Alle domeinen

2015 - Augustus

MINDERWAARDE OP AANDELEN - 31.08.2015

Wanneer is een minderwaarde op aandelen aftrekbaar?

Uw vennootschap bezit aandelen van een andere vennootschap, die failliet gaat. Wanneer is het verlies op die aandelen, de ‘minderwaarde’, fiscaal aftrekbaar? Bij de afsluiting van het faillissement? Een arrest van 26.11.2014 verduidelijkt...

INVESTERINGSAFTREK - 31.08.2015

Optimaliseer uw investeringsaftrek!

U bent van plan om binnenkort een serieuze investering te doen. Momenteel kunt u daarvoor nog een investeringsaftrek krijgen. Wanneer is die aftrek interessanter dan de notionele interestaftrek en hoe kunt u hem nog optimaliseren?

PRIVÉ - ROERENDE INKOMSTEN - 31.08.2015

Aan een starter geld uitlenen wordt fiscaal beloond!

De programmawet stelt dat de interesten op een lening, die een privépersoon via een zgn. crowdfundingplatform geeft aan een starter, tijdelijk belastingvrij zijn. Waarmee moet u zoal rekening houden om dat fiscaal voordeel te krijgen?

AANSLAG GEHEIME COMMISSIELONEN - 31.08.2015

De fiscus mag geen voorwaarde toevoegen aan de wet!

In 2014 werden de regels voor de zgn. monsterboete gewijzigd. De fiscus heeft op 11.06.2015 een circulaire uitgebracht met commentaar op die wijzigingen, maar gaat daarin zijn boekje te buiten. Hoe verdedigt u zich?

PRIVÉ - BELASTINGVERMINDERING - 31.08.2015

Belastingvermindering voor participatie in starters-kmo!

De Programmawet van 10.08.2015 voorziet in een zgn. taxshelter voor startende kmo’s. Privépersonen die investeren in het kapitaal van zo’n kmo worden daarvoor fiscaal beloond. Even kijken hoe dat precies zit...

VENNOOTSCHAP - VARIA - 31.08.2015

Wat meubels van uw vennootschap voor uw kind op kot?

Uw zoon of dochter gaat op kot en in uw vennootschap zitten nog wat meubels en een computer die hij of zij goed kan gebruiken op kot. Hoe regelt u dat dan het best met uw vennootschap om fiscaal in orde te zijn?

AFTREKBARE KOSTEN - 31.08.2015

Buitenverblijf sowieso aftrekbaar?

Veel controleurs hebben moeite met een buitenverblijf in uw vennootschap. Cassatie zorgde onlangs echter voor geruststellend nieuws. Hoe pakt u dat aan?

VERVOER - AUTO - 26.08.2015

Hoeveel kost uw auto écht?

Bent u van plan om een nieuwe wagen aan te schaffen? Waar vindt u informatie over de kosten en belastingen die daarmee gepaard gaan?

TELEFONIE - INTERNETTELEFONIE - 26.08.2015

Skypen kan nu in uw browser


ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 26.08.2015

Afbeeldingen: gratis én legaal

U heeft een paar foto’s nodig om uw blog, uw nieuwsbrief of uw website wat aantrekkelijker te maken. Dan is de verleiding groot om snel enkele exemplaren van internet te plukken. Bent u er wel zeker van dat zoiets toegestaan is?

SOFTWARE - WINDOWS - 26.08.2015

Hoe aan de slag met Windows 10?

Eind juli verscheen Windows 10, de opvolger van Windows 8 en 8.1. Wat heeft het nieuwe besturingssysteem van Microsoft te bieden en hoe moet u upgraden? Voor wie is de upgrade gratis?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 26.08.2015

Geef meer kleur aan uw mail

Iedereen heeft eigen gewoontes en technieken om de vele e-mailberichten snel te verwerken: een speciale mappenstructuur, filters, sorteren, enz. Maar heeft u het al eens geprobeerd met kleuren?

SOFTWARE - OFFICE - 26.08.2015

Presenteer beter met PowerPoint-sjablonen

Een geslaagde PowerPoint-presentatie combineert een boeiende inhoud met een aantrekkelijk uitzicht. Voor dat uitzicht kunt u – net als in Word – starten vanuit kant-en-klare sjablonen. Hoe gaat u daarmee aan de slag en waar vindt u ze?

