover op 27.03.2015?

WONINGHUUR - HUURDER - 24.11.2015

Uw huurder wil dat u de post doorstuurt...


MEDE-EIGENDOM - VARIA - 24.11.2015

Wie stuurt u de rekening van de kosten na een overlijden?

Na het overlijden van een mede-eigenaar is het dikwijls niet zo duidelijk wie vanaf dat ogenblik uitgenodigd wordt voor de vergadering en instaat voor de betaling van de kosten. Hoe zit dat precies in elkaar?

VLAAMS GEWEST - FISCAAL - 24.11.2015

Wijzigingen aan de Vlaamse woonbonus vanaf 2016!

Een ontwerpdecreet wijzigt de huidige Vlaamse woonbonusregeling. Voor leningen aangegaan vanaf 01.01.2016 zullen de spelregels wijzigen. Wat verandert er dan nu weer en waarom?

WONINGHUUR - VARIA - 24.11.2015

Uw huurder heeft last van de buren, is dat uw probleem?

Uw huurder komt bij u klagen omdat zijn buren hem ambeteren. Hij verwacht dat u dat probleem oplost, zo niet zal hij om die reden vertrekken uit het huurhuis. Is dat inderdaad uw probleem? Onlangs sprak een rechter zich hierover uit...

RUIMTELIJKE ORDENING - AFPALING - 24.11.2015

Uw tuin afsluiten zonder miserie met de buren...

Onlangs kwam in de media hoe een eigenaar een monsterboete kreeg omdat hij de haag tussen zijn perceel en de buren niet wilde verwijderen. Welke spelregels gelden er dan precies indien u een haag of een andere afsluiting wilt plaatsen?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 24.11.2015

Spelregels rond aankondiging kortingen nog versoepeld

Sinds 09.11.2015 gelden er nog minder regels rond de aankondiging van zgn. prijsverminderingen. Over welke versoepelingen gaat het en wat is daarbij voor u van belang? Met welke ‘verboden’ moet u soms wel nog rekening houden?

BTW - AFTREKBAARHEID - 24.11.2015

Aftrekbare btw bij occasieauto?


PERSONEEL - AANWERVEN - 24.11.2015

Een eerste werknemer aanwerven voordeliger in 2016

Volgens de media zouden de eerste aanwervingen die u doet vanaf 2016 een pak voordeliger worden. Wat verandert er dan en welke aanwervingen komen daarvoor precies in aanmerking?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 24.11.2015

Lidgeld vakbond aftrekbaar, van serviceclub dus ook?

Het lidgeld dat werknemers betalen aan hun vakbond, is voor hen onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Geldt voor u dan hetzelfde voor wat betreft het lidgeld van een beroepsvereniging, een serviceclub, enz.?

AFTREKBARE KOSTEN - varia - 24.11.2015

Uitgaven van 2016 al in 2015 fiscaal aftrekbaar?

U wordt eind 2015 nog geconfronteerd met onverwachte schade en de herstelling ervan kan pas in 2016 uitgevoerd worden. Kunt u de kosten daarvan dan nog dit jaar fiscaal in mindering brengen? Waar moet u ter zake op letten?

SLECHTE BETALERS - 24.11.2015

Onbetwiste schulden sneller te innen?

Binnenkort wordt het mogelijk om slechte betalers te doen betalen zonder langs de rechtbank te moeten gaan. Wanneer kan dat en wat is er nu al van belang?

RECHT - BESTELLING - 24.11.2015

Kunt u aan alle klanten voortaan een voorschot vragen?

Sinds 9 november 2015 zijn de spelregels rond het vragen van een voorschot versoepeld. Kunt u zo’n voorschot dan nu altijd vragen, ook aan particuliere klanten? Waar moet u dan rekening mee houden?

VRUCHTGEBRUIK - 20.11.2015

Vóór het einde van de rit het vruchtgebruik verkopen?

U heeft destijds samen met uw vennootschap een pand zgn. gesplitst gekocht: uw vennootschap het vruchtgebruik en u de blote eigendom. Nu wilt u het verkopen. Hoe doet u dat fiscaal correct? Een vonnis van 11.09.2015 verduidelijkt…

VENNOOTSCHAP - GEHEIME COMMISSIELONEN - 20.11.2015

Twee keer goed nieuws over de ‘monsterboete’!

Hoewel de wet inzake geheime commissielonen duidelijk is wat betreft voordelen van alle aard en ‘verdoken meerwinsten’, blijkt uit een circulaire dat de fiscus daar anders over denkt. Kan niet, zo stellen de minister én een recent vonnis!

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 20.11.2015

Minder premie groepsverzekering, toch meer overhouden

Het rendement op uw groepsverzekering is historisch laag. U kunt daarom even minder premies betalen en het vrijgekomen geld lucratiever beleggen en ook nog een fiscaal voordeel krijgen. Hoe zit dat precies?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 20.11.2015

Is Luxemburg nog een ‘belastingparadijs’?


INVESTERINGEN - 20.11.2015

Nog investeren in 2015 of pas in 2016?

Het boekjaar zit er bijna op en u zou nog wat extra kosten kunnen gebruiken. U overweegt dus om een investering van 2016 te vervroegen. Doen of niet?

BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 20.11.2015

Hoeveel fiscaal gunstige huur voor 2015?


DBI-AFTREK - 20.11.2015

DBI-aftrek voor ál uw dividenden?

Eén van de grote fiscale voordelen van een holdingvennootschap is dat de dividenden die ze ontvangt, bij haar in principe nauwelijks belast worden dankzij de zgn. DBI-aftrek. Geldt dat voor alle soorten van dividenden? Hoe zit dat precies?

GROEPSVERZEKERING - 20.11.2015

Nog een groepsverzekering afsluiten op uw 61ste?

U nadert de pensioenleeftijd, maar u heeft nog geen groepsverzekering of er is nog ruimte voor een grote backservicepremie. Kan uw vennootschap nu nog een grote aftrekbare premie betalen? Een ruling van 09.06.2015 verduidelijkt…

KAPITAALVERMINDERING - 20.11.2015

Een gebouw als kapitaalvermindering?

