Alle domeinen

2015 - Januari

FINANCIEEL - 29.01.2015

Een Tak 26 of een termijnrekening?


SOCIALE BIJDRAGEN - 29.01.2015

Vermindering voorlopige sociale bijdragen vragen?

Sinds dit jaar geldt het nieuwe systeem voor de berekening van uw sociale bijdragen. Hoe zit dat eigenlijk als u wilt afwijken van de voorlopige bijdragen? Gaat dat zomaar of is het een en ander toch niet zo evident?

BELEGGINGEN - 29.01.2015

Beurstaks sinds 01.01.2015 verhoogd


PRIVÉ BELASTBAAR VOORDEEL - 29.01.2015

Verwarming en elektriciteit duurder?


LIQUIDATIERESERVE - 29.01.2015

Het abc van de nieuwe vastklikregeling!

De regering heeft een nieuwe regeling ingevoerd waarbij het mogelijk is om slechts 10% i.p.v. 25% te betalen op de zgn. liquidatiebonus. Bovendien kunt u ook een dividend uitkeren tegen minder dan 25%. Wat zijn de spelregels?

AANDEELHOUDERS - UITTREDING - 29.01.2015

Kan uw bvba of cvba verder met één vennoot minder?

Uw collega-vennoot geeft aan uit uw bvba te willen stappen. Wat betekent dat voor het voortbestaan van uw bvba en/of zijn er specifieke aandachtspunten? Hoe zit dat bij andere vennootschappen, bv. bij een cvba of cvoa?

GRATIS AUTO - 29.01.2015

Voordeel auto op rc mag in min!

Wordt u privé belast op uw voordeel auto, dan mag dat bedrag in min van de niet-aftrekbare autokosten. Is dat ook zo als uw voordeel auto geboekt is via rc?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VOORDEEL WONING - 29.01.2015

Hoe bepaalt u het beroepsgedeelte van een pand?

Woont u in een pand van uw vennootschap of verhuurt u een stuk van een pand aan uw vennootschap, dan heeft u er fiscaal belang bij om het stuk dat uw vennootschap gebruikt zo hoog mogelijk te ramen. Waarom en hoe doet u dat?

MONSTERBOETE - 29.01.2015

Wat met de 309% op niet-aangegeven omzet?

De monsterboete van 309% is dan wel versoepeld voor privévoordelen, maar hoe zit het met zgn. verdoken meerwinsten? Is er daarvoor ook iets gewijzigd?

JAARREKENING - VARIA - 29.01.2015

Moet u uw bvba opdoeken wegens ‘te weinig vermogen’?

Uw boekhouder presenteert een eerste versie van uw cijfers over het voorbije boekjaar 2014. Daaruit blijkt dat het nettoactief gedaald is onder het vereiste minimumkapitaal. In welke mate is dat een probleem?

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 29.01.2015

Een villa als loon kan wel degelijk!

De fiscus heeft het de laatste jaren moeilijk met vennootschappen die kosten in aftrek brengen voor een pand dat uitsluitend privé gebruikt wordt door de zaakvoerder/bestuurder. Geen probleem, zei het Hof van Cassatie nu heel duidelijk!

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 29.01.2015

Is de monsterboete een dwerg geworden?


FINANCIEEL - LENING - 29.01.2015

Nieuwe regels voor de Vlaamse win-winlening…

De voorwaarden om in 2015 zo’n Vlaamse win-winlening te sluiten, zijn enigszins gewijzigd. Hoe zit dat nu dan met die zgn. vriendenlening? In welke mate valt er goed nieuws te rapen?

PERSONEEL - AANWERVEN - 29.01.2015

Uw eerste aanwervingen in 2015 extra goedkoop...

Plant u in het nieuwe jaar een aanwerving, dan is die wat ‘goedkoper’ als het gaat om de eerste tot en met vijfde werknemer die bij u in dienst komt. Sinds 2015 krijgt u in sommige gevallen nog wat meer korting. Hoe zit dat precies?

RECHT - VARIA - 29.01.2015

Uw klant krijgt een Vlaamse energielening vast…

Sinds begin 2015 kan men in Vlaanderen een speciale energielening sluiten. Wat is dat precies en in welke mate is dat voor uw klanten interessant? Wat is daarbij voor u als aannemer van belang?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 29.01.2015

Nu al wakker liggen van een indiciair tekort?

Volgens de fiscus geeft u meer uit dan u op basis van uw officieel aangegeven inkomen kunt verantwoorden. In welke mate moet u het tegendeel bewijzen? In hoeverre moet u daar nu al, bij het begin van het jaar, rekening mee houden?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 29.01.2015

De coördinator zet het licht op groen…

Uw klant werkt met een coördinator om de werken aan zijn pand in goede banen te leiden. Die bevestigt dat uw offerte het gehaald heeft en geeft dus een ‘go’. Wat zijn volgens de rechter daarbij de aandachtspunten voor u als aannemer?

6%-BTW-TARIEF - VARIA - 29.01.2015

Nog in 2015 renoveren, beste klant!

De minister verduidelijkte vanaf wanneer de hogere ouderdomsgrens voor de toepassing van het 6%-btw-tarief ingaat. Wat is voor u als aannemer van belang?

AUTO - BELASTBAAR VOORDEEL - 29.01.2015

Weer hoger privé belastbaar voordeel auto?


FISCALE FICHES - BEDRIJFSWAGEN - 29.01.2015

In welk vak moet het VAA firmawagen staan?

Binnenkort zal het sociaal secretariaat de fiscale fiches van 2014 opmaken. Het bedrag van het VAA voor de firmawagen moet soms in vak 250 en soms gedeeltelijk in vak 254 staan. Hoe werkt dit en wat is uw rol in dit verhaal?

VAKANTIE - 29.01.2015

Wie betaalt er als u een reis wilt laten annuleren?

Stel, ingevolge omstandigheden die u niet in de hand heeft, zou een werknemer die vakantie gekregen heeft en op reis zou gaan, toch moeten komen werken. Hij wil er eventueel op ingaan, voor zover het hem niets kost. Hoe pakt u dat aan?

ARBEIDSOVEREENKOMST - BEPAALDE DUUR - 29.01.2015

Scannen met smartphone en e-mailen: is dat geldig?

Stel, iemand zal in dienst komen met een contract van bepaalde tijd, maar hij moet zijn contract nog tekenen. Hij scant de door hem ondertekende versie in met zijn smartphone en stuurt ze terug via e-mail. Is dit geldig of loopt u risico’s?

TIJDSKREDIET - 29.01.2015

Vanaf 2015 niet meer zonder motief en pas ‘landen’ op 60?

De nieuwe regeling voor tijdskrediet (geen uitkeringen meer voor niet-gemotiveerd tijdskrediet en landingsbanen pas op 60 i.p.v. 55 jaar) is gepubliceerd. Hoe zwaar wegen de uitzonderings- en overgangsmaatregelen nu door?

ONTSLAGMOTIEF - 29.01.2015

Motiveren met dank aan Facebook?

U beschikt niet direct over een pasklaar ontslagmotief? Screen dan even de sociale media van de werknemer, is de nieuwe trend. Kan dit inderdaad helpen?

AANWERVEN - SUBSIDIES - 29.01.2015

(Over)aanbod aan laaggeschoolde jongeren op komst?

Op 1 januari 2015 werden de voorwaarden voor zgn. inschakelingsuitkeringen veel strenger. Daardoor zullen meer laaggeschoolde jongeren op zoek moeten naar een job. Hoe kunt u iemand met dat profiel efficiënt ‘inwerken’?

HANDELSVERTEGENWOORDIGER - 29.01.2015

Controleren door verslagen te laten inleveren?

Stel, een handelsvertegenwoordiger laat na om op regelmatige basis rapporten van zijn klantbezoeken op te maken, ook al is hij daartoe contractueel verplicht. Kunt u daarvoor ontslaan om dringende reden? Een recent arrest licht toe...

HANDELSHUUR - BEËINDIGING - 28.01.2015

De verhuurder wil u eruit om te kunnen verbouwen…

Een collega zag zijn handelshuur opgezegd omdat de verhuurder in het pand omvangrijke werken wilde laten uitvoeren. Moet u in zo’n geval het pand effectief verlaten, mogelijk al na zes maanden?