SOFTWARE - BROWSER - 26.08.2015

Surft u sneller met Edge, de Windows 10-browser?

Dat Internet Explorer steeds minder vaak gebruikt werd, was ook voor Microsoft geen geheim. Edge, de nieuwe meegeleverde browser in Windows 10, is daarom helemaal vanaf nul herschreven. Wat heeft die te bieden?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 26.08.2015

Google Forms: haal meer uit uw formulieren

De gratis formulieren van Google Forms worden steeds vaker gebruikt door gewone gebruikers, o.a. voor online enquêtes en inschrijvingen. Hoe haalt u meer uit deze e-formulieren?

WEBDIENSTEN - AUDIO - 26.08.2015

Audio opnemen in uw browser

Wilt u een geluidsopname maken voor bv. een reclamefilmpje, een presentatie of uw website? Met de juiste webtool kan dat simpelweg in uw webbrowser.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 26.08.2015

Doeltreffender vergaderen met CupSpace

Meetings verlopen soms stroef omdat deelnemers slecht voorbereid zijn of niet op de hoogte zijn van reeds genomen beslissingen. Het nieuwe CupSpace wil daar verandering in brengen. Iets voor u?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 26.08.2015

Gmail geeft u bedenktijd


CONSUMENT - VEILINGEN - 26.08.2015

Verkopen op eBay doet u zo

De populaire veilingsite eBay is niet alleen interessant voor particulieren: ook als professionele handelaar kunt u er uw producten aanbieden. Interessant voor u?

WEBDIENSTEN - VARIA - 26.08.2015

Tekst markeren op webpagina’s doet u zo

Wilt u een interessante webpagina doorsturen naar een collega of een kennis? Met het nieuwe Pith.li kunt u hierop eerst de relevante passages aanduiden met een digitale markeerstift. Interessant?

GOED OM TE WETEN - SCHENKEN - 26.08.2015

Op welke datum registreren?


GOED OM TE WETEN - RIZIV - 26.08.2015

Overgangsperiode voor oude getuigschriften


MEDISCH DOSSIER - INZAGE - 26.08.2015

Wat als het FMO een dossier van een overledene opvraagt?

Stel, iemand overlijdt kort na een medische interventie en een verwant dient een aanvraag in bij het Fonds voor Medische Ongevallen. Het FMO vraagt bij u het dossier van deze patiënt op. Waaraan moet u zich dan houden, aldus de Orde?

PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 26.08.2015

Vergroot de vrijstelling voor de gezinswoning!

Vermits de gezinswoning vrijgesteld is van successierechten, is het interessant om ervoor te zorgen dat meer dan de helft naar de langstlevende partner gaat. Hoe pakt u dat het best aan?

BELEGGEN - PENSIOENSPAREN - 26.08.2015

Pensioensparen 2.0?

Banken bieden inzake pensioensparen en langetermijnsparen zgn. combiproducten aan, die zowel in een veilige Tak 21 als in een risicovollere Tak 23 beleggen. Hoe zitten die producten precies in elkaar en zijn ze fiscaal ook wel veilig?

HUISARTSEN - RIZIV - 26.08.2015

Verplichte sociale derdebetaler: kunt u nog volgen?

De verplichte sociale derdebetaler houdt in dat u de derdebetaler moet toepassen wanneer de patiënt een zgn. verhoogde tegemoetkoming geniet. Voor welke artsen geldt dit nu eigenlijk... en vanaf wanneer precies?

VENNOOTSCHAP - 26.08.2015

Tweede verblijf aftrekbaar voor bvba?

Volgens het Hof van Cassatie is nu ook een appartement aan zee altijd aftrekbaar voor de bvba (van een (tand)arts), zo titelden de kranten eind juli. Klopt dit?

ONROEREND GOED - BELASTINGEN - 26.08.2015

Uw gebouw heeft geen inkomsten opgebracht?

Een pand dat u niet gebruikt én dat geen inkomsten oplevert, kan leiden tot een vermindering van het kadastraal inkomen in uw privéaangifte. Hoe moet u ‘geen inkomsten opleveren’ precies interpreteren?

GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGREGIME - 26.08.2015

Gespreide taxatie: wanneer interessant en haalbaar?

Als u een investering (bv. een auto) die meer dan vijf jaar oud is, verkoopt, kunt u de zgn. meerwaarde ook gespreid laten belasten. Wanneer is het interessant om daarvoor te kiezen en waarop moet u dan letten? Een recent arrest licht toe...

GEHEIME COMMISSIELONEN - 26.08.2015

Circulaire geheime commissielonen


BELASTINGSCHULDEN - 26.08.2015

Telefonische rappel van de fiscus?


GESPREIDE TAXATIE - 26.08.2015

Juiste timing van uw herbelegging?


BEROEPSKOSTEN - 26.08.2015

Kostenaftrek in een vennootschap, alle remmen los nu?

Onlangs kon u in de pers lezen dat Cassatie stelt dat de kosten van privé gebruikte goederen, bv. een tweede verblijf, voor een vennootschap voortaan zonder problemen fiscaal aftrekbaar zijn! Klopt dat wel of toch niet helemaal?

TACTIEK & STRATEGIE - 26.08.2015

Een bedrijfspand verhuren of in vruchtgebruik geven?

U bent privé eigenaar van een bedrijfspand dat u voor een langere tijd, bv. 20 jaar, aan uw vennootschap ter beschikking wilt stellen. Is vruchtgebruik dan een goeie keuze of is dat niet of nauwelijks interessanter dan het pand te verhuren?

KAPITAALVERMINDERING - 26.08.2015

Kapitaal te vroeg uitkeren = dividend?


JAARREKENING - NEERLEGGING - 26.08.2015

Waarom stort de Nationale Bank uw betaling terug?

Legde u onlangs uw jaarrekening neer, dan kan het soms zijn dat de Nationale Bank uw neerleggingskosten terugbetaalt! Waarom doet ze dat en wat staat u in zo’n geval te doen? Hoe vermijdt u problemen?

INTERESTEN - 26.08.2015

Geld lenen aan een starter via crowdfunding, ook voor u?

De nakende programmawet stelt onder meer dat wie via een zgn. crowdfundingplatform geld uitleent aan een startende onderneming, geen roerende voorheffing betaalt op de ontvangen interesten. Hoe zit dat precies?

DIVIDENDEN - 26.08.2015

Nog snel de rv-verhoging voor zijn?

De fameuze zgn. taxshift voorziet in een verhoging van de roerende voorheffing van 25% naar 27%. Is nu nog snel een dividend opnemen dan een goed idee?

BEDRIJFSLEIDER - BENOEMING - 26.08.2015

Iemand benoemde zich tot medezaakvoerder...

Niemand kan zich achter uw rug rechtsgeldig tot medezaakvoerder benoemen. Wat riskeert u als iemand daar toch in slaagt en hoe vermijdt u dat?

GEMEEN HUURRECHT - HUURCONTRACT - 24.08.2015

Een appartement dat gebruikt wordt als kantoor


VREDERECHTER - 24.08.2015

Nieuwe spelregels bij de vrederechter

Sinds 1 juni 2015 is de procedure iets ingewikkelder indien u uw huurder voor de rechter brengt. Wat wijzigt er en kost het u ook meer?

FISCAAL - BUITENLAND - 24.08.2015

Wat is de huurwaarde van uw buitenlands vakantiehuis?

Heeft u een niet-verhuurd buitenlands vakantieverblijf, dan moet u daarvan in uw privéaangifte de zgn. huurwaarde aangeven. In theorie klinkt dat eenvoudig, de praktijk is echter iets anders... Hoe zit dat precies en wat vond de rechter ervan?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 24.08.2015

Moet u uw commissie delen met de makelaar na u?

Uw klant gaat na het einde van uw opdracht met een andere makelaar in zee. Hoe zit het dan als er binnen de zes maanden een verkoop is aan een koper die u aanbracht? Moet u uw commissie dan delen? Wat zei de rechter onlangs?

MEDE-EIGENDOM - AANSPRAKELIJKHEID - 24.08.2015

De beslissing voor dringende renovatie blijft uit...