Een abonnee heeft een vennootschap met een vrij groot kapitaal. Hij zou nu dat kapitaal willen verminderen door de vennootschap i.p.v. geld, een gebouw te laten uitkeren. Kan dat eigenlijk wel en welke fiscale gevolgen heeft dat?

SOFTWARE - BROWSER - 18.11.2015

Firefox in het nieuw


TELEFONIE - GSM & SMARTPHONE - 18.11.2015

Waar is die smartphone?


WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 18.11.2015

Wat verandert er aan uw opslagruimte?

OneDrive, de cloudopslagservice van Microsoft, wordt teruggeschroefd. Sommige veranderingen zijn al gebeurd, andere zijn gepland voor 2016. Moet u nu op zoek naar een alternatief?

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 18.11.2015

Zo maakt u een website die wérkt!

Een supermarkt waar alleen maar mensen rondlopen met een lege winkelkar is geen lang leven beschoren. Dat geldt eveneens voor uw website: aan alleen maar bezoekers heeft u weinig. Hoe zorgt u ervoor dat ze actie ondernemen?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 18.11.2015

Mailtools uit de categorie ‘diversen’

Er bestaan mailtools die niet strikt noodzakelijk zijn, maar wel af en toe goed van pas kunnen komen. We nemen er enkele onder de loep.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 18.11.2015

Registreer uw uren netjes en efficiënt

Berekent u soms facturen op uurbasis of heeft u een bepaald uurtarief, dan is het noodzakelijk om precies bij te houden wat u doet. Met een online tool als Toggl kan dat veel efficiënter en gemakkelijker dan in Excel. Hoe precies?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 18.11.2015

Laat het zien op uw scherm

Is het soms nodig om iets – bv. een ontwerp – op uw computerscherm te laten zien aan iemand anders? Wanneer die zich niet in dezelfde ruimte bevindt, kan een tool u helpen om uw desktop te delen.

COMPUTER - PRINTER - 18.11.2015

Mobiel afdrukken

Veel gebruikers grijpen nog altijd naar hun desktop of laptop zodra ze iets willen afdrukken. Nochtans zijn er wel wat mogelijkheden om rechtstreeks vanaf uw smartphone of tablet printopdrachten te versturen.

SOFTWARE - WINDOWS - 18.11.2015

Maak schoon schip in Windows

Is Windows al langer op uw computer geïnstalleerd, dan loont het de moeite om één of een aantal keer per jaar oude software en onnodige bestanden te verwijderen. Hoe doet u dat precies in Windows 7, 8 of 10?

CONSUMENT - ONLINE WINKELEN - 18.11.2015

Uw supermarkt in uw computer

Weinig tijd om uw boodschappen in de supermarkt te doen? Gelukkig kunt u alles online bestellen. Wat zijn momenteel de mogelijkheden?

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 18.11.2015

Uw smartphonefoto’s automatisch naar de cloud

We maken meer digitale foto’s dan ooit met die handige smartphonecamera. Maar waar kunnen we al die foto’s online het best bewaren?

WEBDIENSTEN - SMARTPHONE - 18.11.2015

Laat familie en vrienden weten waar u bent

Dankzij de ingebouwde gps weet uw smartphone op elk moment waar u zich bevindt. Soms kan het handig zijn om dat ook aan familieleden of vrienden te laten weten. Hoe doet u dat?

WEBDIENSTEN - VARIA - 18.11.2015

Zelf visitekaartjes maken

Businesscards spelen een belangrijke rol bij de uitbouw van uw professioneel netwerk. Er bestaan heel wat webdiensten waarmee u die online kunt ontwerpen, om ze vervolgens zelf af te drukken of te laten bezorgen.

LOONOPTIMALISATIE - 17.11.2015

Correcte toepassing ‘salary split’: de Rulingcommissie verduidelijkt...

Als u ook in het buitenland actief bent, dan kunt u uw nettoloon als bedrijfsleider en het loon van uw werknemers soms significant verhogen met een ‘salary split’. De Rulingcommissie deed daarover recentelijk een interessante uitspraak.

Waarmee moet u zoal rekening houden als u als bedrijfsleider in een buitenlandse dochtervennootschap niet enkel het strategisch beleid bepaalt, maar ook de operationele leiding heeft?

Is zo’n ‘split payroll’ ook mogelijk als een werknemer kortere opdrachten uitvoert voor een buitenlandse vestiging (detachering)? Wat zijn dan voor de Rulingcommissie de aandachtspunten? Hoe kunt u de loonkost dan het best doorfactureren?


ONROEREND GOED - 17.11.2015

Verhuren aan uw vennootschap: is een ‘private onroerende leasing’ interessanter?

Als u privé eigenaar bent van een pand dat u voor een langere termijn ter beschikking wilt stellen aan uw vennootschap, dan kan het interessant zijn om te werken met een zgn. private onroerende leasing eerder dan met een huurovereenkomst. Wat heeft Cassatie daarover recentelijk gezegd? Aan welke voorwaarden moet de overeenkomst dan vanaf nu voldoen?

Hoe wordt u dan privé belast op de vergoeding die u van uw vennootschap ontvangt? Is dat voordeliger dan gewoon huurinkomsten te laten belasten? En kan uw vennootschap dan nog wel evenveel kosten in aftrek brengen?

Komt u met zo’n private leasing niet in het vizier van de fiscus en de antimisbruikbepaling?


GROEPSVERZEKERING - 17.11.2015

Aanpassing Wijninckx-bijdrage nu één jaar uitgesteld: opportuniteit voor u?

De regering heeft beslist om de Wijninckx-bijdrage op groepsverzekeringspremies te verlengen tot eind 2016.

Wanneer is die bijdrage concreet verschuldigd en hoe wordt ze precies berekend?

Zijn persoonlijke bijdragen en koopsommen ook aan die bijkomende taks onderworpen?

Waarom kan het interessant zijn om nu werk te maken van de storting van een ‘backservice’? Wanneer kan dat en is dat ook zinvol? Hoe vermijdt u daarmee mogelijk de betaling van een Wijninckx-bijdrage?

En ten slotte, wat gebeurt er na eind 2016?


BUITENLAND - 17.11.2015

Is een Luxemburgse holding vandaag voor u nog interessant?