FISCAAL - BTW - 28.01.2015

Nu renoveren want vanaf 2016 een pak duurder?

De regering besliste om de ouderdomsgrens voor de toepassing van het 6%-btw-tarief op te trekken. De minister verduidelijkte vanaf wanneer die maatregel ingaat. Wanneer zal de factuur van uw aannemer NIET duurder uitvallen?

HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 28.01.2015

Heeft u een erkenning als kredietgever nodig?!

U gunt een klant uitstel van betaling of laat hem hetgeen hij zich aanschaft in schijven betalen. Riskeert u dan als winkelier, uitbater van een fitness-, wellness- of andere zaak een boete? Hoe blijft u buiten schot?

VERZEKERINGEN - AUTOVERZEKERING - 28.01.2015

Wie is de voornaamste bestuurder?

Als u een autopolis afsluit, moet u daarbij opgeven wie de gebruikelijke of zgn. voornaamste bestuurder is. Wat als dat achteraf niet blijkt te kloppen? Die problematiek speelt ook als u in vennootschap zit, zo ondervond uw collega…

BELASTINGAANSLAG - 28.01.2015

Achterstand fiscus, slecht nieuws?

In vergelijking met vorig jaar heeft de fiscus nog maar zeer weinig afrekeningen verstuurd. Volgens de media is dat slecht nieuws. Is dat zo?

VASTGOED - 28.01.2015

Een verhuurd pand kopen?

Wat zijn de mogelijkheden om het huurcontract op te zeggen als u of uw kinderen een pand aankopen? Kunt u daarover vooraf afspraken maken? Wat gebeurt er dan met de lopende huurovereenkomst en met de waarborg? Heeft u meer speelruimte als u zelf het pand wilt bewonen? Zijn de regels anders voor garages of winkelpanden? En wat als u bv. een winkelpand tot appartementen wilt verbouwen?

SUCCESSIEPLANNING - 28.01.2015

‘Teruggeefschenking’ als laatste redmiddel?

Onroerend goed schenken is duur. Daarom wordt er vaak gewerkt met een schenking ‘in schijfjes’. Kan een ‘teruggeefschenking’, waarbij u het geld schenkt en uw kind daarna het pand koopt, een alternatief zijn? Wanneer is dat financieel voordelig? Kan dat fiscaal gezien wel? Hoe pakt u dat dan het best aan om de kans te verkleinen dat de fiscus met succes een beroep doet op de antimisbruikbepaling?

VERMOGENSBEHEER - 28.01.2015

Uw vermogensbeheerder doorgelicht!

Bij het begin van het nieuwe jaar is het traditioneel het moment om even stil te staan bij de prestaties van uw vermogensbeheerder gedurende het voorbije jaar. In 2014 werd uw rendement sterk beïnvloed door een keuze van de juiste markten. Hoe presteerden de verschillende aandelen- en obligatiemarkten? Wat is, afhankelijk van uw risicoprofiel, een goed rendement voor 2014?

ROERENDE VOORHEFFING - 28.01.2015

‘Obligatiefondsen’: te veel rv betaald?

Wanneer betaalt u rv op de meerwaarde bij verkoop van een beleggingsfonds? Waarom leidt de berekeningswijze er dan soms toe dat u belast wordt op een hogere meerwaarde dan u effectief gerealiseerd heeft? Hoe kunt u sinds kort de te veel betaalde belasting recupereren? Waarom zorgt u er, bv. bij een transfer van effecten, het best voor dat uw bank altijd over de correcte ‘datum eigenaarschap’ beschikt?

SCHENKING - 28.01.2015

Uw vruchtgebruik optimaliseren?

Schenken met voorbehoud van vruchtgebruik is populair omdat de ouders zo levenslang de inkomsten uit het geschonkene behouden. Toch duiken er in de praktijk vaak problemen op als de ouders bv. een geschonken appartement willen verkopen of als een effectenportefeuille nog weinig opbrengt. Hoe kunt u daar nu al op anticiperen en er ook voor zorgen dat u altijd voldoende inkomsten behoudt?

NALATENSCHAP - 28.01.2015

Benadeeld door schenkingen of legaten?

Iedereen kent verhalen over broers en zussen die tien jaar na het overlijden van hun ouders beginnen te procederen over de nalatenschap, maar houden die verhalen steek? Wanneer kunt u iets van de erfgenamen, of zelfs van derden, terugvorderen als u door bepaalde schenkingen of legaten benadeeld werd? Hoe moet u dat aanpakken en hoelang heeft u daartoe de tijd?

BELEGGEN - 28.01.2015

Inflatiegerelateerde obligaties

Aangezien u ervan uitging dat de rente zou stijgen, kocht u een paar jaar geleden inflatiegerelateerde obligaties. Uw bankier raadt u nu aan bij te kopen. Een goed idee?

SUCCESSIEPLANNING - 28.01.2015

Uw stiefkind begiftigen?

Ouders in nieuw samengestelde gezinnen willen steeds vaker alle kinderen gelijk behandelen. Welke mogelijkheden en welke beperkingen zijn er als u uw stiefkind bij testament of via een levensverzekering iets wilt nalaten? Is dat fiscaal gezien ook interessant? Heeft u ruimere mogelijkheden via een stiefouderadoptie? Wat zijn daarvan de voordelen en de gevolgen?

FACTUUR - VARIA - 27.01.2015

Facturen over en weer: ongeveer quitte of toch niet?

Een van uw leveranciers is ook een regelmatige klant bij u zelf. U zit dus met facturen over en weer. Mag u die facturen dan met elkaar verrekenen? Wat als uw leverancier zijn facturen nadien overdraagt aan een ‘financier’?

ONROEREND GOED - HUUR - 27.01.2015

In welke brandbeveiliging moet u voorzien?

Nog steeds vallen er in België veel slachtoffers bij brand, zo kwam in de media. Daarom worden de verplichtingen voor rookmelders, brandblussers e.d. strenger. Wanneer zijn die precies verplicht? Moet u dat ook in uw bedrijf voorzien?

BANK - VARIA - 27.01.2015

Lenen voor uw nieuwe auto of niet?

Mede dankzij de gunstige salonvoorwaarden heeft u een nieuwe auto of camionette gekocht. Gaat u daar nu, omwille van de lage interesten, het best een lening voor aan of gebruikt u toch maar beter uw eigen spaargeld?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 27.01.2015

Opnieuw beginnen te tellen voor de overuren...

Laat u uw werknemers af en toe extra uren werken, dan kunt u sinds 1 januari hiervoor opnieuw een beroep doen op een fiscaal gunstig regime. Hoe zit dat precies en waarop moet u letten om hier uw voordeel mee te doen?

BANK - INVESTERINGSKREDIET - 27.01.2015

Hoe uw investeringsproject het best financieren?

Uw bank kan u geld lenen of u een krediet toestaan. Wat is het verschil tussen beiden en wanneer kiest u wat? Zit het verschil in de mogelijkheid van vervroegde terugbetaling of staat dat er los van? Wat is er voor u van belang?

GEMEEN HUURRECHT - BRAND - 26.01.2015

Moet u als verhuurder brandblusapparaten voorzien?

Er vallen in België nog altijd veel slachtoffers bij branden, zo kwam er in het nieuws. Wanneer moet u als verhuurder rookmelders voorzien? Moet u dan ook als u een handelspand verhuurt, zelf zorgen voor brandblusapparaten e.d.?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 26.01.2015

Graag de verkoop discreet aanpakken...


ONROEREND GOED - 26.01.2015

Een nieuwe regeling voor huispersoneel


MEDE-EIGENDOM - RECHTEN & PLICHTEN - 26.01.2015

Een goede reden om geen voorschotten meer te betalen?

Steeds meer mede-eigenaars betalen hun voorschotten niet tijdig. Soms roepen ze ook allerhande excuses in, bv. het feit dat de afhandeling van een schadedossier te lang aansleept. Hoe gaat u daar het best mee om?