Als mede-eigenaar stelt u vast dat er dringend renovatiewerken nodig zijn in het gebouw, maar de andere mede-eigenaars volgen u niet. Heeft het dan zin om actie te ondernemen? Onlangs was er hierover een verrassende uitspraak...

VLAAMS GEWEST - SCHENKINGSRECHTEN - 24.08.2015

Bouwgrond schenken: welk tarief is nu het beste?

Sinds 1 juli 2015 zijn de verlaagde schenkingsrechten voor onroerende goederen een feit! Hoe zit dat dan als u een bouwgrond wilt schenken, want daarvoor bestaat er ook een gunstregime? Is het ene beter dan het andere?

WONINGHUUR - KOSTEN - 24.08.2015

Uw huurder betaalt de elektriciteit niet, uw probleem?

Uw huurder betaalt zijn factuur van de elektriciteitsleverancier niet. Wordt dat als verhuurder mogelijk uw probleem of hoeft u daar dan niet van wakker te liggen? Wat is er daarbij precies van belang?

WONINGHUUR - SLECHTE BETALERS - 24.08.2015

Zelf een afbetalingsplan voorstellen aan uw huurder?

Indien uw huurder betalingsachterstallen heeft, vraagt hij u mogelijk om hiervoor een afbetalingsplan op te stellen of overweegt u om het zelf voor te stellen. Is dat een goed idee? Hoe voorkomt u dat u daarmee in de problemen komt?

PENSIOEN - 24.08.2015

Voortaan vindt u online informatie over uw pensioen...

Sinds kort kunt u ook als vrije beroeper via de website http://www.mypension.be meer informatie krijgen over uw pensioen. Welke informatie vindt u daar precies? Komt u er ook te weten hoeveel pensioen u mag verwachten?

INTEREST - 24.08.2015

Te veel of te weinig interesten tussen vennootschappen

Uw managementvennootschap, die zaakvoerder is van uw werkvennootschap, staat aan die laatste een lening toe. Moeten eventuele ‘overdreven’ interesten dan geherkwalificeerd worden in dividenden? Wat als de lening renteloos is?

AFTREKBARE KOSTEN - 24.08.2015

Kosten tweede verblijf voortaan altijd aftrekbaar?

Volgens de media zou Cassatie onlangs beslist hebben dat de kosten van een tweede verblijf in een vennootschap altijd aftrekbaar zijn. Kan de fiscus u dan effectief niets meer maken in zo’n geval of zijn er toch nog aandachtspunten?

MONSTERBOETE - 24.08.2015

Toelichting bij de ‘monsterboete’

De fiscus heeft op 11.06.2015 een circulaire uitgebracht met commentaar op de wijzigingen aan de ‘monsterboete’. Wat moet u daarvan onthouden?

AFTREKBARE KOSTEN - 24.08.2015

Tweede verblijf dicht bij uw werk is fiscaal aftrekbaar!

U heeft een aantal belangrijke cliënten ver van huis en daarom huurt u een appartement dicht bij die cliënten. Zijn de huur en andere kosten van dat appartement dan aftrekbaar? Ook als u een appartement koopt i.p.v. huurt?

BELEGGEN - 24.08.2015

Loon naar werken voor uw fondsbeheerder?

Zoals in de VS gaan een aantal fondsen werken met een ‘prestatievergoeding’. U betaalt dus een prestatievergoeding als het goed gaat met het fonds en geen als het fonds slecht presteert. Hoe werkt dit precies en is dit interessant?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 24.08.2015

Niet-aftrekbare btw als beroepskost?


BTW - FACTUUR - 24.08.2015

Btw-vereenvoudiging op komst!

Vanaf 2016 worden de btw-facturatieregels sterk vereenvoudigd. Wat verandert er precies en wat moet u tegen dan eventueel aanpassen of wijzigen?

BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 24.08.2015

Elektriciteitsmeter overzetten op de zaak?


BELASTINGVRIJE INTERESTEN - 24.08.2015

Interessante leningen op komst?


WONINGFISCALITEIT - 24.08.2015

Verlies geen stuk van de woonbonus!