Volgens de media besliste een bekende Belgische ondernemer onlangs om zijn Luxemburgse holdingvennootschappen te ontmantelen en zijn belangen weer naar België over te brengen.

Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n Luxemburgse holding? Waarom is ze voor u vooral interessant als u mikt op een belastingvrije meerwaarde bij de verkoop van de aandelen?

Is werken met een Luxemburgse holding wel wettelijk? Wat zijn dan de aandachtspunten waarmee u rekening moet houden om te vermijden dat de Belgische fiscus de winst van uw Luxemburgse vennootschap alsnog zou kunnen belasten? Wat zijn de praktische gevolgen van het feit dat Luxemburg momenteel op de OESO-lijst van belastingparadijzen staat?


VASTGOED - 17.11.2015

Is investeren in studentenflats een goed alternatief bij de huidige lage rente?

Nu de rente op kwaliteitsobligaties lager ligt dan 1%, zijn veel beleggers druk op zoek naar alternatieven die meer opbrengen en toch veilig zijn. Vastgoedpromotoren in de studentensteden spelen daar gretig op in en spiegelen u soms forse rendementen voor.

Hoeveel rendement mag u vandaag echt verwachten van een investering in zo’n studentenflat? En hoe wordt u daarop dan belast? Waarom bepaalt u in het huurcontract het best altijd een aparte huurprijs voor de meubels?

Is een investering in een studentenflat wel echt zo’n veilige belegging of begint de markt toch stilaan verzadigd te geraken? Welke factoren zijn van belang bij de keuze van de ideale studentenflat?


BESTUURDER - 17.11.2015

Bestuurder af, wat nu?

Kunt u een medezaakvoerder of bestuurder zomaar ontslaan? Kunt u vooraf ook afspraken maken over een opzegtermijn of -vergoeding? Wat gebeurt er als die persoon daarnaast ook nog met een andere overeenkomst met uw vennootschap verbonden is? Eindigt die overeenkomst dan automatisch?

Wat doet u het best als u zelf nog in een ander bedrijf bestuurder of zaakvoerder bent en u dat mandaat wilt neerleggen, bv. omdat u het niet eens bent met de gang van zaken? Mag u dan zomaar van de ene dag op de andere ontslag nemen? Wanneer wel en wanneer niet?

Wat is dan het belang van een tijdige publicatie van uw ontslag? Loopt u anders een risico met uw bestuurdersaansprakelijkheid? Wat doet u dan als de vennootschap uw ontslag toch niet publiceert?


MEERWAARDEN - 17.11.2015

Gespreide taxatie van meerwaarden bij een belastingvrije fusie of splitsing?

Gerealiseerde meerwaarden op vaste activa kunt u in de regel gespreid laten belasten, mits u de verkoopprijs binnen een termijn van drie of vijf jaar herbelegt.

Komen activa die uw vennootschap bij een fusie of andere belastingvrije reorganisatie verwerft ook in aanmerking als herbelegging? Wat zegt de rechtspraak daarover?

Zo’n gespreide taxatie is enkel mogelijk voor activa die u vóór de verkoop reeds vijf jaar aanhield. Wanneer begint die termijn volgens de fiscus te lopen als u de activa via zo’n belastingvrije reorganisatie verwerft?

Welk interessant standpunt nam de Rulingcommissie daarover onlangs in?


BELASTBARE INKOMSTEN - 17.11.2015

Interesten van fiscus belastbaar?


AUTO - VARIA - 17.11.2015

Dieselgate ook fiscale gevolgen?


BTW - AFTREKBAARHEID - 17.11.2015

Sorry, kunt u nog btw bijbetalen... ?


ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 17.11.2015

Geërfd onroerend goed met ‘winst’ verkopen?

U heeft een pand geërfd dat u korte tijd later verkoopt voor een prijs die hoger is dan het bedrag waarop u erfbelasting betaald heeft. Moet u dan erfbelasting bijbetalen? Welke nieuwe regels gelden er ter zake in Vlaanderen?

FISCALE VERMINDERINGEN - ONROEREND GOED - 17.11.2015

Kinderen slachtoffer van uw successieplanning?

U koopt een tweede woning en op aanraden van de bank doet u dat voor de successierechten zgn. gesplitst. U koopt nl. het vruchtgebruik en uw kinderen de blote eigendom. Is dat nadelig voor het fiscaal voordeel van hun woninglening?

FISCALE VERMINDERINGEN - 17.11.2015

Nu nog investeren of beter wachten?

Er zijn maatregelen op komst die nieuwe investeringen fiscaal aantrekkelijker moeten maken. Wacht u dan het best even met geplande aankopen of niet?

FISCAAL - LOKALE BELASTINGEN - 17.11.2015

Taks op tweede verblijf ongrondwettig. Ook voor u?

Op 03.09.2015 heeft Cassatie in twee arresten de gemeente Koksijde in het ongelijk gesteld voor het heffen van een taks op tweede verblijven. Kunt u nu voor elke andere gemeente een dergelijke taks terugvorderen of niet?

BTW - MEDECONTRACTANT - 17.11.2015

Werken aan gemengd gebruikt pand: wat met de btw?

U laat renovatiewerken uitvoeren aan heel uw woning die u deels beroepsmatig gebruikt en u ontvangt daarvoor een factuur met medecontractant. Kunt u dan 6% btw opnemen in uw btw-aangifte of niet, en is die 6% btw dan ook aftrekbaar?

GOED OM TE WETEN - GETUIGSCHRIFTEN - 17.11.2015

Overgangsperiode oude modellen verlengd


STATUUT PARTNER - 17.11.2015

Mag de echtgeno(o)t(e) geen bediende meer zijn?

Stel, uw partner werkt in uw praktijk als bediende voor de administratie en boekhouding. Soms zegt men dat dit gevaarlijk is, aangezien echtgenoten geen arbeidsovereenkomst met elkaar zouden kunnen hebben. Is daar iets van aan?

FISCAAL - BELASTINGAFTREK - 17.11.2015

Het ene eindejaarsgeschenk is het andere niet...