RUIMTELIJKE ORDENING - STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING - 26.01.2015

Een deel van uw woning verhuren...

Wilt u een bestaande woning opsplitsen in appartementen, studio’s of studentenkamers, dan heeft u daarvoor een bouwvergunning nodig. Sinds kort zijn er versoepelingen in sommige steden. Hoe zit dat precies?

VERKOOP - VARIA - 26.01.2015

Nieuwe tabellen om het vruchtgebruik te berekenen

Na een overlijden komt er dikwijls een opsplitsing tussen het vruchtgebruik dat de echtgenoot erft en de blote eigendom die de kinderen krijgen. Wanneer is een omzetting van het vruchtgebruik mogelijk en hoeveel kost dat dan?

VERKOOP - VARIA - 26.01.2015

Nieuwe spelregels bij het kadaster...

Sinds kort moet u rekening houden met enkele nieuwigheden als u gegevens nodig heeft van het kadaster. Wat verandert er precies?

FISCAAL - HUURINKOMSTEN - 26.01.2015

Investeren in rotatieparking, fiscaal ook nog interessant?

‘Alternatieve’ vastgoedinvesteringen zoals de aankoop van parkeerplaatsen in een zgn. rotatieparking zijn in trek. Dat is immers nog betaalbaar én u wordt privé fiscaal gunstig belast op uw huurinkomsten, zo zegt men. Is dat altijd zo?

FISCAAL - BEROEPSGEBRUIK - 26.01.2015

Iets huren dicht bij uw werk, akkoord, maar iets kopen?

Een potentiële klant heeft een appartement op het oog dat hij wil huren om dichter bij zijn werk te wonen. Het liefst van al zou hij iets willen kopen, maar dat kan hij dan fiscaal niet aftrekken als beroepkost, of toch wel... ?

MONSTERBOETE - 22.01.2015

Geen ‘monsterboete’ meer!

De zgn. monsterboete is grondig hervormd. Welke spelregels gelden er voortaan wanneer de fiscus moeilijk doet over ‘voordelen’ die niet op uw loonfiche staan?

AUTO & TRANSPORT - VOORDEEL AUTO - 22.01.2015

Hoeveel bedraagt uw voordeel auto voor 2015?

De CO2 -referentie-uitstoot is op 22.12.2014 gepubliceerd en is zowel voor benzine als diesel wat lager dan voor 2014. Is uw voordeel auto voor 2015 dan hoger of lager dan voor 2014 en kunt u ook fiscaal munt slaan uit het autosalon?

VENNOOTSCHAP - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 22.01.2015

Privé gebruikte woning en notionele interestaftrek

Gebruikt u de woning van uw vennootschap ook om er zelf te wonen, dan heeft dat een invloed op de notionele interestaftrek. Is dat ook zo wanneer u als bedrijfsleider huur betaalt? Hoe kunt u het een en ander fiscaal optimaliseren?

BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 22.01.2015

Wat met de herkwalificatie bij een gemeubelde verhuur?

Verhuurt u als zaakvoerder een deel van uw woning aan uw vennootschap, dan geldt de zgn. huurherkwalificatie. Verhuurt u meubels, dan is die herkwalificatie er niet. Wat als u een gemeubeld kantoor verhuurt aan uw vennootschap?

LIQUIDATIEBONUS - 22.01.2015

Legt u straks ook een ‘liquidatiereserve’ aan?

De onlangs gepubliceerde Programmawet van 19.12.2014 bepaalt de spelregels voor het aanleggen van een zgn. liquidatiereserve in uw vennootschap. Wat is dat precies, waarom zou u dat doen en hoe doet u dat?

BTW - 22.01.2015

Counter de Btw met een ‘btw-eenheid’!

Managementvennootschappen worden vanaf 01.01.2016 sowieso btw-plichtig. Moeten ze daardoor btw aanrekenen aan een vennootschap die deze niet (volledig) kan recupereren, dan ontstaat er een extra kost. Hoe vangt u dat op?

AFTREKBARE KOSTEN - 22.01.2015

Verbouwingswerken direct in kosten of afschrijven?

Een patrimoniumvennootschap laat herstellings- en verbouwingswerken uitvoeren en trekt die kosten ineens af, maar volgens de fiscus zijn die werken ‘investeringen’ die ze over meerdere jaren moet afschrijven. Wat vond de rechter?

ONTSPANNING - TELEVISIE - 21.01.2015

Tips & tools voor Google Chromecast

We hadden het eerder al over de Google Chromecast: een hdmi-stick voor uw televisie of beamer waarmee u allerlei media-inhoud op het scherm kunt streamen. Met de volgende negen tips haalt u nog meer uit deze handige stick.

WEBDIENSTEN - VARIA - 21.01.2015

Goed voorbereid naar uw afspraak


CONSUMENT - FINANCIEEL - 21.01.2015

Wat met de nieuwe btw-regels?

Sinds 1 januari 2015 zijn de btw-spelregels voor elektronische diensten gewijzigd. Wat zijn hiervan de gevolgen voor online aankopen?

WEBDIENSTEN - VARIA - 21.01.2015

Verzamel url’s op één plek


SOFTWARE - WINDOWS - 21.01.2015

Meer dan honderd systeemutilities in één pakket

Het gratis NirLauncher bevat maar liefst 180 systeemutilities voor Windows: voor uw netwerk, browsers, Windows-systeem, wachtwoorden en beveiliging. Welke zijn handig en hoe gaat u ermee aan de slag?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 21.01.2015

Zakelijke mailetiquette

Als zakelijke mailgebruiker moet u vaak klanten, leveranciers of medewerkers via mail aanschrijven. Welke etiquetteregels kunt u het best handhaven om de relaties optimaal te houden?

SOFTWARE - VIDEO - 21.01.2015

Extra functies in VLC

VLC is een populair programma om films en andere video’s mee af te spelen. Onder de motorkap schuilen echter heel wat extra functies die u misschien nog niet kent. Een overzicht…

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 21.01.2015

Google Drive kan méér dan u denkt

U kent Google Drive als de handige clouddienst voor dataopslag en officetoepassingen. Wij laten u kennismaken met een aantal ingebouwde functies die de mogelijkheden gevoelig uitbreiden.

WEBDIENSTEN - VARIA - 21.01.2015

Online posters maken

U wilt posters maken om uw producten of aanbiedingen in uw zaak extra in de verf te zetten. Voor het drukwerk moet u naar een lokale of online printdienst, maar welke online tools helpen u vooraf om een posterontwerp te maken?

TELEFONIE - SMARTPHONE - 21.01.2015

Houd uw Android-toestel in vorm

Net als een computer heeft ook een Android-toestel af en toe een schoonmaakbeurt (geheugen, overbodige bestanden, …) nodig. Anders wordt uw toestel langzaam maar zeker trager en blijft er minder vrije ruimte over.

BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 21.01.2015

Heeft u een wachtwoordmanager nodig?

Voor het gebruik van de meeste diensten heeft u een wachtwoord nodig. Is het gebruik van een wachtwoordmanager dan een goed idee?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 21.01.2015

Apple heeft nu ook zijn eigen cloudopslag

Sinds iOS 8 is er nu ook iCloud Drive, Apples eigen cloudopslagdienst. Hoe gaat u met iCloud Drive aan de slag?

GRONDIG ONDERZOCHT - ONTSLAG ZIEKENHUISARTS - 20.01.2015

Hoe snel moet men zijn bij dringende reden?

Stel, de beheerder is nog niet lang op de hoogte van een feit waarvoor hij een arts wil afzetten, omdat de algemeen directeur getalmd heeft met hem in te lichten. Is een advies van de medische raad vereist? Het Hof van Cassatie licht toe.

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 20.01.2015

Hoger voorschot voor onroerend goed mogelijk?

Sinds 01.01.2015 zijn de regels inzake extralegale pensioenen enigszins gewijzigd. Welke invloed heeft dat op het voorschot dat u kunt opnemen op uw pensioenkapitaal voor de aankoop of (ver)bouw(ing) van een onroerend goed?