U heeft een woninglening van vóór 2014 waarvoor u de woonbonus geniet. Nu wilt u verhuizen naar de woning van uw nieuwe vriend(in). De juiste datum van uw verhuis is dan van belang voor uw fiscaal voordeel. Hoe zit dat precies?

ERVEN EN SCHENKEN - VARIA - 24.08.2015

Uitvaartverzekering belastbaar?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 24.08.2015

Wachten op de taxshift hoeft niet voor jonge bedrijven

Onlangs werd een wet goedgekeurd waardoor jonge bedrijven voortaan minder loonkosten moeten betalen. Om voordelig aan te werven hoeven zij al zeker niet te wachten op de taxshift. Hoe zit dat precies en wie komt ervoor in aanmerking?

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - PENSIOENSPAREN - 24.08.2015

Is de ‘fiscale hefboom’ nog groot genoeg?

Hoe groot is uw ‘fiscaal effect’ eigenlijk wanneer u aan pensioensparen of langetermijnsparen doet? Blijft er voldoende pensioenkapitaal over als u ook rekening houdt met alle bijkomende kosten en taksen? Even kijken...

BOEKHOUDING - 24.08.2015

Hoe en waar uw elektronische facturen bewaren?

Veel leveranciers sturen enkel nog elektronische en geen papieren facturen meer, en omgekeerd stuurt u zelf misschien ook liever uw facturen elektronisch op. Hoe bewaart u die elektronische facturen echter correct voor de fiscus?

ARBEIDSONGEVALLENVERZEKERING - 21.08.2015

Hoe en wanneer zegt u de polis arbeidsongevallen op?

Stel, u wilt uw huidige polis arbeidsongevallen opzeggen. In dat geval moet u tegen 30 september a.s. actie ondernemen. Wat moet u precies doen en waarop moet u letten?

HUISARBEID - 21.08.2015

Voorzie zelf in een kostenvergoeding!

Een verkoper doet thuis administratie of een kaderlid werkt een dag thuis. Een recent cassatiearrest kan tot hoge, onverwachte kosten leiden. Hoe vermijdt u dat?

ZWANGERSCHAP - ONTSLAGMOTIEF - 21.08.2015

Veel afwezig door zwangerschap: geen ontslag mogelijk?

Stel, iemand was veel afwezig door (moeilijke) zwangerschap(pen), wat de organisatie van het werk bemoeilijkt(e). Toch mag u niet om die reden ontslaan, want dat is discriminatie, zo berichtten de media. In welke mate klopt dit?

VRIJSTELLING VAN PRESTATIES - 21.08.2015

Geen prestaties meer, dus geen maaltijdcheques meer?

Stel, u zegt een werknemer op, maar stelt hem vrij van prestaties. Indien men in uw bedrijf maaltijdcheques toekent, moet u die dan ook nog geven aan de werknemer die vrijgesteld wordt van prestaties? Een recent arrest licht toe...

OPZEGGINGSTERMIJN - UITZENDARBEID - 21.08.2015

Telt interimwerk mee voor de verworven anciënniteit?

Stel, iemand heeft na een periode van interimarbeid een ‘vast’ contract gekregen. Nu ziet u zich genoodzaakt deze overeenkomst op te zeggen. Waarop moet u letten bij het bepalen van de duur van de opzegtermijn?

AANWERVEN - RECHT OP PRIVACY - 21.08.2015

Mag u een loonbrief vragen aan een sollicitant?

Stel, u zit in de laatste fase van een aanwerving, maar de sollicitant stelt hoge looneisen, omdat hij er niet op achteruit wil gaan. Als u eraan twijfelt of hij wel zo veel verdient, heeft u dan het recht om een loonbrief als bewijs te vragen?

SOCIALE VERKIEZINGEN - 21.08.2015

De vertrouwenspersoon mag niet meer ‘opkomen’

Naast de preventieadviseur mag nu ook de vertrouwenspersoon zich niet meer kandidaat stellen voor de sociale verkiezingen, óók niet langs de ‘werkgeverskant’. Wat moet er dan gebeuren als deze nu wél in een orgaan zetelt?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 20.08.2015

Appartement aan de kust kopen via uw bvba?