Stel, aan sommige beroepsmatige ‘relaties’ geeft u een eindejaarsgeschenk, ook al omdat dit op een fiscaal voordelige manier kan. Kunt u hetzelfde geschenk ook aan uw personeel geven of geldt daar een ander fiscaal regime voor?

VENNOOTSCHAP - 17.11.2015

Privégebouw: nieuwe stok voor fiscus?

De aftrek verwerpen van een privégebouw dat in de bvba zit, is minder evident geworden, maar de fiscus kan die wél nog betwisten, aldus een recent arrest...

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 17.11.2015

Tandarts en tussentijds deconventioneren


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 17.11.2015

Het Fonds Medische Ongevallen over gangreen...

De eerste adviezen van het FMO werden gepubliceerd. Zo oordeelt het dat gangreen van Fournier na een heelkundige behandeling van anale wratten een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid (MOZA) kan zijn. Wat betekent dit?

BELEGGEN - 17.11.2015

Hoe kunt u de beurstaks perfect vermijden?

Bij de aan- en verkoop van effecten (bv. obligaties, fondsen, aandelen) betaalt u vaak beurstaks, die kan oplopen tot 1,32%. Is het mogelijk om deze vervelende taks op een perfect legale manier te vermijden?

PRIVÉ - SCHENKEN - 17.11.2015

Betaalbaar schenken in Vlaanderen? Dat kan voortaan!

Sinds 1 juli 2015 kunt u in Vlaanderen fiscaal goedkoop een woning schenken, zeker gelet op de bijkomende verminderingen die achteraf nog mogelijk zijn. Hoe zit dat in elkaar en moet het pand effectief in Vlaanderen liggen of niet?

ORDE - MEDISCH DOSSIER - 17.11.2015

Hoe inzage verlenen in elektronisch dossier?

Ook als het een elektronisch patiëntendossier betreft, beschikt de patiënt over een recht op inzage. Hoe verloopt dit dan: kan dit bv. via internet gebeuren of alleen ter plekke? Even kijken wat de Nationale Raad van de Orde ervan vindt...

AFTREKBARE KOSTEN - 16.11.2015

Bordje ‘voorbehouden voor cliënten’ op uw oprit en klaar?

U heeft aan uw praktijk parkeerplaatsen laten aanleggen. Is deze parkingkost een autokost met beperkte aftrekbaarheid en hoe zit dat op het vlak van btw? Maakt het een verschil wie er precies geparkeerd staat of doet dat er niet toe?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 16.11.2015

Extralegaal pensioen privé opbouwen: fiscale voordelen

Zowel via het klassieke pensioensparen als via het zgn. langetermijnsparen kunt u privé op een fiscaal vriendelijke wijze een kapitaal opbouwen als aanvulling op uw pensioen later. Waarop moet u daarbij zoal letten? Even kijken...

BEROEPSINKOMSTEN - 16.11.2015

Wanneer heeft u lager belaste ‘achterstallige’ baten?

Heeft u een eenmanszaak, dan ontvangt u ‘baten’ waarop u belast wordt tegen de ‘normale’ tarieven tot 50%. ‘Achterstallige’ baten worden echter lager belast. Wanneer is daar (geen) sprake van? Een arrest van 18.11.2014 verduidelijkt...

MEERWAARDE - 16.11.2015

Gemengd gebruikt pand verkocht, hoeveel ‘winst’ belast?

U heeft een eenmanszaak en u verkoopt een ‘gemengd’ pand dat u deels afgeschreven heeft. Een deel van de ‘winst’ is dan belastbaar. Hoeveel precies, en kunt u de winst op de grond waarop u niet afgeschreven heeft, eruit halen?

SUCCESSIERECHTEN - AANGIFTE - 16.11.2015

Nu langer opletten met een doorverkoop?


SUCCESSIEPLANNING - 16.11.2015

Kies voor een goed keuzebeding!

Momenteel zijn er eigenlijk drie soorten keuzebedingen. Verouderde, eenvoudige en complexe met een last. Wanneer heeft u een verouderde versie die u moet laten updaten, en kiest u het best voor een eenvoudig of complex keuzebeding?

ONROERENDE VOORHEFFING - 16.11.2015

Stijgt uw grondbelasting door kamer te verhuren?

Na een verbouwing wordt uw kadastraal inkomen aangepast. Heeft dat te maken met het aantal m2 vóór of na de verbouwing of is dit mogelijk het gevolg van het feit dat u sindsdien een deel van uw woning verhuurt?

RESTAURANTKOSTEN - 16.11.2015

Een ‘dagschotel’ als beroepskost?

U eet ’s middags regelmatig in een brasserie nabij uw praktijk. Zijn de kosten van die lunches fiscaal aftrekbaar als beroepskosten? Een arrest licht toe...

6%-BTW-TARIEF - VARIA - 16.11.2015

Werken aan of rond schoolgebouw: altijd 6% btw!

In het kader van de fameuze taxshift is er beslist om het btw-tarief op scholenbouw te verlagen van 21% naar 6%. Wanneer gaat deze maatregel in? Wat verstaat men onder ‘school’ en voor welke werken geldt die tariefverlaging?

LASTIGE KLANTEN - VARIA - 16.11.2015

Uw factuur betaald onder voorbehoud...


RECHT - VARIA - 16.11.2015

Mag uw advocaat om het even wat aanrekenen?

Als particulier bent u dankzij het nieuwe zgn. Wetboek Economisch Recht (WER) beter beschermd tegen het overmatig aanrekenen van erelonen. Wat echter als u als zelfstandige of bedrijfsleider een beroep doet op een advocaat?

ONROEREND GOED - VARIA - 16.11.2015

Samenwonen, samen bouwen...

U beslist om samen met uw vriendin een huis te bouwen op een perceel bouwgrond waarvan alleen zij eigenaar is. Wat is daarbij een belangrijk aandachtspunt? Hoe vermijdt u problemen achteraf?

RECHT - VARIA - 16.11.2015

Graafwerken ingepland, plannen aangevraagd?

Om te vermijden dat u ondergrondse kabels en leidingen raakt, moet u plannen opvragen waarop de nutsleidingen aangeduid zijn. Wat wijzigt er in dat verband vanaf 01.01.2016? Moet u nog andere voorzorgen nemen?