TANDARTSEN - 20.01.2015

Deconventietermijn en vrije tarieven

Eind 2014 is er een nieuwe tandartsenconventie gesloten. Stel, u wilt deconventioneren of partieel conventioneren. Wanneer kunt/moet u dat dan doen?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 20.01.2015

Wiens attest kan leiden tot medische overmacht?

Stel, de arbeidsovereenkomst van een patiënt eindigt zonder opzegtermijn of -vergoeding, omdat de controlearts die de werkgever gestuurd heeft, hem definitief arbeidsongeschikt verklaart. Kan dat eigenlijk wel?

PRIVÉ - SCHENKEN - 20.01.2015

Modern vruchtgebruik is ‘op maat’ én optioneel

Bij de schenking van een beleggingsportefeuille houden de ouders zich vaak het vruchtgebruik voor, zodat ze zelf nog een inkomen hebben. Hoe verzoent u dat met een beleggingsaanpak die voldoende resultaat oplevert?

GOED OM TE WETEN - BELASTINGCONTROLE - 20.01.2015

Niet alleen uw rekening wordt gemeld


GOED OM TE WETEN - ONROEREND GOED - 20.01.2015

Verhuizen wordt fiscaal gevoelig?


FISCAAL - VOORAFBETALINGEN - 20.01.2015

Waarom al in januari aan voorafbetalen denken?

De deadline voor de eerste voorafbetaling is nog steeds 10 april. Die datum is nog niet direct in zicht, maar toch kan het soms nuttig en/of nodig zijn om al met de voorafbetalingen bezig te zijn. Wanneer is dat het geval?

VENNOOTSCHAP - FISCAAL - 20.01.2015

De nieuwe vastklikregeling is een feit

De nieuwe regeling om de winst van uw vennootschap (deels) om te zetten in een zgn. liquidatiereserve is ondertussen ‘wet’ geworden. Zij blijkt zelfs al voor boekjaar 2014 te gelden. In welke mate is deze regeling interessant?

AUTOKOSTEN - 19.01.2015

Impact van uw voordeel auto op uw aftrekbare autokosten?

Heeft u een vennootschap en wordt u belast op een voordeel auto, dan mag u de niet-aftrekbare autokosten verminderen met het bedrag van dat voordeel. Geldt dat ook wanneer u het voordeel laat boeken op uw rekening-courant (rc)?

VAPZ - 19.01.2015

Haast en spoed is soms wél goed?

Bij de huidige lage rente betaalt u volgens uw verzekeraar of sociale kas het best zo snel mogelijk uw volledige VAPZ-premie voor 2015. Klopt dat?

MEERWAARDE - 19.01.2015

Hoe die vijf jaar voor het 16,5%-tarief precies tellen?

U heeft een eenmanszaak. Een investering pas na vijf jaar verkopen, maakt dan een groot verschil voor het tarief waartegen de ‘winst’ bij die verkoop belast zal worden. Hoe moet die vijf jaar echter precies berekend worden?

BELEGGEN - 19.01.2015

Koopt u het best kapitalisatie- of distributiedeelbewijzen?

Zijn distributiedeelbewijzen van beveks nu fiscaal gezien aantrekkelijker dan kapitalisatiedeelbewijzen, nu sinds 01.01.2015 de beurstaks gestegen is? Is er een verschil tussen aandelenfondsen, obligatiefondsen en gemengde fondsen?

CONTROLE - 19.01.2015

Mag uw controleur nu zomaar uw rekeningen inkijken?

Vorig jaar is het zgn. Centraal Aanspreekpunt (CAP) actief geworden, dat alle rekeningnummers bij Belgische banken bijhoudt. De fiscus kan onder bepaalde voorwaarden dit register raadplegen. Wanneer is dat precies het geval?

AFTREKBARE KOSTEN - 19.01.2015

Niet-recupereerbare btw aftrekbaar voor de Belastingen?

U kunt de btw die u betaalt op bepaalde uitgaven niet altijd (volledig) recupereren. Kunt u die niet-recupereerbare btw dan wel als kosten inbrengen voor de directe belastingen en zo ja, in welke mate? Even kijken…

ONROEREND GOED - VARIA - 19.01.2015

Onroerend goed in Nederland schenken?


ONROEREND GOED - VARIA - 19.01.2015

Taxatie buitenlands onroerend goed is onwettelijk!

Heeft u een pand in het buitenland, dan moet u de huurwaarde daarvan aangeven in uw Belgische belastingaangifte terwijl dat voor een gelijkaardig Belgisch pand enkel het lagere ki is. Wat vindt de rechter van die ‘discriminatie’?

ONROERENDE INKOMSTEN - 19.01.2015

Verhuurt u ook parkeerplaatsen?

Beleggen in al dan niet overdekte parkeerplaatsen is tegenwoordig populair. Hoe worden uw huurinkomsten uit die parkeerplaatsen dan belast? Is dat echt zo voordelig als vastgoedmakelaars in hun advertenties beweren? Even kijken...

BTW - CONTROLE - 19.01.2015

Herziening btw-boetes op komst?


WOONBONUS - 19.01.2015

‘Oude’ woonbonus kwijt... of toch niet?

Om nog recht te hebben op de ‘oude’ woonbonus moest u op 31.12.2014 in uw nieuwe woning wonen. Hoe bewijst u dat u ‘op tijd’ was en wat als uw verbouwingswerken niet klaar waren om tijdig te verhuizen?

FISCALE VERMINDERINGEN - PENSIOENSPAREN - 19.01.2015

Hoe zou het nog zijn met uw pensioensparen?

Hoe presteerde uw pensioenspaarfonds het afgelopen jaar en hoeveel brengt pensioensparen op over een langere termijn? Wat verandert er op fiscaal vlak voor uw pensioensparen?

AUTO - VARIA - 19.01.2015

Extra kilometervergoeding na verhuis?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 19.01.2015

Uw gebouw heeft geen inkomsten opgebracht?

Een pand dat u niet gebruikt én dat geen inkomsten oplevert, kan leiden tot een vermindering van het kadastraal inkomen in uw privéaangifte. Hoe moet u ‘geen inkomsten opleveren’ interpreteren? Cassatie gaf op 10.10.2014 uitleg.

LASTIGE KLANTEN - VARIA - 15.01.2015

Uw klant wil uw factuur niet betalen…

Uw klant beklaagt zich over het een of ander probleem om onder de betaling van bv. een tussentijdse factuur uit te komen. In welke mate kan hij dat? Een rechter had een klare kijk op die problematiek…

PERSONEEL - OPLEIDING - 15.01.2015

Uw opleidingsinspanningen in 2014: maak nu balans op!

In het verleden kregen heel wat werkgevers een ‘boete’ aangerekend omdat de collectieve opleidingsdoelstelling niet gehaald werd. Het Grondwettelijk Hof deed op 23.10.2014 een interessante uitspraak. Wat is er daarbij voor u van belang?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 15.01.2015

Het belang van een plaatsbeschrijving…

Als u een woning of appartement verhuurt, kan een bij aanvang met zorg opgemaakte plaatsbeschrijving achteraf van dubbel nut blijken, zo verduidelijkte een vrederechter. Waarom is dat zo?

6%-BTW-TARIEF - STOOKOLIETANKS - 15.01.2015

Btw en stookolietanks…


OFFERTES & CONTRACTEN - OVERHEIDSOPDRACHT - 15.01.2015

Wat als de overheid te laat betaalt?

Overheden hebben niet de reputatie stipte betalers te zijn. Ook zij moeten echter nalatigheidsinteresten betalen als ze uw factuur niet tijdig betalen. Eind 2014 verduidelijkte de eerste minister de wettelijke regels ter zake in een omzendbrief.

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 15.01.2015

Onderhandelen over de aankoop van een machine…

U staat op het punt om een nieuwe machine te kopen, maar de betaalafspraken blijken een breekpunt. De leverancier stuurt u een onaanvaardbaar contract-voorstel. Kan het kwaad als u daar niet op reageert?

FISCAAL - VARIA - 15.01.2015

Belastingkrediet voortaan ‘terugbetaalbaar’!