PERSONEEL - STUDENTEN - 20.08.2015

Uw jobstudent vast in dienst nemen…

De jobstudent die deze zomer bij u werkte, valt zo goed mee dat u hem meteen in dienst wilt nemen. Kan dat zonder meer of zijn er bepaalde aandachtspunten?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 20.08.2015

Foutje in de belastingaangifte: wel of geen sanctie?

Als u uw woonlening per vergissing in een verkeerde code van de aangifte zou invullen of invulde, riskeert u geen sanctie, zo bleek uit mediaberichten. Wanneer worden er wél belastingverhogingen toegepast voor fouten in de aangifte?

6%-BTW-TARIEF - 20.08.2015

Stookolietanks: Btw volgt rechter!


VENNOOTSCHAP - VARIA - 20.08.2015

Gerecht bekampt spookbedrijven…

Steeds meer bedrijven in ons land dienen geen jaarrekening in bij de Nationale Bank. De minister van Justitie werd aan de tand gevoeld over hoe het gerecht deze spookbedrijven aanpakt. Even kijken of u daarvan moet wakker liggen…

LASTIGE KLANTEN - VARIA - 20.08.2015

Toch even op papier reageren op die aantijgingen…

Een klant zet een aantal verwijten op papier. Kort nadien gaat u langs en klaart in een constructief gesprek alles uit. Voor u lijkt daarmee alles van de baan, maar is dat werkelijk zo? Wat is in zo’n geval voor u van belang?

AANSPRAKELIJKHEID - VERBORGEN GEBREKEN - 20.08.2015

Na 3 maand geen klachten meer rond verborgen gebreken

Een collega voorzag in zijn algemene voorwaarden dat klachten over verborgen gebreken hem binnen de drie maanden na de voorlopige oplevering moesten bereiken. Ongeldig, meende een klant. Wat vond de rechter ervan?

BTW - AFTREK - 20.08.2015

De btw op een hotelfactuur niet aftrekbaar?!

Er moeten werken uitgevoerd worden op een locatie die wat ver van de deur is. Wat zijn de fiscale aandachtspunten in verband met de factuur van het hotel, de B&B, … waar u of uw personeel overnacht?

HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 20.08.2015

Oei, fout postnummer op uw aanvraag huurhernieuwing

Als u de hernieuwing van uw handelshuur aanvraagt, dan moet u heel wat regels strikt respecteren. Zo niet kan de verhuurder moeilijk doen. Wat zijn voor u als huurder de aandachtspunten?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 20.08.2015

U biedt gratis wifi aan, een probleem?

Er was in de pers heel wat te doen over het aanbieden van gratis wifi in handels- en horecazaken, de Privacycommissie zou het daar moeilijk mee hebben. Wat is er juist van aan en met welke regels moet u rekening houden?

BTW - VARIA - 20.08.2015

De Btw en uw aanbod ‘u mag gratis naar het voetbal’

Het nieuwe voetbalseizoen en ook andere sportcompetities zijn gestart, ook het film- en theaterseizoen dienen zich aan. Wat vindt de Btw ervan als u gratis tickets aanbiedt aan uw klanten en/of uw personeel?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 18.08.2015

Wachten op de taxshift hoeft niet voor starters

Onlangs werd een wet goedgekeurd waardoor startende kmo’s voortaan minder loonkosten moeten betalen. Om voordelig aan te werven hoeven zij al zeker niet te wachten op de taxshift. Hoe zit dat precies en wie komt ervoor in aanmerking?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 18.08.2015

Vernieuwde ‘bel me niet meer’-website en regels

Wie geen commerciële telefoontjes wil ontvangen, kan sinds eind juni terecht op een vernieuwde website. Ook enkele spelregels ter zake zijn gewijzigd. Wat zijn voor u de aandachtspunten als u mensen telefonisch wilt contacteren?

KILOMETERVERGOEDING - 18.08.2015

Minder betalen per kilometer sinds 1 juli?


PERSONEEL - VAKANTIE - 18.08.2015

Ziek tijdens de vakantie, dus nadien die dagen inhalen?