AANSPRAKELIJKHEID ZAAKVOERDER - 13.11.2015

Draait u op voor fiscale schulden van uw vennootschap?

Een vennootschap die krap bij kas zit, kan haar btw niet tijdig betalen. De Btw eist dat de zaakvoerder persoonlijk de btw van zijn vennootschap betaalt. Kan dat zomaar? Wat vond de rechter daarvan op 30.06.2015?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 13.11.2015

Eindejaarsactie waarbij u een promotieartikel geeft?

Met het jaareinde in zicht wilt u een commerciële actie op poten zetten. Daarbij wilt u aan uw klanten, wanneer zij voor een bepaald bedrag bij u kopen, een promotieartikel geven. Hoe zit dat dan fiscaal? Wat vindt de Rulingdienst daarvan?

CONTROLE & GESCHILLEN - VARIA - 13.11.2015

Zijn moratoriuminteresten belastbaar?


VENNOOTSCHAP - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 13.11.2015

Notionele interestaftrek ook retroactief tellen?


ZAKELIJKE RECHTEN - 13.11.2015

Vruchtgebruik, opstal of erfpacht in uw vennootschap?

De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) heeft een advies uitgebracht over vruchtgebruik en opstal e.d. Is dat advies ook voor uw vennootschap van belang en wat zijn in dat geval de belangrijkste aandachtspunten?

PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 13.11.2015

Werkvennootschap wordt patrimoniumvennootschap?

Een abonnee wil zijn activiteit ‘afbouwen’ en zijn vennootschap verder blijven gebruiken bv. als patrimoniumvennootschap, met eventueel nog een beperkte bestaande activiteit. Hij vroeg ons wat er dan fiscaal van belang is. Even kijken…

ROERENDE VOORHEFFING - 13.11.2015

Betaal niet te veel roerende voorheffing!

Al vanaf 01.01.2016 zou de roerende voorheffing verhoogd worden tot 27%. Voor welke inkomsten heeft dat gevolgen en hoe anticipeert u daar eventueel op?

PERSONEEL - MAALTIJDCHEQUES - 13.11.2015

Maaltijdcheques van € 8 per stuk vanaf 2016

Maaltijdcheques zijn nog steeds een interessante vorm van alternatief verlonen en vanaf 1 januari 2016 mogelijk nog wat meer. Hoe zit het een en ander fiscaal ook alweer in elkaar en wat verandert er volgend jaar precies?

SCHENKING - 13.11.2015

De partnerschenking ‘inclusief kids’ als optimalisatie?

Een wederzijdse schenking tussen echtgenoten van roerende goederen wordt vaak als ‘voorlopige’ successieplanning gebruikt. Hoe kunt u deze techniek echter nog meer optimaliseren? Even kijken...

TACTIEK & STRATEGIE - 12.11.2015

Wat is fiscaal beter, nu investeren of wachten tot in 2016?

Het einde van het boekjaar nadert en u vraagt zich af of uw vennootschap een geplande investering fiscaal gezien beter nog dit jaar doet of pas in 2016. Wat zijn de fiscale voor- en nadelen van beide mogelijkheden?

BEROEPSKOSTEN - 12.11.2015

Bijdrage aan orde of beroepsinstituut


INDIVIDUELE PENSIOENBELOFTE - 12.11.2015

Externe groepsverzekering: te laat?

U heeft uw interne pensioenbelofte tijdig online geregistreerd, maar nu zou u die toch willen ‘externaliseren’. Gaat dat nog en hoe zit dat fiscaal?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 12.11.2015

Woning in vennootschap en de notionele interestaftrek

Uw vennootschap heeft een woning gekocht die u ook privé gebruikt. Een collega zei u dat dit een negatief effect heeft op de notionele interestaftrek. Hoe zit dat eigenlijk en kan dit effect fiscaal getemperd worden?

LIQUIDATIERESERVE - 12.11.2015

Bijzondere liquidatiereserve


VENNOOTSCHAPSBELASTING - 12.11.2015

Luxemburg (g)een belastingparadijs?


GEHEIME COMMISSIELONEN - 12.11.2015

Fiscus is te streng, zegt de minister!

De minister is het niet volledig eens met het standpunt van de fiscus inzake geheime commissielonen. Waarin verschilt hij van mening en wat zal er nu gebeuren?

AANDELEN - VOLSTORTING - 12.11.2015

Toegezegd kapitaal volstorten, hoe kunt u dat doen?

Heeft u bij de oprichting van uw bvba of nv het toegezegde kapitaal niet integraal ingebracht, dan speelt de zgn. volstortingsplicht. Wat is het nut daarvan eigenlijk en hoe pakt u dat aan als uw vennootschap ook nog een schuld aan u heeft?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 12.11.2015

Stelt dat overstromingsrisico wel iets voor?


FISCAAL - WOONBONUS - 12.11.2015

Waalse wooncheque als vervanging van de woonbonus!

De woonbonus is voortaan een gewestelijke bevoegdheid en ieder gewest pakt dit anders aan. Vanaf 01.01.2016 wordt in het Waals gewest de woonbonus afgeschaft en vervangen door de wooncheque. Hoe zit dat precies?

FISCAAL - LOKALE BELASTINGEN - 12.11.2015

Is de taks op tweede verblijven nu overal onwettig?

Op 03.09.2015 zei Cassatie dat de taks op tweede verblijven in Koksijde discriminerend is! Wil dat dan zeggen dat u nu voor eender welke kustgemeente een dergelijke taks met succes kunt terugvragen of moet dat genuanceerd worden?

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 12.11.2015

De Vlaamse renovatiepremie nieuwe stijl...

Er was sprake van de omzetting van de Vlaamse renovatiepremie in een belastingvermindering. Onlangs werd duidelijk wat de nieuwe regeling wordt en wat er precies wijzigt vanaf 01.12.2015...

WONINGHUUR - WAARBORG - 12.11.2015

Als verhuurder opletten met een bankwaarborg!


MEDE-EIGENDOM - RECHTEN & PLICHTEN - 12.11.2015

Mag u zomaar dubbel glas plaatsen?

U wilt de vensters van uw appartement vervangen van enkel naar dubbel glas. Daardoor verandert echter ook het buitenaanzicht van de vensters die op de voorgevel gelegen zijn. Heeft u daarvoor dan toestemming nodig?