Doet u als eenmanszaak een investering zonder ervoor te lenen, dan heeft u recht op een extra aftrek, het zgn. belastingkrediet. Door een wetswijziging kunt u daar sinds inkomstenjaar 2014 vaker voordeel uit halen. Hoe zit dat?

FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 15.01.2015

Méér kans om te ‘reclameren’!

Ontdekt u een fout in uw belastingaanslag, dan moet u tijdig reageren of u bent te laat. Dat laatste is tegenwoordig mogelijk iets minder erg. Hoezo?

BEDRIJFSWAGEN - RSZ - 15.01.2015

Nieuwe coëfficiënten voor CO2 -taks in 2015


BEDRIJFSWAGEN - FISCUS - 15.01.2015

Nieuwe referentie-uitstoten voor VAA in 2015


ARBEIDSONGESCHIKTHEID - ONTSLAG - 15.01.2015

Wat als de controlearts zegt: “definitief ziek”?

Stel, een werknemer is al lang afwezig door ziekte en u stuurt een controlearts. Die bevestigt de arbeidsongeschiktheid echter en oordeelt zelfs dat ze... definitief is. Kunt u dan beëindigen wegens overmacht? Een recent arrest licht toe...

VERVANGINGSOVEREENKOMST - 15.01.2015

Na 1,5 jaar nóg een nieuw vervangingscontract?

Stel, iemand heeft al 1,5 jaar vervangingen (van zieke of zwangere werknemers) gedaan. Nu is er weer iemand minstens 6 maanden afwezig. Kunt u dan, gelet op de maximumtermijn van 2 jaar, nog met een vervangingscontract werken?

ONTSLAG - ONTBINDENDE VOORWAARDE - 15.01.2015

Geen rijbewijs meer, dus geen geld of geen werk meer?

Sommige werknemers kunnen zonder een rijbewijs hun job niet uitoefenen. Kunt u voor dergelijke werknemers in de arbeidsovereenkomst bepalen wat er gebeurt als zij hun rijbewijs toch (tijdelijk) zouden verliezen?

BRUGPENSIOEN - 15.01.2015

Nieuwe (leeftijds)voorwaarden brugpensioen bekend

Sinds 1 januari 2015 gelden er strengere (leeftijds)voorwaarden voor individueel brugpensioen, maar dan met veel uitzonderingen en overgangsbepalingen. Hoe houdt u als werkgever de vinger aan de pols?

WETTELIJK PENSIOEN - 15.01.2015

Pensioenbonus is niet meer... of toch nog even?

De regering-Michel I heeft de pensioenbonus afgeschaft, zo klonk het in de pers. Betekent dit nu dat een werknemer die bv. een jaar geleden beslist heeft om zijn pensioen uit te stellen en verder te blijven werken, plots gestraft wordt?

LOONINDEXATIE - 15.01.2015

Springen of toch indexeren?

Het indexsysteem van PC 218 blijkt tot een indexatie van de lonen met 0,03% te leiden. Michel I spreekt echter van een indexsprong. Wat moet u nu doen?

PERSONEELSBELEID - SUBSIDIES - 15.01.2015

Hoe subsidies krijgen voor uw werkgelegenheidsplan?

Ingevolge cao 104 moet u in principe elk jaar een maatregel nemen om de tewerkstelling van de 45-plussers te bevorderen. Hoe kunt u een stuk van de gemaakte kosten proberen te recupereren wanneer die maatregel geld kost?

GRATIS AUTO - 15.01.2015

Hoger of lager voordeel gratis auto in 2015?

De zgn. referentie-CO2 -uitstoot voor 2015 is lager dan die voor 2014. Wordt u dan dit jaar ook op een kleiner voordeel gratis auto belast of toch niet?

Gratis WONING - 15.01.2015

Lang leve de bezoldigingstheorie...

Kan uw vennootschap de kosten van een privé gebruikt pand aftrekken door te stellen dat u er privé op belast wordt? Ja, zei Cassatie op 13.11.2014!

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 15.01.2015

Wat met pand dat u privé gebruikt?


BEROEPSKOSTEN - 15.01.2015

Ereloon advocaat aftrekbaar?


BEROEPSKOSTEN - 15.01.2015

Betalingen aan buitenland op fiche?


JAARREKENING - 15.01.2015

Kosten neerlegging jaarrekening


GEHEIME COMMISSIELONEN - 15.01.2015

Nieuwe regels voor de monsterboete op privévoordelen!

Via de Programmawet van 19.12.2014 werd ook de zgn. monsterboete van 309% gewijzigd. Wat betekent dat concreet als de fiscus op controle komt en privé belastbare voordelen ‘ontdekt’ die niet op uw loonfiche staan?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 15.01.2015

Beter blote eigendom schenken dan volle eigendom?

Uw bvba heeft het vruchtgebruik op een pand dat op termijn bij uw kinderen terecht moet komen. Wacht u dan het best tot het vruchtgebruik afloopt om hun de volle eigendom te schenken of schenkt u nu al de blote eigendom?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 15.01.2015

Belast op abnormale of goedgunstige voordelen?

De fiscus kan uw vennootschap soms belasten op zgn. abnormale of goedgunstige voordelen en dat zowel wanneer die zo’n voordelen toegestaan heeft als wanneer ze die ontvangen heeft. Hoe zit het een en ander in elkaar?

BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 15.01.2015

Btw en/of bedrijfsvoorheffing niet tijdig betaald…

In welke mate riskeert u als zaakvoerder of gedelegeerd bestuurder persoonlijk op te draaien voor fiscale schulden van uw vennootschap? Cassatie deed op 19.09.2014 twee opmerkelijke uitspraken. Wat moet u daarvan onthouden?

VENNOOTSCHAPSVORMEN - CVOA - 15.01.2015

In cvoa gestapt zonder onbeperkt aansprakelijk te zijn?

In een cvoa staat de ‘oa’ voor onbeperkte aansprakelijkheid. Is dat echter wel zo? Enerzijds bracht Cassatie goed nieuws, maar anderzijds ook een waarschuwing voor wie bestuurder in dat soort coöperatieve vennootschap is…

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 15.01.2015

Brandverzekering aanpassen bij verhuur?


WONINGHUUR - WOONATTEST - 15.01.2015

De huurwoning is niet langer onbewoonbaar...

Uw huurder krijgt het voor elkaar dat uw pand ongeschikt of onbewoonbaar verklaard wordt, moet hij dan automatisch geen huur meer betalen? Hoe zorgt u ervoor dat u zo snel mogelijk opnieuw huur kunt aanrekenen?

WONINGHUUR - INDEXERING - 15.01.2015

Geen indexering van de huur dit jaar?

In de media kwam er aan bod dat de huurprijs dit jaar ongewijzigd blijft door de uiterst lage indexering. Klopt dat wel in alle gevallen?

VASTGOEDMAKELAAR - VARIA - 15.01.2015

Een pand verhuren waarop beslag gelegd werd?

De eigenaar laat weten dat er op een bepaald pand beslag gelegd werd. Hij wil dit wel nog verhuren. Kan dat? Wat zijn de gevolgen als het pand nadien verkocht wordt? Wanneer kan de nieuwe eigenaar de huurder er eventueel uitzetten?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 15.01.2015

Uw klant verkoopt het pand zelf onder de prijs...

Steeds meer eigenaars willen het recht behouden om ook zelf hun pand te verkopen. Kunt u ervoor zorgen dat ze in dat geval niet onder de vooropgestelde minimumprijs kunnen verkopen?

REGISTRATIERECHTEN - 15.01.2015

Nieuwe Vlaamse regeling voor beroepsverkoop


FISCAAL - VOORDEEL GRATIS WOONST - 15.01.2015

Kosten privé gebruikt pand aftrekbaar als loon...

Kan uw vennootschap de kosten van een (deels) privé gebruikt gebouw aftrekken door te stellen dat u belast bent op een voordeel gratis woonst? De fiscus vindt vaak van niet, maar wat vindt Cassatie van deze zgn. bezoldigingstheorie?

VERKOOP - COMMANDVERKLARING - 15.01.2015

Commandverklaring in alle gewesten op dezelfde lijn!

Zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel hebben in 2014 hun regels inzake de zgn. commandverklaring versoepeld. Voor Vlaanderen gaf de fiscus op 19.11.2014 nog wat extra toelichting. Wat moet u hiervan onthouden?

MEDE-EIGENDOM - HUURDER - 15.01.2015

Een korte verhuring van het appartement is verboden...

Een mede-eigenaar verhuurt zijn appartement geregeld voor korte periodes via een internetsite. De vereniging van mede-eigenaars zou daar graag een einde aan stellen. Kan ze dergelijke korte verhuringen verbieden?

BLACK BOX - BTW - 14.01.2015

Deadline black box: 28 februari?

Voor wie moet investeren in een kassa met black box is 28 februari 2015 een belangrijke datum. Er heerst echter wat verwarring over wat er tegen die datum precies in orde moet zijn. Moet u tegen dan ook al uw kassa besteld hebben?

VERZEKERINGEN - VARIA - 14.01.2015

Hoger voorschot op uw groepsverzekering?

Sinds 1 januari 2015 zijn de regels inzake extralegale pensioenen enigszins gewijzigd. Welke invloed heeft dat op het voorschot dat u kunt opnemen op uw pensioenkapitaal voor de aankoop of (ver)bouw(ing) van een onroerend goed?

VOORBEHOUD VAN VRUCHTGEBRUIK - 14.01.2015

Schenken met voorbehoud van vrucht- gebruik: hoe later problemen vermijden?

Schenken met voorbehoud van vruchtgebruik is populair, zowel voor beleggingsportefeuilles als voor onroerend goed, omdat de ouders zo levenslang de inkomsten uit het geschonkene behouden.

Toch duiken er in de praktijk vaak problemen op als de ouders bv. een geschonken appartement willen verkopen of als een effectenportefeuille nog weinig of geen inkomsten oplevert.

Hoe kunt u daar op een eenvoudige manier nu al op anticiperen? Hoe zorgt u ervoor dat u na een eventuele verkoop de inkomsten behoudt? Hoe bouwt u de zekerheid in dat u altijd voldoende inkomsten zal krijgen uit het vruchtgebruik van een effectenportefeuille?


DIVIDENDEN - 14.01.2015

Een dividend opnemen: met welke fiscale aspecten in 2015 rekening houden?

Waarmee houdt u het best rekening als u binnenkort of op termijn via een zgn. superdividend een groot bedrag uit uw vennootschap wilt halen?

Wanneer kunt u toch reeds in 2015 geld uitkeren tegen lagere tarieven in de roerende voorheffing? En wat kunt u in 2015 doen om een lagere rv mogelijk te maken voor dividenden in de jaren daarna?

De uitkering van een dividend heeft ook negatieve gevolgen voor de notionele interestaftrek (NI) van uw vennootschap en mogelijk ook voor het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting. Wat kunt u doen om die negatieve gevolgen te vermijden of om ze op zijn minst te verkleinen?


REKENING-COURANT - 14.01.2015

Rekening-courant: zadel uw erfgenamen niet op met een fiscale kater!

Ondernemers verliezen soms uit het oog dat hun rekening-couranttegoed in hun nalatenschap valt en belast wordt met successierechten tot 27% of tot 30% in de rechte lijn.

Hoe kunt u die belasting vermijden? Komt een rekening-courant dan niet in aanmerking voor het gunsttarief voor het vererven van een familiale onderneming?

Kunt u het probleem oplossen door de rekening-courant te schenken, eventueel met voorbehoud van vruchtgebruik? Is het gunsttarief dan wel van toepassing?

Is een omzetting van die rekening-courant in kapitaal een alternatief voor wie nog niet wil schenken? Wat zijn dan de voor- en nadelen? Zijn er nog andere mogelijkheden?


EENHEIDSSTATUUT - 14.01.2015

Eenheidsstatuut: iedereen gelijk, ook voor de groepsverzekering?

Om het nieuwe jaar goed te beginnen overweegt u misschien om via een groepsverzekering iets extra’s te doen voor uw medewerkers. Waarmee moet u dan rekening houden omwille van het eenheidsstatuut als u na 1 januari een nieuwe groepsverzekering invoert?

Wat zijn de (fiscale) voordelen van de verschillende collectieve verzekeringen?

Wat moet u doen als de binnen het bedrijf al bestaande plannen een onderscheid maken tussen arbeiders en bedienden? Moet het bedrijf dan in de toekomst effectief aan elke werknemer hetzelfde aanvullend pensioen aanbieden of is er toch nog ‘speelruimte’?

En wat zijn uw verplichtingen als het bedrijf daarnaast ook andere verzekeringen aanbiedt?


ONROEREND GOED - 14.01.2015

Onroerend goed goedkoper schenken via een ‘teruggeefschenking’?

Onroerend goed schenken is duur. Om de progressiviteit van de schenkingsrechten deels te doorbreken, wordt er vaak gewerkt met een schenking ‘in schijfjes’.

Kan een ‘teruggeefschenking’ een alternatief zijn als u niet meer de tijd heeft om zo’n schenking ‘in schijfjes’ te organiseren? Als u het geld schenkt en uw kind daarna het pand koopt, zijn er wel registratierechten verschuldigd (10% of 12,5%). Wanneer is dat toch voordeliger?

Kan zo’n ‘teruggeefschenking’ eigenlijk wel? Hoe pakt u de zaken dan het best aan om maximaal te vermijden dat de fiscus toch nog met succes een beroep zou kunnen doen op de antimisbruikbepaling? Wat is daarbij het belang van een goed niet-fiscaal motief?


PRINTERS EN COPIERS - 14.01.2015

Printers of copiers huren: opgelet met de ‘kleine lettertjes’!

Als een bedrijf een nieuwe copier, printer of multifunctional nodig heeft, dan wordt het toestel vandaag vaak gehuurd, maar is dat eigenlijk wel interessant? Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n huurcontract?

Wat gebeurt er als u het contract voortijdig wilt beëindigen? Met welke clausules in de algemene voorwaarden moet u uitkijken? Waarom aanvaardt u beter geen stilzwijgende verlenging?

Vaak contacteert de verhuurder u spontaan geruime tijd vóór het einde van het contract om u een nieuw toestel aan te bieden tegen een lagere prijs. Waarom krijgt u zo zelden de beste voorwaarden? Wat zijn dan uw alternatieven?


ZAKENDOEN IN AZIË - 14.01.2015

Go East: expansie naar Azië via een hoofdkwartier in Hongkong of Singapore?

Steeds meer ondernemingen richten hun pijlen op Azië om tegen een competitieve prijs producten aan te kopen, om ter plaatse te produceren of om een nieuwe afzetmarkt aan te boren.

Waarom kan het (fiscaal) interessant zijn om uw Aziatische activiteiten te organiseren via een hoofdkwartier in Hongkong of Singapore? Onder welke voorwaarden zijn inkomsten uit die landen in België vrijgesteld van vennootschaps- of personenbelasting? Is dat gunstige fiscaal regime dan geen hinderpaal voor de toepassing van de deelnemingsvrijstelling in België?


DUE DILIGENCE - 14.01.2015

Een bedrijf overnemen: zorg voor een goede ‘due diligence’!

Tijdens een overname ‘due diligence’ beperkt u zich het best niet tot een nazicht van de cijfers. Wat is het belang van een goede due diligence en welke doelstellingen stelt u het best voorop? Waarover maakt u vooraf afspraken, met de verkoper en met uw adviseurs?

Wat houdt een financiële due diligence zoal in en wat zijn daarbij de aandachtspunten?

Waarom is een goede operationele due diligence vandaag meestal bijna nog belangrijker dan een financiële due diligence? Wat kijkt u dan allemaal het best na en hoe pakt u dat aan?

Welke juridische elementen zijn van belang? Wat moet u zeker (laten) nakijken op fiscaal, sociaal en milieuvlak?


ALGEMENE VERGADERING - 14.01.2015

Algemene vergadering: welke spelregels respecteren?

Met welke spelregels moet u, zeker als de verstandhouding tussen de aandeelhouders niet al te best is, rekening houden op de algemene vergadering die er binnenkort weer aankomt?