Uw werknemer werd ziek tijdens zijn vakantie. Hij vindt dat hij zijn ‘verloren’ vakantiedagen nu nog te goed heeft. Klopt dat wel en geldt hetzelfde als hij na de vakantie nog steeds ziek is?

RECHT - LEVERANCIER - 18.08.2015

Factuur gebrekkige levering geprotesteerd, volstaat dat?

De geleverde goederen zijn zo gebrekkig dat u ze niet kunt gebruiken of verder verkopen. U protesteert de factuur en u betaalt niets. Houdt het daarmee op of zijn er nog andere aandachtspunten waarmee u rekening moet houden?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 18.08.2015

Gunstmaatregel voor jonge kmo-vennootschappen!

Bent u zaakvoerder/bestuurder van een jonge vennootschap, dan is er sinds 1 juli 2015 een interessantere manier om investeringen te financieren dan via een klassieke lening bij de bank. Even kijken hoe dit precies werkt...

SOCIALE VERKIEZINGEN - 18.08.2015

Opgelet: uw werknemers zijn binnenkort soms beschermd zonder dat u het weet...

Eens de sociale verkiezingen eraan komen is het altijd een beetje afwachten wie zich deze keer kandidaat zal stellen. Zowel de kandidaten als de verkozenen genieten immers een stevige beschermingsregeling.

Aangezien de bescherming van de kandidaten retroactief uitwerking krijgt, riskeert u vanaf januari 2016 dat u zonder het te weten een beschermde werknemer ontslaat. Hoe zit dat precies met die ‘occulte bescherming’ en hoe anticipeert u daar het best op?

Hoe wordt de beschermingsvergoeding berekend? Waarom is een ontslag in de aanloop naar de sociale verkiezingen ‘goedkoper’? Wanneer en hoe kunt u toch een beschermde werknemer om dringende of om economische of technische redenen ontslaan?


TWEEDE VERBLIJF - 18.08.2015

Gesplitste aankoop voor uw tweede verblijf in Frankrijk: hoe correct aanpakken?

Een gesplitste aankoop waarbij de ouders het vruchtgebruik van een onroerend goed kopen en de kinderen de blote eigendom, is een populaire manier om aan successieplanning te doen. Meestal schenken de ouders dan vooraf het geld om de blote eigendom te kopen.

Is zo’n gesplitste aankoop ook mogelijk als u een tweede verblijf in Frankrijk aankoopt?

Waarmee moet u dan in beide landen zoal rekening houden om te vermijden dat uw kinderen na uw overlijden toch nog erfbelasting moeten betalen? Bestaat dan ook het risico dat u tweemaal erfbelasting moet betalen?

Is een aankoop gevolgd door een schenking van de blote eigendom soms een goed alternatief?


ERFENIS - 18.08.2015

Een onroerend goed geërfd: beter verkopen of toch verhuren?

Wie een huis of appartement erft, stelt zich vaak de vraag of hij het pand het best houdt om het te verhuren of toch beter verkoopt om de opbrengst veilig en zonder ‘vastgoedzorgen’ te herbeleggen.

Welke stappen onderneemt u dan om op een eenvoudige manier te bepalen wat voor u de beste oplossing is? Hoe berekent u de nettohuuropbrengst en waarmee moet u daarbij zoal rekening houden?

Kunt u op termijn ook nog een meerwaarde verwachten, nu het er toch naar uitziet dat de waarde van vastgoed de komende jaren niet spectaculair zal stijgen?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 18.08.2015

Lenen aan uw vennootschap: hoe de interesten fiscaal optimaliseren?

Geld lenen aan uw vennootschap is fiscaal voordelig omdat u zelf slechts 25% roerende voorheffing betaalt, terwijl de interest voor uw vennootschap in principe aftrekbaar is.

Hoe kunt u de interest die u op die manier ontvangt maximaliseren en tegelijkertijd vermijden dat de fiscus die interest bij uw vennootschap herkwalificeert als een dividend?

Vermijdt u herkwalificatie door betalingsuitstel toe te staan of door het tegoed op uw rekening-courant te boeken? Wat zijn dan de spelregels en aandachtspunten?

Kunt u meer interest vragen door met een kaskrediet te werken in plaats van met een investeringskrediet? Is een achtergestelde lening nog interessanter?