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 12.11.2015

De huurder haakt af op het allerlaatste moment...

U vindt een kandidaat-huurder die graag uw huurwoning wilt huren. Als puntje bij paaltje komt, haakt hij echter op het allerlaatste moment af. Kunt u vragen dat hij u een vergoeding betaalt?

WONINGHUUR - BUITENGEWONE OMSTANDIGHEDEN - 12.11.2015

Er blijft discussie over het bedrag van de huurschade...

Bij het vertrek van de huurder, raken u en uw huurder het niet eens over welk bedrag u precies mag aftrekken van de huurwaarborg voor de huurschade. Wat dan? Is het in dat geval beter om dan maar zelf een expert dit te laten vaststellen?

WONINGHUUR - KOSTEN - 12.11.2015

Een hoger forfait door de elektriciteit?

Sinds 1 september is de elektriciteitsrekening in alle huishoudens gestegen. Mag u dan ook het forfait dat uw huurder u maandelijks betaalt verhogen?

STUDENTENARBEID - 12.11.2015

Hoeveel studentensaldo nodig voor 2015?


SOCIALE VERKIEZINGEN - 12.11.2015

De opstart van de voorprocedure nadert...

De sociale verkiezingen zullen plaatsvinden tussen 9 en 22 mei 2016. De (voor)procedure start echter zo’n vijf maanden voorafgaand aan deze datum. Binnenkort moet u dan ook de eerste formaliteiten vervullen. Wat houdt dit in?

ONTSLAG - OPZEGGINGSVERGOEDING - 12.11.2015

Telefonisch verbreken kan, maar hoe bewijst u het?

Stel, u verbreekt iemands contract telefonisch, bv. omdat hij net in die periode afwezig is. U betaalt echter onmiddellijk de opzegvergoeding uit. Dan kan er toch geen probleem of discussie meer zijn, bv. over de datum van het ontslag?

PC 200 - JAARPREMIE - 12.11.2015

Aan wie/wanneer moet u de jaarpremie (niet) betalen?

Zoals u weet, werd er ingevolge een nieuwe cao een jaarpremie van € 250 bruto per persoon ingevoerd in PC 200 (ex-PC 218). Effectief betalen moet u deze premie in principe pas in juni 2016, maar aan wie wél en wie niet?

STAKING - LOON - 12.11.2015

Willen werken bij een staking als het in feite niet kan...

Stel, er zal gestaakt worden, maar niet door alle werknemers. Alleen voor hen ‘het bedrijf opendoen’ is echter niet te doen en dat begrijpt ook de RVA, die overmacht aanvaardt. Bent u dan gerust? Het Hof van Cassatie licht toe...

ARBEIDSDUUR - OVERUREN - 12.11.2015

Geen overuren bij glijdende werktijden?

In een systeem van glijdende werktijden kan de werknemer zelf kiezen hoe laat hij begint en stopt, zij het vaak binnen bepaalde zgn. stamtijden. Laat dit systeem ook toe om de ene week meer en de andere week minder te werken?

VAKANTIEDAGEN - 12.11.2015

Extralegale vakantie nu toch ook al overdraagbaar?

Kris Peeters, de minister van Werk, liet onlangs een ballonnetje op om extralegale vakantiedagen op te sparen. Dat is nu nog niet mogelijk, zo hoorden en lazen we in de media. Klopt dat echter wel?

CONTRACT VAN BEPAALDE TIJD - 12.11.2015

Hoelang kunt u tot opzeg beslissen?

Sinds 1 januari 2014 kunt u een contract van bepaalde tijd tijdens de eerste helft van de duur ervan opzeggen. Is het echter wel tijdens de volledige eerste helft?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 10.11.2015

Geniet consument echt op alles wat hij koopt garantie?

Als een particulier iets in uw zaak koopt, dan speelt een tweejarige garantietermijn in zijn voordeel. De eerste zes maanden is hij ‘optimaal’ beschermd. Hoe zit die regeling precies in elkaar? Wat is volgens de rechter van belang?

HORECA - BLACK BOX - 10.11.2015

Nieuwe kassaregels eens black box geactiveerd?

De 10%-grens wordt geschrapt. Wat verandert er als u in 2014 daaronder bleef? Als u ten laatste eind 2015 uw black box activeert, gelden er vanaf dan nieuwe regels rond het intikken op uw kassa en het uitreiken van btw-bonnetjes?

RECHT - LEVERANCIER - 10.11.2015

Onder contract betaalterminal uit?

Een leverancier van betaalterminals riskeert een zware boete wegens ongeoorloofde verkooppraktijken. Kunt u daardoor onder uw contract uit?

PERSONEEL - AANWERVEN - 10.11.2015

Wachten met aanwerven tot duidelijkheid over taxshift?

U heeft nú al iemand extra nodig. Hoe kunt u die ‘optimaal’ nog in 2015 laten starten en er toch zeker van zijn dat u de reeds goedgekeurde taxshift-maatregelen ten volle kunt genieten?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 10.11.2015

Opzeg voor eigen gebruik, ook bij huur korte duur?

U verhuurt een woning of appartement. Welke regels gelden als u of uw naaste familie erin wil gaan wonen? Kunt u elk huurcontract opzeggen ‘voor eigen gebruik’ of maakt het uit dat het om een contract van korte duur gaat?

PERSONEEL - HORECA - 10.11.2015

Straks flexi-jobber aanwerven? Bereid u nu al voor!

Binnenkort wordt het mogelijk om voor uw horecazaak iemand aan te werven onder het flexi-jobstatuut. Is zo iemand effectief goedkoper? Wie komt daarvoor in aanmerking en waarop moet u zoal letten?

SLECHTE BETALERS - CREDITNOTA - 10.11.2015

Ga nu achter uw slechte betalers aan!

Het boekjaar loopt bijna ten einde en sommige klanten hebben uw factuur nog steeds niet betaald. Is die onbetaalde factuur dan fiscaal aftrekbaar en wat met de btw erop? Waarom is het van belang om nu in actie te schieten?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 10.11.2015

Mail fiscus eindigt niet op .fgov.be!