Wie heeft het recht om op die vergadering aanwezig te zijn en er te stemmen? Wanneer kan een aandeelhouder zich laten vertegenwoordigen door een lasthebber? Mag hij zich ook laten bijstaan door een derde, bv. een advocaat of een accountant? En mag hij ook aan de vergadering deelnemen als er een belangenconflict speelt of vanop afstand deelnemen?

Welke formaliteiten moet u bij de oproeping naleven? Kunnen de aandeelhouders ook schriftelijk besluiten nemen in plaats van effectief te vergaderen? Wat kan een aandeelhouder zoal doen als hij het niet eens is met de genomen beslissingen?


SPECIFIEKE REGIMES - MARGEREGELING - 14.01.2015

Twee opties bij de zgn. winstmargeregeling, welke kiest u?

Verkopers van tweedehandsgoederen kunnen hun btw uitsluitend op hun winstmarge berekenen, in plaats van op de volledige verkoopprijs. Die winstmarge mag dan per verkoop bepaald worden, maar ook per aangiftetijdvak en dat is niet helemaal hetzelfde!

AFTREKBARE BTW - PUBLICITEITSKOSTEN - 14.01.2015

Goed nieuws voor uw opendeurdag?

De btw op spijzen en dranken is in principe niet aftrekbaar. Cassatie heeft dit echter al een paar keer genuanceerd en ook de Btw lijkt nu toch die weg op te gaan...

BTW-AANGIFTE - VARIA - 14.01.2015

Blijvende btw-plicht voor vennootschap op non-actief?

Met het oog op een vereffening of een overname staakt een btw-plichtige vennootschap haar activiteiten. Aan de minister werd gevraagd of deze dan nog altijd btw-aangiftes en een jaarlijkse klantenlisting moet indienen op straffe van de overeenkomstige boetes... ?

FACTUUR - VOORSCHOTFACTUUR - 14.01.2015

Definitieve regeling voorschotfacturen pas vanaf 1 juli 2015

In laatste instantie heeft de Btw beslist om de definitieve btw-regeling inzake voorschotfacturen met zes maanden uit te stellen. De oude regels, incl. de overgangsregels én de nieuwe regels blijven dus nog even naast elkaar bestaan. Even kijken wat dat geeft...

BTW-PLICHT - VARIA - 14.01.2015

Btw aanrekenen op de elektriciteit van uw zonnepanelen?

U heeft zonnepanelen op uw dak liggen. Wordt u daardoor voortaan btw-plichtig en moet u dus btw aanrekenen op de verkoop van elektriciteit en/of groenestroomcertificaten aan de elektriciteitsmaatschappij? Wat heeft de Btw daarover onlangs beslist?

BTW-PLICHT - VARIA - 14.01.2015

Een jaar extra tijd voor vennootschappen-bestuurders!

Vennootschappen die bestuurder zijn van een andere vennootschap, hebben nog een jaar langer de keuze om hun mandaat al dan niet aan btw te onderwerpen. In tegenstelling tot wat eerst gezegd was, vervalt die keuze nl. pas vanaf 1 januari 2016, meldt de Btw...

FACTUUR - CREDITNOTA - 14.01.2015

Creditnota of een zgn. verbeterend stuk?

Wanneer u een factuur moet verbeteren, zal u in de praktijk wellicht ook de oude crediteren en een nieuwe factuur opmaken. Soms volstaat echter ook een zgn. verbeterend stuk. Wat is precies het verschil en wat is daar het belang van?

BTW-TARIEF - TOEPASSELIJK TARIEF - 14.01.2015

Restaurant- of afhaaltarief: bewijslast?

Een restaurantuitbater biedt ook afhaalmaaltijden aan als traiteur tegen 6% btw. De Btw verwerpt dit gewoon wegens niet bewezen. Kan dit zomaar? Cassatie sprak zich uit...

BLACK BOX - 14.01.2015

Black box of enkel btw-bonnetjes uitreiken?

Eind 2014 heeft de Btw de definitieve regels vastgelegd in verband met de verplichting om al dan niet een kassa met een zgn. black box te hebben. Ook wanneer u aan de black box ontsnapt, zijn er voor u gevolgen die al ingingen sinds 1 januari 2015. Welke?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 13.01.2015

Niet meer dan 40% degressief?


BTW - AFTREKBAARHEID - 13.01.2015

Btw op hapjes en drankjes aftrekbaar?


RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 13.01.2015

Uw klant verbreekt plots de samenwerking…

De regel dat een contract voor aanneming van werk altijd stopgezet kan worden, geldt niet alleen in de bouw, maar ook voor dienstprestaties. Wat is daarbij voor u van belang? Staat u in de kou als een klant de samenwerking met u stopzet?

FACTUUR - VARIA - 13.01.2015

Offerte of factuur? Dat is dan zoveel...

Voor het opmaken van een offerte of zelfs een factuur rekenen sommigen een zgn. administratieve kost aan. Mag dat wel en kunt u dat dan eventueel ook?

SLECHTE BETALERS - INCASSO - 13.01.2015

Sneller uw centen zien van een buitenlandse klant...

Sinds 10 januari 2015 is het gemakkelijker om een buitenlandse klant achter zijn veren te zitten als hij u niet betaalt. Hoe zit dat precies en hoe pakt u het een en ander het best aan?

FACTUUR - VARIA - 13.01.2015

Zo snel is uw factuur niet verjaard!

Regelmatig stellen klanten dat ze een factuur niet moeten betalen omdat die verjaard is. Wanneer is dat eigenlijk het geval? Maakt het uit of het gaat om een te laat gemaakte factuur of één waarvoor u al meer dan een jaar op uw geld wacht?

GROEPSVERZEKERING - 09.01.2015

Hoger voorschot groepsverzekering?

Sinds 01.01.2015 zijn de regels inzake groepsverzekeringen gewijzigd. Beïnvloedt dat het voorschot dat u kunt opnemen voor de aankoop van een pand?

AUTEURSRECHTEN - 09.01.2015

Voordelige auteursrechtenregeling, ook iets voor u?

Inkomsten uit de cessie of concessie van auteursrechten kunnen voordelig belast worden. Onlangs heeft de fiscus in een circulaire deze bijzondere belastingregeling toegelicht. Wat moet u daarvan onthouden?

PRIVÉ - VARIA - 09.01.2015

Niet enkel een indexsprong van de lonen!


AUTOKOSTEN - 09.01.2015

Uw auto verhuren aan uw vennootschap?

Een bedrijfsleider verhuurt zijn eigen luxeauto aan zijn vennootschap voor € 2.200 per maand en geeft dat huurinkomen aan als (voordelig belast) roerend inkomen. Wat vond de rechter daarvan in een arrest van 24.06.2014?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 09.01.2015

Is uw nieuwjaarsreceptie ook fiscaal verteerbaar?

Om het nieuwe jaar goed in te zetten, geeft u een receptie voor uw klanten en/ of leveranciers. Wat zijn daarbij ook alweer de fiscale spelregels en wat met de btw? Gelden diezelfde regels ook als u een feestje voor uw personeel houdt?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 09.01.2015

Uw kinderen helpen af en toe mee in de zaak...


REKENING-COURANT - 09.01.2015

Uw vennootschap helpen door uw rc kwijt te schelden?

Het ‘eigen vermogen’ van uw vennootschap ziet er niet goed uit wegens een groot overgedragen boekhoudkundig verlies. U wilt uw vennootschap ‘helpen’ door uw rc-tegoed kwijt te schelden. Of bestaat er een beter alternatief?

LIQUIDATIEBONUS - 09.01.2015

Uw vennootschap ontvangt een liquidatie-uitkering

Sinds 01.10.2014 moet er 25% rv ingehouden worden op de zgn. liquidatiebonus. Voor een aandeelhouder-natuurlijke persoon is de rv ‘bevrijdend’, maar wat als uw vennootschap aandeelhouder is en dus de liquidatie-uitkering ontvangt?

PENSIOEN & VERZEKERINGEN - PENSIOENVOORZIENING - 09.01.2015

Geregistreerde pensioenbelofte ongedaan maken?

U heeft eind 2014 uw interne pensioenbelofte geregistreerd bij de pensioendatabank. Bij nader inzien zou u deze nu eigenlijk toch liever omzetten in een echte groepsverzekering (‘externaliseren’). Kan dat nu nog? Waarop moet u letten?

SOFTWARE - VIDEO - 06.01.2015

Screencast: zelf een instructievideo maken

Via een ‘screencast’ – dat is een video-opname van wat er op uw computerscherm gebeurt – maakt u handige instructiefilmpjes voor uw klanten en medewerkers. Icecream Screen Recorder wil u hiermee helpen. Interessant?

WEBDIENSTEN - VARIA - 06.01.2015

Welke premiumclouddienst is voor u?

Steeds meer te betalen web- en clouddiensten – bv. Spotify, Office 365, enz. – zijn ook bij ons verkrijgbaar. Welke ‘premiumdiensten’ zijn hun geld waard, voor uzelf of eventueel misschien als cadeau voor familie of vrienden?

BEVEILIGING - VARIA - 06.01.2015

Doe meer met Touch ID


ZAKELIJK - VARIA - 06.01.2015

Tips & Advies als mobiele app


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 06.01.2015

MS Office-documenten bewerken in Gmail


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 06.01.2015

Minder mail, meer tijd

Wordt uw tijd opgeslorpt door te veel nieuwe mails? U heeft meer controle over uw mailverkeer dan u denkt. Hoe kunt u er concreet voor zorgen dat uw mailverkeer met medewerkers, klanten of leveranciers vermindert?

VERVOER - AUTO - 06.01.2015

Zo verkoopt u uw auto online

Heeft u, bv. naar aanleiding van het Autosalon, een nieuwe auto op het oog en wilt u uw oude wagen zelf van de hand doen? Welke sites helpen u dan?

SOFTWARE - NETWERK - 06.01.2015

Gratis netwerktools

Heeft u bij u thuis of op uw werk meerdere computers, dan zijn die wellicht in een netwerk opgenomen. Dit zijn enkele uiteenlopende, gratis tools waarmee u uw netwerk(verkeer) kunt monitoren en beheren.

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 06.01.2015

Extra’s voor uw Dropbox

Dropbox is een handige dienst om bestanden in de cloud te back-uppen en met verschillende apparaten te synchroniseren. Wij gingen weer op zoek naar enkele tools die de mogelijkheden nog verder uitbreiden.

TELEFONIE - ANDROID - 06.01.2015

Nieuw startscherm voor uw Android nodig?

De ‘launcher’ bevat het startscherm van Android en het app-overzicht. Met elke nieuwe versie van Android wordt hij steeds completer, maar alternatieve launchers blijven populair. Wat bieden die precies en welke kiest u?

INTERNETCONNECTIE - MOBIEL INTERNET - 06.01.2015

Uw smartphone of tablet als draadloze hotspot

Als u even geen wifiverbinding vindt voor uw laptop, kunt u de 3G- of 4G-verbinding van uw smartphone of tablet gebruiken om toch te internetten. Hoe doet u dit precies?

SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 06.01.2015

Hulp bij het organiseren van uw bestanden

Staat uw computer vol met offertes, facturen, leveringsbonnen en andere documenten? Hoe behoudt u het overzicht en hoe zorgt u ervoor dat een gewist bestand ook écht weg is? Wij testten twee tools uit die u daarbij helpen.

BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 06.01.2015

Welke virusscanner voor uw pc?

Welke virusscanner kiest u het best om uw computer te beschermen? Onafhankelijke tests op internet kunnen helpen.

WEBDIENSTEN - ONLINE AGENDA - 06.01.2015

Een knoop in uw virtuele zakdoek

Vergeet u weleens een afspraak met klanten of de verjaardag van uw medewerkers? Geen probleem: er bestaan tal van tools waarmee u op het gepaste tijdstip een reminder ontvangt. Een overzicht van de mogelijkheden.

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 06.01.2015

Klachten binnen de zeven dagen na factuurdatum…

In de factuurvoorwaarden van een collega stond dat klachten hem binnen de zeven dagen na factuurdatum moesten bereiken. Een klant die veel later reageerde, kreeg toch gelijk van de rechter. In welke mate heeft zo’n clausule dan zin?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 06.01.2015

Huurachterstal te verrekenen met huurwaarborg?

De huurder is vertrokken, maar staat nog huur achter. Volgens Cassatie kunt u die huurachterstal dan niet met de huurwaarborg verrekenen. Wil dat zeggen dat u bv. bij een ex-huurder onder schuldbemiddeling achter het net vist?

VERZEKERING - 10-JARIGE AANSPRAKELIJKHEID - 06.01.2015

Polis tienjarige aansprakelijk verplichten…


ONDERAANNEMING - VARIA - 06.01.2015

Limosa als u werkt met buitenlandse onderaannemers

Het Europese Hof besliste eind 2014 dat de geldigheid van de Limosa-melding niet meer ter discussie staat. Wanneer is die verplicht en in welke mate moet ú daarvan wakker liggen als u een beroep doet op een buitenlandse collega?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 06.01.2015

Aan uw kind betaald loon aftrekbaar als beroepskosten...

Uw kinderen werkten in 2014 mee in uw zaak. In welke mate mag u het aan hen betaalde loon aftrekken als beroepskosten? Het Hof van Cassatie sprak zich op 31.10.2014 uit. Wat is er voor u in dat verband van belang?

BTW - MEDECONTRACTANT - 06.01.2015

Bestuurdersvennootschappen al dan niet btw-plichtig...

Vanaf 01.01.2016 is een vennootschap die bestuurder is van een andere vennootschap verplicht om de bestuurdersvergoedingen mét btw te factureren, een aantal begint daar nu al mee. Wat is er daarbij voor u als aannemer van belang?

FISCAAL - VARIA - 06.01.2015

Bij DIV ingeschreven als lichte vracht…


RECHT - VARIA - 06.01.2015

Betaling geldt als aanvaarding?

Geldt de betaling van een factuur nog steeds als een aanvaarding en wat dan met een gedomicilieerde factuur? Wat zei de rechter daarover?

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 06.01.2015

Wel of geen vermindering sociale bijdragen vragen?

Het formulier om een vermindering te vragen van uw zgn. voorlopige sociale bijdragen vanaf 2015 is inmiddels gepubliceerd. Wanneer kunt u zo’n vermindering precies aanvragen en kunt u dat nu eventueel al doen?

pestwet - 06.01.2015

De nieuwe ‘Pestwet’: nog tot 1 maart de tijd om uw arbeidsreglement aan te passen

Aangezien de nieuwe ‘Pestwet’ sinds 1 september 2014 niet enkel pesten, maar ook ‘psychosociale risico’s’ (stress, burn-out, ...) dekt en omdat de procedure daarenboven tweeledig moet zijn (formeel en informeel), moet u nu uw arbeidsreglement aanpassen.

Verandert de nieuwe wet daarnaast ook iets aan de ontslagbescherming van de klager? Waarom wordt een totaal uit de lucht gegrepen klacht indienen om beschermd te zijn nu moeilijker? Kunt u een (beschermde) klager daarna helemaal niet meer ontslaan?

Wat wijzigt er daarnaast aan de rol van de vertrouwenspersoon?

En wat houdt de verplichte risicoanalyse ten slotte concreet in en wie kan u daarin bijstaan?


Vennootschappen-bestuurders - 06.01.2015

Vennootschappen-bestuurders: binnenkort btw-plicht!

Als de bedrijfsleider zijn mandaat of andere bestuurders hun mandaat via een (management-)vennootschap uitoefenen, dan moeten zij in de toekomst btw aanrekenen.

Is er ook btw verschuldigd als er nog vergoedingen betaald worden die betrekking hebben op het vorige jaar? En wat met de tantièmes die de algemene vergadering toekent?

Is de aangerekende btw voor het bedrijf aftrekbaar? Onder welke voorwaarden? Is er een probleem met de btw-aftrekbaarheid als de bedrijfsleider ook bestuursvergoedingen aanrekent aan een patrimoniumvennootschap? Kunt u dat oplossen via een btw-eenheid?