BTW - AFTREKBAARHEID - 10.11.2015

Btw op nutsvoorzieningen voor 75% aftrekbaar?

Voor roerende goederen die u zowel privé als beroepsmatig gebruikt, is de btw-aftrek beperkt tot het beroepsgebruik of tot het forfait van 75%. Geldt dit forfait ook voor nutsvoorzieningen en wat als uw woning in uw vennootschap zit?

RECHT - SAMENWERKINGSVORMEN - 10.11.2015

Uw handelsagentuur beëindigd...

Uw opdrachtgever laat weten dat hij de samenwerking met u als handelsagent beëindigt. Op welke specifieke wettelijke bescherming heeft u dan recht en wat als u vooral voor de buitenlandse markt actief bent? Wat is er daarbij van belang?

RECHT - VARIA - 10.11.2015

Een handtekening zonder ‘gelezen en goedgekeurd’...

Dikwijls wordt bij het ondertekenen van een document gevraagd om er expliciet en eigenhandig ‘gelezen en goedgekeurd’ bij te schrijven. Is dat dan belangrijk en vraagt u dat ook het best zelf aan uw klanten?

RECHT - VARIA - 10.11.2015

Een rechtszaak afkopen, hoe begint u eraan?

Een discussie met een klant over een bepaalde levering dreigt op een rechtszaak uit te draaien terwijl u dat liever niet heeft. U wilt het op een akkoordje gooien. Hoe doet u dat juridisch ‘correct’? Wat zijn daarbij de aandachtspunten?

PERSONEEL - VAKANTIE - 10.11.2015

Niet-opgenomen vakantiedagen overdragen naar 2016?

Uw werknemer vraagt of hij de vakantiedagen die hij dit jaar nog niet opgenomen heeft, mag overdragen naar het volgende jaar. Kunt u dit inderdaad met hem overeenkomen of riskeert u dan problemen met de sociale inspectie?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 05.11.2015

Meerdere Gmail-accounts combineren


COMPUTER - HARDWARE - 05.11.2015

Een nieuwe laptop of ‘hybride’?

De laatste tijd zijn er een aantal nieuwe en vernieuwde laptops en ‘hybrids’ verschenen, van o.a. Microsoft, Dell en Apple. Wat hebben ze te bieden?

SOFTWARE - BROWSER - 05.11.2015

Dicht alle mogelijke gaten in uw browser

Uw browser is wellicht het meest gebruikte programma op uw computer en uw toegangspoort tot internet. Nadeel is dat dit het kanaal is waardoor de meeste aanvallen binnenkomen. Hoe beveiligt u uw browser het best?

WEBDIENSTEN - VIDEO - 05.11.2015

Tips voor uw YouTube-kanaal

We hebben u al eerder gewezen op de voordelen van een YouTube-kanaal voor uw zaak. Dat is helemaal gratis en het kan uw naamsbekendheid en de verkoop een flinke boost geven. Zeker als u de onderstaande tips toepast.

SOFTWARE - VIDEO - 05.11.2015

VLC optimaal gebruiken

Met de ‘open source’ media player VLC kunt u films en andere video’s afspelen. Via het gebruik van een paar add-ons kunt u de mogelijkheden nog verder uitbreiden.

SOFTWARE - VARIA - 05.11.2015

Productsleutel verloren?


BEVEILIGING - ONLINE OPSLAG - 05.11.2015

Uw eigen privécloud

Opslag in de cloud, via diensten als Dropbox, Google Drive en OneDrive, is handig en populair. Maar is het ook mogelijk om zelf een ‘private cloud’ te maken, bv. omdat u minder risico wilt lopen op schending van uw privacy?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 05.11.2015

Mail Pilot, aflevering 2

Mail Pilot, een bekende mail-app voor iPhone, iPad en Mac, is compleet vernieuwd. Wat is er anders en is deze versie 2 de moeite waard?

SOFTWARE - ANDROID - 05.11.2015

De nieuwste smaak van Android: Marshmallow

Android-versie 6.0 of Marshmallow is uit sinds eind september. Wat is er nieuw aan deze versie en is er een groot verschil met het nieuwe iOS 9?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 05.11.2015

Slack: communiceer efficiënt met uw team

Maakt u deel uit van een team of heeft u medewerkers met wie u vaak communiceert? Met het nieuwe communicatieplatform Slack kunt u dat snel, efficiënt en in real time doen.

WEBDIENSTEN - TAAKBEHEER - 05.11.2015

Taken beheren via uw smartphone

Er bestaan heel wat webtools die u uw projecten en hun deeltaken laten opvolgen vanuit uw browser. Maar soms hebben ze ook een mobiele app ter beschikking, waarmee u onderweg op de hoogte blijft.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 05.11.2015

IWork in het nieuw

Na een lange testperiode is iWork for iCloud van Apple uit de bètafase. Wat heeft deze online officesuite te bieden?

SOFTWARE - VIDEO - 05.11.2015

Zo maakt u snel een screencast


ZAKELIJK - JURIDISCH - 05.11.2015

Aangetekend via e-mail?

U moet een aangetekende brief versturen naar een klant of een leverancier. Kan dat dan digitaal of moet u hiervoor nog altijd naar het postkantoor?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 04.11.2015

Prestaties artsen niet langer volledig vrijgesteld?

De ministerraad heeft een voorontwerp van wet goedgekeurd waardoor cosmetische en esthetische behandelingen door artsen niet langer vrijgesteld zijn van btw. Tegelijkertijd wordt ook de btw-vrijstelling voor paramedici nauwkeuriger afgebakend...

AUTO - VARIA - 04.11.2015

Btw-vereenvoudiging voor de handelaarsplaten

Voor de aanvraag en/of de verlenging van commerciële nummerplaten moest u tot op heden in principe naar het btw-kantoor gaan voor een zgn. btw-attest. Vanaf 12 november 2015 hoeft dat niet meer en wordt het geautomatiseerd...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 04.11.2015

Voortaan 6% btw voor schoolgebouwen?

Een van de maatregelen die voorzien zijn in de zgn. taxshift, is de verlaging van het btw-tarief op de bouw van nieuwe schoolgebouwen én op de renovatie van bestaande schoolgebouwen. Vanaf wanneer en in welke gevallen zou het verlaagd tarief mogelijk zijn?

AUTO - LICHTE VRACHT - 04.11.2015

Btw-aftrek lichte vracht: 0% tot 100%?

Bij recente controles werd de btw-aftrek voor een gemengd gebruikte lichte vracht volledig verworpen. Is dat dan niet altijd 35% of 85%? Hoe zit dat precies?

BTW-CONTROLE - VARIA - 04.11.2015

Sorry, te weinig btw aangerekend, gelieve bij te storten...

Tijdens een btw-controle bij een leverancier bleek dat hij in het verleden ten onrechte gefactureerd heeft tegen 6% btw. Hij vraagt u nu via een gecorrigeerde factuur om het verschil bij te betalen. Kan dat zomaar en is die extra btw voor u dan nog aftrekbaar?

LEVERING - PLAATS VAN LEVERING - 04.11.2015

Frans drempelbedrag voor verkoop op afstand verlaagd?

Verkoopt u goederen aan niet-btw-plichtigen in Frankrijk, dan kunt u in principe met Belgische btw factureren tenzij u een bepaalde verkoopdrempel overschrijdt. Frankrijk heeft nu een wet op tafel liggen om zijn drempel te verlagen. Wat zijn de gevolgen?

BTW-PLICHT - ECONOMISCHE ACTIVITEIT - 04.11.2015

B&B altijd met btw?

U denkt erover om van een deel van uw woning een B&B te maken. Is dat dan een onroerende verhuur zonder btw of moet u toch btw aanrekenen aan uw gasten?

BTW-AFREKENING - OPEISBAARHEID - 04.11.2015

Geen risico op twee momenten van btw-opeisbaarheid?

De wijziging van de zgn. btw-opeisbaarheidsregels vanaf 1 januari 2016 blijft heel wat vragen oproepen. Wat is er van belang voor facturen van begin 2016 voor leveringen of diensten in december 2015 en hoe zit dat in de intracommunautaire context?

BTW-BEREKENING - MAATSTAF VAN HEFFING - 04.11.2015

Bijzondere btw-regeling voor reisbureau’s

Voor reisbureau’s geldt er een bijzondere btw-regeling. Wanneer is deze van toepassing en wat houdt ze precies in? Een op til zijnde Btw-beslissing gaat in op de vraag of die regeling ook geldt als het reisbureau naast reizen ook verzekeringen aanbiedt...

GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSKOSTEN - 04.11.2015

Is ook uw dagelijkse lunch een beroepskost?

Stel, u luncht regelmatig in een brasserie of restaurant in de buurt van het ziekenhuis of de privépraktijk, omdat u de tijd niet heeft om even naar huis te gaan. Kunt u deze uitgaven aftrekken als restaurantkosten? Een arrest licht toe...

BELASTINGAFTREK - 04.11.2015

Investeringen beter uitstellen tot 2016?


GETUIGSCHRIFTEN - 04.11.2015

Wat is ‘contant’ voor de fiscale strook?

De nieuwe getuigschriften bevatten steeds een ontvangstbewijs, ook voor wie een vennootschap heeft. Wanneer moet u daar een bedrag op invullen?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 04.11.2015

Verduidelijking van het begrippenkader door het FMO

Het Fonds medische ongevallen (FMO) wil patiënten vergoeden die slachtoffer zijn van een medisch ongeval zonder aansprakelijkheid (MOZA) met abnormale schade. Het Fonds heeft deze begrippen nu geconcretiseerd. Hoe werkt dit?

BANK - 04.11.2015

Valt u wel onder de waarborg van € 100.000?

Geldt de fameuze depositogarantie tot € 100.000 die banken bieden ook voor uw beroepsrekeningen, uw Tak 21 en uw VAPZ? Wat als u bij verschillende banken klant bent die tot dezelfde groep behoren?

PATIËNTENWENKEN - ZELFSTANDIGEN - 04.11.2015

Méér mantelzorg door zelfstandigen mogelijk

Voor werknemers bestaat er al lang een systeem van ‘overheidsuitkeringen’ voor als men een zwaar ziek of stervend familielid wil bijstaan. Sinds 1 oktober 2015 bestaat dat nu ook in deze ‘uitgebreide’ vorm voor zelfstandigen. Hoe werkt dit?

BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 04.11.2015

Te laat in het ziekenhuis door een staking...

Stel, u bent thuis van wacht en krijgt een dringende oproep voor een spoedoperatie. Omwille van onvoorziene omstandigheden, bv. een staking of ongeval, komt u met veel vertraging aan. Loopt u dan een aansprakelijkheidsrisico?

AFTREKBARE KOSTEN - RELATIEGESCHENKEN - 02.11.2015

Hoe uw eindejaarsgeschenk fiscaal aantrekkelijk maken?

Naar het einde van het jaar toe denkt u erover om uw klanten te verrassen met een relatiegeschenk. Wat is fiscaal gezien het interessantste eindejaarsgeschenk en maakt het een verschil of u iets schenkt uit uw voorraad of niet?

ERVEN EN SCHENKEN - HAND- EN BANKGIFT - 02.11.2015

Houd de bankgift het best ‘zuiver’!


AFTREKBARE KOSTEN - RECEPTIE- EN REPRESENTATIEKOSTEN - 02.11.2015

Een percentage van uw omzet als ‘representatiekosten’?

Een collega beweert dat hij een vast percentage van zijn ontvangsten in aftrek neemt als zgn. representatiekosten, zonder dat hij van die kosten enig bewijs moet leveren aan de fiscus. Kan dat wel en zo ja, kunt u dat zelf ook zo doen?

AFTREKBARE KOSTEN - AUTOKOSTEN - 02.11.2015

Bordje ‘voorbehouden voor klanten’ op uw oprit en klaar?

U heeft aan uw zaak parkeerplaatsen laten aanleggen. Is deze parkingkost een autokost met beperkte aftrekbaarheid en hoe zit dat op het vlak van btw? Maakt het een verschil wie er precies geparkeerd staat of doet dat er niet toe?

ROERENDE INKOMSTEN - 02.11.2015

Wordt beleggen fiscaal gestraft?